Begrijpend lezen: textielverf in Chinese rivieren

Begrijpend lezen: textielverf in Chinese rivieren

Inleiding

Thema

Vervuiling rivieren

De Chinese rivieren zijn ernstig vervuild. Onlangs nog zijn directeuren van fabrieken opgepakt vanwege het lozen van afval in de rivieren.

Onder ander de textielverf die gebruikt wordt voor onze kleding is een belangrijke veroorzaker van problemen. Naast dode vissen is het drinkwater ernstig vervuild en niet meer bruikbaar.

 

Eindresultaat

Eindresultaat

Met deze leestekst krijg je meer informatie over de problemen en oplossingen.

Je leert verbanden herkennen, je breidt je woordenschat uit en je leert de tekstkenmerken benoemen.

Hulp bij  het leren

Tijdens het lezen van de tekst en het maken van de opdrachten kun je hulplinks gebruiken. Deze helpen je op weg als je een onderdeel lastig vindt. Zo kun je in de tekst op links klikken om een uitleg te krijgen over moeilijke woorden. Bij de opdrachten kun je waar nodig de theorie die je nodig hebt voor het beantwoorden van de vraag oproepen.

Stappenplan

Stappenplan


Het verwerken van de inhoud van de tekst gaat in fasen. Eerst kijk je naar de structuur van de tekst,  het doel en de hoofdgedachte. Daar beantwoord je vragen over.

Daarna ga je meer inhoudelijk met de tekst aan de slag. Je ontdekt wat de oorzaken en de gevolgen zijn van het probleem, maar ook hoe het opgelost kan worden. Een deel hiervan staat in de tekst zelf. Daar kom je achter door de vragen te beantwoorden.

Een ander deel zoek je zelf uit door te googelen op internet.

Het is belangrijk dat je goed bijhoudt welke opdrachten je gedaan hebt. Zorg dat je je werk goed opslaat, zodat je het later kunt nakijken.

Je eindigt met een zelfreflectie: hoe heb je de opdracht gemaakt, waar heb je nog leervragen over?
 

Opdrachten

Tekstanalyse

Eerste opdracht: analyse

De eerste opdracht is analyse van het onderwerp, tekstdoel en hoofdgedachte. Ook kijk je naar de structuur van de tekst.


Je kunt tijdens het maken van de vragen terug naar de tekst als dat nodig is.

Lees de tekst:

Chinese rivieren en spijkerbroeken

In China wordt veel goedkope kleding gemaakt onder zeer slechte omstandigheden. Inmiddels heeft een groep organisaties (NGO’s) onderzoek gedaan naar de vervuilende textielproductie in China. Daaruit blijkt dat 22 grote kledingfabrieken steden, rivieren en meren vervuilen, bijvoorbeeld door verf te lozen in de rivieren. Zorgt jouw spijkerbroek voor de vervuiling in China?
Textielververij is het meest chemische onderdeel van de confectie-industrie. Het zorgt voor veel vervuiling. Verven kost veel water: er wordt ongeveer 40 liter gebruikt om twee kilo katoen te verven. Na gebruik zit het water vol giftige zware metalen en chemische stoffen en moet het gereinigd worden. Het rapport toont echter aan dat veel fabrieken het water lozen in rivieren zonder het eerst te  zuiveren.

Kledingmerken

Niet alleen de fabrieken hebben schuld aan de vervuiling. Ook de Amerikaanse en Europese kledingmerken die hun textiel kopen, doen niets om dit te stoppen. Diverse grote merken, zoals Tommy Hilfiger, Disney en Polo Ralph Lauren, knijpen een oogje dicht als het gaat om het productieproces. De NGO’s hebben deze merken  gevraagd om een reactie, maar zonder resultaat.

Red een rivier

Gelukkig zijn er ook bedrijven die wel positief reageren op  ver ontrustende rapport van de NGO’s. Wil je helpen om de vervuiling van Chinese rivieren te stoppen? Shop dan bij de winkels van onder andere H&M, Nike, Levi’s, Adidas en Burberry.
Deze bedrijven hebben naar aanleiding van het rapport hun textielleveranciers gevraagd om te zorgen dat hun productieproces  schoner wordt.

Spellingscontrole

Bij de volgende opdracht zie je dat een aantal woorden uit de tekst verkeerd zijn geschreven. Je verbetert deze woorden.
 

Lezen

Zorgvuldig lezen

Je gaat nu de tekst heel precies lezen. Zo ontdek je de verbanden in de tekst. Moeilijke woorden die blauw zijn weergegeven hebben een hyperlink. Door hierop te klikken vind je de woordbetekenis.

Chinese rivieren en spijkerbroeken

In China wordt veel goedkope kleding gemaakt onder zeer slechte omstandigheden. Inmiddels heeft een groep organisaties (NGO’s) onderzoek gedaan naar de vervuilende textielproductie in China. Daaruit blijkt dat 22 grote kledingfabrieken steden, rivieren en meren vervuilen, bijvoorbeeld door verf te lozen in de rivieren. Zorgt jouw spijkerbroek voor de vervuiling in China?
Textielververij is het meest chemische onderdeel van de confectie-industrie. Het zorgt voor veel vervuiling. Verven kost veel water: er wordt ongeveer 40 liter gebruikt om twee kilo katoen te verven. Na gebruik zit het water vol giftige zware metalen en chemische stoffen en moet het gereinigd worden. Het rapport toont echter aan dat veel fabrieken het water lozen in rivieren zonder het eerst te zuiveren.

Kledingmerken

Niet alleen de fabrieken hebben schuld aan de vervuiling. Ook de Amerikaanse en Europese kledingmerken die hun textiel kopen, doen niets om dit te stoppen. Diverse grote merken, zoals Tommy Hilfiger, Disney en Polo Ralph Lauren, knijpen een oogje dicht als het gaat om het productieproces. De NGO’s hebben deze merken gevraagd om een reactie, maar zonder resultaat.

Red een rivier

Gelukkig zijn er ook bedrijven die wel positief reageren op het verontrustende rapport van de NGO’s. Wil je helpen om de vervuiling van Chinese rivieren te stoppen? Shop dan bij de winkels van onder andere H&M, Nike, Levi’s, Adidas en Burberry.
Deze bedrijven hebben naar aanleiding van het rapport hun textielleveranciers gevraagd om te zorgen dat hun productieproces  schoner wordt.

 

Afsluiting

Eindopdracht

Op onderzoek

Je gaat deze opdracht afsluiten met een eigen onderzoekje.

Aan de hand van een aantal vragen, verdiep je je verder in de milieuvervuiling in China. De antwoorden op de vragen zoek je via Google.

 

Beoordeling

Reflectie 

Heeft deze les bijgedragen aan je vaardigheid op het gebied van begrijpend lezen?

Heeft het bijgedragen aan je onderzoekende vaardigheden?

Heeft het bijgedragen aan het vergroten van je woordenschat?

Heb je geconcentreerd kunnen werken?

 

Je krijgt bij elke vraag een aantal meerkeuzeantwoorden waaruit je kunt kiezen.

 

  • Het arrangement Begrijpend lezen: textielverf in Chinese rivieren is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Anja Schoots Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-03-10 16:35:16
    Licentie
    CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Verdere lesmaterialen en uitleg van theorie staat op www.kindjelief.nl

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    China is een belangrijke toeleverancier van kleding en elektronica. Met de veiligheid in het land wordt het echter niet zo nauw genomen. Kledingtextiel wordt gedumpt in rivieren en veroorzaakt daarmee grote problemen in de leefomgeving.
    Leerniveau
    VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; HAVO 2;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Sectie Nederlands. (z.d.).

    Thema 10: Verhalen van goden HV 1

    https://maken.wikiwijs.nl/72972/Thema_10__Verhalen_van_goden_HV_1