Het Thema 'Boerderij' is een alledaags concept. Ook de alledaagse concepten hebben veel te maken met Techniek. Hoe werkt een fiets, hoe komt een bal omhoog, hoe maak je een hek. Er wordt gevraagd naar een technisch aspect. Door te kiezen voor een thema dat dichtbij de kinderen staat, kunnen de kinderen makkelijk de aspecten met elkaar verbinden. Door deze verbinding is het voor het kind interessanter en kan het makkelijker kennis opdoen in de vorm (deze) fysieke activiteit, aldus Van Keulen & Oosterheert (Wetenschap en Techniek op de Basisschool, p.33). Het een project dat gelinkt is aan hun eigen belevingswereld. De dieren op de boerderij zijn namelijk de knuffels van de kinderen zelf. Ze moeten ervoor zorgen dat de dieren niet 'weglopen'.
- kerndoel 40: De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende
planten en dieren onderscheiden en benoemen en leren hoe ze functioneren in hun leefomgeving.
- kerdoel 42: De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en
natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur
- kerndoel 45: De leerlingen leren oplossingen voor technische problemen te ontwerpen, deze uit te voeren en te evalueren.
Methode en verwerking
Onderzoekend Leren heb ik geprobeerd zoveel mogelijk toe te passen. Aan de hand van de 9 fases ga ik beargumenteren hoe ik het onderzoekend leren heb toegepast:
Fase
Argument
1 Confrontatie
Tijdens de eerste filmpjes heb ik de kinderen geconfronteerd met het feit dat er een probleem is. En dat ik daarbij hun hulp nodig heb.
2 Verkennen
Bij de kopjes voorkennis op de Webquest ga ik kinderen alvast laten kennis maken met verschillende soorten hekken. Hoe ze eruit zien dik en dun.
3 Opzetten experiment
Bij het filmpje Materialen laat ik de kinderen zien welke materialen ze kunnen gebruiken en hoe ze die kunnen gebruiken. Ze gaan zelf uitzoeken welk hek het sterkt kan zijn.
4 Uitvoeren experiment
De uitvoering van het bouwen van hekken vindt zich plaats in het klaslokaal. Bij het kopje uitvoering staan foto's van de activiteit en de 'speelhoek' die ik heb ingericht.
5 Concluderen
Bij deze fase is het van belang dat de communicatie. Om de informatie die je ziet correct door wilt geven aan je mede klasgenoten², aldus Van Keulen & Oosterheert (Wetenschap en techniek op de basisschool, p.65). Omdat deze webquest is uitgevoerd in de onderbouw, heeft de leerkracht een grote rol om de kinderen te stimuleren tot vragen of antwoorden (Wetenschap en Techniek op de Basisschool, p. 145).
6 Presenteren resultaten
Tijdens de kring activiteit hebben de kinderen hun hek om de boerderij gepresenteerd voor de klas. Ze vertellen hoe ze hebben gewerkt en hoe ze het vonden gaan.
7 Verdiepen/ verbreden
Tijdens de kring activiteit kwamen andere kinderen met vragen wat deed leiden tot nieuwe onderzoeksvragen. Van Keulen & Oosterheert (Wetenschap en Techniek op de Basisschool, p.68) gaven al aan dat tijdens reflecties vaak nieuwe (onderzoeks)vragen zullen opduiken.
² Taal Kerndoel 1: De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven. Kerndoel 2 De leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te drukken bij het geven en vragen van informatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren en bij het discussiëren.
Toelichting pakkende afsluiting
In het klaslokaal van groep 2 staan maar 2 computers. Zoals in de tabel is af te lezen is de afsluiting de presentatie geweest. De afsluiting heb ik niet op de Webquest geplaatst omdat de tijd voor alle kinderen er niet was om deze daarna nog te zien.
Overeenkomsten ontdekkend leren
De zelfstandigheid van de kinderen van groep 2 was niet dermate groot dat ze vanuit hen zelf materialen zouden zoeken en gaan kijken hoe het werk ongeveer in elkaar paste. Daarentegen hebben ze wel ontdek welk soort materiaal het sterkste is en wat voor manier van bouwen het handigste is. Het hek moest worden geplaatst in het grasveldje (groen tapijt) in groep 2. We konden bijvoorbeeld niet een hek ontwerpen wat op een boerderij met veel heuvels staat. Er was in dit geval maar één unieke plek om het hek te plaatsen (Wetenschap en Techniek op de Basisschool, p.71)
Stimuleren tot leerzame interactie
De kinderen geven elkaar de ruimte tijdens onderwijsactiviteiten (niet alleen bij deze). Als leerkracht heb ik voorname vragen gesteld over het waarnemen herkennen en lichtelijk verklaren van het BIM-Model (Het BIM model- pabo Windesheim, p.3). De kinderen kunnen hier door middel van de vertrouwde omgeving antwoord op geven. Ze kunnen direct antwoord geven op de waarneembare vragen zoals: Wat zie je? Wat voel je? Wat gebeurt er?. Bij het Herkennen vraag ik ze om de kennis er bij te halen die ze al kennen bijvoorbeeld: hoe ziet een echt hek er ook al weer uit? De materialen die ik gebruik, komen die overeen met een echt hek?. Het is nog wel noodzaak om bij de kinderen tijdens deze interactie te begeleiden, aldus Van Keulen & Oosterheert (Wetenschap en Techniek op de Basisschool, p. 167). 'Het dispuut' is de manier van communicatie wat ik meest heb gezien tijdens de activiteit van de kinderen (Wetenschap en Techniek op de Basisschool, p. 163). Twee kinderen namen echt het voortouw maar de andere waren er soms ook op tegen hoe de 'leiders' het wouden hebben omdat het kind al zelf iets in gedachten had.
Omgaan met diversiteit
Wat ik zie uit mijn stages is dat de kleuters zich niet veel bekommeren om het feit dat iemand een meisje of een jongen is. Bij taken zijn ze niet bang om samen met het tegenovergestelde geslacht samen te werken. Van Keulen & Oosterheert (Wetenschap en Techniek op de Basisschool, p.173) geven aan dat meisjes zich meer interesseren in levende wezens en de gezondheid. Jongens hun interesses vinden zich meer in constructies en materialen/dingen. Bij het thema boerderij kunnen beide genders zich uitleven. Het maken van de constructie zelf is erg interessant voor de jongens. Maar de meisjes willen wel goed voor hun knuffels/boerderijdieren zorgen. In het proces zelf zag ik dit verschil niet erg duidelijk. De meisjes waren ook erg geinteresseerd in het construeren.
De uitleg van zowel de jongens als meisjes was interessant om te horen. Zoals Van Keulen & Oosterheert (Wetenschap en Techniek op de Basisschool, p.175) aangeeft is dat de jongens korte antwoorden willen geven en de meisjes goed willen uitleggen hoe het zit. Hierbij heb ik op gelet om de meisjes het gevoel te geven dat ik luister en een positief feedback terug geef. Bij de jongens ben ik meer gaan vragen hoe het zit. Hierbij werden de antwoorden langer en gaven ze bij de antwoorden veel voorbeelden waar ze mee bezig waren.
Doelen
Webquest doel:
Het maken van een goed stevig hek voor de boerderij dieren.
Onderliggende doelen:
Brede doelen:
Smalle doelen:
Kerndoelen:
Kerndoel 1:De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie mondeling te geven.
Kerndoel 2:De leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te drukken bij het geven en vragen van informatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren in bij het discussiëren.
Kerndoel 32: De leerlingen leren eenvoudige meetkundige problemen op te lossen. (Hoe past het ijslolly stokje in het wc kartonnetje)
Kerndoel 40:De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende planten en dieren onderscheiden en benoemen en leren hoe ze functioneren in hun leefomgeving.
Kerndoel 42: De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en
natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur
Literatuur/Infobronnen
De volgende literatuur heb ik gebruikt voor mijn webquest.
- Van Keulen, H., & Oosterheert, I. (2016). Wetenschap en Techniek op de basisschool, Noordhoff Uitgevers.
- Van Keulen, H., & Sol, Y. (2012). Talent Ontwikkelen met Wetenschap en Techniek, Onderwijsadvies & Traning, Centrum voor Onderwijs en Leren Universiteit Utrecht.
Boeken die beschikbaar waren voor de kinderen in de boekenhoek:
- Ik zie, ik zie... : alles op de boerderij -Dawn Sirett
Het arrangement De dieren van de boerderij is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Roos van Goor
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2017-09-02 14:45:13
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
De kinderen van groep 2 gaan opdrachten maken over de dieren van een boerderij. Ze leren wat de volgorde van groeien van de dieren is.
Leerniveau
MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding;
VMBO gemengde leerweg, 2;
VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1;
VWO 2;
PO groep 3;
VO;
VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2;
VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4;
VMBO gemengde leerweg, 3;
VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1;
Primair onderwijs;
VMBO theoretische leerweg, 1;
PO groep 4;
Volwasseneneducatie, Niveau 1;
MBO, Niveau 3: Vakopleiding;
Volwasseneneducatie, Niveau 4;
HAVO 4;
HAVO 1;
PO groep 1;
VMBO theoretische leerweg, 4;
VWO 6;
VMBO gemengde leerweg, 1;
MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
VMBO theoretische leerweg, 2;
PO groep 8;
VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2;
PO groep 7;
MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding;
PO groep 6;
VWO 1;
HAVO 3;
VWO 3;
PO groep 5;
PO groep 2;
Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie;
HAVO 5;
Praktijkonderwijs;
Volwasseneneducatie, Niveau 3;
Speciaal basisonderwijs;
Volwasseneneducatie, Niveau 2;
VWO 4;
VMBO theoretische leerweg, 3;
VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3;
VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4;
SO;
HAVO 2;
VMBO gemengde leerweg, 4;
VWO 5;
VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Engelse dieren
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.