Uitleg en doel
Doel van het leermateriaal
Het doel van deze kwartetspelen is het het inoefenen van de spellingsproblemen op een speelse manier. Tevens wordt de woordenschat versterkt doordat bij elk woord een plaatje gegeven wordt.
De kwartetten
De kwartetten beslaan alle nieuwe spellingsproblemen die in de klassen behandeld worden. Om een spel te spelen, kies je een aantal kwartetten uit die je wilt oefenen met de kinderen en speelt het spel. Bij het vragen benoemen de kinderen iedere keer het probleem ('Heb jij van de woorden met isch(e) misschien ...?)
Het kwartet kan mee naar huis gegeven worden, zodat ook daar op een speelse wijze geoefend kan worden.
Spelregels kwartetspel
De meeste mensen zullen het wel kennen: kwartetten. Om je geheugen op te frissen of voor degenen die geen kwartetervaring hebben hieronder de belangrijkste spelregels.
Aantal spelers 3-6
Doel van het spel
Het is de bedoeling door slim te spelen en te vragen zoveel mogelijk setjes van vier kaarten te verzamelen, de kwartetten. Door goed op te letten bij andere beurten kun je achterhalen wie welke kwartetkaarten heeft. Degene met de meeste kwartetten wint.
Voorbereiding
Alle kaarten worden onder de spelers verdeeld. Het kan zijn dat sommige spelers meer kaarten hebben dan andere spelers. De kaarten neem je in je hand (of in een kaarthouder) en laat je niet aan de andere spelers zien.
Je kunt ook elke speler een vast aantal kaarten geven en de rest met de speelkant naar onderen op tafel leggen. Na afloop van zijn beurt mag de speler dan een kaart van de stapel, de stok, nemen. Sommige kaarten komen zo pas later in het spel wat een extra uitdaging biedt.
Het spel
Een willekeurige speler begint. Als je aan de beurt bent, vraag je aan één van de andere spelers een kaart die je niet hebt. Dit moet dan wel een kaart zijn van een kwartet waarvan je zelf minimaal een kaart in je hand hebt. Noem de naam van het kwartet en vraag naar de kaart die je wilt hebben. Als de speler die kaart heeft, dan moet hij deze aan je afgeven en mag je doorgaan met kaarten vragen. Dit mag aan dezelfde of een andere speler. Als je een setje van vier kaarten hebt, roep je 'Kwartet!' en leg je de vier bij elkaar horende kaarten voor je neer op tafel. Heeft de speler de gevraagde kaart niet, dan is je beurt voorbij en is de speler aan wie je het laatst een kaart vroeg aan de beurt.
Het spel is afgelopen als alle kwartetten compleet zijn.
Tips om je kaarten lang te kunnen gebruiken.
- Print de kaarten uit op 180 grams papier, zodat ze stevig zijn.
- Om te voorkomen dat de kinderen door de kaarten heen kunnen kijken, dient er een achterkant tegen geplakt te worden. Print daartoe vellen uit met daarop 1 grote tekstbox die je vult met een patroontje. Deze vellen plak je (met papierlijm) op de achterkant van de vellen met kaarten. Zorg dat de lijm goed over het hele papier uitgesmeerd wordt zodat je later bij het uitknippen geen 'gapingen' krijgt. Als je alle kaarten dezelfde achtergrond geeft kun je ook makkelijk spelletjes maken met kaarten uit twee groepen, afhankelijk van de problemen van bepaalde kinderen.
- Lamineer de vellen
- Knip ze uit.
Het is wel even een klusje...
een kaarthouder
De kwartetten
voorbeeld van een blad met kaarten uit groep 5