Interactieve ontdekplaat

Interactieve ontdekplaat

Interactieve ontdekplaat (4.5.1)

Categorie/kernconcept: 4.5 Kennisconstructie

Omschrijving van de categorie

Voorbeelden

4.5.1.De docent toont aan dat hij de actieve kennisconstructdie van zijn leerlingen bevordert met behulp van ICT. 

  • Gebruik maken van computersimulaties , serious gaming, werkvormen als een WebQuest om leerlingen actief, zelfstandig en samenwerkend te laten leren 

  • Mindmapping

Een digitale tijdbalk is een aardig tool om gebeurtenissen in een chronologische volgorde te plaatsen. Eén van de gratis tools waarmee dat kan is TimeRime, maar je kunt ook met Popplet een eenvoudige tijdlijn maken. Voor Popplet: zie het onderdeel mindmapping.

Thinglink

Als docent kan het leuk en nuttig zijn om een interactieve ontdekplaat te maken om aan je klas te geven/te bespreken, maar het kan ook een leuke en nuttige opdracht zijn voor je leerlingen om zelf zo’n plaat te maken.

Voorbeeld: de waterkringloop:

Een interactieve ontdekplaat maak je gemakkelijk met behulp van een gratis account voorThinglink. Hierbij heb je de keuze tussen twee mogelijkheden.

  • Met een ‘gewoon’ account maak je persoonlijke ontdekplaten. Deze kun je delen via een link. (en die link kun je in de elo plaatsen). Je kunt ook de embed- of insluitcode opvragen (net als bij youtube-filmpjes) en die embedcode gebruiken in een Wikiwijsarrangement.
  • Met een  educatief account kun je bovenstaande ook. Maar daarnaast heb je de mogelijkheid om het werk van je leerlingen rechtstreeks in jouw omgeving te zien. Dat is buitengewoon handig als je de leerlingen een opdracht geeft om zelf een ontdekplaat te maken. Met een gratis account kun je maximaal 100 leerlingen uitnodigen. Je kunt ze verder niet onderverdelen in groepen of klassen. Met een betaald account (35 dollar per jaar) kun je tot 1000 leerlingen uitnodigen en kun je wel een indeling in verschillende klassen maken.

Zie de bijlagen voor een verdere handleiding.

  • Het arrangement Interactieve ontdekplaat is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2016-01-23 19:59:35
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.