Foto's/afbeeldingen

Foto's/afbeeldingen

foto's/afbeeldingen (2.2.7)

Categorie/kernconcept: 2.2 Software

Omschrijving van de categorie

Voorbeelden

2.2.7 De docent toont aan dat hij foto’s, video’s en audio digitaal kan maken, bewerken/ converteren, publiceren en delen.

  • Digitaliseren van niet-digitale foto’s of teksten

  • Bewerken van digitale foto’s, zodanig dat de beeldkwaliteit, de afmetingen en de grootte van  het bestand aangepast worden aan schermresolutie

  • Opnemen en monteren van video en audio

  • Publiceren van foto’s, video en audio in de ELO of op het internet

foto's bewerken

Hoe kan ik afbeeldingen bewerken?

Het gebruik van afbeeldingen, bijvoorbeeld in een Powerpoint-presentatie is inmiddels zo gangbaar dat er weinig over nagedacht wordt. Afbeeldingen behoren ook tot de normale onderdelen van digitaal lesmateriaal. Maar er valt nog veel te winnen wanneer je afbeeldingen kunt bewerken. Daarbij kan het gaan om aanpassen van het type (te zien aan het achtervoegsel, bijv. .bmp, .jpg, .gif) maar ook om zaken als de grootte, de tint of de vorm. Het kan ook gaan over het opnemen van teksten in je afbeelding of het combineren van verschillende afbeeldingen.

Ook voor leerlingen zijn er veel toepassingen te bedenken, van het maken en vervolgens bewerken van foto's tot het uitvoeren van kunstprojecten.

Er zijn prachtige software-pakketten in de handel, gericht op het bewerken van foto's en andere afbeeldingen maar er zijn ook relatief eenvoudige gratis tools te verkrijgen.

 

Photofiltre
Cursus Photofiltre

Hierboven een link naar een uitgebreide cursus Photofiltre. Photofiltre is een gratis tool om foto's mee te bewerken. Het is simpel in het gebruik en biedt toch behoorlijk wat mogelijkheden. Je kunt het o.a. downloaden op http://photofiltre.nl.softonic.com/

Picasa
Foto's bewerken, organiseren en delen. Bron: Peter de Smet gratiscursus.be

Een heel bekend tool om foto's te bewerken, organiseren en delen. Bron cursus: Peter de Smet gratiscursus.be

Vaardigheidskaarten

Om leerlingen en docenten te helpen heeft het Mondriaan College rond het thema foto's maken en bewerken enkele vaardigheidskaarten ontwikkeld.

 

Open bestand Een foto maken

Open bestand Foto bewerken met Photofiltre

Schermprint maken

Hoe kan ik een schermafbeelding of schermopname maken?

Het maken van een schermprint oftewel schermafbeelding is eenvoudig en kan te pas komen ter verduidelijking of om resultaten snel vast te leggen. Er zijn verschillende mogelijkheden om dat wat er op je scherm te zien is geheel of gedeeltelijk in een afbeelding op te nemen.

Knipprogramma van Windows

In Windows vind je standaard een knipprogramma waarmee je het hele scherm of een gedeelte van het scherm in enkele klikken opneemt. Vervolgens kun je kiezen of je het resultaat wilt kopieren (om het bijvoorbeeld in een Word-document te plakken) of wilt opslaan als afbeelding.

 

Print screen toets
Hoe werkt de printscreen toets: bron: omewil

Hoe werkt de printscreen toets: bron: omewil

M.b.v. de printscreen toets maak je in één keer een kopie van je hele scherm die je vervolgens ergens in kunt plakken.?

Toets: demo

Start