Inleiding
In de aankomende twee aardrijkskundelessen ga je aan de slag met fysische geografie. Bij fysische geografie staat de natuur, bodem, landschap, klimaat, onderzoek van de zee en nog veel meer centraal. Voor dit project ga je in drie- of viertallen aan de slag met een foto over fysische geografie die jullie gezamenlijk mogen uitzoeken. Aan de hand van de foto ga je op onderzoek uit via bronnen om meer over het onderwerp te weten kunnen komen!
De opdracht
In deze korte lessenserie gaan we aan de slag met fysische geografie. In een van de volgende stappen staan 12 foto's over dit onderwerp. Kies met je groepje één interessante foto die jullie inspirerend vinden of waar jullie gezamenlijk meer over te weten willen komen. In de aankomende twee lessen gaan jullie informatie opzoeken aan de hand van bronnen over het door jullie gekozen foto. Na deze twee lessen is het de bedoeling om thuis een selectie te maken van de bronnen die jullie hebben gevonden. Van deze bronnen maken jullie thuis een poster en een aanvullende PowerPoint presentatie, maar jullie kunnen natuurlijk ook op school hier aan werken. Het eindproduct wordt door jullie gezamenlijk gepresenteerd op vrijdag 19 februari 2016 voor een cijfer! Dit is de kans om een heel mooi cijfer te halen voor aardrijkskunde :).
Veel succes!
R. Gmelig Meyling
Docent aardrijkskunde
Stap 1
In deze lessenreeks werk je in drie- of viertallen. Maak een groepje van drie- of viertallen waarbij jullie denken goed te kunnen samenwerken (ook buiten schooltijd). Als jullie een groepje hebben gevormd, mailen jullie per groepje de namen door naar de docent. Het e-mailadres is: gme@school.nl
Stap 2
Hieronder staan 12 foto's over fysische geografie. Kies met je groepje één interessante foto die jullie inspirerend vinden of waar jullie gezamenlijk meer over te weten willen komen. Met deze foto gaan jullie de aankomende twee lessen aan de gang. Met behulp van deze foto gaan jullie aan de hand van bronnen, allerlei informatie op zoeken over het onderwerp. Zorg dat jullie een onderwerp kiezen waarbij jullie het leuk vinden om er iets over te vertellen!
Vulkanen
Tsunami
Hoe is de aarde opgebouwd
Nationaal park Yellowstone
Het Aralmeer
Duststorm
Aardbevingen
Sinkhole
Gebergte en rivieren
Tropische cyclonen
Botsing aarde met een andere planeet
Verwering en erosie
Stap 3
In stap 2 hebben jullie gezamenlijk een foto uitgezocht voor een onderwerp over fysische geografie.
Voor jullie presentatie wil ik weten waarom jullie deze foto gezamenlijk hebben gekozen en niet een andere foto (bijvoorbeeld verwering en erosie). Ook wil ik graag weten wat er op de foto te zien valt. Verder wil ik weten wat jullie al wisten over het onderwerp. Tot slot wat jullie samen willen leren over dit onderwerp. Verwerk al deze punten in jullie presentatie (op een poster en/of PowerPoint).
Stap 4
In deze stap gaan jullie kijken naar een video over betrouwbare bronnen. In dit filmpje wordt precies uitgelegd hoe je betrouwbare bronnen zoekt, doe dit dan ook voor je project met je groepje ;). Om de video goed te kunnen bekijken zet de video op fullscreen!
Stap 5
In de vorige stap hebben jullie gezien in het filmpje wat betrouwbare bronnen zijn en waar je ze kunt vinden. Nu kun je eindelijk aan de slag met je groepje om infomatie op te zoeken over het onderwerp wat jullie gezamenlijk hebben gekozen! Verdeel in je groepje de taken wie precies welke informatiebronnen gaan opzoeken (bijvoorbeeld: de een gaat opzoek op internet naar artikelen en de ander gaat op zoek naar boeken in de mediatheek), anders hebben jullie straks allemaal dezelfde bronnen. Daag jullie zelf uit over het onderwerp wat jullie gekozen hebben en kom met leuke feitjes, interessante informatie etcetera ;).
Stap 6
Als jullie voldoende informatie hebben verzameld om de presentatie te vullen met behulp van betrouwbare bronnen over jullie onderwerp, kunnen jullie aan de slag gaan met de poster en presentatie! Bedenk dat jullie presentatie minimaal 3 tot 4 minuten duurt en dat jullie per groepslid ongeveer 45 seconden tot 1 minuut aan het woord moet komen. Als jullie een kort filmpje willen laten zien tijdens de presentatie mag dat als het filmpje maximaal 1 minuut duurt (de tijd van het filmpje valt buiten de tijd om van de presentatie).
Verdeel de taken goed en zorg voor een goede samenwerking binnen jullie groepje voor een mooi eindresultaat. Jullie zijn gezamelijk verantwoordelijk voor het resultaat, het cijfer van de presentatie wordt een groepscijfer.
De poster kun je ophalen bij de congiere bij kamer 0.12!
Stap 7
In de laatste stap is het de bedoeling dat jullie via Magister de poster en de PowerPoint inleveren. Als jullie denken dat deze helemaal klaar zijn en hebben gekeken naar het beoordelingsformulier of alles voldoende en goed is kun je het inleveren. Maak van je poster een foto en upload deze in Magister samen met het PowerPoint bestand bij het vak aardrijkskunde. Vermeld bij het inleveren de groepsleden van jullie groepje! Doe het uploaden voor woensdag 17 februari 2016 om deel te mogen nemen aan de presentatie op vrijdag 19 februari 2016!
Veel succes met het voorbereiden van de presentatie!
Beoordeling presentatie
Beoordelingsformulier