Preventie
Je doet al veel meer aan preventie dan je denkt. Je eet gezond, je houdt jezelf en je huis schoon en je neemt veiligheidsmaatregelen. In je werk als verpleegkundige doe je hetzelfde voor de zorgvrager. Je zorgt er ook voor dat je een ziekte od complicatie snel herkent. Bij een al bestaande ziekte doe je er allers aan om te voorkomen dat die ziekte erger wordt (NuZorg, 2014).

Opdracht 1
Ga via onderstaande link naar de oefenvragen en maak deze.

http://www.nu-zorg.nl/oefenen-toetsen-en-additioneel-materiaal/oefenvragen-2?trail=0|2|3|35|#overlay=content/voorlichting-advies-en-instructie-hoofdstuk-3-0
Dit zijn oefenvragen. Ze geven je inzicht over de de kennis die je nodig hebt.
Wat is preventie?
Onder preventie wordt verstaan: het voorkómen van gezondheidsproblemen en het stimuleren van gezond gedrag (NuZorg, 2014). Het bestaat in de gezondheidszorg uit alle maatregelen die genomen worden om een nieuw gezondheidsprobleem te voorkomen (zie blz 51 van je theorieboek).

Primaire preventie
Onder primaire preventie verstaan we dat er wordt voorkomen dat er ziekten onstaan. Een bekende vorm van primaire preventie is de griepprik; een jaarlijks terugkerend verschijnsel voor ouderen en chronisch zieken.
Verdere informatie vind je in je theorieboek van NuZorg, vanaf blz 51.

Secundaire preventie
Secundaire preventie is het het opsporen van een ziekte op het moment dat iemand zich nog niet van deze ziekte bewust is. Als verpleegkundige zul je te maken krijgen met secundaire preventie in de vorm van het vroegtijdig observeren en signaleren van stoornissen en symptomen die op ziekte kunnen duiden. Onder secundaire preventie valt het bevolkingsonderzoek, ook wel screening of vroegonderzoek genoemd ( zie blz. 54 van je theorieboek).

Tertiaire preventie
Wanneer je als verpleegkundige tertiaire preventie toepast, houdt dat in dat je de zorgvrager stimuleert om zo te leven dat zijn gezondheidstoestand niet erger wordt. Dat is niet altijd gemakkelijk, want je krijgt te maken met mensen die hun leefwijze niet willen veranderen, ookal is die slecht voor hun gezondheid. Bij het toepassen van tertiaire preventie richt je je op een aantal zaken. Deze staan beschreven op blz 56 van je theorieboek.

Hospitalisatie
Op het moment dat mensen in een ziekenhuis worden opgenomen, verandert hun leefomgeving. Hier reageert iedereen verschillend op. Een ander woord voor leefomgeving is territorium. Het territorium van de mens is gelijk aan de directe ruimte om hem heen. Verdere informatie kun je vinden in je theorieboek vanaf blz.59.

Opdracht 2
Maak met de hele klas drie even grote groepen.
Verdeel de volgende onderwerpen:
- Primaire preventie
- Secundaire preventie
- Tertiaire preventie
Maak met elkaar een filmpje waarin duidelijk naar voren komt wat het onderwerp dat jullie gekozen hebben inhoudt. Je mag een rollenspel doen, je mag interviews afnemen, bedenk iets creatiefs met elkaar. . Maak daarbij gebruik de theorie die in je theorieboek vanaf blz. 56 (toepassen van preventie) kunt vinden. Het filmpje mag maximaal 8 minuten duren
Op donderdag, tijdens de tweede helft van de les laten jullie het filmpje aan de hele klas zien, en worden de filmpjes aan de hand van een citerilijst door iedereen beoordeeld. Het beste filmpje wint een prijs(je)!
Veel succes!

Voorbeeldfilmpjes
Kijk op diabetes
Alcohol preventie
GGZ Preventie - Roken
Preventie GGZ - Softdrugs
Tot slot
Tot slot kun je dit onderdeel oefenen met ja/nee stellingen via onderstaande link. De antwoorden staan er al bij.
Antwoorden stellingen. Voorlichting, advies en instructie, hoofdstuk 1,2 en 3.
Mocht je het beheersen van de theorie van het gehele boek willen toetsen kan dat via deze onderstaande link. Er zijn twee toetsen beschikbaar.
Voorlichting, advies en instructie. Toetsvragen.