Office Mix

Office Mix

Inleiding

Office Mix is een invoegtoepassing voor PowerPoint (vanaf versie 2013) onder Windows. Met OfficeMix kun je heel eenvoudig interactieve tools toevoegen aan je Powerpoint Presentatie. De presentatie kun je daarna opslaan als film en uploaden naar de cloud van Office Mix. Je kunt de presentatie dan delen met anderen.

Update februari 2018: Microsoft is gestopt met het aanbieden van de plugin Office Mix. De functionaliteiten zijn grotendeels nu in het tabblad Opnemen in PowerPoint te vinden. Dit arrangement zal daarom komen te vervallen. Zie dit artikel voor een uitleg.

 

SBU: 3

 

 

Dit arrangement maakt deel uit van de digitale leerlijn "De docent competent!" van het Nova College. Klik hier voor het hoofdarrangement.

Op dit werk rust een Creative Commons CC BY-SA licentie. 
Auteurs: Annet Smith en Bernadet Sprenkeling, ROC Nova College

 

Download Office Mix

Bij de installatie van Office 2016 heb je op je werklaptop ook Office Mix erbij gekregen. Je vindt hiervoor een extra tabblad in PowerPoint met de naam Mix. Heb je een andere pc/laptop waarop Office Mix nog niet geinstalleerd staat, volg dan onderstaande stappen. Helaas is Office Mix nog niet beschikbaar voor Mac.

1. Ga met je browser naar mix.office.com
2. Klik op >Get Office mix

Je kunt je aanmelden met je Nova College Office 365 account. Hoe dit werkt staat uitgelegd op >>Nova Portal

 

3. Installeer het gedownloade bestand. NB: Zorg dat Powerpoint afgesloten is voor dat je het gaat installeren.

 

Na installatie opent PowerPoint met een presentatie bestaande uit 1 dia "Welcome to office mix". Het installeren is geslaagd.

Tabblad Mix

In het lint is een nieuw tabblad toegevoegd, het tabblad Mix.

 

 

 

 

 

 

 

Oefening: een slide recording starten

1.Klik op het tabblad Mix in het lint.
2.Open een bestaande presentatie die je wilt bewerken met Office Mix.
3.S
electeer de eerste dia in de presentatie.
4.klik op de knop slide recording:

 

 

Dia opname

Wil je een opname maken van jouw uitleg in woord en beeld, dan gebruik je de optie Slide recording, de eerste knop op het Mix-tabblad. Zo voeg je per dia een uitleg toe waarbij je ervoor kunt kiezen of je daarbij zelf ook in beeld bent. Wanneer je op de Slide recording knop hebt geklikt, wordt je scherm zwart en krijg je de beschikking over allerlei knoppen. Hieronder een korte uitleg.

 

Record: gebruik deze knop linksboven om de opname te starten.

Webcam toevoegen: In het paneel rechts kun je een webcam opname toevoegen (jezelf als pratend hoofd). Je hebt hiervoor wel een webcam nodig. In veel laptops zit deze standaard ingebouwd.

Inking: Onder het webcam scherm staat inking: hiermee kun je tekeningen toevoegen aan je dia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens het opnemen beschik je over een aantal navigatieknoppen.

 

Na klikken op de opname knop zie je onderstaand menu:

 

 

 

 

Met de pijltjesknoppen klik je heen en weer door je presentatie. De sterknoppen activeren eventueel aanwezige animaties in een dia.

Via het tekengereedschap rechts zijn krabbels en aantekeningen toe te voegen. Ook kun je ze weer uitgummen met het gummetje.

Als je klaar bent klik je op de stopknop.

Oefening: een dia opname maken
1. Open een PowerPoint presentatie waarbij je een uitleg wilt opnemen.
2. Klik op het Mix-tabblad en vervolgens op de knop >Slide recording.
3. Stel de webcam in en controleer of de audio-meter uitslaat.
4. Klik op Record en spreek je uitleg in terwijl je in de camera kijkt.
5. Klik op stop als je uitleg klaar is. Dat kan per dia of nadat je alle dia's hebt doorlopen.

 

Opslaan

De opgenomen presentatie kun je nu opslaan en delen via O365 Video (Publish to O365 Video). Je kunt er ook een film van maken (Export to video)  en deze uploaden naar bijvoorbeeld YouTube. De optie Export te SCORM is alleen van belang als je de gemaakte Mix wilt invoegen als zogenaamd SCORM-pakket binnen een elektronische leeromgeving.Tenslotte kun je er ook een speciaal Office Mix bestand van maken en deze uploaden naar je eigen plek in de cloud, waar je al je Office Mix bestanden kunt opslaan en delen. (Upload to Mix). Het voordeel van de laatste optie is dat de presentatie interactief blijft. Een kijker bepaalt zelf welke dia hij/zij wil zien en kan ook interactieve vragen die in de mix kunnen worden opgenomen beantwoorden. Hierover gaat het volgende hoofdstuk.


Zie onderstaande afbeelding voor de diverse opties die beschikbaar zijn voor het bewaren van je gemaakte Mix:

 

 

 

 

 

 

Vragen toevoegen

Wil je je PowerPoint interactief maken, dan kun je met behulp van Office Mix vragen toevoegen op diverse dia's. Voorwaarde is wel dat je bent ingelogd op je Office 365 account. Je gaat als volgt te werk:

1. Klik in het tabblad Mix op de knop >Quizzes Videos Apps. De Microsoft Store wordt geopend.

2. Klik op de optie Store bovenaan en je zult verschillende apps vinden die je kan toevoegen aan je collectie. Zie hieronder bijvoorbeeld een Multiple Choice Quiz en een Multiple Response Poll. Klik je op Add achter de app, dan wordt deze toegevoegd aan je eigen collectie en meteen ingevoegd in de huidige dia.

 

3. Heb je een geschikte app gevonden, klik dan op Add en er wordt een kader in je dia toegevoegd waarin je een vraag kan maken. In onderstaand voorbeeld is dat een multiple Choice vraag.

 

4. Vul de vraag in en de verschillende antwoorden. Als je meer dan 2 antwoorden wilt toevoegen, klik dan op >Add another answer. Vink tenslotte nog het juiste antwoord aan (groen vinkje).

5. Wil je zien hoe je vraag eruitziet, klik dan op de Preview knop. Zo zie je wat een student zal zien als hij/zij je Mix afspeelt in de Office Mix omgeving.

Voeg op deze manier allerlei vragen toe via de knop Quizzes Videos Apps. Ook kun je andere elementen zoals uitlegfilmpjes van de Khan Academy (rekenen) of GeoGebra (wiskunde) toevoegen via de Store. Met de app Web Viewer kun je een complete website binnen je PowerPoint dia tonen en bedienen zodat je de presentatie niet hoeft te verlaten.

Mixen beheren

Via de knop >My Mixes op het Mix tabblad kom je op de site waar al je Mixes worden opgeslagen. Je kunt hier per Mix enkele opties kiezen:

 

Bij Details zie je de titel en beschrijving van je Mix en kun je deze en ook de rechten aanpassen.

Via de optie Analytics kun je bekijken hoe vaak en hoe lang elke dia bekeken is en als je op de link More klikt kun je ook nog zien wie dat heeft gedaan. Daarnaast kun je via >Analytics >By exercises zien welke oefeningen zijn gemaakt, hoe die zijn gemaakt en door wie.

Via de optie Presentation kun je de PowerPoint presentatie downloaden en via de de optie Video de video van je presentatie. Tenslotte kun je de Mix hier verwijderen met de optie Delete.

Schermopnames toevoegen

Er zijn 2 knoppen waarmee je schermopnames kunt toevoegen aan je PowerPoint presentatie: Screen recording en Schermopname.

Bij Screen Recording neem je een video op van iets dat zich op je scherm afspeelt (=screencast). Hierbij kun je ook commentaar inspreken. Dit is vooral handig als je iets wilt demonstreren op bijvoorbeeld een website, of de werking van een programma wilt uitleggen. Je bent dan zelf niet in beeld, maar alles wat je op het scherm doet wordt opgenomen, inlcusief wat je erbij vertelt. Met de knop Schermopname kun je een stuk uit je scherm knippen en dat als afbeelding in je PowerPoint plakken.

 

Screen recording

Wanneer je op de knop Screen recording klikt verschijnt bovenaan een vak met enkele opties om je schermopname in te stellen.

Zo moet je het gebied selecteren op het scherm dat moet worden opgenomen (sleep hiervoor een kader op je scherm) en kun je de audio aan of uit zetten. Ook kan je ervoor kiezen om de muisaanwijzer wel of niet in beeld te tonen. Klik je vervolgens op Opnemen dan wordt de opname gestart, klik je op je scherm rond en vertel je daar iets bij. Ben je klaar dan gebruik je de toetscombinatie Windows (vlaggetje) + Shift + Q.

Schermopname

Wil je een plaatje maken van een ander scherm dat open staat, klik dan op de knop Schermopname. Je kiest dan eerst welke van de openstaande schermen er naar voren moet komen. Dit scherm wordt dan als afbeelding in je dia toegevoegd. Dit werkt vergelijkbaar met het Windows knipprogramma, waarover ook een arrangement gemaakt is, maar bij de laatste kun je een detail uit het scherm "knippen" en als afbeelding in je dia plakken.

 

Delen

Wanneer je je Mix wilt delen kan dat op verschillende manieren. Hieronder enkele mogelijkheden.

Delen als videobestand (Export to video)

Je kunt je Mix exporteren als video en vervolgens bijvoorbeeld uploaden naar YouTube of Vimeo. Wil je je video daar delen, dan maak je gebruik van de deelopties die op die sites van toepassing zijn. Je kunt je videobestand ook opslaan in je OneDrive en hem daar verder delen of ergens op NovaPortal plaatsen. Bedenk wel dat je bij het maken van een video van je Mix alle interactieve elementen zoals vragen of ingesloten websites verloren gaan. Men kan er alleen naar kijken.

 

Delen via videokanaal Office 365 (Publish to O365 Video)

Wanneer je je Mix opslaat als video op het videokanaal binnen Office 365 wordt je video meteen gedeeld met iedereen die een inlogaccount voor dit kanaal heeft, namelijk de medewerkers en studenten van het Nova College. Onder de beschrijving van de video staat de mogelijkheid om een link naar de video te mailen of de video op een andere site in te sluiten. Ook bij het opslaan van je Mix op het videokanaal van Office 365 geldt dat de interactieve elementen verdwijnen.

 

Delen via Office Mix site (Upload to Office Mix)

Bij je Office Mix kun je kiezen voor de optie Details. In dat scherm staat een kopje Sharing and permissions waar je met behulp van een schuifbalk kunt kiezen wie je Mix mag zien. Hierin zijn 4 mogelijkheden:

1. Private: alleen jij kan de Mix zien.
2. Organization: alleen de medewerkers en studenten van jouw school kunnen de Mix zien.
3. Limited: iedereen die een Office 365 account heeft en de link weet kan, na inloggen, jouw Mix zien.
4. Unlisted: iedereen die de link heeft kan de Mix bekijken. Hij is verder niet vindbaar via zoekmachines of de Office Mix site.
5. Public: iedereen kan je Mix zoeken en vinden via de Office Mix site en hij kan ook worden opgenomen in de Office Mix Gallery.

Bij de opties 3 t/m 5 kan aangevinkt worden dat anderen de Mix ook verder mogen bewerken en delen. Bij optie 2 kun je nog aanvinken dat iemand je PowerPoint presentatie van de Mix mag downloaden.

Op de Office Mix pagina van een bepaalde Mix kun je onderaan ook kiezen voor de optie Share. Je hebt dan 3 opties:

1. Delen door een e-mail te sturen.
2. Delen door de Mix op een andere site in te sluiten. Je hebt dan 3 groottes om uit te kiezen: Small, medium en large.
3. Delen via diverse social media kanalen zoals Facebook, Twitter of LinkedIn.

Eindopdracht

Maak een PowerPoint presentatie bij een onderwerp uit 1 van je lessen. Maak hiervan met behulp van Office Mix een interactieve Office Mix presentatie. De volgende elementen moeten in je presentatie zijn opgenomen:

1. Een schermopname/ screen recording

2. Slide recording bij minstens 1 dia.

3. Een interactieve meerkeuzevraag.

4. Een website via de app Web viewer.

Deel deze presentatie via My Mixes met je begeleider.

Bronnen

Tekst 

 

  • Het arrangement Office Mix is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2018-02-15 12:01:29
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Dit arrangement beschrijft de werking van de Office Mix add-on voor PowerPoint 2013/2016. Dit arrangement is onderdeel van de digitale leerlijn "De docent competent!" van ROC Nova College
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    dlnova, officemix, powerpoint, video presenteren

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    I-coach team Nova College. (z.d.).

    Sjabloon

    https://maken.wikiwijs.nl/28909/Sjabloon