Inleiding
Flipquiz is een eenvoudig te maken instrument om met een klas spelenderwijs (voor)kennis te testen. Het werkt als het tv-programma Jeopardy. Er zijn 6 categorieën met elk 5 vragen, in oplopende moeilijkheidsgraad.
De docent is de quizmaster.
Op dit werk rust een Creative Commons CC By licentie. Lees hier de voorwaarden.
Auteurs: ambassadeurs digitale didactiek Noorderpoort
Wat kan ik er mee
Met flipquiz kun je kennis testen met een klas in een leuke speelse vorm. Je kunt het gebruiken aan het begin van een lessenserie, om een beeld te krijgen wat de studenten al wel en niet weten van een bepaald onderwerp.
Maar je kunt flipquiz ook gebruiken als herhaling van kennis na afloop van een lessenserie. Of als een soort van overhoring. Een speelse vorm van toetsen.
Uitvoering
Het maken van de quiz
Je kunt op www.flipquiz.me een account aanmaken. Gewoon met je noorderpoortmailadres en een zelf te kiezen wachtwoord.
Op het dashboard staat een grote groene knop: Create Flipquiz. Daar klik je op.
Vervolgens kun je de 6 verschillende categorieën een naam geven.
Per categorie bedenk je 5 verschillende vragen, die in moeilijkheid oplopen. In het linkervak zet je de vraag, in het rechtervak het antwoord.
Als je daar mee klaar bent, is de flipquiz ook klaar.
Klik op Presentation View om de quiz klaar te zetten voor gebruik.
Spelregels
Verdeel de klas in groepjes. Het werkt goed met 4 tot 5 groepjes. De docent is de spelleider. Je kunt zelf de stand bij houden, maar dit ook door een student laten doen. De zogenaamde "charmante assistent" uit dit soort tv-programma's.
Groep 1 mag beginnen met het kiezen van een categorie en waarde, bijvoorbeeld categorie 1 waarde 200. Door op het betreffende veld te klikken wordt de vraag zichtbaar.
Als groep 1 het antwoord goed heeft, mogen ze nog een keer. Je drukt dan op de knop Reveal Answer, zodat de hele klas het juiste antwoord goed kan zien.
Beperk het aantal beurten met goede antwoorden tot 2, om ook de rest van de klas een kans te geven.
Als groep 1 het antwoord niet weet of fout heeft gaat de beurt naar groep 2. Druk dus tot die tijd niet op de knop Reveal Answer. Als groep 2 de vraag goed beantwoordt, krijgen ze de punten die bij de vraag horen. Bovendien zijn ze dan zelf aan de beurt voor hun eigen vraag. Weet groep 2 het antwoord niet, dan naar groep 3 enzovoort. Het kan dus best zo zijn dat je bij een vraag weer terug komt bij de groep waar je mee begon. Draai dan de vraag om en toon het antwoord. Je kunt dan mooi nog wat extra uitleg geven bij deze vraag.
Werk zo alle vragen af.
Zorg voor een attentie voor de winnende groep.
Voorbeeld
Klik op de link om een voorbeeld te zien van een uitgewerkte flipquiz. Het was in de klas een groot succes.
Stedenreizen
Bronnen
De volgende sites en documenten zijn geraadpleegd en in meerdere gevallen is hiervan materiaal opgenomen in dit arrangement of 1 van de onderdelen daarvan.
Contact
Heb je aanvullingen op de beschreven werkvormen?
Neem contact op met de I-coaches van Noorderpoort via dit e-mailadres
Op dit werk rust een Creative Commons CC By licentie. Lees hier de voorwaarden.
Auteurs: I-coaches Noorderpoort