VWO 'Tijd van pruiken en revoluties'

VWO 'Tijd van pruiken en revoluties'

De tijd van pruiken en revoluties

De tijd van pruiken en revoluties: zo heet het tijdvak waar we de afgelopen periode mee bezig zijn geweest. Het gaat over de 18e eeuw in Europa. Een roerige en ook heel belangrijke eeuw. Deze eeuw staat namelijk bekend om de eeuw van de verlichting en de daaropvolgende democratische revoluties. Ideologieen als liberalisme en socialisme komen allemaal voort uit het 'verlicht denken'. Deze week gaan jullie een filmopdrachtje maken over deze eeuw en alles wat jullie hebben geleerd over dit tijdvak.

OPDRACHT 'maak een filmpje van een powerpointpresentatie'

Veel leerlingen gebruiken bij het leren de filmpjes van 'jort geschiedenis' via YouTube. https://www.youtube.com/user/JORTgeschiedenis. Deze filmpjes zijn gemaakt door een leraar geschiedenis. Super handig met het leren! Maar jij kunt zelf ook een filmpje maken! En dan leer je zelf nog meer!

Stap 1

Je mag alleen werken, maar ook als duo!

Maak zelf een PowerPointPresentatie van een onderwerp uit de 18e eeuw. Kies hiervoor een artikel uit, uit het tijdschrift 'historisch nieuwsblad'. https://www.historischnieuwsblad.nl/index.html. Zoek op trefwoorden zoals: verlichting / Franse Revolutie / Frederik van Pruissen / Voltaire enzovoort. Kijk goed in je handboek om op trefwoorden (begrippen) te komen.

Stap 2

Maak eerst een mooie en kloppende PowerPointPresentatie! Denk ook aan beeldmateriaal.

Stap 3

Maak nu een filmpje van je PowerPointPresentatie! Zorg ervoor dat je in een stille ruimte zit, zodat je stem goed wordt opgenomen.

Hoe maak je eigenlijk een filmpje van een powerpoint? Zie de handleiding: http://maken.wikiwijs.nl/36678/Digitale_vaardigheden_docenten_Mondriaan_College#!page-707090

Stap 4

Is je filmpje klaar? Upload het in je YouTube-account. Scherm evt. het filmpje af, maar deel het met in ieder geval met mij: krissie384@gmail.com.

Nu heb je een 'flipping-the-classroom-filmpje' gemaakt.

Stap 5

Je krijgt voor deze opdracht een beoordeling. Het telt mee als S.O.-cijfer en dat krijg je in het nieuwe kalenderjaar. Ik let op de volgende punten:

  1. kwaliteit van de presentatie als geheel(w.o. spelling)
  2. historische juistheid (w.o. het gekozen onderwerp)
  3. Creativiteit
  4. Kwaliteit van het geluid

 

SUCCES

 

  • Het arrangement VWO 'Tijd van pruiken en revoluties' is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Kristel Biemans Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2015-12-01 09:56:33
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.