VWO 6 'Verlichting & Duitsland 1871-1945'

VWO 6 'Verlichting & Duitsland 1871-1945'

Zelfstandig werken week 51

In verband met mijn afwezigheid in week 51 vallen de lessen geschiedenis uit. Tijdens de surveillance-lessen kunnen jullie werken aan de opdrachten die in dit arrangement staan.

Doel is dat je ten minste twee van deze opdrachten uitvoert. De beste inzendingen krijgen een prijs voor hun inzending.

Je mag alleen of in duo werken aan de opdrachten.

Veel succes!

Kristel Biemans

Opdracht 1 'BRONANALYSE VAN EEN (SPOT)PRENT'

Analyseren van bronnen is een belangrijk onderdeel van de schoolexamens en examens. In iedere toets zitten een aantal opdrachten waarbij je kritisch moet kijken naar zo'n bron. Met deze opdracht ga je dit stap voor stap doen.

Omgaan met bronnen is een zeer belangrijke vaardigheid. Iedere dag krijgt je heel veel informatie te verwerken. Het is belangrijk om met een kritische geest naar de informatie te kijken, neem niet zomaar alles aan. Een kritisch mens is een slim mens. Sapere aude!

Stap 1

Zoek een prent/afbeelding die te maken heeft met de huidige SET-stof (Verlichting & Duitsland). Zoek met google op afbeeldingen. Gebruik begrippen / namen / gebeurtenissen die te maken hebben met Verlichting /Duitsland  bijv. spotprent Franse Revolutie, stadhouder Willem V, Louis Capet, Terreur, Robespierre, Verlichting, Karl Marx, Bismarck, Conferentie van Berlijn, Wilhelm II, Weltpolitik, Slag bij de Marne, Hitler, Goebbels enz.

TIP: als je in het Engels, Frans of Duits zoekt krijg je meer 'hits'.

Stap 2

Schrijf zoveel mogelijk gegevens op over de afbeelding: datum van verschijnen, tekenaar/opdrachtgever, plaats van verschijnen / doel van de afbeelding enz.

Stap 3

Maak nu een gratis account aan bij www.thinglink.com. Je gaat het volgende doen: https://www.thinglink.com/scene/727620409909837826 of https://www.thinglink.com/scene/727622964178059266

Dat betekent dus dat jij je gekozen prent per detail gaat analyseren door ieder detail te 'taggen'. Kijk naar de uitdrukkingen op het gezicht, de manier van afbeelden, de handelingen die worden verricht, de grootte van de personages t.o.v. elkaar, de emoties, het woordgebruik enzovoort.

Stap 4

Ga aan de slag met je eigen prent: upload je prent in het programma van thinglink.com en ga ieder detail in de spotprent uitgebreid analyseren.

TIP: kom je er niet uit? Kijk naar de handleiding van thinglink.com. http://maken.wikiwijs.nl/36678#!page-1615741

EXTRA: je kunt ook filmpjes /websites/afbeeldingen taggen in je prent. Bijv. over de bijpassende gebeurtenis.

Stap 5

Klaar met de analyse van ieder detail? Ga dan na wat de bedoeling is van de prent / afbeelding: mensen amuseren / informeren / op andere gedachte brengen enzovoort.

TIP: om achter zo'n bedoeling te komen moet je in de 'huid' kruipen van de maker. Probeer je te verplaatsen in de tijd en omstandigheden.

Stap 6

Mail je link (je getagde afbeelding) naar k.biemans@hethooghuis.nl en geef in je email aan wat de bedoeling van de afbeelding is. Daarnaast moet je ook de info van stap 3 in je email toevoegen.

SUCCES!

Opdracht 2 'MAAK EEN FILMPJE VAN EEN POWERPOINTPRESENTATIE'

Veel leerlingen gebruiken bij het leren de filmpjes van 'jort geschiedenis' via YouTube. https://www.youtube.com/user/JORTgeschiedenis. Deze filmpjes zijn gemaakt door een leraar geschiedenis. Super handig met het leren! Maar jij kunt zelf ook een filmpje maken! En dan leer je zelf nog meer!

Stap 1

Maak zelf een PowerPointPresentatie van deelcontext 1 / 2 of 3 van de historische context over de Verlichting of Duitsland (of van allemaal). Je kunt ook de PowerPointPresentaties gebruiken die door mij (Kristel Biemans) zijn gemaakt en in SOM staan.

Stap 2

Maak een filmpje van de PowerPointPresentatie!

Hoe doe je dat? Zie de handleiding: http://maken.wikiwijs.nl/36678/Digitale_vaardigheden_docenten_Mondriaan_College#!page-707090

Stap 3

Is je filmpje klaar? Upload het in je YouTube-account. Scherm evt. het filmpje af, maar deel het met in ieder geval met mij: krissie384@gmail.com.

Nu heb je een 'flipping-the-classroom-filmpje' gemaakt.

SUCCES

 

Opdracht 3 'MAAK EEN EIGEN TIJDLIJN'

Chronologie of tijdsvolgorde is een belangrijke vaardigheid bij het vak geschiedenis. In ieder SET-toets en examen zitten ten minste twee chronologie-opdrachten. Om goed te worden in chronologie van de geschiedeis (je krijgt dan een goed historisch besef) ga je deze opdracht doen.

Stap 1

Maak een account aan van het programma: timerime.com http://www.timerime.com/nl/

TIP: je kunt het programma instellen in de Nederlandse taal.

Stap 2

Neem je dunne boekje met historische contexten erbij. Van de gebeurtenissen / ontwikkelingen tijdens de Verlichting + Duitsland ga je een tijdlijn maken.

Stap 3

Je gaat dit doen: http://www.timerime.com/nl/, zoek bijv. op 'age of enlightment' of 'Germany'. Jij gaat het echter voor jezelf maken! Met de gebeurtenissen die voorkomen in de historische context 'Verlichting en/of Duitsland'.

TIP kijk naar de handleiding hoe je het programma timerime moet gebruiken: http://maken.wikiwijs.nl/36678/Digitale_vaardigheden_docenten_Mondriaan_College#!page-543523

Stap 4

Alle belangrijke gebeurtenissen/ ontwikkelingen uit de HC over de Verlichting en/of Duitsland moeten in je tijdlijn komen te staan. Voeg ook plaatjes / filmpjes toe in je tijdlijn. Hoe uitgebreider/completer hoe beter.

Stap 5

Upload je timerime en stuur de link naar: k.biemans@hethooghuis.nl.

 

  • Het arrangement VWO 6 'Verlichting & Duitsland 1871-1945' is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Kristel Biemans Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2015-11-29 21:48:48
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    zelfstandig werken week 51
    Leerniveau
    VWO 6;
    Leerinhoud en doelen
    De tijd van burgers en stoommachines (1800 - 1900); De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950); Geschiedenis;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    duitsland, verlichting