In dit hoofdstuk van het boek gaat het over Nederland in de 20e eeuw. Hier behoort ook de Tweede Wereldoorlog in Nederland bij. In de vorige hoofdstukken van het boek hebben we het al gehad over de Tweede Wereldoorlog. We zijn te weten gekomen wat de aanleiding hiervan was en wat er tussen 1939 en 1945 gebeurd is in Europa.
De oorlog begon in Nederland op 10 mei 1940. De Duitsers vielen, ondanks de neutraliteit van Nederland, Nederland binnen. Na het bombardement op Rotterdam gaf het Nederlandse leger zich al snel over. Vanaf 15 mei 1940 waren de Duitsers de baas in Nederland.
Tijdens de bezetting van de Duitsers woonden er ook kinderen van jullie leeftijd in Nederland. Zij gingen ondanks alle gebeurtenissen gewoon naar school, maar hoe zou hun dag er uit hebben gezien en als ze een dagboek zouden hebben, wat zouden ze dan opgeschreven hebben?
Doelen van deze opdracht
- Door het gebruik van verschillende bronnen kan je een dag beschrijven die binnen jouw tijdsbestek heeft plaatsgevongen
- Je kan je inleven in de jongen/het meisje die leefde tijdens de Tweede Wereldoorlog
- Je kan een dagboek schrijven met dingen die waargebeurd zijn
Taak
Wat moet je doen?
Je gaat een dagboek schrijven van een jongen/meisje die leefde in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het dagboek beslaat zeven dagen. In de opdracht kan je zien van welke dag tot welke dag je moet schrijven.
De opdrachten staan hier links naast. Je kan kiezen uit de volgende weken:
1. De Meidagen van 1940
2. De Februaristaking
3. Dolle Dinsdag
4. De Bevrijding
Bij elke situatie/week staat een kleine beschrijving wat er in die tijd is gebeurd. Onder het kopje bronnen vind je extra informatie uit kranten/afbeelding/poligoonjournaals etc.
De Meidagen van 1940
Week 1: De meidagen van 1940 (10 mei 1940 - 17 mei 1940)
Het is 10 mei 1940 als jij 's ochtends aan de eetafel je onbijt aan het opeten bent. Afgelopen nacht zijn de Duitsers Nederland binnengevallen. De kranten staan er vol mee en je ouders hebben het nergens anders over. Jij vindt het stiekem een beetje spannend wat er allemaal aan de hand is. De eerste paar dagen is er onafgebroken nieuws over waar er gevochten wordt en wat voor mensen de Duitsers zijn. Totdat op 15 mei 1940, na een verwoestend bombardement op Rotterdam, het Nederlandse leger de wapens neerlegd en zich overgeefd aan de Duitsers. In de dagen daarna pakt iedereen langzaam zijn/haar oude leven weer op.
De Opdracht:
- Schrijf een dagboek dat loopt van vrijdag 10 mei 1940 t/m vr 17 mei 1940. Per dag moet je ongeveer 150 woorden hebben geschreven. Gebruik voor het schrijven minimaal 2 bronnen die staan onder het kopje 'bronnen'
- Je mag zelf verhalen verzinnen wat je die dag gedaan zou hebben, maar er moeten ook feiten in vermeld staan die werkelijk gebeurd zijn (zie hiervoor de bronnen)
Week 2: De Februaristaking (22 februari 1941 - 29 februari 1941)
Na de dood van WA'er Koot was het al een aantal dagen onrustig in Amsterdam. De Duitsers hadden de Joodse wijk afgesloten en op straat hoorde je steeds meer geroezemoes over verdere represailles van de Duitsers. Op 22 Februari stonden de Duitsers ineens met vrachtwagens klaar bij de ingang van de Joodse Wijk. In 2 dagen tijd werden honderden Joden opgepakt. Op straat praat iedereen over hetzelfde. "Het is een schande" hoor je iemand fluisteren. Het Communistische verzet riep op tot een algehele staking in Amsterdam. Op de 25e begon het 's ochtends vroeg bij de tram-en treinbestuurders en aan het eind van de dag staakte zowat heel Amsterdam. Als een olievlek breidde de staking zich uit over steden in de regio. Op de 26e vonden de Duitsers het genoeg. met geweld sloegen ze de staking neer . Er vielen 9 doden en 24 zwaargewonden. In de dagen erna werden er nog vele mensen opgepakt en afgevoerd.
De Opdracht:
- Schrijf een dagboek dat loopt van vrijdag 10 mei 1940 t/m vr 17 mei 1940. Per dag moet je ongeveer 150 woorden hebben geschreven. Gebruik voor het schrijven minimaal 2 bronnen die staan onder het kopje 'bronnen'
- Je mag zelf verhalen verzinnen wat je die dag gedaan zou hebben, maar er moeten ook feiten in vermeld staan die werkelijk gebeurd zijn (zie hiervoor de bronnen)
Week 3: Dolle Dinsdag (2 september 1944 - 9 september 1944)
Je zit dagelijk samen met je vader op zolder naar de radio te luisteren. De Geallieerden komen er aan! Vanaf afgelopen zaterdag zijn ze heel snel opgerukt door België richten het Noorden. Volgens Radio Oranje duurt het nog maar enkele dagen voordat ze Nederland bereiken en bevrijden! De Radio praat over niks anders. Op zondag was Brussel bevrijdt en op maandag stonden de Engelsen al in Antwerpen. "Dit kan gewoon niet meer lang duren" zei je tegen je vader. Op Dinsdag 6 september hoorde je alleen maar geruchten op straat. "Breda is bevrijd!" en "morgen staan de Engelsen en Amerikanen al in Utrecht!" Overal hingen mensen oranje vlaggen uit en gingen ze de straat op. Bij de Duitsers en NSB'ers veroorzaakte dit veel paniek. Veel van hen vluchtten richting Duitsland. Toen de Geallieerden een aantal dagen nog niet verschenen waren werd duidelijk dat alles maar een gerucht was. Radio Oranje werd ook minder positief en berichtte dat Nederland nog niet bevrijdt was. Langszaamaan kwam het leven weer op gang, de bevrijding van Nederland duurde nog wel even.
De Opdracht:
- Schrijf een dagboek dat loopt van vrijdag 2 september 1944 t/m zaterdag 9 september 1944. Per dag moet je ongeveer 150 woorden hebben geschreven. Gebruik voor het schrijven minimaal 2 bronnen die staan onder het kopje 'bronnen'
- Je mag zelf verhalen verzinnen wat je die dag gedaan zou hebben, maar er moeten ook feiten in vermeld staan die werkelijk gebeurd zijn (zie hiervoor de bronnen)
Week 4: De Bevrijding van Nederland (28 Maart 1945 - 3 April 1945)
Na de verovering van de Brug bij Remagen over de Rijn trokken de Geallieerde troepen snel Duitsland in. Aan het begin lieten ze Nederland links liggen, todat het Canadese leger halverwege Maart afboog richting Nederland. Op 28 Maart trokken ze in de Achterhoek de grens over. Op veel weerstand stuitten de Canadezen en de Britten niet. In de eerste 2 dagen werd de Achterhoek snel veroverd en op 1 April waren Hengelo en Enschede bevrijdt. De Gealieerde waren niet te stoppen, maar in het Westen was de opmars richting de Randstad gestuit. De Amerikanen en de Britten begonnen, vanwege het voedseltekort, met het droppen van voedsel in het Westen. Daar moesten de mensen nog wachten tot 5 Mei voordat ze bevrijdt werden, maar in het Oosten vierden de mensen al feest!
De Opdracht:
- Schrijf een dagboek dat loopt van woensdag 28 maart 1945 t/m woensdag 3 april 1945. Per dag moet je ongeveer 150 woorden hebben geschreven. Gebruik voor het schrijven minimaal 2 bronnen die staan onder het kopje 'bronnen'
- Je mag zelf verhalen verzinnen wat je die dag gedaan zou hebben, maar er moeten ook feiten in vermeld staan die werkelijk gebeurd zijn (zie hiervoor de bronnen)
- Denk goed na over welke opdracht je wilt gaan doen.
- Bekijk de bronnen goed en kies daarna minimaal 2 bronnen die je gaat gebruiken
- Bedenk goed wat je welke dag gaat beschrijven (je hebt maar ca. 150 woorden per dag). Het moet namelijk niet zo zijn dat je na 3 dagen niks meer te vertellen hebt,
- Schrijf eerst een kladversie voordat je de nette versie gaat schrijven. Kijk goed of je alles er in hebt staan wat in het beoordelingsformulier staat!
- Je mag zelf bepalen of je het met de hand doet of op de computer. Zorg er wel voor dat de opmaak van het dagboek er mooi uitziet!
- Zet in een bijlage de bronnen die je gebruikt hebt
- Je mag thuis werken aan deze opdracht
- Je hebt ongeveer 3 lessen om aan deze opdracht te werken, aan het eind van de derde les lever je hem in.
Een dagboek van zeven dagen over één van de weken die in de taakomschrijving geven wordt.
Extra benodigde matrialen:
De leerlingen zijn vrij op welke manier ze het maken, zolang het eindproduct er verzorgd uit ziet. Om op deze WebQuest te komen moet natuurlijk wel een internetvebinding aanwezig zijn.
Eventueel zijn er computers nodig voor de leerlingen die de opdracht op de computer willen maken
WebQuest Makers:
Martijn Bakker
Deze WebQuest is goed te gebruiken bij:
Methode:
Te gebruiken bij alle methodes, zolang er in het boek de Tweede Wereldoorlog wordt behandeld.
Klas:
2 en 3 Havo/Vwo
Extra info:
Het is verstandig deze WebQuest aan het einde van het hoofdstuk te gebruiken, omdat de leerlingen dan meer kennis hebben over het onderwerp. Er worden bronnen aangeleverd in de WebQuest, maar er is wel enige kennis nodig over de verschillende gebeurtenissen om tot een goed eindproduct te komen.
Tijd:
Ongeveer 3 lesuren
De Docent:
Tijdens de opdracht heeft de docent geen specifieke rol. De leerlingen kunnen bij hem/haar komen voor vragen. De docent kan natuurlijk zelf ook rondlopen en bij de leerlingen kijken.
Eindproduct:
Het eindproduct wordt beoordeeld met een cijfer. Dit kan dus gebruikt worden als praktische opdracht (PO).
Het arrangement Een Dagboek In Oorlogstijd is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Martijn Bakker
Laatst gewijzigd
2018-12-18 11:22:10
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0
Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of
bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.