Zelfstandig werken - HAVO 5 - 'de wereld na '45'
Beste leerlingen,
In de week van 14 december ben ik afwezig van school. Inmiddels is alle SET-stof voor de volgende SET behandeld. Dat is met name kennis. We hebben het nog niet echt gehad over geschiedenisvaardigheden. Bijv. bronanalyse / tijdvolgorde enz. Om beter te worden in de vaardigheden zijn deze opdrachten gemaakt. Iedere leerling moet alleen of in duo ten minste 2 van deze opdrachten maken. Je levert de opdrachten bij mij via email in: k.biemans@hethooghuis.nl
Van iedere opdracht zal een winnaar / winnaarsduo worden uitgekozen door mij. De leerling(en) die winnen hebben de opdracht dan volledig en inhoudelijk het beste uitgevoerd. Deze leerling / leerlingen krijgen een prijs voor hun opdracht.
Veel succes hiermee en tot in januari!
Groeten Kristel Biemans
OPDRACHT 1 'BRONANALYSE VAN EEN SPOTPRENT'
Bronnen analyseren is een belangrijke vaardigheid binnen het vak geschiedenis. Op je eindexamen zul je verschillende bronnen moeten analyseren. Een aantal van deze bronnen zijn onder andere 'spotprenten'. In deze opdracht ga je spotprenten analyseren, stap voor stap.
Stap 1
Zonder begripkennis kun je niet begrijpen. Schrijf eerst in je schrift op wat de definitie is van 'spotprent' (ander woord is cartoon). Lees verschillende internetbronnen om na te gaan wat de definitie is en om er voor te zorgen dat je een complete definitie hebt.
TIP: google ook eens in een andere taal zodat je een completer beeld krijgt.
Stap 2
Zoek een spotprent die te maken heeft met de huidige SET-stof (Koude Oorlog). Zoek met google op afbeeldingen. Gebruik ook begrippen die je bent tegengekomen in de stof: bijv. Berlijnse blokkade (of Berlin Blockade), MC carthysme, Trumandoctrine, Cuba Crisis enz. Maar je kunt ook zoeken op bekende cartoonisten: Illingworth, Low, EH Shepard, Jordaan, Behrendt.
TIP: als je in het Engels zoekt krijg je meer 'hits'.
TIP: kijk naar deze site http://histoforum.net/prentendoos/
Stap 3
Schrijf zoveel mogelijk gegevens op over de spotprent: datum van verschijnen, tekenaar, plaats van verschijnen enz.
Stap 4
Maak nu een gratis account aan bij www.thinglink.com. Je gaat het volgende doen: https://www.thinglink.com/scene/726711747590750208 . Dat betekent dus dat jij je gekozen spotprent per detail gaat analyseren door ieder detail te 'taggen'. Kijk naar de uitdrukkingen op het gezicht, de manier van afbeelden, de handelingen die worden verricht, de grootte van de personages t.o.v. elkaar enzovoort.
TIP: weet jij welke gebeurtenis past bij het bovenstaande voorbeeld van de link? Kun je ook aangeven wat de visie van de maker is over deze gebeurtenis?
Stap 5
Ga aan de slag met je eigen spotprent: upload je spotprent in het programma van thinglink.com en ga ieder detail in de spotprent uitgebreid analyseren.
TIP: kom je er niet uit? Kijk naar de handleiding van thinglink.com. http://maken.wikiwijs.nl/36678#!page-1615741
EXTRA: je kunt ook filmpjes taggen in je spotprent. Bijv. over de bijpassende gebeurtenis.
Stap 6
Klaar met de analyse van ieder detail? Beantwoord dan de vraag: 'wat is de visie van de cartoonist?'
TIP: om achter de visie van de cartoonist te komen moet je je proberen in zijn tijd / omstandigheden te verplaatsen. Wat wist hij / uit welk land is hij afkomstig / wat is zijn (politieke) achtergrond enz.
Stap 7
Mail je link (je getagde spotprent) naar k.biemans@hethooghuis.nl en geef in je email aan wat de visie van de maker is. Daarnaast moet je ook de info van stap 3 in je email toevoegen.
SUCCES!
OPDRACHT 2 'BRONANALYSE VAN EEN PROPAGANDA-AFBEELDING'
Bronnen analyseren is een belangrijke vaardigheid binnen het vak geschiedenis. Op je eindexamen zul je verschillende bronnen moeten analyseren. Een aantal van deze bronnen zijn onder andere 'propaganda-afbeeldingen'. In deze opdracht ga je propaganda analyseren, stap voor stap.
Stap 1
Zonder begripkennis kun je niet begrijpen. Schrijf eerst in je schrift op wat de definitie is van 'propaganda'. Lees verschillende internetbronnen om na te gaan wat de definitie is en om er voor te zorgen dat je een complete definitie hebt.
Stap 2
Zoek een propaganda-afbeelding die te maken heeft met de huidige SET-stof (Koude Oorlog). Zoek met google op afbeeldingen/ foto's. Gebruik ook begrippen die je bent tegengekomen in de stof: bijv. Berlijnse blokkade (of Berlin Blockade), MC carthysme, Trumandoctrine, Cuba Crisis enz.
TIP: als je in het Engels zoekt krijg je meer 'hits': denk bijv. aan de term 'red scare' of 'the red menace'.
TIP: kijk naar deze site http://weburbanist.com/2013/06/12/the-red-menace-15-vintage-anti-communist-ads-propaganda/
Stap 3
Schrijf zoveel mogelijk gegevens op over de propaganda-afbeelding: datum van verschijnen, opdrachtgever, plaats van verschijnen enz.
Stap 4
Maak nu een gratis account aan bij www.thinglink.com. Je gaat het volgende doen: https://www.thinglink.com/scene/727482048473726978
Dat betekent dus dat jij je gekozen propaganda-afbeelding per detail gaat analyseren door ieder detail te 'taggen'. Kijk naar de uitdrukkingen op het gezicht, de manier van afbeelden, de handelingen die worden verricht, de grootte van de personages t.o.v. elkaar, het taalgebruik, de woordkeuze enzovoort.
Stap 5
Ga aan de slag met je eigen gekozen propaganda-poster: upload de afbeelding in het programma van thinglink.com en ga ieder detail in de propaganda-afbeelding uitgebreid analyseren.
TIP: kom je er niet uit? Kijk naar de handleiding van thinglink.com. http://maken.wikiwijs.nl/36678#!page-1615741
EXTRA: je kunt ook filmpjes taggen in je spotprent. Bijv. over de bijpassende gebeurtenis / periode.
Stap 6
Klaar met de analyse van ieder detail? Beantwoord dan de vraag: 'Welk vijandbeeld probeert de propaganda-afbeelding over te brengen?' OF 'Welk sterk/ goede eigenschap / kracht van het eigen land / volk probeert de propaganda-afbeelding over te brengen?'
Stap 7
Mail je link (je getagde propaganda-afbeelding) naar k.biemans@hethooghuis.nl en geef in je email aan wat het verhaal is achter de propaganda / op wat voor manier wordt de publieke opinie beinvloed? Daarnaast moet je ook de info van stap 3 in je email toevoegen.
SUCCES!
OPDRACHT 3 'MAAK EEN EIGEN TIJDLIJN'
Chronologie of tijdsvolgorde is een belangrijke vaardigheid bij het vak geschiedenis. In ieder SET-toets en examen zitten ten minste twee chronologie-opdrachten. Om goed te worden in chronologie van de geschiedeis (je krijgt dan een goed historisch besef) ga je deze opdracht doen.
Stap 1
Maak een account aan van het programma: timerime.com http://www.timerime.com/nl/
TIP: je kunt het programma instellen in de Nederlandse taal.
Stap 2
Neem je handboek + dunne boekje met historische contexten erbij. Van de gebeurtenissen / ontwikkelingen tijdens de Koude Oorlog ga je een tijdlijn maken.
Stap 3
Je gaat dit doen: http://www.timerime.com/nl/, zoek bijv. op 'Cold war' of 'Koude Oorlog'. Jij gaat het echter voor jezelf maken! Met de gebeurtenissen die voorkomen in de historische context 'Koude Oorlog 1945 - 1991'.
TIP kijk naar de handleiding hoe je het programma timerime moet gebruiken: http://maken.wikiwijs.nl/36678/Digitale_vaardigheden_docenten_Mondriaan_College#!page-543523
Stap 4
Alle belangrijke gebeurtenissen/ ontwikkelingen in de Koude Oorlog moeten in je tijdlijn komen te staan. Voeg ook plaatjes / filmpjes toe in je tijdlijn. Hoe uitgebreider/completer hoe beter.
Stap 5
Upload je timerime en stuur de link naar: k.biemans@hethooghuis.nl.
OPDRACHT 4 'MAAK JE EIGEN FILMPJE VAN EEN POWERPOINTPRESENTATIE'
Veel leerlingen gebruiken bij het leren de filmpjes van 'jort geschiedenis' via YouTube. https://www.youtube.com/user/JORTgeschiedenis. Deze filmpjes zijn gemaakt door een leraar geschiedenis. Super handig met het leren! Maar jij kunt zelf ook een filmpje maken! En dan leer je zelf nog meer!
Stap 1
Maak zelf een PowerPointPresentatie van deelcontext 1 / 2 of 3 van de historische context over de Koude Oorlog (of van allemaal). Je kunt ook de PowerPointPresentaties gebruiken die door mij (Kristel Biemans) zijn gemaakt en in SOM staan.
Stap 2
Maak een filmpje van de PowerPointPresentatie!
Hoe doe je dat? Zie de handleiding: http://maken.wikiwijs.nl/36678/Digitale_vaardigheden_docenten_Mondriaan_College#!page-707090
Stap 3
Is je filmpje klaar? Upload het in je YouTube-account. Scherm evt. het filmpje af, maar deel het met in ieder geval met mij: krissie384@gmail.com.
Nu heb je een 'flipping-the-classroom-filmpje' gemaakt.
SUCCES
Spelregels
- Alle leerlingen van havo 5 met geschiedenis moeten ten minste 2 van deze opdrachten uitvoeren. Je mag zelfstandig werken of in tweetal.
- Als de les uitvalt betekent het niet dat je 'niets' hoeft te doen: je moet dan thuis aan deze opdrachten werken.
- Je mailt je opdracht naar: k.biemans@hethooghuis.nl. Maak je een filmpje? Dan moet je mijn YouTube account koppelen aan je filmpje. Dat is een ander emailadres: krissie384@gmail.com
- Van iedere opdracht kies ik 1 of 2 supergoede uitvoeringen. Ik zal zorgen voor aantrekkelijke prijzen.
- Bovenal: je leert door deze opdrachten de lesstof beter kennen / beter omgaan met historische vaardigheden en je leert weer een aantal digitale tools te gebruiken.