Het leven in de loopgraven

Het leven in de loopgraven

Inleiding

Beste leerling,

In de les heb je al het één en ander gehoord over de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast hebben jullie de film 'All quiet on the Western Front' gezien. Hier kort alles nog even op een rijtje:

Aan het eind van de 19e eeuw ontstaan er spanningen tussen verschillende landen in Europa. Wanneer aartshertog Franz-Ferdinand een bezoek brengt aan Sarajevo, wordt hij door Gavrilo Princip, een Servische nationalist, vermoord. Dat is de lont in het kruitvat van Europa. De Eerste Wereldoorlog begint. Oostenrijk-Hongarije en Duitsland staan lijnrecht tegenover Frankrijk, Engeland en Rusland. Duitsland denkt dat het met zijn Von Schlieffenplan een snelle overwinning zal behalen, maar al snel loopt de oorlog vast.  De legers graven zichzelf in en er ontstaat een loopgravenoorlog. Het resultaat is dat er niet of nauwelijks terreinwinst wordt geboekt en dat vele (jonge) mannen de dood vinden.


Erich Maria Remarque, die zelf ook in de loopgraven vocht, schreef er een boek over: 'Im Westen nichts Neues' oftewel: 'Van het Westelijk Front geen nieuws'. Achterop dat boek staat:

Dit boek wil noch een aanklacht noch een bekentenis zijn, het wil alleen een poging wagen, verslag uit te brengen over een generatie die door de oorlog werd vernield, ook wanneer het haar was gelukt aan de granaten te ontkomen.

De film die je hebt gezien is een verfilming van dit boek. In deze webquest gaan jullie o.a. fragmenten uit dit boek als bron gebruiken. Daarnaast gaan jullie ook internetpagina's raadplegen.

Doelen van deze opdracht:

-       Je kunt je aan de hand van verschillende bronnen inleven in een persoon die de Eerste Wereldoorlog heeft mee gemaakt.

-       Je kunt vertellen hoe het leven van de soldaten in de loopgraven er uit zag.

-       Je kunt met voorbeelden aantonen dat het beeld van de oorlog aan het thuisfront heel anders was dan de werkelijkheid.

-       Je kunt met voorbeelden aantonen dat de oorlog niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk veel schade aanrichtte bij mensen.

 

Colofon

Het arrangement Het leven in de loopgraven is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Marjon Lijster Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2015-11-26 12:39:09
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Een webquest waarbij leerlingen zich inleven in een soldaat in de loopgraven óf een journalist die een artikel schrijft over het leven in de loopgraven.
Leerniveau
HAVO 3; VWO 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
all quiet on the western front, eerste wereldoorlog, erich maria remarque, im westen nichts neues, inlevingsopdracht, loopgraven
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open