Economie vmbo-kgt34
Deze stercollectie is verplaatst. Je vindt het materiaal vanaf 1 augustus op:
Tip: heb je een link naar de stercollectie in je elo geplaatst? Vervang deze dan door bovenstaande nieuwe link.
Docentenhandleiding
StudioEconomie VMBO KGT is de stercollectie Economie voor klas 3 en 4 VMBO KGT binnen VO-content. De stercollecties worden ontwikkeld op basis van de eindtermen.
Een stercollectie is leermateriaal dat voldoet aan het kwaliteitszorgsysteem dat ontwikkeld is door de SLO.
Kenmerken van de stercollectie economie:
- werkboek en leerboek vervangend
- geplaatst in een leerlijn.
Een leerlijn is (definitie SLO) een beredeneerde opbouw van tussendoelen en inhouden, leidend naar een einddoel.
De leerlijn economie voor de bovenbouw vmbo kgt bestaat in het totaal uit 15 thema's.
Ieder thema bestaat uit A een korte inleiding op het thema, B een aantal paragrafen/opdrachten, C een eindopdrachten, D een begrippenlijst en E een diagnositische toets.
A Inleiding Thema
Naast een korte introductie van het thema vinden de leerlingen in de inleiding de leerdoelen van het thema en een werkplan waarop ze kunnen bijhouden welke onderdelen ze afgerond hebben.
B Opdrachten
Ieder thema bevat een aantal opdrachten waarin een deelaspect van het thema aan de orde komt.
C Eindopdracht
De afsluiting van het thema bestaat uit een samenvattende eindopdracht.
D Begrippenlijst
E Diagnotische toets
Docentendeel
U vindt het docentenmateriaal in de vakcommunity voor de Stercollecties Engels op vo-content.pleio.nl.
Login of lees eerst de instructie als u nog geen account heeft.
Feedback, vragen of opmerkingen:
Mail naar helpdesk@vo-content.nl met opmerkingen, feedback en/of vragen over de Stercollectie Aardrijkskunde.
Stand van zaken
De Stercollecties Economie zijn volop in ontwikkeling.
Leerjaar 3 + 4
Wat is economie?
In dit eerste thema ga je op zoek naar het antwoord op de vraag
'Economie: waar gaat het over?'
Geld speelt in de economie een belangrijke rol. Economen bestuderen hoe mensen omgaan met geld. Hoe mensen aan geld komen en welke keuzen ze maken bij het uitgeven van geld.
Economen zijn ook geïnteresseerd in het inkomen van alle Nederlanders samen, het nationaal inkomen. Ze bekijken de oorzaken van inkomensverschillen en hoe deze verschillen vergroot of verkleind kunnen worden.
Thema: Economie waar gaat het over?
De leerlingen gaan aan de slag met de volgende opdrachten:
- Geld en economie
- Economie en welvaart
- Inkomen en economie
- Nationaal inkomen
Geld en banken
Geld kom je in verschillende vormen tegen: je hebt munten en bankbiljetten, je geld geld op je bankrekening en je hebt geld op je chipknip.
Veel van dat geld wordt gebruikt om producten te kopen, maar met geld kun je ook sparen en geld is gemakkelijk om de waarde van iets aan te geven.
Wat je van je geld kunt kopen, hangt af van de prijs van producten. Producten zijn nu duurder dan twintig jaar geleden, maar mensen verdienen nu ook meer dan twintig jaar terug.
Thema: Geld en banken
Opdrachten:
- Geld
- Wat is het geld waard?
- Geld als smeermiddel
- Banken
Arbeidsverhoudingen
Rondkomen
Het is pas woensdag en je zakgeld voor die week is alweer op. Waar heb je je geld aan uitgegeven? Het lijkt wel of het weggevlogen is. Ligt het aan jouw koopgedrag of heeft iedereen dat probleem?
Als je dat wilt, kun je hulp krijgen over hoe je het beste met je geld kunt omgaan. Zeker als je iets duurs koopt, is het verstandig om vooraf advies in te winnen.
Thema: Rondkomen
Opdrachten:
- Wat doe je met je geld?
- Indexcijfers
- Koopgedrag
- Extra: Chiptest
Produceren
Als je een brood wilt kopen, ga je naar de bakker. Voor een broek ga je naar een kledingwinkel en voor een televisie ga je naar een audiozaak.
Er is Nederland van alles te koop. Maar heb je je eigenlijk wel eens afgevraagd wat er bij het maken van producten allemaal komt kijken?
Producten worden gemaakt in bedrijven. Je hebt verschillende soorten bedrijven. Bedrijven waar veel mensen werken, of juist bedrijven waar het werk door machines wordt gedaan. En al die bedrijven zijn op hun eigen manier georganiseerd.
Voor alle bedrijven geldt dat zij bij het maken van goederen en diensten rekening moeten houden met het milieu.
Thema: Produceren
Opdrachten:
- Van grondstof tot eindproduct
- Arbeid of kapitaal
- Bedrijfsorganisatie
- Produceren en milieu
Buitenland
Ongeveer de helft van de producten die je dagelijks gebruikt zijn niet in Nederland gemaakt. Rijst, kiwi's, iPhone's allemaal producten die in het buitenland zijn gekocht. Andersom worden veel producten die in Nederland worden gemaakt in het buitenland verkocht. Denk maar aan tomaten, kaas en tulpen.
Het kopen en verkopen van producten is voor een klein land als Nederland heel belangrijk. Nederland werkt dan ook met zoveel mogelijk landen samen om de handel zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Thema: Buitenland
Opdrachten:
- Internationale arbeidsverdeling
- De betalingsbalans
- Tegen of met elkaar
- De euro en andere valuta
Overheid en bestuur
De overheid speelt een belangrijke rol in de economie en de economie speelt een belangrijke rol bij de keuzes die de overheid maakt.
Wie is de overheid eigenlijk en op welke manieren bemoeit de overheid zich met de economie? Welke producten worden door de overheid voortgebracht en waarom worden juist die producten door de overheid voortgebracht en anderen niet? Wat wil de overheid bereiken met alle regelgeving en lukt dat ook?
Een beter milieu begin met jezelf, maar welke rol speelt de overheid bij de bescherming van het milieu?
Thema: Overheid en bestuur
Opdrachten:
- Overheid en economie
- Collectief of particulier?
- Zes doelstellingen
- Overheid en milieu
Sparen, lenen, huren
Misschien overkomt het jou ook wel eens dat je over onvoldoende geld beschikt om iets te kunnen kopen wat je heel graag wilt hebben. Wat doe je dan? Kies je voor sparen of kies je voor lenen? En als je kiest voor lenen, kun je dan genoeg lenen om hetgeen je zo graag wilt hebben te kunnen kopen.
Veel mensen met een eigen huis hebben een hypotheek. Een hypotheek is een lening met het huis als onderpand. Wil je of kun je geen geld lenen om een huis te kopen, dan je kun er natuurlijk ook voor kiezen om een woning te huren. Weet jij wat precies wat de verschillen zijn?
Thema: Sparen, lenen en huren
Opdrachten:
- Nu of straks?
- Hoeveel kan ik lenen?
- Hypotheekvormen
- Of toch maar huren?
Een product verkopen
Als een bedrijf producten maakt om ze later te verkopen, maakt het bedrijf allerlei kosten. Natuurlijk probeert het bedrijf de kosten zo laag mogelijk te houden, want hoge kosten betekent een hoge verkoopprijs. En een hoge verkoopprijs betekent vaak minder afzet en soms ook minder winst. Maar niet alleen de prijs van een artikel bepaalt of het veel of weinig wordt verkocht. Daar komt nog heel wat meer bij kijken.
Thema: Een product verkopen
Opdrachten:
- Bedrijfskosten
- Afzet, omzet en winst
- De marketingmix
- Prijs en promotie
Arbeidsmarkt
Je hebt in de krant of op internet vast al wel eens een personeelsadvertentie gezien. Of jij later gemakkelijk een baan vindt die je graag wilt hebben, hangt van veel factoren af. Zijn er veel banen beschikbaar? Zijn er veel mensen die solliciteren op dezelfde baan? Heb je de juiste opleiding? Ben je bereid op onregelmatige tijden te werken? Wil je een voltijdbaan of een deeltijdbaan? Of wil je juist als vrijwilliger aan de slag?
Thema: Arbeidsmarkt
Opdrachten:
- Vraag en aanbod
- Vraag naar arbeid
- Aanbod van arbeid
- Soorten werk
Consumeren
Jongeren zijn voor winkeliers een interessante groep.
Niet alleen als klant, maar ook als (goedkope) arbeidskracht.
Winkeliers proberen door reclame te maken mensen over te halen hun producten te kopen.
Reclame heeft invloed op de manier waarop je jouw inkopen doet.
Als je iets koopt, hebben jij en de verkoper rechten en plichten.
Heb je de keuze uit verschillende merken, kies jij dan het product dat het beste is voor het milieu?
Thema: Consumeren
Opdrachten:
- Jongeren als doelgroep
- Reclame
- Koopovereenkomst
- Kopen en milieu
Verzekeren
Zo heb je een fiets, zo heb je niets....
Tegen veel risico's kun je je verzekeren bij een verzekeringsmaatschappij. Er zijn een heleboel verschillende verzekeringen. Van de meeste verzekeringen kun je zelf kiezen of je deze wel of niet afsluit. Denk maar aan een fietsverzekering, een reisverzekering, een brandverzekering, enzovoorts.
Er zijn ook verzekeringen die je moet afsluiten. Bijvoorbeeld als je een auto koopt en erin gaat rijden, moet je een verzekering hebben afgesloten.
Thema: Verzekeren
Opdrachten:
- De overeenkomst
- WA-verzekering
- Fiets- en reisverzekering
- Inboedel en opstal
Werkloosheid
Overheid: Inkomsten en uitgaven
Ontwikkelingslanden
In veel landen zijn de levensomstandigheden voor een groot deel van de bevolking slecht; die landen noemen we ontwikkelingslanden of soms derdewereldlanden.
Op sommige punten kunnen deze landen heel verschillend zijn, maar toch is er een aantal gemeenschappelijke kenmerken en kampen deze landen vaak met dezelfde problemen.
Het helpen van ontwikkelingslanden wordt ook wel ontwikkelingssamenwerking genoemd. Deze samenwerking kan op veel verschillende manieren vormgegeven worden.
Wat vind jij? Moet Nederland meer geld geven aan arme landen? Of is de oplossing het kopen van meer producten uit arme landen?
Thema: Ontwikkelingslanden
Opdrachten:
- Kenmerken ontwikkelingslanden
- Nader bekeken
- Ontwikkelingswegen
- Internationale wegen
- Extra: Op de fiets
Examentraining
Het belangrijk is dat je vertrouwd raakt met het maken van examenvragen. Daarom heb je bij de meeste thema's al examenvragen gemaakt die goed passen bij dat thema.
In deze examentraining ga je aan de slag met een heel examen.
Een economie-examen bestaat gemiddeld uit zo'n 24 vragen verdeeld over een aantal opgaven. Je krijgt in onderdeel B per pagina de vragen van één opgave aangeboden. Voor je de vragen gaat maken, kun je de bijbehorende theorie uit de Kennisbank bestuderen.
Examentraining