Je kent de verschillende schrijfdoelen: informeren, opiniëren, overtuigen, activeren, amuseren. In de les ga je een klachtenbrief schrijven. Dat is een speciaal soort betoog: een betoog waarin je een klacht meldt. Het gaat hier dus om overtuigen! Je leert hoe je de brief opbouwt en het eindresultaat is een goede, spelfoutloze zakelijke brief.
Als het gaat om zinsontleden kun je al een heleboel. Je kunt de volgende zinsdelen benoemen: persoonsvorm, werkwoordelijk of naamwoordelijk gezegde, onderwerp, lijdend voorwerp, meewerkend voorwerp, bijwoordelijke bepaling en voorzetselvoorwerp.
We gaan nu een stapje moeilijker: de bijvoeglijke bepaling en de interne bijwoordelijke bepaling. Dit zijn stukjes van een zinsdeel. Je maakt ook kennis met de bijstelling. Dat is een speciaal soort bijvoeglijke bepaling en gemakkelijk te herkennen. Let maar op!
Ga even na wat je tot nu toe geleerd hebt over fictionele teksten ( fictie). Het aspect dat nu aan de orde komt is het verhaal- of vertelperspectief. Het gaat erom dat je leert ontdekken door welk personage je de gebeurtenissen beleeft en van welk personage je de gedachten en gevoelens leert kennen. Soms is dat de 'ik' in het verhaal, vaker is het een 'hij' of een 'zij'.
Deze periode ga je een spreekbeurt houden. Dat mag zowel een informatieve spreekbeurt zijn als een betoog waarin je standpunt over een bepaald onderwerp duidelijk maakt en onderbouwt met argumenten.
In de les wordt gevraagd een spreekbeurt te houden over 'faalangst'. Dat mag, maar je mag ook een ander onderwerp nemen. Let goed wanneer het in de les over je onderwerpkeuze gaat.
Je werkt in tweetallen en je krijgt allebei een beoordeling en een cijfer. Het beoordelingsformulier staat ook op n@tschool. Het cijfer telt in deze periode 1x mee.
Het arrangement 3V Thema 13 is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteurs
Jan Plaggenmarsch
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2017-12-04 08:58:24
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.