3V Thema 13

3V Thema 13

Leesvaardigheid

In dit thema gaan de lessen leesvaardigheid over tekststructuren.

tekststructuren

Tekststructuren

Extra oefeningen tekststructuren

Schrijfvaardigheid

Je kent de verschillende schrijfdoelen: informeren, opiniëren, overtuigen, activeren, amuseren. In de les ga je een klachtenbrief schrijven. Dat is een speciaal soort betoog: een betoog waarin je een klacht meldt. Het gaat hier dus om overtuigen! Je leert hoe je de brief opbouwt en het eindresultaat is een goede, spelfoutloze zakelijke brief.

Klachtenbrief

Hoe schrijf je een zakelijke brief?

grammatica

Als het gaat om zinsontleden kun je al een heleboel. Je kunt de volgende zinsdelen benoemen: persoonsvorm, werkwoordelijk of naamwoordelijk gezegde, onderwerp, lijdend voorwerp, meewerkend voorwerp, bijwoordelijke bepaling en voorzetselvoorwerp.

We gaan nu een stapje moeilijker: de bijvoeglijke bepaling en de interne bijwoordelijke bepaling. Dit zijn stukjes van een zinsdeel. Je maakt ook kennis met de bijstelling. Dat is een speciaal soort bijvoeglijke bepaling en gemakkelijk te herkennen. Let maar op!

Bijvoeglijke bepaling

Zinsdeelstukken

De bijvoeglijke bepaling.

Bijvoeglijke bepalingen.

Spelling

In de spellinglessen gaat het om een probleem waar zelfs veelschrijvers mee worstelen. Succes!

Aan elkaar of los

Aan elkaar of los schrijven.

Woordenschat

Vreemde invloeden

Fictie

Ga even na wat je tot nu toe geleerd hebt over fictionele teksten ( fictie). Het aspect dat nu aan de orde komt is het verhaal- of vertelperspectief. Het gaat erom dat je leert ontdekken door welk personage je de gebeurtenissen beleeft en van welk personage je de gedachten en gevoelens leert kennen. Soms is dat de 'ik' in het verhaal, vaker is het een 'hij' of een 'zij'.

Verhaalperspectief

Spreken

Deze periode ga je een spreekbeurt houden. Dat mag zowel een informatieve spreekbeurt zijn als een betoog waarin je standpunt over een bepaald onderwerp duidelijk maakt en onderbouwt met argumenten.

In de les wordt gevraagd een spreekbeurt te houden over 'faalangst'. Dat mag, maar je mag ook een ander onderwerp nemen. Let goed wanneer het in de les over je onderwerpkeuze gaat.

Je werkt in tweetallen en je krijgt allebei een beoordeling en een cijfer. Het beoordelingsformulier staat ook op n@tschool. Het cijfer telt in deze periode 1x mee.

https://maken.wikiwijs.nl/80863

Alle theorie op een rijtje