Tools voor E-docenten

Tools voor E-docenten

Tools voor E-docenten

 

Welkom bij Tools voor E-docenten. Deze Wikiwijs pagina is ontwikkeld om docenten op het Stedelijk College Eindhoven te begeleiden in het werken met digitale hulpmiddelen en digitaal lesmateriaal. Voor vragen of opmerkingen kunt contact opnemen met Rob van Rooij, via rvanrooij[at]stedelijkcollege.nl.

 

Ook leerlingen werken aan hun digitale vaardigheden op het Stedelijk College Eindhoven. Leerlingen met een device volgen het arrangement basisvaardigheden voor deviceleerlingen. 

 

Naast Wikiwijs en VO-Content zijn Google Classroom en Elerna ook belangrijke hulpmiddelen op het Stedelijk College. Het Stedelijk College streeft ernaar om met een zo breed mogelijk arsenaal aan digitale hulpmiddelen de lessen en begeleiding van leerlingen te verrijken. Dit arrangement is mede  bedoeld om zoveel mogelijk van deze hulpmiddelen beschikbaar te maken. 

Basisvaardigheden devices

Leerlingen in leerjaar 1 zijn vaak nog niet in staat om de mogelijkheden van een device optimaal te benutten. Veel digitale hulpmiddelen zoals Google Classroom, e-mail, etc. zijn voor hen nog onbekend. Om deze leerlingen zo snel mogelijk wegwijs te maken hiermee zijn onderstaande arrangementen gemaakt. 

Basisvaardigheden voor deviceleerlingen
Vaardigheden die een deviceleerling op het Stedelijk College Eindhoven moet beheersen om succesvol digitaal onderwijs te volgen.

ICT vaardigheden voor EOA leerlingen op het Stedelijk College Eindhoven
Vaardigheden die een EOA leerling op het Stedelijk College Eindhoven moet beheersen om succesvol onderwijs te volgen.

VO-Content

VO-Content is een goede plek om te starten met het zoeken naar geschikt digitaal lesmateriaal. Alles wat je vind op VO-Content kun je gebruiken in de les. Met Wikiwijs kun je dit materiaal bovendien aanpassen aan jouw eigen wensen.

 

Beschikbare stercollecties van VO-Content

Wikiwijs, zelf arrangeren of arrangementen van collega's gebruiken

Aan de slag met Wikiwijs

Wikiwijs is een website waarmee je zelf lesmateriaal kunt maken, en bestaand materiaal kunt arrangeren en bewerken. Je kunt daarbij een bestaand arangement van VO-Content of een Wikiwijs arrangement van een andere docent als basis gebruiken, of je begint vanaf nul. 

 

Met Wikiwijs kun je eenvoudig teksten, afbeeldingen, videofragmenten, bijlagen en opdrachten met elkaar combineren. Wikiwijs is graties, en al het materiaal van VO-content en wikiwijs zelf mag je als docent gebruiken zonder auteursrecht. 

 

Als je aan de slag wil met Wikiwijs:

1 Maak een Entree account aan op:

https://selfservice.entree.kennisnet.nl/account/#start

 

2 Ga naar: wikiwijsleermiddelenplein.nl

 

3 Login met jouw account en zoek op de website naar tips om te beginnen

 

4 Maak jouw eerste arrangement

Video in Wikiwijs

Je kunt filmpjes tonen in een venster op een Wikiwijs pagina. Op jouw eigen Wikiwijs pagina is de mogelijkheid om een filmpje, dat ergens anders op internet staat (bijvoorbeeld op Youtube), te "embedden".

 

Het filmpje wordt dus getoond op jouw Wikiwijs pagina, terwijl het in werkelijkheid ergens anders is opgeslagen. Dit werkt prima voor de meeste filmpjes, maar soms worden filmpjes door de eigenaar verwijderd, en dus ook op jouw Wikiwijs pagina. Om dit probleem te voorkomen zou je als docent zelf filmpjes op internet moeten zetten, waarvan jij de beheerder bent.

 

Dit gaat (nog) niet in Wikiwijs, maar zou wel kunnen op Youtube. Op Youtube heb je automatisch een account omdat je ook een Gmail account van school hebt. Youtube is een onderdeel van Google, dus Gmail en Youtube zijn aan elkaar gekoppeld.

 

Het kan zijn dat je filmpjes wilt gebruiken waar rechten op zitten. Youtube heeft een filter waarmee filmpjes met rechten uitgeschakeld kunnen worden.

 

Er wordt op dit moment gekeken naar een oplossing waarbij we zelf de filmpjes online kunnen beheren, maar waarbij geen problemen ontstaan mbt tot de rechten en beschikbaarheid van de filmpjes. Als je vragen of tips hierover hebt, stel ze dan svp hier.

Filmpjes zelf opslaan

 

Een manier om filmpjes zelf op te slaan en aan leerlingen beschikbaar te stellen is Google drive. Met jouw stedelijkcollege.com account heb je toegang tot een Google Drive. Hier kun je bestanden opslaan, waaronder filmbestanden. Deze filmbestanden kun je delen met iedereen die een stedelijkcollege.com account heeft, dus ook onze leerlingen. Vereiste is wel dat een leerling in Google Chrome is ingelogd onder dit account, vaak is dit al het geval.

 

Om het filmpje te delen in Wikiwijs doe je het volgende:

-Je upload het filmpje in Google drive. Je klikt daarna bij het filmpje op "delen".

-Je kopieert de link en plakt deze in de adresbalk van een nieuw browser tabblad

-In het nieuwe tablad zie je het filmpje met daarboven drie puntjes

-Klik daar op en kies item insluiten (Embedden).

-Kopieer de tekst (die begint met (<iframe)

-Plak deze in Wikiwijs met behulp van de Videofunctie

Google for education

Google Classroom, opdrachten uitdelen en inleveren

Je vindt Google classroom op : classroom.google.nl

 

Zorg dat je bent ingelogd in Google Chrome met jouw voorletterachternaam [at] stedelijkcollege.com

 

Hoe kom ik in Classroom?

-Als je bent ingelogd in jouw stedelijkcollege.com account dan klik je op de 9 puntjes rechtsboven in het sherm, en vervolgens op "meer". Daarna klik je op het Classroom icoon. Een eigen Classroom maak je aan met het plusje, rechtboven in het scherm naast je loginnaam.

 

Hoe kom ik thuis in Google Classroom?

-Als er thuis meerdere mensen een Google account gebruiken dan kan het zijn dat er iemand anders is Chrome is ingelogd als hoofdgebruiker. JE kunt dan zelf wel zijn ingelogd, maar Google laat je niet in de Classroom omdat ervan wordt uitgegaan dat jij de hoofdgebruiker bent. Als je de hoofdgebruiker uitlogd is het probleem opgelost.

 

Hoe maak ik een opdracht aan in Google Classroom?

-Een opdracht klaarzetten in Google Classroom doe je met het plusje in de cirkel, rechtsonder in de Classroom. Als daar geen plusje staat, dan ben je niet als de beheerder ingelogd, maar zie je de Classroom als leerling.

-Als je bent ingelogd in jouw stedelijkcollege.com account dan klik je op de 9 puntjes rechtsboven in het sherm, en vervolgens op "meer". Daarna klik je op het Classroom icoon. Een eigen Classroom maak je aan met het plusje, rechtboven in het scherm naast je loginnaam.

 

Hoe kom ik thuis in Google Classroom?

-Als er thuis meerdere mensen een Google account gebruiken dan kan het zijn dat er iemand anders is Chrome is ingelogd als hoofdgebruiker. JE kunt dan zelf wel zijn ingelogd, maar Google laat je niet in de Classroom omdat ervan wordt uitgegaan dat jij de hoofdgebruiker bent. Als je de hoofdgebruiker uitlogd is het probleem opgelost.

 

Hoe maak ik een opdracht aan in Google Classroom?

-Een opdracht klaarzetten in Google Classroom doe je met het plusje in de cirkel, rechtsonder in de Classroom. Als daar geen plusje staat, dan ben je niet als de beheerder ingelogd, maar zie je de Classroom als leerling.

Google mail: aeinstein@stedelijkcollege.com

Google Drive

Google Teamdrive

Google Forms, maak je eigen digitale formulieren

Arrangementen ontwikkeld door docenten Stedelijk College Eindhoven

Op het Stedelijk College wordt gebruik gemaakt van een groeiend aantal VO-Content Stercollecties en Wikiwijs arrangementen. Veel van deze Wikiwijsarrangementen zijn door docenten van het Stedelijk College zelf ontwikkeld.

Via deze link vindt je een overzicht van de arrangementen die ontwikkeld zijn op het Stedelijk College Eindhoven

Elerna, Elektronische leeromgeving van het Stedelijk College Eindhoven

Elerna

Mediatechniek, creatieve digitale vaardigheden

Wanneer een leerling de basisvaardigheden voor device beheerst, is de basis gelegd voor het ontwikkelen van digitale creatieve vaardigheden. Het ontwerpen van een poster, Het maken van een stopmotion filmpje, het ontwerpen van een eigen lettertype, een 3d ontwerp van een winkel, allemaal voorbeelden van activiteiten waarbij leerlingen op een toegepaste wijze leren om digitaal creatief te zijn.

 

 

Het arrangement Mediatechniek staat hier.

 

Instrumenten als aanvulling op Wikiwijs

De beste E-tools for docenten

 

Kahoot voor docenten
Maak hier een quiz die leerlingen live in de les kunnen maken

Kahoot voor leerlingen
Leerlingen maken hier een quiz, gemaakt door de docent

1. Je wil leerlingen zo eenvoudig mogelijk Kahoot laten gebruiken, kan dit zonder leerling account?

Ja dat kan, laat leerlingen gaan naar: https://kahoot.it/ , en geef ze de gamepin code. Je kunt deze link in jouw Wikiwijs pagina plakken, eventueel gekoppeld aan een afbeelding van het Kahootlogo.

 

2. Je wil leerlingen een Kahootquiz individueel laten maken wanneer ze maar willen, dus niet gelijktijdig, kan dat?

Dit is helaas niet mogelijk. Kahoot is echt een "teamsport" met een wedstrijd in realtime tussen echte spelers. Als je leerlingen individueel een quiz wil laten maken zijn er misschien andere tools of websites voor. Iemand een suggestie?

Answergarden, brainstorm tool
Website om een groep leerlingen of docenten via internet te laten reageren en associeren met een bepaald onderwerp.

Maak grafieken met animatie
Een interessante website voor wiskunde waarmee je eenvoudig grafieken kunt maken en met schuifknoppen kunt animeren:

ICT-Bijbel

Ontdek media

Klascement

Leerling 2020 Digitale tools voor docenten

Historische atlas voor Mens en Maatschappij

Quizizz

Quizlet

Classcraft

Plickers

Poll everywhere

Socrative

Scratch, programmeren

Bomberbot, programmeren

Prezi, dynamische presentaties maken

Behance, digitaal portfolio

Class Dojo

Schoolbordportaal, veel lesmateriaal voor alle vakken

Gynzy, Geweldige website voor een grote diversiteit aan digitaal lesmateriaal

Lesson up
Snel leuke lessen maken met eigen materiaal of dat van andere docenten

Ed puzzle
Maak gave spelletjes en puzzels met video's voor allerlei vakken

Videoscribe
Leuke tool om gratis filmpjes te maken van geschreven content, die je zelf kunt typen, waarna het programma de animatie maakt. Let op: Dit programma moet door systeembeheer op jouw laptop worden gezet, je kunt het programma gratis downloaden, uitgebreidere opties zijn betaald.

Screenrecorder ?!!!

Devicevaardigheden scholing voor docenten

E-coaching

ECDL

Nieuws over E-didactiek

Vmbo'er profiteert minder van digitale media