Elk talent telt!

Inleiding

GEZOCHT: teamplayers!

Het team van het Informatiepunt Onderwijs & Talentontwikkeling is op zoek naar creatieve, analytische en praktische geesten. Waarom? Omdat wij vinden dat elk talent telt en we dat graag willen stimuleren. We weten alleen nog niet hoe… Wij hebben wel wat ideeën, maar we willen dit eigenlijk niet vóór jullie bedenken, maar juist dóór jullie zelf laten bedenken!

Model 'Talent in ontwikkeling' (Houkema & Kaput, 2011)
Model 'Talent in ontwikkeling' (Houkema & Kaput, 2011)

 

Ergens talent voor hebben is fijn. Heb jij al ontdekt welke talenten je hebt? En… doe je daar iets mee? Talenten ontwikkel je namelijk niet vanzelf.  Er zijn veel factoren die deze ontwikkeling beïnvloeden. Omdat dat best complex is, hebben we een model gemaakt. Het heet: Talent in Ontwikkeling. Dit model laat zien dat iedereen talenten heeft en dat je je talenten kunt ontwikkelen. Ook wordt uitgelegd wat hierop allemaal van invloed is. Het model kan inzicht geven in wat je wilt, wie je bent, wat je kunt, etcetera. Heel interessant, waardevol én belangrijk. Toch?

MAAR…. DAT KAN LEUKER! En daar hebben we jullie kwaliteiten dus écht voor nodig. Daarom hebben we een teamopdracht bedacht, waarin jullie als team je talenten kunnen bundelen om te komen tot een leuk en orgineel  spel dat past bij het model!

 

 

 

Wat is de bedoeling?

  • Je werkt in een team eerst aan een startopdracht om elkaar beter te leren kennen en zicht te krijgen op eigen talenten en kwaliteiten.
  • Je maakt kennis met het model Talent in Ontwikkeling en creëert vervolgens een uitdagend spel, waarin spelers ontdekken wat hun talenten zijn en hoe zij dit verder kunnen ontwikkelen.
  • Je werkt doelgericht volgens een zelfgemaakt plan, waarin de taken zijn verdeeld en waaraan iedereen een bijdrage levert.
  • Als je met meerdere teams meedoet, presenteer je je spel aan elkaar en kies je samen welk spel je als school instuurt.
  • Voor de 1e deadline rond je teamopdracht af en lever je het spel in, waarna je feedback ontvangt om het spel te verbeteren.
  • Voor de 2e deadline verwerk je de feedback in een verbeterd spelontwerp en bereid met je team een eindpresentatie voor.

 

Ben je er klaar voor? Ga dan aan de slag met de startopdracht.

 

Heel veel succes!

 

Wat heb je nodig?

Benodigdheden:

  • internet
  • computer/ laptop
  • gespreksplaten (placemats):
    • 'Wat is jouw denkprofiel?'
    • 'Hoe kun je jouw talenten verder ontwikkelen?'
  • werk- en hulpbladen bij de opdracht zijn opgenomen

 

Startopdracht

'Elkaars kwaliteiten leren kennen en samenwerken' (± 1 uur)

Als je gaat samenwerken, is het handig dat je weet wat ieders sterke en minder sterke kanten zijn. Je kunt hier dan beter gebruik van maken en elkaar hierin ook aanvullen voor een beter resultaat. Een manier om naar kwaliteiten te kijken, is door te verkennen wat de verschillende denkvoorkeuren zijn.

Volgens professor Sternberg hebben mensen verschillende voorkeuren en dat zal bij het uitvoeren van een opdracht dus ook tot verschillende resultaten leiden. Sternberg onderscheidt 3 (denk)vaardigheden die je verder kunt ontwikkelen:

  • analytisch denken     
  • creatief denken         
  • praktisch denken       

Om succesvol te zijn, heb je volgens Sternberg de analytische, creatieve en praktische denkvaardigheden allemaal nodig.

Bekijk onderstaande animatievideo waarin de 'Succesvolle intelligentie' theorie van Sternberg wordt uitgelegd:

Denkvaardigheden (Sternberg)

Wat is jouw denkprofiel?

E-learning module
'Ontdek wat jouw denkprofiel is'
Ontdek wat jouw denkprofiel is

Leer over denkvoorkeuren en ontdek jouw denkprofiel met de e-learning module ‘Wat is jouw denkprofiel' (ca. 15 minuten).

Aan het eind van de module kun je je gegevens opslaan in een pdf.
Doe dit en print de pdf met je gegevens uit.

 

Ga naar de e-learning module

(en sta pop-ups toe als hierom gevraagd wordt)

 

 

Placemat (gespreksplaat)
'Ontwikkel jouw denktalenten'

  TIP
 

Er is een placemat (gespreksplaat) over denkvaardigheden die ook te downloaden is. Als je de informatie over denkprofielen nog eens wilt nalezen, hang deze placemat dan bijvoorbeeld op in je klas.

 

 

Wat is jullie teamprofiel?

Werkblad 'Denkvoorkeuren in ons team'

Hoe is de verdeling van de denkvoorkeuren in jouw groepje? Vul daarvoor samen het werkblad 'Denkvoorkeuren in ons team' in (2 pagina's).

  • Gebruik de pdf met jouw eigen denkprofiel
     
  • Kruis op het werkblad de 18 door jou gekozen activiteiten uit de e-learning module aan in de kolom onder je naam
     
  • Bepaal daarna jullie teamprofiel en maak hiervan een analyse

Open bestand Werkblad - Denkvoorkeuren in ons team

Open bestand Werkblad - Denkvoorkeuren in ons team (pdf)

Teamopdracht

Maak een spel dat gaat over het model ‘Talent in ontwikkeling'

Jullie gaan een spel maken over talentontwikkeling dat is gebaseerd op het model 'Talent in ontwikkeling'.

Bekijk het animatiefilmpje en/ of de presentatie over 'Talent in Ontwikkeling' om kennis te maken met dit model:

Animatievideo 'Talent in Ontwikkeling'

Criteria voor succes

Om van model naar spel te komen, is het goed te weten aan welke eisen het spel moet voldoen. Wat moet er echt aanwezig zijn in het spel en wanneer voldoet jullie product aan de wedstrijdvoorwaarden? Bekijk de 'Criteria voor succes’, zodat je hier goed zicht op hebt, voordat je aan het ontwerpen van het spel begint.

Verken het model

Voordat je met het ontwerpen van het spel begint, is het handig om het model te leren begrijpen. Dit mag je natuurlijk op je eigen manier doen, maar je kunt hierbij ook gebruik maken van de keuze opdrachten die je bij het menu 'Verken het model' vindt.

Open bestand Teamopdracht - Elk talent telt! (pdf)

Criteria voor succes

Bekijk met elkaar de eisen waar het spel aan moet voldoen. Als jullie de teamopdracht maken als onderdeel van een wedstrijd, zijn dit de criteria waar een jury op zal letten.

Onderstaand formulier kun je later ook gebruiken voor je eigen evaluatie, of die van anderen (bijvoorbeeld door medeleerlingen/ klasgenoten, de leraar of begeleider, of anderen die voor jullie belangrijk zijn).

Open bestand Formulier - Criteria voor succes

Open bestand Formulier - Criteria voor succes (pdf)

Belangrijke Weetjes

  • Wikiwijs arrangement: Via http://maken.wikiwijs.nl/67027/Elk_talent_telt_ vind je alle opdrachten van dit wikiwijs arrangement bij elkaar. Dat is handig, want zo heb je overal waar je een internetverbinding hebt toegang tot alle opdrachten, filmpjes en andere hulpmiddelen.
     
  • 1e Deadline: Informeer bij je leerkracht/ docent wanneer de eerste deadline is voor het in te leveren spelontwerp.
  • Beoordeling bij meerdere teams: Als je met meerdere teams aan de opdracht werkt, presenteer dan je spel aan elkaar en beoordeel elkaars spellen ('peer review'). Maak bij het beoordelen en geven van feedback gebruik van de ‘criteria voor succes’ die zijn aangegeven bij de teamopdracht.
     
  • Eindpresentatie: De teams krijgen feedback van de leerkracht/ docent en/of medeleerlingen terug om hun spel te kunnen verbeteren en een eindpresentatie over het spel voor te bereiden. Informeer bij de leerkracht/ docent wat de 2e deadline is voor het afronden van deze eindopdracht en wanneer de eindpresentatie plaats zal vinden.

Verken het model (keuze)

Het model 'Talent in Ontwikkeling' beter begrijpen

Om het model te begrijpen, kunnen onderstaande opdrachten met bijbehorende hulpbladen gebruikt worden. Kies zelf welke opdrachten je hiervoor wilt doen.

1 - Elementen van het model 2 - Het model in drie zinnen 3 - Welke mogelijkheden zie jij? 4- Persoonlijkheid en omgeving
Ga voor elk element van het model na wat er bedoeld wordt en geef hierbij enkele voorbeelden. Gebruik de termen bij de model pictogrammen en leg in maximaal drie zinnen de essentie van het model uit. Gebruik de vragen op de gespreksplaat ter inspiratie en ga voor jezelf na welke mogelijkheden jij ziet voor jezelf om je eigen talenten verder te ontwikkelen. Bedenk welke persoonlijkheidskenmerken en omgevingsfactoren stimulerend of belemmerend kunnen zijn. Pas dit ook toe voor jezelf en breng het daarna in kaart voor jullie team.

 

 

 

 

Hieronder kun je de bijbehorende opdrachten en hulpbladen downloaden:

Open bestand Opdrachten - Verken het model

Open bestand Opdrachten - Verken het model (pdf)

1 - Elementen van het model

Schrijf onder elk element van het model wat er mee wordt bedoeld en geef enkele voorbeelden.

2 - Het model in drie zinnen

Gebruik de termen onder de pictogrammen om zinnen te vormen waarin het model wordt uitgelegd. Het resultaat… het model samengevat in drie zinnen!

3 - Welke mogelijkheden zie jij?

Placemat (gespreksplaat)
'Welke mogelijkheden zie jij voor jezelf?'

Lees individueel de gespreksplaat ‘Welke mogelijkheden zie je voor jezelf?’.

TIP!
Begin onderaan met de vraag ‘waar ben ik’ en lees dan naar boven.

 

Het is goed mogelijk dat het lezen van de vragen allerlei gedachten bij je oproepen. Noteer deze gedachten in de vakken hieronder in één of meerdere steekwoord(en).

4 - Persoonlijkheid en omgeving

Bedenk wat in zijn algemeen geldt als sterke persoonlijkheidskenmerken. Bedenk ook wat persoonlijkheidskenmerken zijn, die je in de weg kunnen zitten… die belemmerend werken om je doel te bereiken.

Doe ditzelfde voor omgevingsfactoren. Hoe kan de omgeving stimulerend werken als het gaat om talentontwikkeling? Op welke manier kan je omgeving tegenwerken?

Schrijf je ideeën hierbij op in onderstaand schema.

Omcirkel in het schema hierboven welke kenmerken en factoren voor jou gelden/bij jouw situatie passen. Vul indien nodig het schema aan met woorden voor eigen uitdagingen, kwaliteiten, belemmeringen en kansen.

Onze talenten in ontwikkeling

Bedenk vervolgens met elkaar welke kenmerken en factoren binnen jullie team aanwezig zijn. Breng de kwaliteiten en uitdagingen van alle teamleden in kaart. Benoem ook met elkaar de kansen en belemmeringen uit jullie omgeving. Denk bij omgeving niet alleen aan de schoolse omgeving, maar ook aan familie, hobbyclub, sport, enzovoort. Vul daarna het schema in.

Schrijf in de vaandel, onder het woord 'Talenten', de talenten van jullie team.

Elk teamlid beantwoordt daarvoor de vragen:

  • Waar ben je goed in?
  • Wat past echt bij jou en vind je heerlijk om te doen?

 

Van model naar spel (keuze)

Via de submenu's vind je alle opdrachten die in onderstaand overzicht staan. Hier kun je ter inspiratie gebruik van maken om van model naar spel te komen.

Een origineel spel maken dat gaat over talentontwikkeling

Om een spel te maken dat gaat over het model 'Talent in ontwikkeling' kunnen onderstaande opdrachten met bijbehorende hulpbladen gebruikt worden. Kies zelf welke opdrachten je wilt doen.

1 - Veel soorten spellen 2 - Een spelidee kiezen 3 - Van idee naar spelbeschrijving 4 - Een 'to-do-lijst'maken 5 - Speel en presenteer het spel 6 - Tijd voor reflectie

Bedenk welke spelsoorten en spellen er zijn en maak daarvan een 'spellen-mindmap'.

Brainstorm over hoe je het model 'Talent in ontwikkeling' op een originele manier in een spel kunt verwerken. Bespreek jullie ideeën en kies de beste uit.

Werk het gekozen spelidee uit tot een gedetailleerde spelbeschrijving.

Maak met elkaar een overzicht van alle taken. Verdeel de taken en maak daarna je persoonlijke to-do-lijst.

Speel het spel en check of alles goed loopt. Bereid daarna met je team een presentatie over je spel voor en geef de presentatie.

Kijk samen terug op wat jullie hebben bereikt en vier waar jullie trots op zijn.

 

Veel soorten spellen

Spellen zijn er in veel soorten en maten. Bij sommige spellen moet je veel denken en bij andere draait het juist weer om geluk. Het ene spel speel je alleen, voor een ander spel heb je een heel elftal nodig.  

Vul onderstaande 'spellen-mindmap' aan door op elke lege tak een spelvoorbeeld te schrijven. Print de afbeelding of neem deze mindmap over op een groot vel papier. Bedenk voor de twee lege takken nog twee spelcategorieën en vul ook deze aan. Weet je nog meer spellen? Als er geen lege takken meer zijn, teken er dan takken bij!

TIP!
Kijk om op verschillende soorten spellen te komen eens in Google Play of in de Appstore naar de spelcategorieën, die in het menu onder 'Games' staan:

Een spelidee kiezen

Hoe maak je een spel uitdagend en spannend om te spelen?

Spelelementen maken een spel vaak leuk om te spelen. Je kunt hierbij denken aan dat je:

  • in het spel regelmatig wordt verrast
  • onderdeel wordt van een fantasiewereld
  • een aantal levels doorloopt en steeds beter wordt
  • je controle over een karakter of over (deel van) het spelverloop krijgt
  • samen moet werken om het doel te bereiken of dat je juist tegen elkaar speelt.

Misschien bedenken jullie wel heel andere spelelementen voor jullie eigen spel. Wat vinden jullie als team zelf leuke spelelementen bij spellen? Schrijf die alvast even op!

Hoe verwerk je het model ‘Talent in ontwikkeling’ in een spel?

Het spel dat jullie gaan maken gaat over het model 'Talent in ontwikkeling'. Het model bevat zeven onderdelen: talenten, ontwikkeling, zichtbare talenten, kwaliteiten, uitdagingen, kansen en belemmeringen. Het spel moet deze onderdelen bevatten, maar hoe lukt je dat?

Jullie kunnen er voor kiezen dat de speler tijdens het spel:

  • ‘kwaliteiten' en 'kansen’ kan benutten die de speler verder helpen in het spel
  • ‘uitdagingen' moet aangaan en 'belemmeringen’ moet overwinnen die de speler (tijdelijk) weerhoudt het speldoel te bereiken

Maar misschien komen jullie wel op meer of andere ideeën!

Brainstormen

Ga nu met je team brainstormen over ideeën voor het spel. Op onderstaand brainstormblad kun je jouw ideeën van de brainstorm noteren. Kopieer dit voor elk teamlid, zodat iedereen een eigen blad heeft om de ideëen op te schrijven.

Open bestand Brainstormen over spelideeën

Open bestand Brainstormen over spelideeën (pdf)

Volg de stappen van de werkwijze brainstormen en houdt bij het brainstormen rekening met de vier regels van creatief denken.

Spelidee uitkiezen

Na de brainstormsessie worden alle ideeën doorgenomen en mag elk teamlid aangeven welk idee het meest aanspreekt. Bespreek met elkaar wat de opties zijn.

Wat zijn sterke punten van de gekozen ideeën? Hoe goed passen de ‘criteria voor succes’ er bij? Het kan best lastig zijn om met elkaar tot een keuze te komen waar je het allemaal over eens bent. Probeer zoveel mogelijk rekening te houden met elkaars inbreng en sta open voor suggesties. Beslis daarna welk spelidee jullie gaan uitwerken.

 

Van idee naar spelbeschrijving

Werk met elkaar het gekozen spelidee uit tot een gedetailleerde spelbeschrijving. Zorg ervoor dat onderstaande onderdelen in je spelbeschrijving aan bod komen.

 

Spelcategorie  
Leeftijd Voor welke leeftijd is dit spel geschikt?
Aantal spelers Minimum - maximum aantal spelers
Spelinhoud
  • ...
  • ...
Doel

Heldere doelbeschrijving en uitleg.
Wanneer is het doel bereikt?

Spelverloop Beschrijf het verloop van het spel (bijv. beurtvolgorde of uitleg wat spelers mogen doen als ze aan de beurt zijn, of...)
Overige instructie Leg uit indien nodig: Hoe maak je het spel?
Welke materialen e.d. zijn nodig om het spel te maken?

 

Een 'to do' list maken

Wat moet er voor het maken van het spel allemaal gebeuren?

Maak met elkaar een overzicht van alle taken en verdeel daarna de taken per teamlid. Je kunt hierbij eventueel gebruik maken van het takenblad.

Maak van het ingevulde takenoverzicht voor ieder teamlid een kopie, zodat iedereen het overzicht heeft en zijn afgeronde taken af kan vinken.

Hoewel elk teamlid zelf verantwoordelijk is voor de taken van zijn of haar to-do-lijst, zijn jullie als geheel team verantwoordelijk voor het eindresultaat. Houd daarom goed de vorderingen in de takentabel in de gaten en als je ziet dat bepaalde taken wat lang duren, kijk dan of het teamlid met die taak misschien hulp nodig heeft.

 

Hebben jullie overal aan gedacht?
Bekijk nog eens de 'criteria voor succes'.

 

Open bestand Takenoverzicht: maak een 'to do' lijst en taakverdeling

Open bestand Takenoverzicht: maak een 'to do' lijst en taakverdeling (pdf)

Speel en presenteer het spel

Het spel spelen

Als alle onderdelen van het spel zijn gemaakt, dan is het tijd om het spel te testen. Spelen maar! Loopt alles goed? Zijn alle benodigde materialen aanwezig? Eventuele wijzigingen kunnen jullie nu nog doorvoeren. Toch nog maar een blik op de 'criteria voor succes'?

Het spel presenteren

Bereid met je team een presentatie over je spel voor. Op welke manier laten jullie aan de groep zien wat jullie hebben gemaakt?

Probeer met je presentatie de anderen te overtuigen dat jullie spel echt moet worden ingezonden. Er mag namelijk maar één spel per organisatie (school/ plusgroep) ingezonden worden voor de wedstrijd! Bepaal dus met elkaar welk team jullie school/ plusgroep gaat vertegenwoordigen.

TIP: De kans is groot dat het spel wordt gekozen, dat het beste voldoet aan alle ‘criteria voor succes’. Zorg er dus voor dat uit jullie presentatie ook duidelijk wordt op welke manier jullie spel aan al deze eisen voldoet!

 

  • Presenteer jullie spel en luister naar de presentaties van je groepsgenoten. Beoordeel met je team de gepresenteerde spellen. Geef alle beoordelaars een kopie van het formulier met de ‘criteria voor succes’.
  • Selecteer met je team één spel – niet jullie eigen spel – en nomineer dit spel voor deelname aan de wedstrijd. Het spel met de meeste nominaties wordt ingezonden.

Tijd voor reflectie

Ga samen terugkijken op wat jullie hebben bereikt en vier waar jullie trots op zijn. Dit terugkijken wordt ook wel reflecteren genoemd. Hierbij denk je bewust na over je eigen werk en hoe dat tot stand is gekomen. Je weet wat sterke punten en verbeterpunten van je aanpak en product zijn. Uit feedback haal je informatie voor toekomstig leren.

Het is goed om te leren van je ervaringen en na afloop van een activiteit nog eens terug te kijken en te bedenken welke lessen je hebt geleerd.

Kom met je team bij elkaar voor een reflectiegesprek en probeer met elkaar de volgende zinnen af te maken:

  • Waar ik tijdens dit project erg blij van werd, was …
  • Nieuwe dingen die ik heb geleerd zijn …
  • Heb je vooral bijgedragen door analytisch te werken, creatief bij te dragen en/ of praktisch te handelen? Ik heb vooral…
  • Kwaliteiten die ik bij mijn teamleden heb gezien zijn …
  • Sterke punten van onze aanpak zijn …
  • Verbeterpunten van onze aanpak zijn …
  • Het eindresultaat vind ik …
  • Wat ik ook nog kwijt wil is …

Eindpresentatie

In deze ronde gaan jullie je spel verbeteren en afronden, én een presentatie van vijf minuten voorbereiden over het spel en hoe jullie dat hebben gemaakt. Of deze presentatie uit een PowerPoint-presentatie, filmpje, poster en/of iets anders bestaat, mogen jullie zelf bepalen. Zet jullie kwaliteiten dus in voor de presentatie van je spel!

Actiepunten
  • Gebruik de feedback van anderen (zoals leraren en leerlingen) om je spel te verbeteren.
  • Bereid met je team een presentatie voor van maximaal vijf minuten. Maak hiervoor gebruik van de feedback en de 'criteria voor succes' bij de eindpresentatie.
  • Kijk terug op het proces en beschrijf wat er is verbeterd naar aanleiding van de verkregen feedback. Vul hiervoor het blad 'Terugblik' in.
  • Lever voor de 2e deadline het volgende in:
    • De presentatie en/of een beschrijving van wat je met de presentatie gaat doen.
    • Het ingevulde blad 'Terugblik'.
  • Neem het verbeterde spel mee voor de eindpresentatie, zodat het spel bekeken kan worden en ter plekke direct gespeeld kan worden.

Open bestand Invulblad 'Terugblik'

 

  TIP

Bij de inspiratiebronnen vind je tips en vragen die je kunnen helpen om je spelontwerp verder uit te werken en het spel te verbeteren.

Criteria voor succes

Wat is belangrijk bij de eindpresentatie van het verbeterde spel? Bekijk de 'criteria voor succes', zodat je hier zicht op krijgt en hier rekening mee kunt houden bij het maken van de presentatie en het afronden van het spel.

Open bestand Criteria voor succes bij de eindpresentatie van het verbeterde spel (pdf)

Inspiratiebronnen

Ontdek wat jouw denkprofiel is
Interactieve e-learning module met uitleg over denkvoorkeuren. Door middel van vragen en opdrachten breng je je eigen denkprofiel in kaart. Het resultaat wordt (voorzien van grafieken en een overzicht van ingevulde antwoorden) opgeslagen in een pdf-bestand. De resultaten kun je vervolgens bespreken.

Placemat 'Wat is jouw denkprofiel?'
Download de placemat met mindmap en uitleg. Ontdek in gesprek met elkaar wat je denkvoorkeuren zijn.

Placemat 'Hoe kun je jouw talenten verder ontwikkelen?'
Download de placemat (gespreksplaat) om in gesprek te gaan en meer inzicht te krijgen in het (eigen) proces van (talent)ontwikkeling.

Placemat 'Talent in Ontwikkeling'
Download de placemat (gespreksplaat) om in gesprek te gaan over talentontwikkeling en om meer zelfinzicht te ontwikkelen, met uitleg over het model 'Talent in Ontwikkeling' (Houkema & Kaput, 2011) en voorbeeldvragen ter inspiratie.

Open bestand Presentatie over het model 'Talent in Ontwikkeling' (powerpoint-voorstelling)

Open bestand Richtlijnen voor creatief denken (powerpoint-voorstelling)

Open bestand Wil je een spelontwerp verder uitwerken? Bekijk dan deze tips en vragen voor feedback om een spel te verbeteren!

Voorbeeld: Procesverslag Plusklas Ouderkerk aan de Amstel

Afbeeldingen

Open bestand Afbeeldingen en symbolen - model 'Talent in Ontwikkeling'

  • Het arrangement Elk talent telt! is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2016-10-14 10:40:12
    Licentie
    CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Wedstrijd voor leerlingen in po en vo met opdrachten die zijn ontwikkeld door het Informatiepunt Onderwijs & Talentontwikkeling in het kader van de teamwedstrijd 'Elk talent telt!'
    Leerniveau
    VWO 2; VMBO theoretische leerweg, 1; HAVO 1; VMBO theoretische leerweg, 2; PO groep 8; PO groep 7; PO groep 6; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; PO groep 5; VMBO theoretische leerweg, 3; HAVO 2;
    Leerinhoud en doelen
    Sociaal-emotionele ontwikkeling; Wereldoriëntatie;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    moeilijk
    Studiebelasting
    10 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    samenwerken, talentontwikkeling, zelfinzicht

    Bronnen

    Bron Type
    Denkvaardigheden (Sternberg)
    https://youtu.be/WLTih58dLoQ
    Video
    Animatievideo 'Talent in Ontwikkeling'
    https://youtu.be/u7fEmOfkGoI
    Video
    Ontdek wat jouw denkprofiel is
    http://www.talentstimuleren.nl/thema/stimulerend-signaleren/leermateriaal/1174-ontdek-wat-jouw-denkprofiel-is
    Link
    Placemat 'Wat is jouw denkprofiel?'
    http://talentstimuleren.nl/thema/stimulerend-signaleren/hulpmiddel/231-wat-is-jouw-denkprofiel
    Link
    Placemat 'Hoe kun je jouw talenten verder ontwikkelen?'
    http://talentstimuleren.nl/thema/stimulerend-signaleren/hulpmiddel/3861-hoe-kun-je-jouw-talenten-verder-ontwikkelen
    Link
    Placemat 'Talent in Ontwikkeling'
    http://talentstimuleren.nl/thema/talentontwikkeling/hulpmiddel/4253-talent-in-ontwikkeling
    Link
    Voorbeeld: Procesverslag Plusklas Ouderkerk aan de Amstel
    https://www.youtube.com/watch?v=p93DXYTQzDY
    Link