Bij grafische vormgeving gaat het om de ideeën van iemand over te brengen naar de mensen, oftewel je wilt een boodschap mee delen. Dit gebeurt in opdracht van een bedrijf en kan op verschillende media tot uiting komen, in de krant, op de computer. . Denk bv. aan advertenties, websites, reclames, animaties, boekslagontwerpen, illustraties, prentkunst, enz. Het gaat bij grafisch vormgeven om tekst en beeld. Jij kan ook grafisch vormgever worden, daar zijn verschillende opleidingen voor. Het begint altijd met een creatieve geest.
Het ruimtelijke werkstuk waar we de komende lessen naartoe zullen werken en daadwerkelijk zullen maken van hout is een stempeldoosje. Geen gewoon stempeldoosje, een kunststempeldoosje waar jij iets mee verteld. Met andere woorden het moet iets zeggen, iets betekenen.
Ook ben je in staat een origineel grafisch ontwerp te maken en dit betekenis te verlenen binnen een ‘totaal ontwerp’ dat je ruimtelijk uitvoert. Ook ben je in staat je eigen werk en werkproces te analyseren en de gemaakte (beeldende) keuzes te beschrijven.
De opdracht;
HAVO- Maak een stempeldoosje met als thema een door jou gekozen land. Het stempeldoosje moet de jeugd aanspreken en hun nieuwsgierig maken naar het door jou gekozen land.
VWO/ uitdaging HAVO - Maak een stempeldoosje met als thema een onderwerp dat nu in het nieuws is. Het mag geen Nederlands onderwerp zijn. Jij laat inje beeldend werk ook je eigen mening zien.
Doel van de opdracht;
-Je leert wat grafisch vormgeven is
-Je ontwikkelt je kennis over buitenlandse culturen
-Je leert dat je werk belangrijk is - je brengt immers een boodschap over
-Je leert een opgezochte informatie toe te passen in je eigen werk
-Je leert out of the box te denken
-Je ontwikkelt skills om met verschillende materialen te werken
-Je kunt hierna een stempel maken door middel van het gutsen in gum
-Je leert te komen tot eigenzinnige ideeën via een beeldend proces
-Je leert netjes en origineel beeldend werk te maken
-VWO - Je leert om te reageren, iets te vinden, van een actuele gebeurtenis in het buitenland
Claes Oldenburg, free stempel
1 Inleiding
Inleiding beeldende middelen
We werken binnen de vakken tekenen en handvaardigheid met de beeldede middelen. Dit zijn middelen die je nodig hebt om een beeld/ werkstuk te maken.
We delen deze beeldende middelen in in 3 groepen;
-materialen
-technieken
-beeldaspecten
Zonder deze middelen kun je geen beeldend werk maken.
Dus als je een beeldend werk wilt maken zul je materiaal nodig hebben, bijvoorbeeld verf. De verf blijft netjes in de pot zitten als jij er niets mee doet, dus moet je een (schilders)techniek gebruiken om de verf op je papier te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door met kwasten de verf op te brengen, kan ook door met verfrollers te werken, te tamponeren of wat jij maar bedenkt. Ook het materiaal hout zul jij moeten bewerken, je past een techniek toe, bv. beitelen, om van het blok hout een beeld te maken.
Gouden bouwstenen
Beeldaspecten
Bij groen denk je aan kleur, bij een cirkel aan een vorm en als het s' avonds schemert aan het licht. Kleur, vorm en licht zijn de belangrijkste beeldaspcten. De beeldaspecten zijn zo de bouwstenen van je beeldende werk. Immers zonder het beeldaspect Licht zie je niets en blijft het een zwart vlak. Als je begint met tekenen teken je namelijk lijnen (beeldaspect lijn). Die lijnen worden vormen (beeldaspect vorm), die vormen kun je weer inkleuren (beeldaspect kleur). Vormen kun je voor eklaar zetten, dit geeft ruimte/ dipete (beeldaspect ruimte), enz. Beeldaspectenkun je zo inzetten om je boodschap - dat wat jij de kijker wilt vertellen - duidelijker naar voren te laten komen. Oftewel; met de beeldaspecten bouw je je beeldend werk op.
Kunstenaar aan het werk
2 Schema Dr. Stein - beeldende middelen
Beeldende middelen zijn de middelen die je nodig hebt om een beeld/ kunstwerk te maken. De beeldende middelen zijn in te delen in 3 groepen; materiaal, techniek en beeldaspecten. Zie het schema hieronder van Dr. Stein.
Beeldende Middelen
Materiaal
Techniek
Beeldaspecten
Klei
Zagen
Licht
Hout
Schuren
Ruimte
Gips
Uitvegen
Vorm
Potlood
Mengen
Kleur
Houtskool
Stempelen
Punt
Verf
Constueren
Lijn
Pastelkrijt
Solderen
Compositie
Enz.
Enz.
Textuur
Filmpje uitleg beeldaspect
3 Beeldaspect theorie VORM
Beeldaspect VORM
In dit blokje leer je heel veel begrippen die horen bij het beeldaspect VORM. Je leert over verschillende basisvormen en hoe je tot die basisvormen komt. Je leert dat vormen verschillende vormen van ruimtelijkheid hebben. Je leert wat een vormovereenkomst is en je leert een aantal vormcontrasten. Dat wat je hier leert moet je weer toepassen in je ruimtelijke beeldende werk.
In de beeldende kunst hebben we het bij Vormen over de uiterlijke gedaante van een object. Oftewel, hoe ziet een object er uit. Als een vorm 2 dimensies (2D) heeft noemen we de vorm vlak. Je moet het dus recht van voren bekijken. Met licht en schaduwen kan het wel ruimtelijk lijken. Heeft een vorm 3 dimensies (3D - dus ook een diepte) dan noemen we het ruimtelijk Deze kun je van verschillende kanten bekijken.
Escher, Reptiles
We herkennen vormen omdat we dat eerder hebben gezien. Een Egyptisch mensfiguur herkennen we omdat we dat eerder hebben gezien. Ze zijn volgens hetzelfde schema gemaakt. Afspraken van hoe je bv. mensfiguren kan afbeelden. Ogen en schouders van voren, hoofd, armen en heupen van opzij. De vormen hebben duidelijke omtrekken, er lijkt een lijn omheen te zitten. We hebben het vaker gezien en dus herkennen we het als een Egiptisch mensfiguur.
Egytische mensfiguren
Vorm = de uiterlijke gedaante van een object.
Welke zou jij - los van de geur - kiezen?
Hierboven zie je dat vormgevers bezig zijn vormen te laten aansluiten bij de doelgroep. Oftewel de mensen die het product moeten kopen moeten door de vorm aangetrokken worden tot het product.
Axe heeft een zwarte 'kleur', scherpe hoeken, stoere letters. Dove is vriendelijker door ronde vormen, vloeiende letters en zachtere kleuren.
Formaat: dit is de grootte van een vorm. Of iets groot is of klein hangt af van de omgeving en de menselijke maat. Dit beeld van Calder lijkt groot in vergelijking met de mensen maar klein ten opzichte van de gebouwen.
OGroot! Kijk naar de mensen en zie hoe groot.
Vormsoort: dit is een groep vormen die dezelfde kenmerken of vormaspecten heeft. Zo horen bv. driehoeken en vierkanten tot de geometrische vormen omdat ze met liniaal en passer gemakkelijk getekend kunnen worden.
-ruimtelijke vormen
-vlakke vormen
-basisvormen
-geometrische vormen
-organische vormen
Verschillende vormsoorten
Betekenis van vormen: Denk aan een hart, eenvoudige vorm, eenvoudige betekenis. Maar ook de gebogen vorm van dit Senseo-apparaat is opzettelijk; een butler die voorover buigt om jou een kop koffie in te schenken.
Senseo, de vorm is niet toevallig zo maar heeft een betekenis
3 vormen van ruimtelijkheid
Ruimtelijkheid is de mate waarin ruimte wordt gesuggereerd (lijkt of er ruimte is) en de mate van echte driedimensionale ruimte. We onderscheiden:
1 de voorstelling die ruimtelijk lijkt (suggestie)
2 de vorm die echt ruimtelijk is
3 een reliëf
1 de voorstelling die ruimtelijk lijkt: ruimtesuggestie is een voorstelling die ruimte suggereert ( door bv. overlapping, perspectief, enz. zie beeldaspect Ruimte). Vormen zijn vlak, hebben 2 dimensies, een breedte en hoogte. Deze vorm kun je alleen kijken vanaf de voorkant. Denk aan een foto, schilderij en beeldscherm.
Ruimtesuggestie, de afbeelding lijkt ruimtelijk
2 de vorm die echt ruimtelijk is: je kunt het van alle kanten bekijken. Je ziet uitstekende delen, openingen en het is in de ruimte geplaatst. Je kunt er omheen lopen, het werk neemt ruimte in. Je noemt dit 3 dimensionaal, de vorm heeft een breedte, hoogte en diepte.
Echte ruimte(niet dit plaatje, maar het werk in het museum), lxbxh
3 een reliëf: is een halfruimtelijk beeldhouwwerk. Deze kun je eigenlijk alleen van voren goed bekijken. De vormen van de voorstelling steken een beetje naar voren of liggen wat terug.
Reliëf, half ruimtelijk, van voren ruimtelijk- de achterkant plat
Vormen die je niet verder kunt vereenvoudigen noem je basisvormen. Zo heb je platte (2D) basisvormen en ruimtelijke (3D) basisvormen. Van een platte basisvorm kun je een ruimtelijke basisvorm maken. Van een 4kant kun je dus een kubus maken, van een 3hoek een piramide of kegelvorm, van een cirkel een bol, etc. Er komt dan dus een dimensie bij namelijk de diepte. Deze basisvormen zijn geometrische vormen, wiskundige vormen die je met liniaal en passer kunt tekenen.
2D basisvormen bovenste rij, 3D basisvormen onderste rij
Vormen kun je steeds verder versimpelen, vereenvoudigen. Je gaat steeds verder terug naar de basisvorm. De vorm is dan geabstraheerd/gestileerd.
Gestileerde vormen - terug naar de basisvorm
Deformerenis het veranderen van vormen die herkenbaar zijn zo dat ze niet meer vergelijkbaar met de werkelijkheid zijn. Dit kun je doen door verdraaiing, verkleining, verschuiving, vegen, enz.
Vormen zijn vervormd
Met behulp van licht- en schaduweffecten, glans en spiegelingen wordt de ruimtelijkheid aangegeven, dit noemen we plasticiteit. De vormen worden bijna zo weergegeven dat het lijkt of je ze echt kunt pakken.
Van een cirkel naar een bol, plastisch (ruimtelijk) door licht en schaduw
Vormovereenkomst
Als een aantal vormen bij elkaar allemaal dezelfde vormsoort hebben (dezelfde vormeigenschappen) dan noem je dit vormovereenkomst. Bijvoorbeeld allemaal ronde vormen bij elkaar of zoals hieronder allemaal ruitvormen. Dit zorgt voor éénheid
Vormovereenkomst
Vormcontrast
Een contrast is een tegenstelling, bv. lang - kort, dik - dun, zwart - wit, sterk - slap, enz. Heb je een tegenstelling met vormen dan noem je dit een vormcontrast. Je gebruikt dus 2 vormen die tegen elkaar afsteken in 1 beeld. Je hebt dus 2 begrippen nodig die tegenover elkaar liggen.
Enkele vormcontrasten zijn:
•Hoekig – rond
•Geometrisch – organisch
•Symmetrisch – asymmetrisch
•Ruimtelijk – plat
•Grillig – strak
•Open - gesloten
•Groot - klein
Verschillende vormcontrasten, kun jij ze benoemen en omschrijven?
Vormcontrast Geometrisch - organisch
Zijn vormen wiskundige vormen die met een liniaal en passer getekend kunnen worden dan noemen we die Geometrische vormen. Voorbeelden van geometrische vormen zijn: vierkanten, cirkels, rechthoeken ect. Geometrische vormen kunnen ook ruimtelijk zijn; kubus, balk, piramide, etc.
Daarnaast heb je organische vormen. Dit zijn vormen afgeleid van vormen uit de natuur, menselijke, dierlijke en plantachtige vormen. Ronde, vloeiende vormen die op natuurlijke wijze gegroeid lijken te zijn.
Geometrische vormen, met lineaal en passer te tekenen
Organische vormen, natuurvormen, vloeiende vormen
Vormcontrast Open - Gesloten
Vormen kunnen ook open zijn, dan zien we de binnenruimte of je kunt zelfs door het beeld heen kijken. Zo'n beeld heeft een open vorm. Je kunt de binnenruimte van een vorm gedeeltelijk of in zijn geheel zien. Je kunt door de vorm heen kijken, de tussenruimte speelt een belangrijke rol. Het licht speelt met schaduwen.
Open vormen, je kunt er door heen kijken
Tegenover een open vorm staat een gesloten vorm. Bij een gesloten vorm kun je de binnenruimte niet zien, de vorm is massief, zwaar.
Gesloten vormen
Een vorm kan van binnen helemaal gevuld zijn en niet hol, je noemt dit een massieve vorm. De betekenis is zwaar, duurzaam, degelijk en stevig. Transparant is een ander woord voor doorzichtig (contrast met massief). Denk aan glas, kunststof en draadmateriaal. De omgeving blijft (deels) zichtbaar.
Massief Transparant, doorzichtig
Samengestelde en enkelvoudige vorm: een samengestelde vorm is opgebouwd uit verschillende andere vormen. Het tegenovergestelde is enkelvoudige vorm. De stoel is een samengestelde vorm, het bestaat uit een houten constructie van balkjes en 2 platen triplex.
Samengestelde vorm Enkelvoudige vorm
Vorm en restvorm
•Restvorm 2D: de vorm die men niet tekent, maar die overblijft.
•Restvorm 2D: ook wel de overgebleven ruimte tussen dingen.
•Restvorm 3D: de open ruimte in een vorm of tussen meerdere vormen in.
Vorm - restvorm
Het aanzicht is de kant die het beste van een beeld laat zien, meestal de voorkant. Daarnaast heb je nog de zijkant, onderkant, bovenkant.
De kant die het meest interessant is
Vormen kun je ook stroomlijnen. Deze vormen zorgen ervoor dat het lijkt of er snelheid is. Het zijn ronde, gladde druppelvormen bij auto's, treinen en zelfs huishoudelijke apparaten.
Stroomlijn
Om vormen aan te geven kun je er ook een lijn om heen zetten. Donald Duck zou je in de sneeuw niet zien en dus staat er om de vorm Donald een contour. Zo ook het gezicht hieronder. Elke vorm, neus, mond, oog, wordt door contourlijnen aangegeven. Het is dus een omtreklijn of de buitenlijn.
Als wij tegenlicht hebben ontstaat een silhouet. Dit is de schaduwkant van een voorwerp, immers de kant die wij niet zien daar valt de zon op. We zien in de donkere vormen geen details.
Contour Silhouet
Leer de begrippen en zorg dat je ze kunt uitleggen, herkennen en toepassen!
Autonome en Toegepaste kunst
Hier leer je het verschil tussen autonome kunst en toegepaste kunst. Verder de begrippen die bij toegepaste kunst horen: architectuur, modeontwerper, interieur, industriële vormgeving, ambachtelijke vormgeving en grafische vormgeving.
Kunstvormen binnen de kunst
Alles wat door mensen is gemaakt heeft een bepaalde vormgeving. Kunst, kleding, gebruiksvoorwerpen, enz. Vormgeving is dus belangrijk in ons leven. Denk maar aan een soepblik, eenvoudig, rond van vorm, handzaam en voorzien van een duidelijke tekst. In dit blok leer je over het verschil tussen autonome- en toegepaste kunst.
Campbell, Soepblik, 2000
We kunnen de beeldende kunst indelen naar hoe bruikbaar de gemaakte werken zijn.
Zo kan de beeldende kunst in 2 groepen worden ingedeeld, 2 kunstvormen:
1- Autonome kunst
2- Toegepaste kunst
Autonome Kunst
Autonome kunst: =vrij en zelfstandig beslissingen kunnen nemen. Vroeger was dat niet mogelijk omdat kunstenaars voor rijke opdrachtgevers werkten, ze waren dus niet vrij/ autonoom. Kunstenaars kozen eind 19de eeuw hun eigen weg, dus volgens eigen inzicht en in vrijheid ontwikkeld. Autonome kunst prikkelt zintuigen en geest. Je kunt het mooi vinden, of juist niet. Je kunt er tenminste wel over nadenken, er zit misschien wel een betekenis in het kunstwerk. Hoe dan ook; het heeft geen praktisch nut, je kunt het niet gebruiken. Zo'n autonoom kunstenaar was bijvoorbeeld Andy Warhole, hij was op zoek naar eeuwige roem.
Andy Warhole, painting Coca Cola
Toegepaste Kunst
Het tegenovergestelde van autonome kunst is toegepaste kunst. Bij toegepaste kunst is de toepasbaarheid of de gebruiksfunctie belangrijk. Het heeft dus nut. Toegepaste kunst heeft dus een functionele en een esthetische (moet er mooi uitzien) kant. Ontwerpers moeten rekening houden met eiden van de opdrachtgever; bv het moet produceerbaar zijn, duurzaam, de prijs moet goed zijn, de smaak van dedoelgroep en er is een milieuwetgeving. Denk bij toegepaste kunst aan; architectuur, interieurontwerp, edelsmeedkunst, grafische vormgeving, modeontwerp.
Coca Cola flesje door de jaren heen
Tot de toegepaste kunsten worden gerekend:
Architectuur
Modeontwerpen
Interieurontwerpen
Industriële vormgeving
Ambachtelijke vormgeving
Grafische vormgeving
Deurbel
-Architectuur
Architectuur is alles dat te maken heeft met bouwen/ gebouwen. Je mag daarom ook bouwkunst zeggen tegen architectuur. Het wordt tot de toegepaste kunst gerekend omdat een gebouw ook een functie heeft, je hebt er bescherming. Architecten kunnen hun persoonlijke ideeën in hun ontwerpen leggen, maar het blijft een gebouw met een functie.
Moderne architectuur
-Mode ontwerpen
Een modeontwerper ontwerpt en maakt kleding. Natuurlijk begint een modeontwerper met het schetsen van de kleding. Dit doet hij vaak op een hele moderne tekentafel, die gekoppeld is aan een computer. Daarna of tegelijkertijd start de ontwerper met 'mouleren'. Daarbij kijkt hij hoe een stuk stof om de paspop valt.
Verder ontvangt een modeontwerper klanten en maakt afspraken met stofleveranciers. Als er een modeshow aankomt, moet de ontwerper modellen uitzoeken, kleding passen en gepaste muziek kiezen. Verder gaat een ontwerper vaak naar beurzen en modeshows om ideeën op te doen.
Ontwerpen van kleding
Bijzondere schoenontwerpen
-Interieurontwerp
Een interieurontwerper zorgt voor de vormgeving en inrichting van het interieur, de binnenkant van een gebouw. Architecten zijn dan ook vaak bezig met het vormgeven van meubels, vloerbedekking, enz. Kleuren, materialen, afwerking zijn bepalend voor de uitstraling en sfeer van een interieur.
Ontwerp van een interieur
-Industriële vormgeving
vormgeving van 3D gebruiksvoorwerpen die in grote aantallen/ hoeveelheden met machines in de fabriek worden geproduceerd, massaproductie. Er wordt gelet op de doelgroep, trend en smaak. Via reclamecampagnes wordt het product aan de man gebracht.
Dus: eigenlijk alles om je heen.
3D gebruiksvoorwerpen
Design: betekent ontwerpen. Onder design wordt ook exclusieve toegepaste kunst verstaan. Is duur en met meer aandacht voor vorm en materialen gemaakt. Is dan dus een statussymbool.
Design, industriele vormgeving
Massa-, serieproductie: het gaat vooral om het technische productieproces van een groot aantal dezelfde producten. De machines en organisatie moeten zo optimaal mogelijk functioneren. In 1 serie zijn de producten identiek, wel verschil in kleur. Een kleine verandering bij een volgende serie.
Massa productie
Prototype: een eerste model als proefmodel, dit voor het definitieve product. De productiemogelijkheden kunnen nog onderzocht worden, er kunnen nog aanpassingen worden gedaan.
Prototype
-Ambachtelijke vormgeving
voorwerpen worden in kleine oplage en met de hand gemaakt, zijn dus uniek. Door de hoge arbeidskosten zijn deze producten duurder.
Ambachtelijk, met de hand gemaakt
-Grafische vormgeving
Grafische vormgeving is het ontwerpen met teksten en beelden. Denk aan kranten, boeken, folders, tijdschriften bankbiljetten, enz. Ze worden op industriële wijze geproduceerd. Kenmerkend is dat alle persen werken volgens het vlakdrukprincipe en de grote schaal/ aantallen waarop wordt geproduceerd.
Drukken van geldbiljetten, ontworpen met teksten en beelden
Raster: een fijnmazige structuur die bv. uit lijntjes of puntjes bestaat. Bij offsetdruk worden voor het drukken van de afzonderlijke kleuren gebruikt. Op afstand leveren ze dan de juiste kleur op.
Vergroting, het raster is duidelijk te zien
Samenvattend
Onder autonome kunst wordt vaak verstaan: alles wat door een mens is gemaakt en dat tot doel heeft de menselijke zintuigen en geest te prikkelen door originaliteit en/of schoonheid. Dit kan beeldende kunst zijn (schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken, fotografie), maar ook muziek, film, literatuur, theater, dans en bouwkunst.
Kunstenaars, die zich met toegepaste kunst bezighouden, besteden bijvoorbeeld bijzonder veel aandacht aan de bruikbaarheid van hun producten. Ze streven bijvoorbeeld naar een zeer mooie stoel – maar zorgen er tegelijkertijd voor, dat je op die stoel kan zitten en dat de bruikbaarheid ervan niet wordt opgeofferd aan de schoonheid. Het heeft dus een praktisch nut/ je kunt het gebruiken.
Je kent nu het verschil tussen autonome kunst en toegepaste kunst. Verder ken je een aantal verschillende soorten van toegepaste kunst.
Zorg dat je deze begrippen kent, herkent en kunt toepassen!
Begrippen op een rijtje
Hier kan je de begrippen goed leren. Denk er wel aan dat je de begrippen herkent en kunt toepassen.
Middelen die nodig zijn om en beeld te maken. Materialen, technieken en beeldaspecten
Beeldaspect
Onderdeel van je beeld. De bouwstenen waarmee je je beeld opbouwt, zoals licht, vorm, kleur, compositie, punt, lijn, ruimte, textuur
Vorm
De uiterlijke gedaante van een object
2D
2 dimensies, breedte x hoogte, is dus plat
3D
3 dimensies, breedte x hoogte x diepte, dus echt ruimtelijk.
Structuur van de vorm
Hoe is de vorm opgebouwd
Formaat
Dit is de grootte van een vorm
Vormsoort
Een groep vormen met dezelfde kenmerken
Betekenis van de vorm
De vorm heeft een betekenis, denk aan een hart - liefde
Ruimtesuggestie
Er lijkt ruimte te zijn, is niet echt zo, het blijft plat
De voorstelling die ruimtelijk lijkt
Ruimtesuggestie, er lijkt ruimte te zijn, is niet echt zo, het blijft plat
De vorm die echt ruimtelijk is
3D, het neemt ruimte in, je kunt er omheen lopen
Reliëf
Tussenvorm, de voorkant is echt ruimtelijk, er steken onderdelen uit, de achterkant is plat
Platte basisvorm 2D
De meest eenvoudige vorm, je kan ze niet verder vereenvoudigen. Bijvoorbeeld vierkant.
Ruimtelijke basisvorm 3D
De meest eenvoudige vorm, je kan ze niet verder vereenvoudigen. Nu met een derde dimensie. Bijvoorbeeld kubus
Geabstraheerd/ Gestilleerd
Vormen kun je steeds verder versimpelen, vereenvoudigen. Je gaat steeds verder terug naar de basisvorm
Deformeren
Het veranderen van vormen zodat ze niet meer vergelijkbaar met de werkelijkheid zijn. Dit kun je doen door verdraaiing, verkleining, verschuiving, vegen, enz.
Plasticiteit
= Ruimtelijkheid.
Hierbij wordt op een plat vlak ruimte gesuggereerd door licht- en schaduweffecten
Vormcontrast
Een tegenstelling in vormen
Geometrische vormen
Dit zijn wiskundige vormen die met een liniaal en passer getekend worden
Organische vormen
De vormen zijn afgeleid van natuurlijke vormen; plantaardige, dierlijke en menselijke vormen. Ze lijken op natuurlijke wijze te zijn gegroeid. De vormen zijn vaak vloeiend
Open vormen
Je kan er in/ door kijken, het licht kan spelen met binnenruimtes
Gesloten vormen
Lijkt op een zwaar blok, je hebt geen binnenruimtes
Massieve vormen
De vormen lijken wel op een blok, zwaar en stevig
Transparante vormen
Doorzichtig, ziet er licht uit, je kunt er doorheen kijken
Samengestelde vorm
De vorm is opgebouwd uit verschillende andere vormen
Enkelvoudige vorm
Een vorm bestaande uit 1 stuk, 1 vorm
Vorm/ restvorm
De vorm teken je, de omgeving is dan de restvorm
Aanzicht
De kant die het beste van een beeld laat zien, meestal de voorkant.
Vormovereenkomst
Als een aantal vormen bij elkaar allemaal dezelfde
vormsoort hebben, het zorgt voor éénheid
Contour
De buitenlijn/ omtreklijn van een vorm
Stroomlijn
Deze vormen zorgen ervoor dat het lijkt of er snelheid is. Het zijn ronde, gladde druppelvormen
Silhouet
Door tegenlicht is alleen de eigen schaduw van een voorwerp of persoon te zien. De details vallen weg
Autonome kunst
Alles wat door een mens is gemaakt en dat tot doel heeft de menselijke zintuigen en geest te prikkelen door originaliteit en/of schoonheid. Dit kan beeldende kunst zijn (schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken, fotografie), maar ook muziek, film, literatuur, theater, dans en bouwkunst
Toegepaste kunst
Bijvoorbeeld een kunstige stoel - die stoel zit goed, de bruikbaarheid wordt niet opgeofferd aan de schoonheid. Het heeft dus een praktisch nut
Bauhaus
-Strakke geometrische (wiskundige) vormen
-Heldere constructie (lijkt op de skeletbouw uit de architectuur)
-De vormgeving is functioneel
-Geschikt voor massaproductie (daarom wordt dit ook wel 'machinestijl' genoemd)
-Geïnspireerd op plantmotieven, organische (natuurlijke) vormen
-Asymmetrische composities
-Het materiaal ijzer was erg geschilt voor deze vormen
-Belangrijk in de boekdrukkunst
Memphis stijl
-Felle kleuren
-Aparte kleurencombinaties
-Vreemde combinaties van dure en goedkope materialen
-Sterke geometrische vormen
-Kitsch
-Asymmetrie
Samenvatting maken
Wil je een samenvatting maken? Vul dan maar aan....
-Formaat
-Vormsoort
-3 vormen van ruimtelijkheid
-2D basisvormen
-3D basisvormen
-Abstraheren/ stileren
-Deformeren
-Plasticiteit
-Vormovereenkomst
-Vormcontrast uitleggen + paar kunnen noemen
-Geometrische vormen
-Organische vormen
-Vorm - restvorm
-Open/ gesloten vormen
-Stroomlijn
-Contour
-Silhouet
-Verschil tussen autonome kunst en toegepaste kunst
-Een aantal toegepaste kunsten kunnen noemen
-Kenmerken kennen van Kubisme
4 Kunstgeschiedenis Kubisme
Kunstgeschiedenis Kubisme, 1907 - 1914
Het woord Kubisme stamt af van ‘Cubus’ = dobbelsteen. Binnen het Kubisme wordt gebruik gemaakt van verschillende standpunten in 1 schilderij. Je kan een stoel op verschillende manieren bekijken, van boven, vanaf de zijkant en van onderen. Kubisten verwerkten deze verschillende aanzichten in 1 schilderij.
Kubisme in de kunstgeschiedenis
Kubisme
Cézanne geeft de werkelijkheid, dat wat je ziet, op eigen wijze weer. Details werden weggelaten, het beeld werd vereenvoudigd, Cézanne ging zoveel mogelijk terug naar de basisvormen. Hij deed de uitspraak dat de hele natuur bestond uit kegels, bollen en cilinders. Uit deze vormen bouwde hij dan ook zijn voorstelling op.
Cézanne
Pablo Picasso en Georges Braque
Pablo Picasso en Georges Braque zien de werken van Cézanne en raken door Cézanne geïnspireerd. Ze bestuderen ook de Afrikaanse houtsnijkunst, ook hier vereenvoudiging van vormen, nu de sterk versimpelde mensfiguren. De kunstenaars zoeken naar een relatie tussen vorm en ruimte op het platte vlak en krijgen zo een eigen manier van ruimte en diepte in een plat vlak.
Braque
Dobbelsteen
Het woord Kubisme stamt af van ‘Cubus’ = dobbelsteen. Binnen het Kubisme wordt gebruik gemaakt van verschillende standpunten in 1 schilderij. Je kan een stoel op verschillende manieren bekijken, van boven, vanaf de zijkant en van onderen. Kubisten verwerkten deze verschillende aanzichten in 1 schilderij.
Verder wordt er geen verschil gemaakt tussen vormen die naar je toe komen of van je afbuigen, ze maken vormen plat en vermenigvuldigen die zodat er veel patronen worden geschilderd in zachte kleuren en vanuit verschillende hoeken gezien.
De vereenvoudiging is het meest kenmerkende van het Kubisme, vormen werden versimpeld richting de basisvormen. Kleur was in het begin minder belangrijk - werd later weer wat belangrijker.
Onderwerpen die belangrijk waren voor de Kubisten waren de landschappen, stillevens en mensen.
Kenmerken van het kubisme, 1906 – 1920, zijn:
-geometrische (wiskundige) vormen
-vereenvoudiging van alles - geabstraheerde vormen
-verwarrend perspectief, bv. een stilleven schilderen vanuit verschillende standpunten maar dan wel in 1 beeld weergegeven
-onderwerpen; stillevens, mensen en landschappen
Kubisme, terug naar de basisvorm
Inspiratiebron:
Afrikaanse houtsnijkunst. Ook de Afrikanen gingen vormen versimpelen, abstraheren.
Pablo Picasso. Overeenkomsten met het Afrikaanse masker rechts?
Het schilderij Les demoisselles d' Avignon van Picasso is een echte grote verandering in de schilderkunst, het brengt een grote schok teweeg. Vijf prostituees kijken de beschouwer, ons dus, aan. Ze staan er uitdagend bij maar ze zien er niet echt aantrekkelijk uit, het fruit op de voorgrond trouwens ook niet. Alles botst op dit schilderij, ronde lichamen met puntige lichaamsdelen, kleuren botsen en ook de voorgrond en achtergrond botsen met elkaar. Kijk ook maar eens naar de manier waarop de hoofden zijn weergegeven. Je ziet hier de invloed van het Afrikaans houtsnijwerk, hoofden lijken op maskers. Volgens de Afrikanen jaag je met maskers boze geesten en ziekten weg. Er zit dus een waarschuwing in dit schilderij, pas op voor prostituees, je kunt er syfillis (een geslachtsziekte) van krijgen.
Picasso, Les demoisselles d' Avignon
Voorstelling
Je ziet een fles Banyuls, een pijp en een glas
Vormgeving
Vorm; sterk vereenvoudigde, geometrische vormen
Vorm; vormen zijn afgebeeld vanuit verschillende aanzichten, de flesmond is vanaf de bovenkant bekeken en de rest van de fles vanaf de voorkant
Ruimte; weinig gebruik gemaakt van ruimtesuggestie, alles lijkt behoorlijk plat
Materiaal en techniek; Gris maakt gebruik van krantenknipsels, etiketten en papier, soms is er zelfs op getekend met houtskool
Guernica
Picasso, Guernica
Het schilderij Guernica hierboven is ook van Picasso. Een schilderij met een soort nachtmerrie van geweld en pijn. Een monochroom kleurgebruik en toch vol energie. Ook hier afgevlakte, puntige vormen om de paniek en angst te laten zien. Het schilderij is 8 meter breed en 3.5 meter hoog, een joekel dus. We zien hier een moment uit de burgeroorlog in spanje in 1937. Duitse bommenwerpers vaagden het dorpje Guernica weg. Picasso liet in dit werk de gruwelijkheden, een brute massamoord, die deze onschuldige burgers over zich heenkregen zien. Een boodschap tegen de oorlog dus.
Bekijk het schilderij eens goed op detail!
Bovenin zien we een lamp, de voorstelling van mensen in paniek is dus in een ruimte/ binnen. Elektrisch licht staat voor de oorlog. De lamp lijkt verder nog op een oog, symbool voor God die alles ziet? Rechts zie je een figuur die opgeslokt wordt door de vlammen, vlammen die je ook door het raam ziet. Helemaal links zien we moeder en kind, de tong van de moeder is puntig dat de scherpe pijn weer geeft en in het dode kind dat op haar schoot ligt zit het lijden van Christus, Chistus werd zo gedragen door Maria toen hij gestorven was. Michelangelo maakte daar een beeld van.
Het gillende paard staat symbool voor het onschuldige volk, een dramatische weergave van paniek. Ook hier weer die puntige tong. Als je goed kijkt kun je in de snuit van het paard nog een doodshoofd zien. De neusgaten worden dan de ogen van het doodshoofd samen met de boventanden. Op de voorgrond zien we een gevallen soldaat, hoofd en arm lijken gescheiden van zijn lichaam. In zijn hand een gebroken zwaard en een gek getekende bloem die lijkt te groeien, sprankje hoop? In de andere hand zie je wonden die lijken op de wonden van de gekruisigde Jezus.
De stier is natuurlijk bekend in Spanje, deze staat normaal voor kracht maar hier staat die ook symbool voor wreedheid. De staart van de stier lijkt verder nog in brand te staan. Tot slot zie je helemaal in het midden nog een vrouw figuur aan komen vliegen. De vlam staat voor verlichting.
5 VWO onderdeel Kubisme
Het Kubisme kun je in 2 periodes opdelen. Het Analytisch Kubisme en Synthetisch Kubisme.
Analytisch Kubisme
De eerste periode zijn de beginjaren van het Kubisme en lopen van 1907 - 1912. Deze periode wordt het analytisch Kubisme genoemd. Hierin staat het analyseren en uiteenrafelen van vormen centraal. Vormen worden in delen uitelkaar gehaald. Verschillende delen werden vanuit hun meest interessante kant laten zien. Deze fragmenten worden over elkaar en naast elkaar uitgebeeld. Zo wordt geen kloppend perspectief maar objecten vanuit verschillende standpunten laten zien. Ook kleuren zijn niet meer belangrijk. Ze zitten op het randje van abstracte kunst maar de zichtbare werkelijkheid blijft de basis voor de kunst.
Je ziet hieronder een stilleven van Braque. Je ziet er goed de kenmerken van het Analytisch Kubisme. Alles is opgebouwd in kleine geometrische vlakjes, kleuren zijn minder belangrijk - vooral bruine, groenachtige aardkleuren. Verder zijn er verschillende standpunten gebruikt, voorwerpen zie je van alle kanten. Het schilderij lijkt al behoorlijk abstract, een paar elementen kun je nog herkennen. En veel ruimte zit er ook niet in het schilderij, het is plat.
Braque, stilleven met viool en kan, 1907- 1910
Voorstelling:
Niet alle gedeeltes zijn herkenbaar, maar we zien de snaren en krul van een viool en de tuit van een kan. De onherkenbare dingen noemen we abstract (geen herkenbare voorstelling).
Vormgeving:
Kleur: bruine, grijze en groene aardtinten.
Licht: aan de ene kant van de lijn is het licht en aan de andere kant is het donker.
Ruimte: door licht en schaduw ontstaat er een soort reliëf, lijkt of er vormen naar voren komen. Geen perspectief!
Picasso stelt zichzelf de vraag; moeten we de werkelijkheid schilderen of laten we een nieuwe werkelijkheid ontstaan? Dus alle regels over perspectief vanuit de Renaissance werden hiermee overboord gegooid.
Verschillende standpunten in 1 schilderij - tafel van boven, kannen van voren
Synthetisch Kubisme
De tweede periode loopt dan vanaf 1912 - 1914. In dit synthetisch Kubisme nemen ze kranten, papier, touw en andere materialen die ze hebben gevonden in hun schilderijen op. In deze schilderijen en collages staat de samenvoeging van verschillende materialen en vormfragmenten tot een nieuw geheel centraal. Een viool of gitaar wordt teruggebracht tot de kleur en textuur van hun echte materiaal. Door het gebruik van de verschillende materialen komt de werkelijkheid letterlijk in het kunstwerk terecht. Er komen weer meer kleuren, schilderijen komen tot stand door knippen en plakken van verschillende materialen en er komt weer meer perspectief in het beeld.
Braque, Stilleven op tafel
Braque, Still Life On A Chair , 1914
Opdracht:
Zoek 1 analytisch- en 1 synthetisch Kubistisch kunstwerk op.
-Leg duidelijk uit waarom de ene afbeelding een analytisch kubistisch werk is en waarom de andere afbeelding synthetisch Kubistisch kunstwerk is.
-Beschrijf van beide kunstwerken de voorstelling en de vormgeving.
6 Praktische opdracht
De opdracht - beeldend proces
De opdracht;
HAVO- Maak een stempeldoosje met als thema een door jou gekozen land. Het stempeldoosje moet de jeugd aanspreken en hun nieuwsgierig maken naar het door jou gekozen land.
VWO/ uitdaging HAVO - Maak een stempeldoosje met als thema een onderwerp dat nu in het nieuws is. Het mag geen Nederlands onderwerp zijn. Jij laat in je beeldend werk ook je eigen mening zien.
Voordat we gaan beginnen moet je natuurlijk weten wat ongeveer de bedoeling is, hoe gaat de stempel/ het stempeldoosje er in grote lijnen uit zien.
Het geheel bestaat uit een doosje met deksel, dit is je basisvorm, van hieruit ga je ontwerpen, je hebt dus te maken met een buiten- en binnenkant. Het handvat (de cilinder bovenop het deksel) kun je ook gebruiken om daar iets van te maken.
De stempel zelf snij je uit een stuk gum dat je krijgt, het doosje zaag je uit een plaatje hout.
Je eindwerk maak je van hout, het stempel is een gummetje.
Typografie komt vanuit het Grieks, vorm, schrijven, afdruk. Dit is de kunst van het het vormgeven van teksten. Zowel functioneel als esthetisch (=schoonheid). Het gaat dus om het kiezen van lettertypes, cursieve/ vette varianten, de opmaak van de tekstblokken en witruimtes.
Werk volgens het beeldend proces;
1 Informatie verzamelen
2 Beeldend onderzoek, het maken van schetsen
3 Vaststellen van je ontwerp
4 Maken van je eindwerk
5 Evalueren - terugkijken
Digitale collage
Hieronder rechts zie je de kritiek op Donald Trump. Trump wil een muur bouwen op de grens met Mexico om zo de Mexicanen buiten America te houden. Als reactie daarop besloot de kunstenaar Plastic Jesus een muurtje van 15 cm hoog om de ster van Trump op de Walk of Fame te bouwen. Hiermee levert hij dus kritiek op de plannen van Trump.
De opdracht;
HAVO- Maak een stempeldoosje met als thema een door jou gekozen land. Het stempeldoosje moet de jeugd aanspreken en hun nieuwsgierig maken naar het door jou gekozen land.
VWO/ uitdaging HAVO - Maak een stempeldoosje met als thema een onderwerp dat nu in het nieuws is. Het mag geen Nederlands onderwerp zijn. Jij laat inje beeldend werk ook je eigen mening zien.
Doel;
-je leert relevante informatie te verzamelen
-je leert een onderzoek op te starten
-je verdiept je in een vreemd land
-je leert een overzichtelijk vormgegeven digitale collage te maken
Extra VWO doelen;
-je leert actuele informatie te vinden van een land dat in het nieuws is
-je durft een mening te geven over wat jij vindt van dat nieuws
Digitale collage
Maak een overzichtelijke digitale collage en print deze uit.
Ga op zoek naar de volgende onderdelen;
-HAVOeen door jou gekozen land, zet ook het land op de collage. Zoek afbeeldingen bij dit land, denk aan al haar gebouwen, culturen en bijzonderheden.
-Zoek 2 afbeelingen met vormcontrasten - schrijf onder de afbeelding welk vormcontrast het heeft.
-Zoek 3 stempels/ stempelafdrukken op, mooi als je die van jouw land kunt vinden.
-VWO Je bent maatschappijkritisch, dus je vindt iets van een actueel onderwerp in het buitenland. Ga dus op zoek naar de oorzaak van een actueel probleem. In je stempledoosje laat je zien waar je kritiek op hebt - het gaat dus ook om jou mening.
-Zoek ook 2 afbeelingen met vormcontrasten - schrijf onder de afbeelding welk vormcontrast het heeft.
-Zoek 3 stempels/ stempelafdrukken op, mooi als je die van jouw land kunt vinden.
Eisen digitale collage
Check
-Je hebt de opdracht gelezen en begrijpt die ook
-HAVO - je het een land opgeschreven en hier veel afbeeldingen bij gezocht
-VWO/ uitdaging H - je hebt een actueel onderwerp opgeschreven en je hebt daar veel afbeeldingen bij gevonden
-Je hebt 3 afbeeldingen met een vormcontrast en je hebt het vormcontrast er onder gezet
-Je hebt 3 stempels/ afdrukken in je collage
-Je hebt de afbeeldingen netjes bij elkaar gezet, het is mooi om naar te kijken
-Je naam staat er op
-Je hebt de digitale collage gemaakt in het document dat in de classroom klaar staat
Stempeldoosje
Schetsen
Leren perspectief tekenen
De opdracht;
HAVO- Maak een stempeldoosje met als thema een door jou gekozen land. Het stempeldoosje moet de jeugd aanspreken en hun nieuwsgierig maken naar het door jou gekozen land.
VWO/ uitdaging HAVO - Maak een stempeldoosje met als thema een onderwerp dat nu in het nieuws is. Het mag geen Nederlands onderwerp zijn. Jij laat inje beeldend werk ook je eigen mening zien.
Doel:
-je leert met een zelfgekozen land een beeldend werk te maken
-je leert de gevonden informatie in je digitale collage te gebruiken bij je verdere onderzoek
-je leert de vormcontrasten en je leert deze ook toe te passen
-Je leert het 2puntsperspectief toe te passen
-je leert dat er meerdere oplossingen zijn voor 1 probleem
-je leert volgens een proces te werken
Extra doelen VWO
-je leert nadenken over problemen en je leert hierover een standpunt in te nemen
Maak 3 schetsen van een doosje en stempel op A3.
Bewaar alle schetsen en de uitgeprinte collage en neem die de eerste les als we beginnen weer mee. Dus niet een foto maken en weggooien!!!
Elke schets teken je in 2puntsperspectief en denk aan een vormcontrast.
Bij elke schets ontwerp je ook een stempelafdruk.
Maak je schetsen in een 2puntsperspectief, zet dus eerst een horizon en teken daar 2 verdwijnpunten op. Laat alle evenwijdige lijnen die van je aflopen op die 2 punten samenkomen. Verticale lijnen blijven altijd verticaal!
Schetsen in 2puntsperspectief
Eisen schetsen
Check
-Je hebt 3 schetsen gemaakt
-Je hebt de 3 schetsen ingekleurd
-De schetsen zijn in 2puntsperspectief
-Je naam staat er op
-H - je hebt 1 land uitgekozen en er bij geschreven
-VWO/ uitdaging H - je hebt kritiek op iets uit de maatschappij en hebt dat verwerkt in de schetsen en er bij geschreven
-Je hebt een foto gemaakt en in het bewijs document gezet
Stempeldoosje, in dit geval HAVO opdracht - eigen thema kiezen bv Holland of het weer
Eindschets - vaststellen ontwerp
De opdracht;
HAVO- Maak een stempeldoosje met als thema een door jou gekozen land. Het stempeldoosje moet de jeugd aanspreken en hun nieuwsgierig maken naar het door jou gekozen land.
VWO/ uitdaging HAVO - Maak een stempeldoosje met als thema een onderwerp dat nu in het nieuws is. Het mag geen Nederlands onderwerp zijn. Jij laat inje beeldend werk ook je eigen mening zien.
Doel:
-je leert kritisch kijken naar je onderzoek/ schetsen
-je leert keuzes te maken en te onderscheiden wat goed is in je schetsen en wat minder is
-je leert om een definitief en strak ontwerp te maken
-je leert door een beeldend proces tot een nieuw, eigenzinnig en fris ontwerp te komen
-Je leert ideeën omzetten richting een eindproduct
-je leert de vormcontrasten en kan er ook 1 toepassen in je eigen werk
Extra VWO doelen;
-je leert een standpunt te nemen over iets actueels in het buitenland en je kunt dat standpunt ook in een beeldend werk laten zien
Maak een eindschets op A4 in kleur en in 2puntsperspectief.
Je hebt nu verschillende mogelijkheden gevonden. Haal uit deze schetsen de beste ideeën en zet die bij elkaar in een eindschets. De eindschets ziet er aantrekkelijk en netjes uit (op A4).
Maak dus een eindschets waarin je jouw gekozen land laat zien en waarin een vormcontrasten in verwerkt is.
Maak bij je schets ook de definitieve stempel(afdruk).
Kritiek op de plofkip, in 2 puntsperspectief
Eisen eindschets
Check
-Je hebt 1 schets gemaakt
-De schets is ingekleurd
-De schets heeft een 2puntsperspectief dat klopt volgens de regels
-De schets is gemaakt met liniaal
-H - het land staat er op met een korte uitleg hoe de beschouwer het land kan herkennen
-VWO/ uitdaging H - het nieuwsonderwerp uit het gekozen land staat er op met een korte uitleg
-Er staat een definitief ontwerp van het stempel op
-Je naam staat er op
-Je hebt een foto in het bewijs document gezet
Eindwerk
De opdracht;
HAVO- Maak een stempeldoosje met als thema een door jou gekozen land. Het stempeldoosje moet de jeugd aanspreken en hun nieuwsgierig maken naar het door jou gekozen land.
VWO/ uitdaging HAVO - Maak een stempeldoosje met als thema een onderwerp dat nu in het nieuws is. Het mag geen Nederlands onderwerp zijn. Jij laat inje beeldend werk ook je eigen mening zien.
Doel:
-je leert dat je jouw boodschap met een beeldend werk kunt vertellen
-je leert de kleur-, vorm- en textuurcontrasten inzetten, ze kunnen je idee versterken
-je leert netjes en origineel beeldend werk te maken
-je leert hout bewerken
-je leert een stempel uitsnijden met gutsmesjes
Eindwerk
Je onderzoek is nu ten einde. Maak je ideeën in de eindschets tot een ruimtelijk beeldend werk van hout, gum en eventueel materialen die je hier kunt vinden op school.
Als je werk klaar is moet je duidelijk het door jou gekozenland herkennen en moet je een vormcontrast kunnen benoemen in je werk!
Het houten stempeldoosje maak je van houten triplexplaatjes. Zaag het netjes uit en schuur de onderdelen. De lijm je in elkaar.
Het stempeltje is een gummetje, snij om de vorm die je wilt hebben een laagje van het gummetje af met een gutsmesje. Denk er wel aan dat het in spiegelbeeld is.
De stijl ontbreekt maar er wordt wel degelijk een standpunt ingenomen
7 Evaluatie en Beoordeling
Evaluatie
De opdracht;
HAVO - Maak een stempeldoosje met als thema een door jou gekozen land. Het stempeldoosje moet de jeugd aanspreken en hun nieuwsgierig maken naar het door jou gekozen land.
VWO/ uitdaging HAVO - Maak een stempeldoosje met als thema een onderwerp dat nu in het nieuws is. Het mag geen Nederlands onderwerp zijn. Jij laat inje beeldend werk ook je eigen mening zien.
Evalueren is belangrijk, immers je hebt kunnen leren hoe je de dingen moet aanpakken of juist niet. Hoe zou je het de volgende keer aanpakken, precies zo? Of heb je geleerd van bepaalde fouten en moet je dat de volgende keer dus anders aanpakken.
Bij het evalueren helpt het kritisch kijken naar je eindwerk en beeldend proces door het invullen en nadenken over de volgende vragen;
- Beschrijf de Voorstelling. (Omschrijf je werkstuk/ land als je het voor de telefoon aan iemand anders moet uitleggen, dus wat stelt het voor)
- Beschrijf duidelijk de Vormgeving Dit over de beeldaspecten Vorm, Kleur en anders....
Dus;
Vorm.............
Kleur...................
-Hoe is bij jou je land te zien?
-Waar ben je tevreden over?
-Waar ben je minder tevreden over?
-Welk cijfer verwacht je? En vooral; waarom dit cijfer?
-Heb je alle doelen gehaald? Welke doelen wel en welke niet? Hoe ga je die dan alsnog halen? Zie helemaal aan het begin, bovenste blokje.
-VWO - welk standpunt neem je in over een actuele gebeurtenis in het buitenland?
Beoordeling
De opdracht;
HAVO - Maak een stempeldoosje met als thema een door jou gekozen land. Het stempeldoosje moet de jeugd aanspreken en hun nieuwsgierig maken naar het door jou gekozen land.
VWO/ uitdaging HAVO - Maak een stempeldoosje met als thema een onderwerp dat nu in het nieuws is. Het mag geen Nederlands onderwerp zijn. Jij laat inje beeldend werk ook je eigen mening zien.
Bij de beoordeling wordt gekeken of de voorstelling, de beeldende aspecten en de materialen en technieken zo zijn gebruikt dat de bedoeling benadrukt wordt.
Oftewel; versterken de voorstelling en de beeldende middelen jouw boodschap, namelijk een diertje met een betekenis.
Je kunt jezelf beoordelen op de volgende punten:
-Je hebt een stempeldoosje van hout gemaakt
-Je hebt daarin iets van jouw thema of van jezelf laten zien
-Je hebt via een beeldend proces een origineel en eigenzinnig beeldend werk gemaakt
-Je hebt netjes gewerkt
-Je hebt een goede inzet in de les getoond
-Je kunt de leerdoelen noemen en uitleggen of die behaald zijn
8 Materiaal en techniek, uitleg
Beeldhouwen: basistechnieken zijn; zagen, slijpen, beitelen, gutsen, hakken, enz. in een hard materiaal zoals hout of natuursteen.
Beeldhouwen
Balsa is een houtsoort. Dit hout wordt geleverd door de balsaboom, hij groeit snel. De boom kan binnen 5 jaar 20 meter hoog worden. Hij groeit in Midden en Zuid Amerika. Balsa is een Spaan woord dat vlot betekend. Het is het lichtste hout dat je kunt kopen en het is erg licht voor loofbomenhout. Dat het licht is komt doordat vers balsa grote cellen heeft die zijn gevuld met water. Als het hout droog is, het water is er dan dus uit, dan bevat het hout grote luchtgaten
Balsaboom
Hout constructie: architecten kunnen natuurlijk materiaal als hout gebruiken.
Prachtige houtconstructie
Houtverbinding: dit om houten onderdelen stevig met elkaar te verbinden. Verbindende delen worden als puzzelstukken in elkaar gepast. Zijn dus erg sterk. Door deuvels, spijkers, schroeven en lijm wordt het nog sterker. Ze hebben ook een decoratief effect.
Verschillende houtverbindingen
(Hout)snijwerk: hout wordt voorzichtig met de hand bewerkt met beitels en gutsen, van grof naar fijn.
Beitelen, gutsen: dit zijn beeldhouwtechnieken. Hierbij is de kennis van de structuur van het materiaal belangrijk.
Beitels Houtsnijwerk Gutsen
Factuur: De sporen die het gereedschap na de bewerking zichtbaar achterlaat in het oppervlak van een werkstuk. Stefan Balkenhol werkt zijn beelden niet glad af maar laat de sporen van het hakken na.
Factuur is goed zichtbaar
9 Verdiepen
Russolo - Dynamisme d'une automobile - détail
Kubisten en Futuristen hadden (ook al wilden ze dat niet) veel met elkaar te maken. Vormen kwamen voor een groot deel overeen, alleen bij de Futuristen ging het om snelheid, agressie, vooruitgang.
Kijk eerst eens naar afbeeldingen van kunstwerken uit het Futurisme.
Maak een foto van een stilstaand kubistisch voorwerpje. Stel nu dat je een kunstenaar was uit het Futurisme, hoe zou je dan de foto bewerken zodat de foto binnen het Futurisme zou passen? Maak en bewerk de foto op je tablet.
10 lesopdrachten
Maak een poster op A4 (toegepaste kunst – grafische vormgeving) waarin je een autonoom kunstwerk van een bekende kunstenaar aanprijst. Het is een expositie op een plaats en tijd die jij kiest.
Maak dit op je chromebook en print het uit.
Doel:
-leren wat grafische vormgeving is
-leren wat autonome kunst is
-leren een aantrekkelijke, originele poster maken
Poster - grafische vormgeving - beeld en tekst
11 Oefenvragen
Maak de vragen in je schrift om te zien of je de theorie beheerst of dat je nog onderdelen verder moet bestuderen.
1. Leg de volgende 3 begrippen uit:
-formaat
-vormsoorten
-betekenis van een vorm
2. We hebben 3 vormen ruimtelijkheid. Welke 3? Geef voorbeelden.
3. Wat is het verschil tussen stileren en deformeren?
4. Noem 4 vormcontrasten en leg ze duidelijk uit met kleine tekeningetjes.
5. Wat is het verschil tussen Geometrische en Organische vormen?
6. Bekijk onderstaande afbeelding. Vertel over:
-de voorstelling
-de vormgeving (eerst het beeldaspect noemen en dan de omschrijving geven, vooral nu over VORM)
Voorstelling en Vormgeving
7. Leg het verschil uit tussen samengestelde vorm en enkelvoudige vorm.
8. Welke 6 vormen van vormgeven/ ontwerpen binnen de toegepaste kunst ken je? Geef van alle 6 een duidelijke korte omschrijving.
9. Bekijk de onderstaande 4 afbeeldingen. Vertel per afbeelding of het toegepaste kunst is of autonome kunst. Leg ook per plaatje uit waarom.
Toegepaste of autonome kunst?
Toegepaste of autonome kunst?
10. Noem de kenmerken van Bauhaus, Jugendstil en Memphis stijl.
Maak bij elke stroming een simpel tekeningetje van een meubeltje.
12 Link naar internet
Kijk ook eens op Artroom, een facebook pagina met werk van jullie!
Het arrangement Handvaardigheid HV/VWO2 - periode 4 - Vorm is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Arjan Visser
Laatst gewijzigd
2021-11-29 09:06:10
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0
Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of
bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.