Groenproject 2015 2016
Info eindproject 2015 2016
Projectopzet evaluatieformat 2015 2016
1 Planning
Een planning maken, uitvoeren, evalueren en waar nodig bijstellen levert een belangrijke bijdragen aan de effectiviteit van je project en studiemethode.
Een belangrijk doel van een planning is om overzicht te verkrijgen en daarmee de rust in je hoofd en je zelfvertrouwen te vergroten. Bovendien kan een planning je helpen bij uitstelgedrag of in geval van problemen met discipline en concentratie.
Globale planning groenproject
Globale planning groenproject
2 Logboek
Logboek inrichten en bijhouden start 1 juli 2015. In een logboek leg je al je stappen die je zet ter voorbereiding en uitvoering van een project in beknopte vorm vast. Het logboek is veel meer dan een nette agenda.
In je logboek evalueer je voortdurend je vorderingen ten opzichte van je planningsschema. Dus als je van plan bent een mogelijk BPV bedrijf te benaderen leg je dat vast en noteert alle belangrijke contacten, zoals benaderde personen, telefoongesprekken en kopieën van brieven.
Een dergelijk logboek is bijzonder nuttig, al je pogingen en vorderingen staan er immers in telegramstijl genoteerd. Het dient niet alleen als geheugensteun, maar ook bij het vastlopen van een bepaald proces ben je (of je begeleider) in staat duidelijk te analyseren en aan te geven waarom en waar het misgegaan is. Bij de daaropvolgende door- of herstart kun je daarvan profiteren.
Het logboek moet je te allen tijde kunnen overleggen (digitaal beschikbaar op PORTAL). Tijdens de voortgangsreportages wordt dat meegeteld. In je eindverslag komt als bijlage een relevante samenvatting van je logboek.
3 Actoren en verantwoordelijkheden bij het eindproject
* Deelnemer
De student zoekt zelfstandig een geschikt project dat hij binnen de daarvoor bestemde tijd kan afronden.
Heeft de student een potentieel project gevonden dan stelt hij een projectvoorstel op waarin de belangrijkste gegevens en tijdpad vermeld worden. Dit projectvoorstel dient vanzelfsprekend door opdrachtgever en docent goedgekeurd te worden.
De bulk van het project realiseert hij bij voorkeur tijdens het eerste deel van de BPV-periode.
Het project resulteert in een verslag dat aan bepaalde eisen dient te voldoen. (zie verslag)
4 Voortgangsrapportages en presentaties
Bij voortgangsproblemen dient de student direct contact met zijn begeleider op te nemen.
Een rooster van de voortgangsrapportage wordt aan het begin van iedere periode opgesteld.
Bij deze voortgangsrapportage worden planning en vorderingen aan de hand van het logboek beoordeeld en eventueel aangepast en schriftelijk vastgelegd. Student ontvangt evaluatie per mail.
Tijdens het CGI (maart 2016) wordt het project in totaliteit (incl bestek, begroting en offerte) besproken met de assessoren en evt. de begeleider van de BPV
5 Management en financieel economisch gedeelte
De beoordeling van het economisch en management gedeelte (bestek, begroting, organisatie, communicatie en leidinggeven) van het project berust bij de desbetreffende docent.
Het bestek wordt vanzelfsprekend gemaakt vanuit de gedachtegang van de opdrachtgever. Maar ook dient er een offerte opgesteld te worden vanuit een aannemer of projectuitvoerder.
6 Organisatie
Dit deel beschrijft allerlei praktische informatie omtrent het project en het team, bijvoorbeeld:
-
NAW-gegevens van alle betrokkenen;
-
Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de betrokkenen;
-
Hoe het overleg is geregeld en welke afspraken er zijn over vergaderdocumenten;
-
Projectarchief: hoe documenten worden vastgelegd en beheerd.
6 Afbakening
Soms zijn projecten aan het begin nog zo open dat het nodig is om het project goed af te bakenen. Het is dan nog niet precies duidelijk wat wel en wat niet bij een project hoort. Door een goede afbakening zal de opdracht duidelijker worden. Bij de afbakening beschrijf je ook wat niet tot het project behoort. Soms is het zelfs zo dat de afbakening duidelijker maakt wat wordt opgeleverd dan de beschrijving van de opdracht zelf! De volgende ondersteunende vragen kunnen je helpen bij het afbakenen van het project:
-
Wat hoort niet bij de projectopdracht?
-
Wanneer stopt het project?
-
Wat valt buiten het project en krijgt de opdrachtgever niet?
-
Zijn de grenzen van wat wel en wat niet tot het project behoort, ook voor anderen duidelijk?
7 Risico’s
Bij een open project zijn er aan het begin veel onzekerheden over hoe het project zal verlopen. Je kunt tijdens het project voor verschillende verrassingen komen te staan die je van te voren niet had voorzien. Het is daarom verstandig om in de beginfase van het project al samen na te denken over potentiële problemen die jullie tegen zouden kunnen komen. Deze risico’s rangschik je op prioriteit. Ook benoem je op welke manieren je de risico’s kunt voorkomen of hoe je de gevolgen ervan kunt beperken.
Bijlagen
Bijlage 1 Beoordelingscriteria
Bijalge 2 Projectopzet
Bijlage 3 Plan van aanpak
Bijlage 4 Beoordelingsformulier
Bijlage 5 Een goed eindverslag
Formats
Logboek en planning