Activeren met ICT

Activeren met ICT

Inleiding

Er zijn heel veel ICT hulpmiddelen die je kunt inzetten om je leerlingen activerend te laten leren. Bedenk wel dat het niet de tool is die er voor zorgt dat de leerling ook daadwerkelijk wat leert. Jij als docent en ontwerper van de les bent verantwoordelijk voor wat de leerling kan leren met behulp van ICT. Dus bedenk goed van te voren wat het doel is van het inzetten van de ICT tool en hoe de leerlingen dit het beste kunnen halen.

In dit arrangement zijn een aantal voorbeelden verzameld om te laten zien hoe je leerlingen kunt activeren met behulp van ICT.

Digitale leerarrangementen

Je kunt natuurlijk de opdracht die je aan je leerlingen wilt opgeven in Word typen, uitprinten, kopiëren en uitdelen. De kans dat ze de opdracht dan kwijtraken is groot en veel meer dan tekst en afbeeldingen kun je er niet op kwijt. Het is beter om je opdracht in een digitaal leerarrangement te zetten zoals dit voorbeeld waarmee je nu bezig bent. 

Je leerlingen kunnen overal waar ze internet hebben de opdracht terugvinden. Daarnaast kun je een arrangement heel goed gebruiken om te differentiëren, bijvoorbeeld een filmpje voor de visuele leerlingen, een tekst voor de lezers en een opdracht voor de doeners etc. Ook kun je makkelijk extra informatie in een linkje stoppen voor leerlingen die hier behoefte aan hebben. Op deze manier kun je alles wat nodig is voor de opdracht op een centrale plek aanbieden aan je leerlingen. 

Digitale leerarrangementen kun je heel goed maken op http://www.wikiwijsleermiddelenplein.nl

Je kunt elke ICT tool gebruiken

Je kunt elk programma gebruiken om je leerlingen iets in te laten creëren. Beperk je niet alleen tot een werkstuk gemaakt in Word, maar daag je leerlingen uit. Elk programma en elke tool die gebruikt kan worden kan in principe gebruikt worden in je onderwijs. Als jij maar voor een goed doordacht leerdoel zorgt en ze de juiste ondersteuning biedt, kunnen ze heel veel leren door iets leuks te maken.

Laat ze bijvoorbeeld een film maken, of een website, of een game. Maar zelf het zelf laten maken van een Kahoot kan ze al inspireren.

Op de volgende bladzijden bevinden zich een aantal voorbeelden waarmee je ze iets kunt laten maken.

Kahoot

Dit is een heel simpel voorbeeld. DIt kan bijvoorbeeld handig zijn om je leerlingen te laten wennen om in groepjes te werken aan een digitaal product. Geef ze een onderwerp of laat ze zelf een onderwerp bedenken. Laat ze dan een tiental vragen (of een ander aantal natuurlijk) bedenken. Deze vragen moeten ze dan in een Kahoot zetten. Aan het einde van de les, of de volgende les, moeten ze deze kahoots voor de andere groepjes uitvoeren.

Een eigen film/video laten maken.

Dit is een opdracht die je zo uitgebreid kunt maken zoals jij als docent dat wilt. Het voorbeeld hier laat een heel uitgebreide opdracht zien. Zorg dat je hierbij goed bedenkt wat je leerlingen allemaal moet leren. Laat je leerlingen deze leerdoelen ook weten. Op de volgende subpagina's ga ik de verschillende fasen van de opdracht af.

idee/script

Laat je leerlingen in een groepje brainstormen over een idee voor de film. Hier kunnen ze bijvoorbeeld het programma Mindmup voor gebruiken. 

Als ze het eens geworden zijn over een idee, zouden bijvoorbeeld in google docs het script kunnen uitschrijven. In dit programma kunnen ze tegelijk in een document werken. Zorg dat jij als docent ook wat vertelt over scriptschrijven. Je kunt hier als docent natuurlijk ook altijd samenwerking zoeken met een collega. Bijvoorbeeld de collega Nederlands.

Storyboard

Nadat ze het script klaar hebben kunnen ze een storyboard gaan maken. Ook hier is samenwerking met de docent tekenen natuurlijk altijd een goed idee. Om het storyboard te maken, kunnen ze gebruik maken van een van de vele online stripmaak websites. Bijvoorbeeld https://www.bitstrips.com/create/comic/.

Filmen

Daarna begint natuurlijk het daadwerkelijke filmen. Hiervoor kunnen ze gebruikt maken van camera's die jullie op de school hebben natuurlijk. Maar vergeet niet dat de meeste leerlingen zelf wel een videocamera op zak hebben die ze heel goed kunnen gebruiken. Namelijk hun telefoon. 

Monteren

Als de leerlingen gefilmd hebben moeten ze de beelden natuurlijk tot een geheel monteren. Ook hiervoor zijn veel verchillende manieren te bedenken. De meeste windows computers hebben het programma Windows Movie Maker. In dit programma is het relatief eenvoudig om een video te editen. Ook YouTube heeft een eigen video editor (https://www.youtube.com/editor). De filmpjes moeten wel al op youtube staan om ze hiermee te monteren. Er zijn ook nog andere mogelijkheden online en op de computer zelf. Een voorbeeld van een online editor is https://www.wevideo.com/.

 

Andere ideeën

Naast een film maken zijn er natuurlijk andere ideeën die je leerlingen kunnen doen. In de volgende subpagina's behandel ik deze even kort.

Website maken

Laat je leerlingen een website bedenken, ontwerpen en maken over een onderwerp waarover ze wat moeten leren. Hiervoor moeten ze natuurlijk informatie zoeken op internet, dan bepalen welke informatie relevant is en de informatie in eigen woorden omzetten. De website zelf kunnen ze maken in een van de vele website makers die het internet rijk is. Bijvoorbeeld:

De afbeeldingen die nodig zijn op de website zouden ze zelf op de foto kunnen zetten of tekenen. Dit kan ook weer met behulp van verschillende programma's zoals https://pixlr.com/editor/

Game maken

Laat je leerlingen zelf een game ontwikkelen. Ze moeten een onderwerp kiezen dat iemand moet kunnen leren als ze de game spelen. Dan bedenken ze de game en maken ze deze. Voor het maken van de game zijn er veel verschillende opties te vinden. Bijvoorbeeld:

Blog

Tijdens een project is het leuk om je leerlingen te kunnen volgen. Ook kan het handig zijn voor je leerlingen om te bewaren wat ze gedaan hebben. Hiervoor leent een blog zich natuurlijk heel goed. Laat de groepjes of de individuele leerlingen een blog bijhouden. Dit kan bijvoorbeeld in wordpress. Je kunt ook op deze manier je leerlingen bij elkaar laten kijken en feedback op elkaar laten geven.

  • Het arrangement Activeren met ICT is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Vincent Bons Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2015-09-07 15:52:31
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Hoe kun je ICT inzetten om te activeren in je onderwijs?
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    https://youtu.be/x6eBJlPuu1M
    https://youtu.be/x6eBJlPuu1M
    Video
    http://www.leraar24.nl/api/video/1619/embedded
    http://www.leraar24.nl/api/video/1619/embedded
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.