Achtergrond
Enquêtes versus quizen en testen
Tools waarmee je quizzen kunt uitvoeren of enquêtes en testen kunt afnemen zijn alle gebaseerd op het stellen van vragen waarop leerlingen antwoord kunnen geven. Toch zijn er didactische verschillen tussen de verschillende tools.
In principe zijn er voor de toepassing in het onderwijs twee soorten tools te onderscheiden:
- interactieve tools: Met deze tools kun je direct interactie houden met de klas. Dat zijn met name de quizzen. Jij start de activiteit en de leerlingen gaan ermee aan de slag. Ze krijgen vragen voorgeschoteld en kunnen daar direct en 'life' antwoord op geven. De resultaten kun je direct op het scherm zichtbaar maken. Sommige tools hebben dat zelfs in een spelvorm gegoten, zodat leerlingen uitgedaagd worden een zo goed mogelijk resultaat te behalen.
- passieve tools: hieronder vallen de meeste enquête en test tools. Je maakt van tevoren de vragen klaar, geeft de gebruikers een link en zij kunnen de enquête invullen of test uitvoeren wanneer en waar zij willen.
Lessituaties
Er zijn verschillende lessituaties te bedenken waarin je deze tools kunt inzetten:
- de beginsituatie peilen, voorkennis activeren of controleren of het huiswerk is geleerd,
- ten behoeve van differentiatie: een testje laten maken en kijken wie verder kan en wie verlengde instructie nodig heeft
- de mening van de klas over een onderwerp bepalen en op basis daarvan discussiëren,
- de leerlingen een enquête laten maken en daarmee de leerstof verwerken,
- aan het eind van de les peilen of de stof beklijft,
- ...
Afhankelijk van de tool gebruik je de tool interactief in de klas of laat je de leerlingen op een moment waarop zij dat willen ermee aan de slag gaan.
Ben je bekend met het lesmodel Flipping the Classroom dan kun je deze tools daar ook voor inzetten:
- de leerlingen hebben voorafgaand aan de les iets voorbereid (gelezen, bekeken, beluisterd, ...)
- via een enquête die ze daarna moeten invullen geven ze antwoord op een aantal vragen, waarvan jij een overzicht gepresenteerd krijgt; voordat ze bij jou de les binnenkomen weet je al wie het wel en wie het niet gedaan of begrepen heeft en kun je de groepen daarop indelen.
- of je begint de les met een quiz waaruit zal blijken wie het wel of niet begrepen heeft.
Wat ga je gebruiken: een test, enquête of een quiz? En welke tool dan?
Dat is geheel afhankelijk van jouw lessituatie. Wil je vooraf weten hoe het met de aanwezige kennis gesteld is? Dan pak je een test of enquête, omdat die niet interactief hoeft te worden afgenomen.
Wil je juist een stukje wedstrijdelement inbouwen en activiteit brengen in je les, dan is een quiz het uitgelezen instrument.
Maar het ligt soms nog subtieler: Kahoot en Socrative kunnen bijna hetzelfde. De uitingsvorm bij Kahoot is veel levendiger en spannender (door bewegende beelden, kleurgebruik, spannend muziekje erbij, ...) dan het strakkere en rustigere Socrative. Sta je voor een groep met veel leerlingen die snel hyper worden, dan is Socrative misschien beter op zijn plaats dan Kahoot.
De techniek speelt ook een rol. De meeste hier besproken tools vragen weinig van de techniek. Maar misschien heb je zelf toch ook een voorkeur ontdekt voor een bepaalde tool. Soms hebben de leerlingen geen beschikking over een device in de klas, dan kun je toch Plickers gebruiken om te stemmen en de resultaten digitaal op het bord te laten zien.
Tools
Enquêtes
SurveyMonkey
Survey Monkey is speciaal gemaakt voor on-line enquêtes, niet voor real-time. De tool heeft veel mogelijkheden, ook in de gratis versie, de betaalde versie heeft zeer uitgebreide mogelijkheden. Zo kun je:
- verschillende soorten vragen stellen: open vragen, MC-vragen, meningen.
- afhankelijk van het antwoord vragen overslaan
- uitgebreide mogelijkheden om resultaten op te slaan: totaal, trends, per persoon
Google Forms
Met Google Forms kun je een document maken waarin je vragen stelt. Dat document krijgt dan een uniek webadres, wat je aan de leerlingen kunt doorgeven. Als zij het document hebben ingevuld krijg jij de antwoorden keurig in een Google Spreadsheet gepresenteerd.
Je hebt een Google account (Gmail) nodig om met Google Forms aan de slag te gaan. Degenen die een Google Form invullen hoeven geen Google account te hebben.
Quizzen
Met Socrative kun je een on-line quiz samenstellen. Die kun je op verschillende manieren gebruiken. Socrative is gratis, laagdrempelig en speciaal voor het onderwijs gemaakt!
Op Socrative kun je als docent inloggen en je quizjes beheren. Als je dat nog niet hebt maak je eerst je eigen ‘room’ aan. Dat is in eerste instantie een nummer, maar je kunt er ook een meer betekenisvolle naam aan geven. LvdN van Lex van den Nieuwenhuizen is makkelijker te onthouden en aan leerlingen door te geven dan 452864 ! Als je een account hebt aangemaakt klik je rechtsbovenin op 'Menu', ga je naar 'My profile' en daar kun je de 'room name' aanpassen. Hoofd- en kleine letters maken niet uit.
Leerlingen kunnen op de website het lokaal/room-nummer ingeven, dat de docent heeft aangegeven. Zodra de docent een quiz start, zien de leerlingen die in die 'room' zitten de vragen verschijnen.
Er zijn ook Apps beschikbaar voor Apple en Android devices, apart voor docent en leerling!
Bij het maken van de vragen kun je meerdere kanten op:
- Er zijn meerdere soorten vragen: open of MC
- Een vraag kan verplicht of optioneel zijn
- Je kunt feedback geven
Voor de totale quiz moet je nog uitmaken welk type je neemt:
- Teacher paced: bij het afnemen laat je de vragen één voor één laat verschijnen, waarbij jij het tempo bepaalt en real-time de resultaten op het scherm kunt laten zien
- Student paced: daarbij gaan de leerlingen er in hun eigen tempo doorheen. Je kunt met deze manier er ook een wedstrijdelement inbouwen (space race).
De website heeft een uitgebreide help-pagina met een Nederlandse gebruiksaanwijzing: http://help.socrative.com/
Ook met Kahoot kun je realtime quizen uitvoeren, heeft iets minder mogelijkheden dan Socrative, verder vergelijkbaar. Op https://getkahoot.com/ kun je je aanmelden en quizen maken, op kahoot.it kunnen de deelnemers inloggen en meedoen aan de quiz.
Mentimeter
Op mentimeter.com kun je on-line en real-time vragen laten beantwoorden. In de gratis versie is het aantal vragen dat je kunt stellen beperkt.
Poll Everywhere
Nog een alternatief is Poll Everywhere waar met SMSjes gestemd kan worden.
Ook als de leerlingen geen device hebben, kun je de beginsituatie op digitale wijze peilen.
Plickers is een eenvoudige tool waarmee je de klas realtime vragen kunt stellen zonder dat er devices als smartphones of tablets nodig zijn. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld Socrative maar dan zonder leerling-devices.
Alleen de docent heeft een device nodig om de kaarten die de leerlingen in de klas omhoog steken te scannen. Deze kaarten print je van tevoren en kun je iedere keer weer opnieuw gebruiken. De resultaten kun je direct via het digibord aan de klas laten zien.
Prowise Presenter Quiz
In de Prowise Presenter omgeving zit ook een Quiz-maker. Hiermee kun je quizen voorbereiden. De leerlingen kunnen met Proconnect eenvoudig aan jouw quiz koppelen en tijdens/na de quiz kun je een overzicht krijgen van de behaalde resultaten.
Testen
Wintoets/Quayn
Je kunt met applicaties als WinToets en de online variant daarvan Quayn een toets maken die de beginsituatie peilt. Met dit type programma's kun je een toetsenbank aanmaken, leerlingen of klassen daaraan koppelen en krijg je keurige overzichten welke leerling wat en hoe gemaakt heeft. Je kunt meerdere typen vragen stellen: multiple choice, open vragen, aanwijs vragen, invulvragen, sleepvragen, ...
Wikiwijs Maken
Met Wikiwijs Maken kun je complete lessen maken. Een onderdeel daarvan is dat je ook (diagnostische) toetsen kunt maken, waarin je ook de mogelijkheid meerdeer typen vragen te stellen. Je kunt alleen de resultaten van de leerlingen volgen als je de gemaakte toets importeert in de ELO.
Google forms met Flubaroo
Met Google Forms kun je een document opstellen waarin vragen gesteld worden. Het aantal soorten vragen is beperkter dan bij Wintoets/Quayn bijvoorbeeld.
Je krijgt de antwoorden van de leerlingen keurig gepresenteerd in een Google Spreadsheet, zodat je inzicht krijgt in de resultaten. Flubaroo is een zogenaamd add-on voor Google Spreadsheets. Als je die add-on installeert, kun je in de spreadsheet waarin de antwoorden van de leerlingen worden verzameld een regel toevoegen met de goede antwoorden. Flubaroo kijkt dan de antwoorden na door ze te vergelijken met de regel met het goede antwoord. Het resultaat kan overigens ook meteen teruggemaild worden aan de leerling als je als één van de vragen de leerling ook zijn of haar e-mailadres laat invullen.
Handige links
Voor het inzetten van enquêtes, quizen en testen vind je hieronder nog een paar interessate links: