Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn elk jaar tienduizenden Nederlanders naar het buitenland verhuisd. Ze hebben daar verschillende redenen voor, maar hopen allemaal op een beter bestaan.
Vaak lukt het wel om in een nieuw land een bestaan op te bouwen, maar ongeveer een kwart van de emigranten keert teleurgesteld weer terug.
Waarom denk je dat sommige emigranten weer terugkeren naar Nederland?
Noem een of twee redenen.
Wat kan ik straks?
Aan het eind van deze opdracht kun je:
verschillende redenen opnoemen waarom mensen naar het buitenland emigreren.
omschrijven wat wordt bedoeld met push- en pullfactoren.
omschrijven waarom na de Tweede Wereldoorlog een emigratiegolf ontstond.
uitleggen waarom een deel van de emigranten na verloop van tijd weer naar Nederland terugkeert.
Wat ga ik doen?
Activiteiten
De activiteiten in deze opdracht dragen bij tot het volgende leerdoel:
Je kunt een aantal redenen opnoemen waarom mensen besluiten naar het buitenland te emigreren.
Aan de slag
Stap
Activiteit
Stap 1
Je bestudeert de Kennisbank, bekijkt een paar grafieken en bemerkt dat programma's en tijdschriften in Nederland goed bekeken worden. Je krijgt een top-10 van populaire emigratielanden. Je bekijkt een video en beantwoordt vragen erover.
Stap 2
Je leert om welke redenen mensen emigreren. Je leert wat push- en pullfactoren zijn en bekijkt een grafiek over deze factoren. In de oefening bekijk je een video over een geëmigreerde jongen en beantwoordt vragen erover.
Stap 3
Je leert dat mensen om positieve en negatieve redenen remigreren. In de oefening bekijk je een grafiek over immigratie- en emigratiecijfers en beantwoordt een vraag daarover.
Afronding
Onderdeel
Activiteit
Begrippen
De begrippen gaan over emigratie.
Eindopdracht
Je maakt een puzzel met woorden over emigratie uit deze opdracht.
Terugkijken
Terugkijken op de opdracht.
Benodigdheden
Geen bijzonderheden.
Tijd
Voor de opdrachten bij dit onderwerp heb je ongeveer 2 uur nodig.
Aan de slag
Stap 1: Emigratie
Er zijn verschillende redenen waarom mensen willen emigreren.
Bestudeer de pagina's van de Kennisbank.
In 2016 verhuisden ruim 151.000 mensen uit Nederland naar een ander land. Ruim twee derde van deze emigranten waren mensen met een migratieachtergrond: mensen die zelf niet in Nederland geboren zijn of waarvan de ouders niet uit Nederland komen. Zij verhuizen dus twee keer: een keer naar Nederland en een keer uit Nederland.
De overige emigranten zijn mensen die in Nederland geboren zijn.
Bekijk de volgende grafiek over het aantal emigranten tot aan 2015. Voor actuele cijfers, raadpleeg de site van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Emigratie is van alle tijden, maar na de Tweede Wereldoorlog kwam het in een stroomversnelling. In 1952 emigreerden er ruim 82.000 mensen. Omdat er zoveel mensen tegelijk wilden vertrekken, sprak men over een ‘emigratiegolf’.
De meeste landverhuizers (75%) kwamen in vijf verschillende landen terecht. Het waren de landen die afspraken hadden gemaakt met de Nederlandse regering: Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.
Het roer om
Elk jaar bezoeken in februari meer dan tienduizend Nederlanders de Emigratiebeurs in Houten bij Utrecht. Er zijn verschillende goedlopende glossy’s voor aankomende emigranten, zoals ‘VertrekNL’ en ‘Grenzeloos Magazine’.
Op televisie zijn er verschillende programma’s over emigreren te zien, waaronder: ‘Ik vertrek’, ‘Droomhuis gezocht’ en ‘Het roer om’. Het aantal websites over emigreren is niet meer te tellen. Kortom: het lijkt wel of er steeds meer mensen weg willen uit Nederland.
Maar is dat wel zo? Is emigratie iets van de laatste tijd of zijn er altijd veel mensen geweest die naar het buitenland verhuisden? Cijfers over emigratie wereldwijd zijn moeilijk te vinden. In 2000 kwamen onderzoekers uit op 175 miljoen emigranten, mensen die in een ander land wonen dan waar ze geboren zijn. Cijfers over emigratie uit Nederland zijn wel te vinden (CBS).
Tegenwoordig gaan emigranten naar hele andere landen dan in de jaren vijftig.
Naar welke landen emigreren de meeste Nederlanders?
Duitsland
België
voormalige Ned. Antillen en Aruba
Spanje
Verenigde Staten
Verenigd Koninkrijk
Frankrijk
Australië
Zwitserland
Canada
Bron: CBS
Stap 2: Waarom vertrekken?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen emigreren.
Je kunt deze in drie groepen verdelen:
Economische redenen
Mensen die emigreren om economische redenen, vertrekken omdat ze verwachten in een ander land meer kans op werk of een beter betaalde baan te hebben.
Politieke redenen
Mensen die emigreren om politieke redenen, vertrekken omdat ze het niet eens zijn met de politiek in hun land. En vooral omdat die politiek voor henzelf vervelende gevolgen heeft, bijvoorbeeld omdat ze veel last van discriminatie hebben. Of omdat ze zich niet veilig voelen.
Persoonlijke redenen
Mensen die emigreren om persoonlijke redenen, vertrekken bijvoorbeeld omdat ze een partner in het buitenland hebben gevonden of omdat ze een nieuw leven willen opbouwen. Maar het kan ook zijn dat ze verhuizen vanwege het weer (denk maar eens aan veel gepensioneerden die naar warmere landen verhuizen) of vanwege de natuur en de rust.
Push- of pullfactoren
Welke reden mensen ook hebben om te emigreren, in het land van keuze - het land waarnaar ze emigreren - is het beter: meer werk, ze verdienen er beter, hun toekomstige partner woont er, het weer is er aangenamer, en ga zo maar door. Deze positieve redenen om te vertrekken zijn de pullfactoren, ook wel aantrekkings- of vestigingsfactoren genoemd.
Mensen hebben ook redenen om hier weg te gaan, om te vertrekken. Dat zijn de pushfactoren ofwel afstotings- of vertrekfactoren. In de grafiek hieronder zijn een heleboel factoren op een rij gezet. Aan zowel thuisblijvers als aan emigranten is gevraagd of ze deze factoren positief of negatief waarderen. Alle factoren, behalve inkomen, worden door de emigranten negatiever beoordeeld dan door thuisblijvers.
Stap 3: Remigratie
We spreken van remigratie als mensen die uit Nederland vertrokken waren na een tijd weer naar Nederland terugverhuizen. Mensen komen om allerlei redenen terug naar Nederland, ze doen dat met positieve of negatieve redenen.
Positieve redenen kunnen zijn dat de mensen bijvoorbeeld voldoende geld in het buitenland hebben verdiend zodat ze terug kunnen keren. Of - en dat komt minder voor - mensen zijn vertrokken om politieke redenen en de situatie is veranderd.
Negatieve redenen kunnen zijn dat de emigratieplannen niet zo succesvol verlopen als de emigranten gehoopt hadden. De baan viel tegen of ze werden werkloos. De mentaliteit van hun nieuwe vaderlanders viel tegen. Hun liefdesrelatie liep stuk. Of mensen hadden last van heimwee. Deze groep remigranten is verreweg de grootste groep.
Voor mensen die remigreren naar Nederland is niets geregeld. Er zijn geen speciale regels of wetten die deze mensen helpen. Remigreren is een beetje een vergeten stukje. Mensen moeten weer een nieuwe woning en een nieuwe baan zien te vinden. Veel mensen hebben hun spaargeld gebruikt om te kunnen verhuizen uit Nederland en komen een stuk armer terug.
Helaas zijn er geen exacte remigratiecijfers bekend. Deze cijfers worden gebaseerd op de hoeveelheid mensen die zich opnieuw inschrijft in het bevolkingsregister, terwijl veel Nederlanders zich om verschillende redenen niet uitschrijven bij vertrek.
Naar schatting gaat het om een kwart van alle emigranten.
Remigratie
Terugverhuizen naar het geboorteland door iemand die een tijd in het buitenland heeft gewoond.
Vestigingsfactor
Positieve reden om naar een gebied te verhuizen (ook wel pullfactor genoemd).
Vertrekfactor
Negatieve reden om uit een gebied te vertrekken (ook wel pushfactor genoemd).
Eindopdracht: Puzzelen
Als eindopdracht ga je een puzzel maken, die te maken heeft met emigratie.
De woorden die we zoeken komen allemaal ergens in de opdracht aan bod.
Als je de woorden goed hebt ingevuld, krijg je van boven naar beneden een woord te zien in de donkergekleurde kolom.
Klik hier om de Emigratiepuzzel te downloaden (downloaden - als).
Je kunt de puzzel uitprinten of digitaal invullen in je eigen omgeving (bestand - een kopie maken).
Klaar?
De oplossing van de puzzel laten jullie beoordelen door jullie docent.
De docent kan een antwoordmodel van de puzzel downloaden.
Terugkijken
Intro
Lees de intro van deze opdracht nog eens door.
Kun je twee redenen noemen waarom mensen gaan emigreren?
Kan ik wat ik moet kunnen?
Lees de leerdoelen van deze opdracht nog eens door.
Kun je uitleggen waarom een kwart van de emigranten weer terugkeert naar Nederland?
Hoe ging het?
Inhoud
Wist je al veel over emigratie en remigratie? Schrijf op wat nieuw voor je was.
Eindopdracht
Wat vond je van de eindopdracht? Heb je de oplossing van de puzzel over emigratie zonder nalezen gevonden?
Dan heb je de lesstof goed begrepen!
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema ''Bevolking en ruimte'', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 1, 2 & 3. Deze opdrachten behandelen de verschillende redenen waarom mensen willen emigreren, zoals economische, politieke en persoonlijke redenen. Hierbij maak je een opdracht waarin je bespreekt waarom jij denkt dat mensen ver weg van Nederland zouden verhuizen en een opdracht waarin je vertelt waarom je denkt dat mensen naar Noorwegen zouden verhuizen. We bespreken ook remigratie, wanneer mensen na emigratie terugkeren en vervolgens is er een opdracht over hoe veel remigratie er plaats vind.
Leerniveau
VWO 2;
HAVO 1;
VWO 1;
HAVO 3;
VWO 3;
HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Migratie;
Oorzaken en wenselijkheid van migratie in internationale context;
Aardrijkskunde;
Bevolking en ruimte;
Deze opdracht hoort bij het thema ''Bevolking en ruimte'', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 1, 2 & 3. Deze opdrachten behandelen de verschillende redenen waarom mensen willen emigreren, zoals economische, politieke en persoonlijke redenen. Hierbij maak je een opdracht waarin je bespreekt waarom jij denkt dat mensen ver weg van Nederland zouden verhuizen en een opdracht waarin je vertelt waarom je denkt dat mensen naar Noorwegen zouden verhuizen. We bespreken ook remigratie, wanneer mensen na emigratie terugkeren en vervolgens is er een opdracht over hoe veel remigratie er plaats vind.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.