"Op vrijdag 5 juni jl. vond de tweede bijeenkomst plaats van de expertgroep Waterbeheer. Onderwerp van gesprek was de inrichting van een keuzedeel voor de vakman waterbeheer/watermanager. Onder leiding van Matthijs Bobeldijk werkten scholen en bedrijvenpartners van CIV Water aan concrete vormgeving van een keuzedeel Water voor de mbo-opleiding Waterbeheer.
Bij het vormgeven van het keuzedeel wordt gekeken naar de toepassingsmogelijkheden voor zowel het bedrijfsleven als voor het reguliere mbo. Hiermee zijn al eerder goede ervaringen opgedaan tijdens de inrichting van het keuzedeel procesoperator techniek voor de drinkwatersector, dat samen met Vitens is ontwikkeld.
Dinsdag 25 augustus as. vindt een nieuwe bijeenkomst van de expertgroep Waterbeheer plaats".
Ter voorbereiding op deze bijeenkomst heb ik in deze Wikiwijs een eerste invulling van het nieuwe keuzedeel Water gemaakt.
NB: Het keuzedeel Waterbeheer en ICT moet natuurlijk een hele andere inhoud krijgen dan de keuzedelen Watermanagement en Watermetingen. Voor keuzedelen is het namelijk niet toegestaan dat de keuzedeeleisen overlappen met de kwalificatie-eisen van de kwalificatie(s) waaraan het keuzedeel gekoppeld is. Het keuzedeel moet immers een verrijking zijn van de gekoppelde kwalificatie.
In onderstaande link vind je het Keuzedeel Watermanagement:
De modules in het keuzedeel Water en ICT gaan onder andere over digitaal schouwen, data-analyse, gegevensbeheer, flexibel peilbeheer en inzet van drones.
Bij de inrichting van het keuzedeel Water en ICT zullen we nadrukkelijk kijken naar de situatie in 2020: hoe ziet het werk van de vakman waterbeheer er over 5 of 10 jaar uit?
Modules
Bij de vormgeving van de modules van het keuzedeel Watermanagement 2 mag geen dubbeling ontstaan met de lesstof die al in de bestaande keuzedelen Watermanagement zit.
Hieronder vermeld ik de leerdoelen van Watermanagement 1, zoals geformuleerd door SBB.
Vakkennis en vaardigheden
De beginnend beroepsbeoefenaar:
heeft kennis over watertechnologie / de waterketen
heeft kennis van waterkwaliteit (o.a. schadelijke stoffen en organismen, temperatuur, voedingsstoffen, planten en dieren)
heeft kennis van grondwater (o.a. kwaliteit, samenstelling, waterpeil)
heeft basale kennis van visstandsbeheer / vismigratie
heeft kennis van waterbeheer en calamiteiten (o.a. inspectie dijken, rivier waterstanden, hoogwaterbestrijding)
heeft kennis van watervervuiling
heeft kennis van de chronologie van onderzoeken, onderzoeksmethoden en -technieken
heeft kennis van materialen, instrumenten, middelen ten behoeve van onderzoek
heeft kennis van beheer en onderhoud van waterkeringen en oevers
heeft kennis van beheer en onderhoud van watergangen en kunstwerken
heeft kennis van duurzaamheid in het waterbeheer
heeft kennis van natuurvriendelijke oevers
kan wet- en regelgeving (o.a. KRW) toepassen
kan GPS/GIS toepassen
kan landmetingen uitvoeren
Flexibel peilbeheer
In het project ‘Flexibel peil, van denken naar doen!’ is in meerdere gebieden een flexibel peilbeheer ingesteld door op grote schaal de waterhuishouding aan te passen. Door het instellen van een flexibel peilbeheer hoeft er binnen een gebied minder met water te worden gesleept. Dit leidt voor een aantal gebieden tevens tot een kostenbesparing doordat er een kleinere hoeveelheid inlaatwater ontdaan hoeft te worden van voedingsstoffen in defosfateringsinstallaties. Bovendien krijgt de oevervegetatie de kans zich te ontwikkelen en uit te breiden, mits er sprake is van flauwe oevers en de vegetatie niet wordt aangevreten. Via joint factfinding, het betrekken van bewoners en gebruikers bij het onderzoek en het meten van effecten, kan draagvlak voor flexibel peilbeheer in een gebied worden verdiend (STOWA, 2012).
Klik hier voor een serie korte films over het onderzoek en de uitkomsten.
Bij de invulling van deze module maken we gebruik van de publicatie van Stowa over flexibel peilbeheer:
1. Tijdens het nationale Weekend van de Wetenschap op 4 en 5 oktober 2014 heeft Harm Bartholomeus het onderzoek van het Laboratorium voor Geo-informatiekunde en remote sensing waarbij drones worden inzet voor een breed publiek gepresenteerd:
In mei 2015 heb ik een projectvoorstel gemaakt om op AOC Oost lessen te verzorgen over het gebruik van drones. Hieronder vind je een fragment van dit voorstel:
Dia uit de presentatie van http://www.wageningenur.nl/nl/nieuws/Inzet-van-drones-in-land-en-waterbeheer.htm
Building with nature
Niet genoemd op 5 juni, maar mogelijk ook interessant als module in het keuzedeel Waterbeheer en ICT. We zouden hierbij gebruik kunnen maken van de documenten van www.ecoshape.nl/nl_NL. Bijvoorbeeld Building with Nature, Thinking, acting and interacting differently.
Building with Nature is een innovatieprogramma waarbinnen waterbouwkundige infrastructuren worden ontwikkeld, die zowel aan de eisen van de samenleving voldoen, als dat ze nieuwe kansen creëren voor de natuur.
Het belangrijkste resultaat van het programma zijn ontwerprichtlijnen om 'Bouwen met de Natuur' in praktijk te brengen. Building with Nature wordt uitgevoerd door Ecoshape, een consortium van overheden, kennisinstellingen en private partijen.
Voorkant van de publicatie van Ecoshape uit 2012. ISBN 978-94-6190-957-2
The Sand Motor - Passionate Research
Mirja Kits vertelt wat Building With Nature inhoudt. Hoe kun je dit principe toepassen in beken?
Het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Water (CIV Water) wil de ontwikkeling van watergerelateerde technologieën en innovatief vakmanschap bij zowel jongeren als werkenden stimuleren. Wij doen dat met een hoogwaardig en gekwalificeerd kennis- en onderwijscentrum. Het doel van CIV Water is de watersector in Nederland te voorzien van excellente mbo-vakmensen. De betrokken opleidingen zijn gericht op mbo-functies in de waterbranche. Denk aan: drinkwaterbedrijven, waterschappen, laboratoria, de toeleverende industrie (zoals de maakindustrie en installateurbedrijven) en de afnemende industrie (food, tuinbouw, etc.). Het gaat hierbij om analisten, laboranten, beheerders, operators en (proces)technici.
Informatie over CIV Water vindt u op de website www.civwater.nl/.
Expertgroep
Het keuzedeel Waterbeheer en ICT wordt ontwikkeld door de Expertgroep Waterbeheer. (Dat is dus een ander keuzedeel dan in deze Wikiwijs beschreven staat).
Weillicht kan de expertgroep in de toekomst wel verder een bijdrage leveren aan het keuzedeel Water voor Milieu en de Groene Ruimte.
Het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Water (CIV Water) wil de ontwikkeling van watergerelateerde technologieën en innovatief vakmanschap bij zowel jongeren als werkenden stimuleren. Wij doen dat met een hoogwaardig en gekwalificeerd kennis- en onderwijscentrum. Het doel van CIV Water is de watersector in Nederland te voorzien van excellente mbo-vakmensen. De betrokken opleidingen zijn gericht op mbo-functies in de waterbranche. Denk aan: drinkwaterbedrijven, waterschappen, laboratoria, de toeleverende industrie (zoals de maakindustrie en installateurbedrijven) en de afnemende industrie (food, tuinbouw, etc.). Het gaat hierbij om analisten, laboranten, beheerders, operators en (proces)technici.
Informatie over CIV Water vindt u op de website www.civwater.nl/.
Discussie
150628
Bij de eerste pogingen tot een invulling van het keuzedeel, loop ik tegen de beperkingen van de naamgeving aan. Ik had gekozen voor de naam "Waterbeheer en ICT", maar een onderwerp als 'Building with nature' past daar niet in thuis. Wellicht is het beter een andere naam te kiezen, bijvoorbeeld "Waterbeheer in 2020", Waterbeheer in the twenties", "Nieuwe ontwikkelingen in het waterbeheer" of "Watermanagement 2".
150806
Ik stel voor om het nieuwe keuzedeel "Watermanagement 2" te noemen. Watermanagement 2 biedt extra inhoud voor de leerlingen die een MBO-opleiding water volgen; met de nadruk op de nieuwe ontwikkelingen. Watermanagement 1 is voor leerlingen van andere MBO-opleidingen, zoals Groene Ruimte of Milieu. Bepaalde thema's uit Watermanagement 1, zoals bijvoorbeeld Natuurvriendelijke oevers, kunnen goed terug komen in Watermanagement 2. Aan ons de taak om aan te geven wat die extra inhoud dan moet zijn. Bijv. "De vier stappen in het ontwerpproces van NVO benoemen en toepassen" voert te ver voor WM1 en komt dan in WM2.
150629
We kunnen wel een apart keuzedeel maken over waterbeheer in 2020, maar onderwerpen als "Building with nature" horen natuurlijk ook gewoon thuis in de basis van de opleiding watermanagement.
150630 Hoe ziet de invulling van het keuzedeel er uit in de praktijk?
Ik verwacht dat het keuzedeel voor een groot deel ingevuld zal worden in de vorm van een stage bij een waterschap. Tijdens die stage zal de deelnemer bepaald lesmateriaal (uit deze Wikiwijs) doornemen en aan de hand daarvan opdrachten en werkstukken maken. Het gaat over 480 of 720 uur. Dat betekent 3 of 4 maanden stage bij een instelling waar je wat kunt doen met "building with nature", "klimaatbestendige stad", "drones", etc.
150701 Wat moet een student doen om het keuzedeel te behalen?
Van de website www.kwalificatiesmbo.nl: "De student moet examen doen in het keuzedeel, maar als hij zakt, krijgt hij toch zijn diploma".
Het arrangement Keuzedeel waterbeheer en ICT is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Dick van der Neut
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2015-11-11 14:55:47
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Klimaatbestendige Stad 2050. Wat als we in 2050 ons klimaat en onze klimaatveranderingen kunnen inzetten als kans voor stedelijke ontwikkeling?
https://youtu.be/OLsWusfny-s
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.