VZ15 P4 BB Coördineren en organiseren van zorg en begeleiding (in moeilijke situaties)

VZ15 P4 BB Coördineren en organiseren van zorg en begeleiding (in moeilijke situaties)

Week 1

Open bestand Rode loper

Het afgelopen schooljaar hebben jullie heel veel geleerd over het verlenen van zorg & begeleiding in de verschillende branches. Tijdens de lessen BB ga je deze periode aan een grote individuele opdracht werken waarin jullie veel van de opgedane kennis en vaardigheden gaan toepassen. Na de zomervakantie gaan jullie op stage en dan zullen jullie ook individueel aan de slag gaan met verplichte opdrachten en examens.

Uitwerken ziektebeeld met behulp van de rode loper 

Opdracht 1:


Er wordt een ziektebeeld middels het trekken van envelop aan jou toe bedeeld, werk deze aan de hand van de rode loper uit. Doe dit uitgebreid en zorg voor theoretische verdieping door gebruik te maken van de kennis die jij al bezit door de lessen anatomie, fysiologie en pathologie.​ 

De bedoeling is dat je eerst in je theorieboeken zoekt naar informatie. Als het hier niet in staat of te kort dan kan je op het internet gaan zoeken. Overleg met je docent over welke website's betrouwbaar zijn.

Eisen rode loper:

- Gebruik studieboeken als literatuur.
- Schrijf in eigen woorden (geen knippen/ plakken).
- Per kopje een uitgebreide uitwerking.
- Onder elk kopje staat welke bronvermelding is gebruikt.
- De uitwerking van de rode loper is minimaal 2 pagina's lang (A4).

Opdracht 2: 

Zoek minimaal 1 geschikt filmpje over het ziektebeeld/ aandoening via youtube van maximaal 4 minuten en zet de link in de rode loper. Voeg de rode inclusief link naar filmpje toe aan de (kern) van je eindverslag.
 

Onderstaande ziektebeelden staan deze peridoe centraal tijdens BB. De ziektebeelden komen zowel voor in de gehandicaptenzorg en de ouderenzorg.

- Angina Pectoris

- Anemie

- COPD

- Parkinson

- Multiple Sclerose

- Cerebro Vasculair Accident/ CVA

- diabetes Mellitus type 2

- spierdystrofie

- ALS

- hoge bloeddruk

Week 2

Open bestand AFTEKENKAART weekproducten Beroepsbegeleiding per.4 lj1

Open bestand Formulier 4 zorgdomeinen van verantwoorde zorg

Vorige week heb je de rode loper uitgewerkt voor een ziektebeeld. Deze week, start je aan de hand van het ziektebeeld, met het maken van een casus van een zelfbedachte zorgvrager (fictief).

Opdracht 1:

Voor de begeleidingsmiddag en de stage is het belagrijk dat iedereen kennis heeft over de ziektebeelden. We starten de les daarom met een pitch. Iedereen vertelt kort over wat hij/zij tot nu toe geleerd heeft over het ziektebeeld. De pitch duurt maximaal 3 minuten.


Bekijk onderstaand filmpje om een beeld te krijgen van wat een pitch inhoud.  

Voorbeeld van een pitch


Opdracht 2:

Maak een mindmap waarin je in het midden de naam van de zorgvrager zet (fictief) en vervolgens ga je met behulp  de zijtakken invullen met sleutelwoorden/kernwoorden die informatie geven van de achtergrond, het leven van de zorgvrager en het ziektebeeld. Op internet kun je genoeg voorbeelden van het maken van een mindmap vinden.

http://www.jijbenteensuperheld.nl/super-slim/mindmap-maken-zo-maak-je-een-mindmap-7-stappen/


Als hulpmiddel voor de mindmap geven we een aantal sleutel-/ kernwoorden:

  • Persoonlijke gegevens
  • Medische gegevens
  • Voorgeschiedenis (Waar opgegroeid, getrouwd, kinderen, bijzondere levens gebeurtenissen, beroep)
  • Huidige leefsituatie 
  • Lichamelijke welbevinden/ gebreken/ beperkingen 
  • Mentaal welbevinden
  • Sociaal leven/ participatie
  • Beperkingen dagelijks leven 

 

Aan de hand van de mindmap werk je de casus van de zelfbedachte zorgvrager zo volledig mogelijk uit. De casus lever je in voor de simulanten en voeg je ook toe aan je verslag (kern). De gegevens verwerk je vervolgens in de 4 zorgdomeinen van verantwoorde zorg. In je verslag zet je het uitgewerkte formulier met de 4 domeinen van verantwoorde zorg in de bijlage. Het formulier 4 domein vind je bovenaan deze pagina.

Week 3

boek Het zorgplan Checklist 4 domeinen

Open bestand Observatieformulier anamnesegesprek

Open bestand Formulier 4 zorgdomeinen van verantwoorde zorg

Inleveren casussen bij docent voor de simulanten  

Tijdens deze les ga je bij een medestudent een anamnese afnemen van 15 a 20 minuten. Je neemt de anamnese af aan de hand van de vier domeinen van verantwoorde zorg. Gebruik de Checklist 4 domeinen uit het boek het Zorgplan om geschikte vragen te selecteren. Met de gegevens die je krijgt moet je een voorlopig zorgleefplan kunnen opstellen.  

De docent maakt een verdeling van groepjes. 1 student is de zorgvrager/client (degene van de casus), 1 student is de verzorgende/ medewerker maatschappelijke zorg (neemt de anamnese af). Je neem het anamnesegesprek op met behulp van een camera. Gebruik hiervoor je telefoon of leen een camera uit het LIC. Wissel daarna van rol.

Werkwijze anamnesegesprek voeren

  1. Gebruik de checklist 4 domeinen om geschikte vragen te selecteren voor het anamnesegesprek.
  2. Neem samen de observatielijst anamnesegesprek door. Het gesprek moet aan deze eisen voldoen.
  3. Zorg voor een geschikte gesprekssituatie en stel de camera goed op.
  4. Wissel na het eerste gesprek van rol.

Werkwijze evalueren van het gesprek

  1. Ruil de filmjes uit met een ander duo.
  2. Bekijk de filmpjes en vul per filmpje het observatieformulier anamnesegesprek in.
  3. Geef een mondelinge toelichting bij het geven van de feedback aan elkaar (twee duo's)

Werkwijze invullen formulier 4 domeinen

  1. Verwerk de gegevens uit het anamnesegesprek in het formulier 4 domeinen. Gebruik hiervoor de al ingevulde versie van week 2
  2. Vul dit formulier aan met de extra gegevens die uit het gesprek naar voren kwamen
  3. Had je ook belangrijke gegevens gemist? Gegevens die in het gesprek niet naar voren zijn gekomen maar die wel naar voren hadden moeten komen?
  4. Pas de casus  na het afnemen van de anamnese eventueel nog aan voor de simulant als je merkt dat er nog belangrijke dingen missen in de casus. 

Verslag schrijven

Maak een verslag over het afnemen van het anamnesegesprek. Beschijf hierin:

  1. Hoe het gesprek is verlopen. Maak hiervoor gebruik van de verkregen feedback. Wat ging goed, wat ging minder goed? Heb je alle belangijke vragen gesteld en voldoende informatie uit het gesprek gekregen voor het opstellen van een voorlopig zorgleefplan? 
  2. Wat een intake/anamnesegesprek betekent voor een zorgvrager.

 

Voeg het observatieformulier en het verslag over het afnemen van het anamnesegesprek toe aan je verslag (in de bijlage). De uitwerking van het formulier van de 4 domeinen (bijgestelde formulier, zet je ook in de bijlage!)

 

Week 4

opdracht 1

Open bestand format zorgleefplan

Open bestand Witte Loper

Opstellen van een zorgleefplan

Maak aan de hand van de rodeloper, de casus en het formulier van de 4 zorgdomeinen een zorgleefplan, waarin zorgbehoeften/problemen en zorgdoelen worden vastgesteld. Stel ook de zorgacties/interventies op waarmee het doel behaald kan worden. Denk bij de formulering aan de formuleringseisen voor problemen, doelen en zorgacties (lessen ZGK). De formuleringen moeten hieraan voldoen.

Formuleer minimaal 3 zorgdoelen per cliënt.
 

Voeg het zorgplan toe aan de kern van je verslag.

opdracht 2

Open bestand Formulier draaiboek voor activiteit

De komende 3 weken gaan we aan de slag met het organiseren van een individuele activiteit op gebied van begeleiding en ondersteuning van een zelfzorg tekort en voor ondersteuning/begeleiding bij huishouden en wonen voor je gekozen zorgvrager/cliënt. Dit doen jullie ter voorbereiding op de examens die in de BPV gedaan worden en ter voorbereiding opde begeleidingsmiddag met simulanten.

We starten met een individuele activiteit op gebied van begeleiding en ondersteuning bij huishouden en wonen. Doordat je al een zorgleefplan hebt gemaakt ken je de wensen, interesses, mogelijkheden, beperkingen en behoeften van je zorgvrager al goed.

Opdracht 2

Bedenk een passende activiteit op gebied van wonen en huishouden. De activiteit die je bedenkt kan gericht zijn op onderstaande onderwerpen:

  • Huishouden (koken, boodschappen doen, wassen, schoonmaken etc.)
  • Plannen en organiseren
  • Structuur in de dag aanbrengen (vaste dagindeling)
  • Omgaan met geld en leren sparen
  • Administratie
  • Omgaan en invullen van vrije tijd
  • Vinden van dagbesteding: werk of school
  • Sociaal netwerk vergroten.

TIP! Denk niet in problemen maar in mogelijkheden!

Begeleidingsplan/Plan van aanpak

Als je onderwerp/activiteit hebt bedacht, maak dan een plan. In dit plan beschrijf je wat het doel is van de activiteit en waarom het geschikt is voor de zorgvrager. Je beschrijft welke materialen je nodig hebt, hoeveel tijd het kost, welke begeleiding de zorgvrager nodig heeft en waarom. Je kunt hiervoor gebruik maken van het formulier Draaiboek voor activiteit. Het begeleidingsplan zet je in de kern van je verslag.

 

Week 5

De klassen A/B en E/G hebben deze week tijdens healthy ageing de begeleidingsmiddag met simulanten. Tijdens deze middag oefen je communicatieve vaardigheden en voer je een met een aantal collega's een activiteit uit.  
 

Casussen inclusief ziektebeelden doorgeven aan de studenten

Omdat jullie tijdens HA de begeleidingsmiddag hebben moet je je middels de casus en het ziektebeeld verdiepen in de zorgvrager die je gaat begeleiden. De begeleiding gaan jullie doen in groepjes van 2 of 3 studenten. Maak met elkaar een indeling en bereid je per groepje voor. Stel je zorgvrager voor aan de rest van de groep. Doe dit per groepje op je eigen wijze.

Info over Begeleidingsmiddag HA

Doelen voor de studenten;

  • oefenen met communicatieve vaardigheden; gesprek aangaan en op gang houden,

    juiste luisterhouding, interesse en empathie tonen, relevante vragen stellen

  • initiatief nemen tot een passende activiteit en tijdens het uitvoeren de begeleiding en ondersteuning afstemmen op de wensen, mogelijkheden en beperkingen van de zorgvrager

Doelen voor de zorgvragers (simulanten)

  • een leuke middag hebben waarbij zij ervaren dat de zorgmedewerker hen wil leren kennen en hen op de juiste wijze bejegent, begeleidt en ondersteunt bij het uitvoeren van een passende activiteit.

Verloop middag:

Huiskamersituatie. De mensen komen ‘s middags bij elkaar na de lunch. Ze worden door jullie opgehaald, waarbij ze op de juiste wijze worden ondersteund (zo nodig met loophulpmiddel) .

Start met gezamenlijk theedrinken. Tijdens het theedrinken wordt er nader kennisgemaakt. De zorgvrager en zorgverlener kennen elkaar nog niet echt. Wel heeft de zorgverlener via de casus informatie op papier verkregen. In het gesprek wordt verkend wat de zorgvrager die middag zou willen en kunnen doen en welke begeleiding er nodig is.

Op die middag worden er individuele activiteiten gedaan en ook groepsactiviteiten (eventueel centraal mee afsluiten?)  Het is een gewone dag; individuele activiteiten kunnen dus gewoon dingen zijn die de zorgvrager al moest of wilde doen en kunnen dus ook buitenshuis plaatsvinden

  • Kaartje kopen voor kleinkind en deze schrijven en verzenden
  • Boodschap halen/ bloemen kopen en op de vaas doen
  • Eendjes voeren
  • Kennismaken met een Ipad
  • Aardappels schillen of andere huishoudelijke zaken
  • Etc.
  • De middag afsluiten met een centrale activiteit.

Evalueren van de middag met de simulant, de betrokken studenten en de docent

Opdracht 1

Maak met de klas een planning voor de middag. Houdt daarbij rekening met de volgende zaken:

  • Hoe laat start de middag?
  • Hoe lang theedrinken?
  • Hoe laat individuele activiteit?
  • Hoe laat terug?
  • Hoe lang een gezamenlijke activiteit?
  • Hoe lang nodig voor evalueren, afsluiten en bedanken?

Denk ook aan tijd die nodig is voor het klaarzetten van het lokaal en opruimen van het lokaal

Opdracht 2

Bedenk met elkaar een gezamenlijke activiteit om de middag leuk af te sluiten. Welke materialen zijn daar voor nodig, wie gaan dit regelen, wie gaan de gezamenlijke activiteit uitvoeren?

Opdracht 3

Door middel van een gesprek gaan jullie tijdens de begeleidingsmiddag samen met de client bepalen wat voor individuele activiteit hij/zij wil ondernemen die middag. Om de client te ondersteunen en/of te enthousiasmeren, is het handig om van te voren al over mogelijke activiteiten na te denken.

Brainstorm in je groepje over welke activiteiten misschien leuk zijn om met jullie client te ondernemen. Ga uit van de mogelijkheden, interesses en beperkingen van de client. Voor inspiratie kun je bijvoorbeeld eens op Pintinterest kijken. Moet er voor de activiteit eventueel nog dingen worden geregeld?

Week 6

Open bestand STRAK formulier

De klassen C/D en H/S hebben deze week tijdens healthy ageing de begeleidingsmiddag met simulanten. Tijdens deze middag oefen je communicatieve vaardigheden en voer je met een aantal collega's een activiteit uit.  

BB les

De zorgvrager (eigen casus) heeft ook ondersteuning nodig bij zijn zelfzorg.

In het zorgleefplan heb je beschreven waarbij ondersteuning nodig is. 

Opdracht Zorgverslag

Kies uit je zorgleefplan uit het domein lichamelijk welbevinden een zelfzorgtekort. Hiervan heb je als het goed is al een probleem, doel en acties beschreven.

Zoek bij de geplande acties het bijbehorende protocol.

Probeer je voor te stellen dat je deze zorg echt gaat uitvoeren bij de zorgvrager. Houdt rekening met de mogelijkheden, beperkingen en wensen van de zorgvrager, maar ook met de richtlijnen uit het protocol. Beschrijf zo volledig mogelijk hoe je het zou aanpakken. Welke voorbereidingen tref je? Wat doe jij? Wat doet de zorgvrager zelf? Welke voorlichting geef je? Hoe ga je met je zorgvrager om? Hoe evalueer je de zorg en wat zou je rapporteren?

Voeg deze uitwerking toe aan de kern van je verslag.

Klassen C/D en H/S

Neem tijdens de les ook de planning en de gezamenlijke activiteit voor de begeleidingsmiddag nog eens goed door met elkaar. Hoe verloopt de middag en wie is waar verantwoordelijk voor? Wat doen jullie als een medewerker ziek is bijvoorbeeld? Of een simulant?

Klassen A/B en E/G

Bespreek klassikaal hoe de begeleidingsmiddag is gegaan. Schrijf vervolgens met behulp van de STRAK-methode een reflectie over het verloop van de begeleidingsmiddag. Het formulier 'STRAK' vind je bovenaan deze pagina. Beschrijf in je reflectieverslag ook welke feedback je hebt gekregen van de simulant, collega's en eventueel de begeleidende docent. Laat de reflectie lezen aan de begeleidende docent. Als het verslag als voldoende is beoordeeld, voeg je de reflectie toe aan je verslag in de bijlage.

Week 7

Open bestand STRAK formulier

Open bestand Checklist 'hoe schrijf ik een verslag'

Zorgsetting

Je hebt nu je client goed leren kennen en je weet op welke gebieden hij/zij ondersteuning en/ of begeleiding nodig heeft. Ga nu op zoek naar een geschikte zorgcentrum of zorgorganisatie voor je cliënt.

Zoek op de website een goed woonzorgcentrum of thuiszorgorganisatie voor je zorgvrager. Waar moet het zorgcentrum of zorgorganisatie aan voldoen?

  • Geef de naam van het woonzorgcentrum dat je het meest geschikt lijkt voor je zorgvrager.
  • Geef aan welke items / aspecten belangrijk waren bij je keuze; Waar heb je op gelet? Welk item(s) en aspecten gaf / gaven de doorslag bij de keuze?
  • Bekijk de website van het gekozen zorgcentrum en geef een oordeel over de website.
  • Denk je dat veel mensen via internet een geschikte zorginstelling zoeken? Wat vind je van deze manier van zoeken naar een geschikt zorgcentrum/zorgorganisatie?

Werk bovenstaande uit en zet dit in de bijlage van je verslag.

Klassen C/D en H/S

Bespreek klassikaal hoe de begeleidingsmiddag is gegaan. Schrijf vervolgens met behulp van de STRAK-methode een reflectie over het verloop van de begeleidingsmiddag. Het formulie 'STRAK' vind je bovenaan deze pagina. Beschrijf in je reflectieverslag ook welke feedback je hebt gekregen van de stimulant, collega's en eventueel de begeleidende docent. Laat de docent je reflectie doorlezen. Als het verslag als voldoende is beoordeeld, voeg je de reflectie toe aan je verslag (bijlage).

Afmaken eindverslag 

Jullie starten vandaag met het afmaken van het eindverslag. Je doet dit aan de hand van het formulier 'hoe schrijf je een verslag'.  Dit formulier vind je bovenaan deze pagina.

Week 8

Je levert vandaag je verslag in.

Alle klassen bespreken met de docent wat ze van BB vonden deze periode. Welke tops en tips hebben jullie?  

In overleg met de docent wordt de verdere invulling van deze les bepaalt. Deze les kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de laatste dingen af te maken of om bijvoorbeeld een afsluitende activiteit te ondernemen met de klas.

Aftekenkaart

Open bestand AFTEKENKAART weekproducten Beroepsbegeleiding per.4 lj1

Open bestand Format Zorgleefplan