Colofon
Het arrangement Thema: Een levende wetenschap - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.
- Auteur
- Laatst gewijzigd
- 2022-03-23 11:06:19
- Licentie
-
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
- het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
- het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
- voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.
Dit thema Een levende wetenschap is ontwikkeld door medewerkers van StudioVO. Bij het ontwikkelen van het materiaal is gebruik gemaakt van of wordt verwezen naar materiaal van de volgende websites:
www.schooltv.nl www.youtube.com www.bioplek.org www.wikipedia.org
Fair Use
In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use
Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content .
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
- Toelichting
- Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor biologie voor vwo leerjaar 4/5/6. Dit thema heet een levende wetenschap. Aan het eind van dit thema kun je: het belang van het vak biologie voor jezelf en voor de maatschappij aangeven en met voorbeelden toelichten. toelichten wat het doen van waarnemingen betekent voor het doen van onderzoek. je uitspreken over de betrouwbaarheid van wetenschappelijk onderzoek. voorbeelden noemen van biologisch onderzoek op verschillende organisatieniveaus. enkele voorwaarden noemen waaronder wetenschappers tot goede vragen kunnen komen. de werkwijze bij het doen van experimenteel onderzoek in een bestaand onderzoek herkennen, eventueel onderzoeksvraag en hypothese corrigeren en in een eigen onderzoek toepassen. zelf een eenvoudig onderzoek opzetten en uitvoeren vanuit een gegeven onderzoeksvraag. onderzoeksgegevens vastleggen in tabellen en diagrammen en deze voorzien van de juiste bijschriften. correct omgaan met de beperkingen van meetmethoden en rekenkundige bewerkingen. voorbeelden noemen van de wisselwerking tussen wetenschap en maatschappij.
- Leerniveau
- VWO 6; VWO 4; VWO 5;
- Leerinhoud en doelen
- Biologische eenheid; Biologie; Levenskenmerk; Biologische eenheden hebben bepaalde kenmerken en eigenschappen;
- Eindgebruiker
- leerling/student
- Moeilijkheidsgraad
- gemiddeld
- Studiebelasting
- 22 uur en 30 minuten
- Trefwoorden
- arrangeerbaar, biologie, biologisch onderzoek, organisatieniveau, stercollectie, vwo4/5/6