VZ15 Alle leerlijnen

VZ15 Alle leerlijnen

Inleiding

Als je werkt als verzorgende- IG, heb je een boeiend beroep met veel afwisselende taken. Je hebt met veel verschillende mensen te maken. Je bent medeverantwoordelijk voor het welbevinden van cliënten.  
 
Je luistert en praat met cliënten en helpt mee om de kwaliteit van hun leven te verbeteren of te optimaliseren. Je onderhoudt contacten met familie en vrienden. Ook houd je je bezig met het plannen en ondernemen van activiteiten. Een belangrijk deel van je takenpakket bestaat uit de persoonlijke verzorging van cliënten. Je voert hierbij ook vaak verpleegtechnische handelingen uit.
 
Met deze opleiding tot Verzorgende IG maak je nu een start.
Wij wensen je daarbij veel succes.
 
Docententeam opleiding Verzorging

 

Anatomie/Fysiologie (A/F)

Bij de colleges anatomie en fysiologie ga je kennismaken met het menselijk lichaam.
Om op verantwoorde wijze zorg te kunnen verlenen, is het van belang kennis en inzicht te hebben in het functioneren van het menselijk lichaam.

Tijdens de lessen ga je je verdiepen in de bouw van het lichaam, de anatomie en het functioneren van de organen en orgaanstelsels, de fysiologie.

 

Kennislijn A/F

Pathologie (P)

Bij de colleges pathologie leer je veel verschillende ziektebeelden kennen.
Er wordt duidelijk een relatie gelegd tussen de fysiologie en ziekteverschijnselen.
Hoe zijn ziekteverschijnselen die een verzorgende kan waarnemen te verklaren vanuit de anatomie en fysiologie?  

 

Kennislijn Pathologie

Beroepsbegeleiding (BB)

In deze periode begin je met de eerste stappen op weg naar je diploma!

Je gaat leren hoe je op een professionele manier mensen kunt verzorgen. Mensen die, op verschillende gebieden, zichzelf niet meer kunnen redden, geheel of gedeeltelijk. Om dit goed onder de knie te krijgen gebruiken we een bepaalde manier van werken op onze opleiding. In deze leerwijzer gaan we kijken hoe onze manier van werken er uit ziet en hoe jij daar het beste mee aan de slag kan gaan.

Begeleidingskunde (BGK)

In deze kennislijn gaat het om kennis van het begeleiden van individuele zorgvragers binnen hun sociale netwerk en de groepen waarvan ze deel uitmaken. Daarnaast gaat het om kennis van het (samen) werken binnen een organisatie

Verzorgende en verpleegt. handelingen / Pers. verzorging (VVV-PV)

Tijdens de lessen Persoonlijke verzorging (PV) leer je de basiszorg, hierbij moet je denken aan wassen, aankleden en eten geven aan de zorgvrager.

Deze basis ben je nodig om straks in de praktijk je werk als verzorgende-IG zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren. Dit begint tenslotte bij de basis.

 

Nederlands (NED)

Rekenen (REK)

Verpleegtechnisch Rekenen (VPR)

VTH  betekent verpleegtechnische handelingen. Tijdens deze lessen leer je (voorbehouden) handelingen die je als verzorgende-IG mag uitvoeren bij een zorgvrager.

Dit gaat allemaal volgens de protocollen van Vilans, welke in veel instellingen ook worden gebruikt.

 

Verplaatsingstechnieken (VPT)

In deze vaardighedenlijn leer je verplaatsingstechnieken uitvoeren op een voor de zorgvrager en verzorgende verantwoorde manier. De vaardighedenlijn bestaat uit tien lessen in het eerste jaar van de opleiding, die per groep geroosterd worden in andere periode (zie hiervoor het lesrooster).

 

Zorgkunde (ZGK)

Zorgkunde vaardigheden (ZGKv)

Studieloopbaanbegeleiding (SLB)

Tijdens de Studieloopbaanbegeleiding leer je wie jezelf bent. Je gaat ontdekken hoe je gewend bent te studeren, maar ook hoe je dit eventueel nog zou kunnen verbeteren. Verder hoe de opleiding Verzorgende-IG in elkaar steekt en wat er van je verwacht wordt in deze opleiding.

 

 

Leerlijn SLB

Huishoudkunde (HHK)

Expressie (EXP)

Expressie in onderverdeeld in twee vakken, namelijk “sport en spel” en “creatief”. Deze vakken worden gegeven in het ambachtelijk lokaal en in het gymlokaal. De aard van deze vakken is gericht op het activeren van de zorgvragers, dit door middel van een creatief aspect als een sport en spel aspect.

Burgerschap (BURG)

Healthy Ageing

Het project Healthy Ageing bestaat uit vier activiteiten die je in de loop van het eerste jaar gaat doen: Levensles, Buddyproject, Positiebepaling (GPS) en Oriëntatie op de zorg. Door dit project kom je in contact met ouderen, ontdek je wat ouderen bezig houdt, wat zij nodig hebben en krijg je een goed beeld van de ouderenzorg.

 

Deze leerwijzer geeft meer informatie over het project Healthy Ageing en de activiteiten waaraan jij gaat deelnemen.

 

Naar Healthy Ageing

Themaweken

Dementie

Complementaire zorg

Sterven en rouw

  • Het arrangement VZ15 Alle leerlijnen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    oude teamvz
    Laatst gewijzigd
    2016-03-21 10:31:02
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    mbo vz
    Leerniveau
    MBO, Niveau 3: Vakopleiding;
    Leerinhoud en doelen
    Zorg en welzijn breed;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.