Webquest Wat als?
Wat als de Tweede Wereldoorlog anders was verlopen?
Inleiding
23 augustus 1942. De Duitsers beginnen hun eerste offensief (aanval) tegen de Russen in Stalingrad in de vroege ochtend. De opmars van het Duitse leger in Rusland gaat maar door. Stalingrad, niet alleen door de naam van de leider Stalin, maar ook door de ligging aan de Wolga, was een belangrijke stad om in te nemen. Het moraal (zelfvertrouwen) van de Russische soldaten zou nog meer worden aangetast als ook deze stad wordt ingenomen. Maar wonder boven wonder winnen de Russen van de Duitsers waarna een tweefrontenoorlog begint en de Duitsers worden nu in het nauw gedreven. Maar wat als de Russen deze slag niet hadden gewonnen?
Dinsdag 6 juni 1944. Amerikaanse soldaten landen in Normandië om Frankrijk terug te winnen van de Duitsers. Vanaf hier begint een trektocht via België en Nederland, uiteindelijk naar Duitsland. Ook deze landing kan gezien worden als een omslag in de oorlog. Het einde zou in zicht zijn en de Duitsers zouden worden verslagen. Maar wat als D-Day totaal mis zou zijn gegaan?
Opdrachten
Als persoon in het moment ga je artikelen/verslagen/films/dagboeken publiceren vanaf 23 augustus 1942 tot 2 februari 1943 (Slag om Stalingrad) of 6 juni tot 25 augustus 1944 (D-Day). In plaats van de werkelijke gebeurtenissen te beschrijven, ga jij omschrijven wat anders zou kunnen zijn. Je beschrijft de verloren strijd om Stalingrad en de gevolgen daarvan (neemt het Duitse leger heel Rusland in, of gaan ze tot Moskou? Wat gebeurd er met Stalin?) of je beschrijft het vervolg van de oorlog na een mislukte D-Day (komt er een tweede poging van de Amerikanen? Ziet Hitler de victorie en lijft hij heel Europa in om nog 40 jaar aan de macht te blijven?).
Je eerste product is op één van de bovenstaande data. Het tweede product dat je maakt gaat over later in de tijd. Je kunt hierbij denken aan een half jaar later, twee jaar later of misschien wel het nu! Voordat je begint aan je tweede product, lever je het eerste in. Van de docent krijg je een reactie of je op de goede weg zit, of dat je misschien wat zaken beter kunt aanpassen.
Je mag twee totaal verschillende producten maken als je dat wilt. Hierbij kun je denken aan een dagboek als eerste product en een film als een tweede.
Hier aan de linkerkant van het menu vind je de twee opdrachten. Hier kun je ook alle extra informatie terugvinden om je opdracht zo goed mogelijk te maken.
Ik wens je heel veel succes en plezier toe met het maken van de opdracht!
Slag om Stalingrad
Als persoon in het moment (denk aan een journalist, een soldaat, een huisvrouw met haar man in het leger) ga je artikelen/verslagen/films/dagboeken publiceren vanaf 23 augustus 1942 tot 2 februari 1943. In deze periode werd er tussen de Duitse en Russische legers hard gevochten om de stad (Slag om Stalingrad).
In plaats van de werkelijke gebeurtenissen te beschrijven, ga jij omschrijven wat anders zou kunnen zijn. Je beschrijft de verloren strijd om Stalingrad en de gevolgen daarvan (neemt het Duitse leger heel Rusland in, of gaan ze tot Moskou? Wat gebeurd er met Stalin?).
Je eerste product is in de periode die hierboven benoemd is. Het tweede product dat je maakt gaat over later in de tijd. Je kunt hierbij denken aan een half jaar later, twee jaar later of misschien wel het nu!
Informatie voor Slag om Stalingrad
Bronnen die je kunt gebruiken voor de keuze Slag om Stalingrad:
Welke namen en data moeten terugkomen in je producten:
- Jozef Stalin
- Adolf Hitler
- Zjoekov
- Friedrich Paulus
- Operatie Uranus
- Wehrmacht en Luftwaffe
- juni 1941
- 19-11-1942
- 31-1-1943
- 2-2-1943
D-Day
Als persoon in het moment ga je artikelen/verslagen/films/dagboeken publiceren vanaf 6 juni tot 25 augustus 1944 (D-Day). In plaats van de werkelijke gebeurtenissen te beschrijven, ga jij omschrijven wat anders zou kunnen zijn.
Je beschrijft het vervolg van de oorlog na een mislukte D-Day (komt er een tweede poging van de Amerikanen? Ziet Hitler de victorie en lijft hij heel Europa in om nog 40 jaar aan de macht te blijven?).
Je eerste product gaat over de eerste periode zoals in de eerste alinea staat. Het tweede product dat je maakt gaat over later in de tijd. Je kunt hierbij denken aan een half jaar later, twee jaar later of misschien wel het nu!
Informatie voor D-Day
Bronnen die je kunt gebruiken voor de keuze D-Day;
- http://www.wikikids.nl/Operatie_Overlord
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Operatie_Overlord
- https://www.youtube.com/watch?v=AMUbF0ItdT0 (interviews met Amerikaanse soldaten van Band of Brothers)
- http://historiek.net/operatie-overlord-world-at-war/9276/
- http://d-dayinfo.org/dday-geallieerden/watisdday.php
Welke namen en data moeten terugkomen in je producten:
- Dwight D. Eisenhower
- Winston Churchill
- Operatie Overlord
- 6-6-1944
- D-Day
- 25-8-1944
- Maquis
- Adolf Hitler
- Erwin Rommel
Beoordeling
Beoordelingspunten
|
Maximaal aantal punten
|
De inleiding:
je legt uit wie je bent, waar je bent en in welke periode.
|
15
|
Inhoud:
Alle punten zijn in de producten aanwezig:
De geboden namen en data worden gebruikt.
Je schetst een realistisch alternatief voor de gebeurtenis.
Je hebt de bronnen goed gebruikt.
Je hebt een goedlopend verhaal gemaakt.
Standplaatsgebondenheid (je hebt je goed ingebeeld in de afkomst van je personage).
|
50 punten in totaal
( per vraag 10 punten te behalen)
|
Je hebt jouw talent gebruikt om een mooi product te maken
Taalvaardigheid
Opmaak
|
10
5
10
|
Het product is op tijd bij de docent ingeleverd
|
10
|
|
|
Totaal:
|
100 100/10 is het te behalen cijfer.
|
Terugblik
Je kunt je na deze Webquest een professional noemen op het gebied van de Tweede Wereldoorlog! Niet alleen ken jij nu alle feiten van de Slag om Stalingrad of D-Day, je hebt alternatieven kunnen benoemen waarmee je aan de andere kant van de waarheid terecht bent gekomen.
Je kunt nu ook werken met bronnen. Van alle informatie die je hebt moeten lezen, heb jij kunnen vinden wat wel belangrijk is, en wat minder.
Ik hoop dat je inmiddels net zo enthousiast bent geworden over geschiedenis als dat je docent is! Zo niet, dan blijven wij ons best doen.
7. Docentpagina
Onderwerp van de webquest: Wat als?
Tijdvak: Nieuwste geschiedenis / de eerste wereldoorlog
leerdoelen:
- De leerling kan de Slag om Stalingrad beschrijven en de belangrijkste personages en data benoemen
- De leerling kan D-Day beschrijven en de belangrijkste personages en data benoemen
- De leerling heeft geleerd om bronnen te gebruiken
- De leerling kan oorzaak en gevolg benoemen
- Schooltype en -niveau: 2 havo/vwo
- Vakgebied: Geschiedenis
- Het eindproduct van de webquest wordt: twee producten over een alternatief einde voor WWII
Auteur:
Kristel Brekelmans