Opdracht: Overheid en economie - vmbo-kgt34

Opdracht: Overheid en economie - vmbo-kgt34

Intro

Diny en Koos Vermolen hebben hun baan opgezegd, hun huis verkocht en een camping in Frankrijk gekocht. Om het hun gasten zoveel mogelijk naar de zin te maken, zijn er geen regels op de camping. Op het bord bij de ingang staat: "Vrijheid, blijheid". 

Wat denk jij?

Kan dat, een camping zonder regels? Waarom wel of waarom niet?

Bespreek je antwoord met een klasgenoot.

Colofon

Het arrangement Opdracht: Overheid en economie - vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-11-29 11:00:14
Licentie
CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema 'Overheid en bestuur', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor economie vmbo-kgt34. De opdracht begint met een intro, hier moet je samen met een klasgenoot nadenken over een camping zonder regels. Daarna komt er een stuk tekst over wat je straks kan na deze opdracht (de leerdoelen) en vervolgens komt er een uitleg wat je gaat doen. De opdracht bestaat uit drie verschillende stappen met bijbehorende opdrachten, een eindopdracht en een reflectie. Bij stap 1 is er een opdracht over overheid en bestuur. Eerst worden meerdere onderdelen van de overheid en het bestuur uitgelegd, en vervolgens beantwoord je vragen over de gemeente, provincie en het rijk. Ook worden hier vragen gesteld over ambtenaren. Bij stap 2 is er een opdracht over verkiezingen. Hier ga je vragen beantwoorden over de verkiezingen. Bij stap 3 is er een opdracht over economische politiek. Hier worden waar/niet waar vragen gesteld over de economische politiek. Ook worden hier vragen gesteld over een planeconomie of een markteconomie. Na de drie stappen komt de eindopdracht: Voor of tegen? Hier ga je samen met een klasgenoot nadenken over een overheid op afstand of een actieve overheid. Na de eindopdracht wordt er nog een keer teruggekeken naar de opdracht, dus hoe ging het? En kan ik wat ik moet kunnen?
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Economie; Overheid en bestuur;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, economie, economische politiek, gemengde economie, markteconomie, overheid en bestuur, overheid en economie, planeconomie, stercollectie, vmbokgt34
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open