Opdracht: Kenmerken ontwikkelingslanden - vmbo-b34

Opdracht: Kenmerken ontwikkelingslanden - vmbo-b34

Intro

Er is een soort lijn over de wereld te trekken.
Aan de ene kant vind je de rijke landen.
Aan de andere kant de arme landen.
Maar hoe herken je een arm en rijk land?
Bekijk het volgende filmpje.

Wat denk jij?
Aan welke zaken herken je een arm land?
Schrijf zoveel mogelijk kenmerken op.
Bespreek de kenmerken met een klasgenoot.

Colofon

Het arrangement Opdracht: Kenmerken ontwikkelingslanden - vmbo-b34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-11-22 08:24:33
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema 'Buitenland', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor economie vmbob34. De opdracht begint met een intro, hier wordt een video weergegeven over een arme en rijke landen. Vervolgens moet je verschillende kenmerken opschrijven die horen bij een arm land. Dit antwoord bespreek je met een klasgenoot. Daarna komt er een stuk tekst over wat je straks kan na deze opdracht (de leerdoelen) en vervolgens komt er een uitleg wat je gaat doen. De opdracht bestaat uit vijf verschillende stappen met bijbehorende opdrachten, een samenvatting en een reflectie. Voor deze opdracht heb je een rekenmachine nodig. Bij stap 1 is er een opdracht over de kenmerken van ontwikkelingslanden. Eerst worden deze kenmerken uitgelegd, vervolgens beantwoord je verschillende vragen over deze kenmerken. Bij stap 2 is er een opdracht over opleidingsniveau. Hier worden vragen gesteld over een laag opleidingsniveau. Bij stap 3 is er een opdracht over de gezondheidszorg. Eerst moet je verschillende getallen berekenen bij de landen Nederland en Mozambique. Daarna komt er een vraag over de gevolgen van een slechte gezondheidszorg. Bij stap 4 komt er een opdracht over schulden. Eerst wordt de hoge schuld bij een monocultuur uitgelegd, en vervolgens komen er vragen over schulden. Bij stap 5 komt er een opdracht over urbanisatie. Hier worden verschillende vragen gesteld over urbanisatie. Na deze vijf stappen komt er een opdracht waar de stof nog een keer wordt herhaald en de samenvatting volledig moet worden ingevuld. Na de samenvatting wordt er teruggekeken naar de opdracht, dus hoe ging het? En kan ik wat ik moet kunnen?
Leerniveau
VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Economie; Internationale ontwikkelingen;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, buitenland, economie, inkomen, kenmerken ontwikkelingslanden, ontwikkelingsland, opleidingsniveau, stercollectie, urbanisatie, vmbob34
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open