Diagrammen

Diagrammen

Voor het nieuwe onderwerp van gecijferheid gaan we jullie een kijkje laten nemen in de wereld van statistiek! Je leert hoe je van een grote hoeveelheid resultaten het gemiddelde berekend, hoe je alle gegevens overzichtelijk in een diagram kunt zetten en tenslotte gaan we jullie leren werken met Excel!

 

Lesplanners

Open bestand Lesplanner Mavo

Open bestand Lesplanner Havo

Open bestand Lesplanner Vwo

Gemiddelde

Als jullie in de bovenbouw komen zul je gaan werken met cijfers voor je gemaakte toetsen. Van alle resultaten die je haalt is het belangrijk dat er één cijfer op je rapport komt. Dit cijfer noemen wij het gemiddelde. Hieronder vind je de opdrachten die horen bij 'gemiddelde berekenen'.

Bekijk eerst het filmpje!

Uitleg filmpje "Gemiddelde"

Uitleg en opgaven M

Uitleg en opgaven HV

Staafdiagrammen

Statistische informatie word vaak weergeven in diagrammen, om het zo makkelijk leesbaar te maken. Een van de bekendste diagrammen is de staafdiagram.

Hieronder vind je een instructiefilmpje, bekijk die eerst en maak vervolgens de opdrachten.

Uitleg filmpje "Staafdiagrammen"

Uitleg en opgaven M

Uitleg en opgaven HV

Cirkeldiagrammen

Een ander bekend diagram is de cirkeldiagram. De resultaten van een onderzoek worden in verschillende 'segmenten' aangegeven en meestal met verschillende kleuren. Elke kleur staat voor een bepaald onderwerp. Die onderwerpen staan onder het cirkeldiagram in een legenda.

Bekijk weer eerst het instructiefilmpje voor je aan de slag gaat met de opdrachten.

Uitleg filmpje "Cirkeldiagrammen"

Uitleg en opgaven M deel 1

Uitleg en opgaven M deel 2

Uitleg en opgaven HV

Eindopdracht "Jongens tegen de Meisjes"

Eindopdracht “Jongens tegen de Meisjes”

 

Bij deze eindopdracht gaan we kijken wie er bij bepaalde onderdelen beter zijn, de jongens of de meisjes. Tijdens de eerste les gaan de jongens 4 onderdelen bedenken waarbij ze beter denken te zijn en dit ook kunnen testen. De meisjes doen het zelfde.

 

            Voorbeelden van onderdelen

  • Schaken
  • Hooghouden
  • Touwtrekken
  • Touwtjes springen


De tweede les gaan we gegevens verzamelen. Hierbij moet je er voor zorgen dat de spullen die je nodig hebt om de gegevens te verzamelen ook daadwerkelijk bij je hebt. Houd er ook rekenen mee dat als je meer gegevens hebt dat je dan betere conclusies kunt trekken.

 

De les daarop krijgt iedereen de tijd om de gegevens uit te werken. Deze uitwerkingen gaan jullie in de laatste les presenteren.