Opdracht: Schrijven - Column - vmbo-kgt12

Opdracht: Schrijven - Column - vmbo-kgt12

Intro

In deze schrijfopdracht staat het onderwerp column centraal.

Lees de Column van Bart Meijer van Kidsweek. Ga daarna aan de slag met deze opdracht. Bij 'terugkijken' kijken we nogmaals naar deze column.

BART HEEFT EEN MUIZENPROBLEEM

Bart Meijer

15 mei 2016

Een vriend van mij, Sam, had last van muizen. Hij had al gif gestrooid en muizenvallen neergezet, maar nog steeds liepen Remy en z’n vriendjes vrolijk rond. Dus gingen we op onderzoek uit. Alle kastjes en laatjes in de keuken gingen open. We vonden een zak die ritselde. Piep! Bingo!

De zak gooiden we leeg en daar zat een lief klein muisje. Nieuwsgierig keek hij om zich heen. Dacht geen moment aan wegrennen. Sam vroeg mij om een pollepel, zo’n grote soeplepel, en hij sloeg zo - boem - dat muisje op zijn kop. Morsdood. Hij kon geen piep meer zeggen.

‘Wat doe je nou?!’ riep ik. Ik was in shock. ‘Nou,’ zei Sam, ‘als je een muizenval neerzet doe je toch precies hetzelfde.’ ‘Maar dit is anders!’ zei ik. ‘Waarom?’ vroeg Sam. En toen stond ik met mijn mond vol tanden.

Als we iets niet zien kan het wel, als we het wel zien voelt het niet goed. Ik was even zo stil als een muis...

Bron: Kidsweek

 

Colofon

Het arrangement Opdracht: Schrijven - Column - vmbo-kgt12 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2019-08-27 12:16:42
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema "Ik klaag niet gauw" en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Nederlands voor vmbo-kgt12. In deze opdracht leer je wat een column is en waar je geschreven columns kunt tegenkomen. Je kunt minimaal drie kenmerken noemen van een column, zoals dat het een korte tekst is waarin de schrijver op een geestige en/of uitdagende manier zijn mening geeft. Als eindopdracht lees je een column uit de schoolkrant van het Bornego College en beantwoord je vragen over de column. Je moet je antwoorden beargumenteren en in een tekstdocument verwerken. De docent zal letten op de duidelijkheid en kwaliteit van de antwoorden, evenals de netheid en verzorgdheid van het ingeleverde document. Ook is er een extra opdracht beschikbaar.Veel succes!
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO theoretische leerweg, 1; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2;
Leerinhoud en doelen
Schrijven; Nederlands; Schrijfvaardigheid; Afstemming op publiek; Woordgebruik en woordenschat (Nederlands); Afstemming op doel;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
1 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, beoordelen, column, ik klaag niet gauw, korte tekst schrijven, nederlands, schrijven, schrijven- column, stercollectie, vmbo-kgt12

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Nederlands Kennisbank vmbo-kgt ob

https://maken.wikiwijs.nl/133772/Nederlands_Kennisbank_vmbo_kgt_ob

VO-content Nederlands. (2019).

Opdracht: Schrijven - Column - hv12

https://maken.wikiwijs.nl/52700/Opdracht__Schrijven___Column___hv12

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open