Driehoekshandel - hv123

Driehoekshandel - hv123

Intro

Het handelskapitalisme van de VOC en de WIC van de 17e eeuw heeft Nederland veel rijkdom gebracht. Maar tegenwoordig wordt niet alleen positief teruggekeken op deze 'Gouden Eeuw'. Vooral de driehoekshandel van de WIC was niet iets om trots op te zijn.

Het hoe en waarom van deze driehoekshandel staat centraal in deze opdracht.

Colofon

Het arrangement Driehoekshandel - hv123 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-03-27 16:23:56
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo en vwo, leerjaar 2. Dit is tijdvak 7 met het onderwerp: Driehoekshandel. Het handelskapitalisme van de VOC en de WIC van de 17e eeuw heeft Nederland veel rijkdom gebracht. Maar tegenwoordig wordt niet alleen positief terug gekeken op deze 'Gouden Eeuw'. Vooral de driehoekshandel van de WIC was niet iets om trots op te zijn. Driehoekshandel is het verschepen van handelswaar naar Afrika, vanuit hier slaven vervoeren naar plantages in de koloniën waar de slaven werkten. De producten (zoals koffie, katoen, cacao en suikerriet) die hier uit voort kwamen werden weer naar Europa vervoerd en zo ontstaat er een driehoek. De WIC speelde in dit proces een belangrijke rol. Slaven leefden op de boten onder verschrikkelijke omstandigheden waar veel van hen ziek werden en overleden. Ook op de plantage waren de omstandigheden slecht door het zware werk, slechte behandeling (verkrachting, geweld, karig voedsel) van de eigenaren van de plantages en slechte huisvesting. Suriname en Curaçao waren belangrijke handelsposten in deze tijd. In de tijd van de Verlichting begon het idee voor mensenrechten meer voeten in de aarde te krijgen. Het streven naar de afschaffing van de slavernij heet abolitionisme. Dit zorgde voor de uiteindelijke afschaffing van de slavenhandel in 1807.
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Slavenarbeid op plantages en de opkomst van het abolitionisme; De tijd van pruiken en revoluties (1700 - 1800); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
abolitionisme, arrangeerbaar, driehoekshandel, geschiedenis, handelsposten, hv123, plantages, slavenhandel, stercollectie, wic

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Geschiedenis Onderbouw

https://maken.wikiwijs.nl/88055/Geschiedenis_Onderbouw

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open