Grond, water, C02 en biodiversiteit: De 4 elementen die samen zorgen voor een gezonde aarde. Maar wat als de balans verstoord raakt? Wat als er te weinig water in de grond zit? Zoals in de eerste les over grond, waarin we het hadden over verwoestijning. Of wat als er te veel water is, zoals bij een overstroming?
De oplossing is gek genoeg vaak terug te leiden naar een schep? Benieuwd naar hoe? kijk maar naar dit volgende filmpje.
De schep heb je vast al een paar keer voorbij zien komen in deze lessen. Met een simpele schep kunnen we namelijk de aarde bewerken en zo de balans weer terugbrengen.
Er zijn meerdere organisaties die dit doen, één zo’n organisatie is Justdiggit. Zij zorgen ervoor dat in een droog gebied de aarde weer gezond wordt door de schep op allerlei manieren te gebruiken. Bijvoorbeeld door geulen en dammen te graven. Of door een hek te plaatsen waardoor kleine kiemen ongestoord kunnen opgroeien tot sterke bomen.
En wat betekent dan het woord Justdiggit? Just-dig-it! Gewoon graven dus! Justdiggit is de slogan die gebruikt wordt om mensen wereldwijd mee te laten doen met het graven om zo veel mogelijk aarde weer gezond te maken.
Wist je dat er bijna geen plek is op aarde waar het niet regent? Zelfs in de droogste gebieden regent het wel. De regen spoelt alleen zo weer weg en gaat de grond niet in. Door verschillende methodes kan het regenwater de grond wel in, en bij de zaden en kiemen die aanwezig zijn onder de droge grond. Deze beginnen te groeien en breken de grond op. Ze laten het water weer los, en dat water verdampt. Net zoals je gezien hebt in les 2 over water. Dat water valt op een andere plek weer neer als regenwater, waardoor er op die plek ook bomen en planten kunnen gaan groeien. Alsof je moeder natuur kickstart!
Ook meester Boy kan jullie dit goed uitleggen!
Ontdekplaat
Opdracht
vragen
Een simpele oplossing eigenlijk, laten we het nog een keer herhalen zodat je het niet snel vergeet en ook weer kan vertellen aan je mama, papa en broertjes of zusjes.
Vraag 1. Hoe ontstaat verwoestijning?
……………………………………………
Vraag 2.Waarom graaft Justdiggit gaten in verwoestijnde gebieden?
……………………………………………
Vraag 3. Wat is een hydrologische corridor?
……………………………………………
Lekker rennen
Zoals André (de astronaut) al zei. Nu mogen jullie lekker naar buiten! Rennen, springen, huppelen wat jij wilt.
In dit volgende spel moet je wel gaan rennen.
Grond water en biodiversiteit. Het Justdiggit-rescue-team moet in dit tikspel goed opletten om de aarde gezond te houden. Helaas ligt verwoestijning op de loer...
Één of twee kinderen in de groep zijn van het Justdiggit-rescue-team!
Twee kinderen in de groep vertegenwoordigen verwoestijning.
Verdeel de rest van de groep in drieën: Grond, water en een biodiversiteit (je mag zelf kiezen wat voor plant of dier je bent, dat maakt helemaal niets uit).
Spelregels:
Rennen! Alle kinderen die grond, water of biodiversiteit zijn rennen door elkaar. Verwoestijning probeert drie kinderen af te tikken. Één kind dat grond is, één kind dat water is en één kind dat biodiversiteit is.
Gelukkig staat het Justdiggit-rescue-team klaar! Wanneer zij verwoestijning aantikken, zijn alle, door hem of haar, gevangen kinderen weer vrij!
Als je, als grond, water of biodiversiteit, getikt bent, moet je aan de zijlijn gaan staan, maar als verwoestijning bijvoorbeeld een tweede keer iemand heeft getikt die grond is, blijft diegene vrij.
Het spel duurt vijf minuten. Lukt het verwoestijning niet om in die tijd grond, water en biodiversiteit af te tikken? Dan heeft het rescue team gewonnen! Verwoestijning wint wanneer beide verwoestijning-tikkers grond, water en biodiversiteit hebben getikt.
Daarna mogen andere kinderen het rescue team of verwoestijning zijn.
Veel plezier!
Hoe realiseren we jouw ecodroom?
Lekker uitgewaaid buiten? Dan kunnen we nu weer verder scheppen.
Tijdens de vorige les heb jij je ideale ecosysteem/leef omgeving weer gegeven. Hier moeten we natuurlijk iets mee gaan doen.
Per groepje krijgen jullie een groot papier. Hierop mogen jullie alle ideeën en acties opschrijven die helpen om jouw droom te realiseren.
Denk hierbij aan
Wat kan jij zelf doen om dit te realiseren?
Wat kunnen jullie samen doen als school om dit te realiseren?
Na 15 min mag ieder groepje kort aan de klas vertellen wat ze hebben opgeschreven. De juf/meester gaat hierna kijken of het mogelijk is een van deze ideeen te ook echt uit te voeren.
Succes!
De schoolboom
Een boom is eigenlijk een super plant. Hij is mooi, en daarnaast neemt hij C02 op waardoor de aarde weer kan afkoelen. Een echte groene superplant dus!
Wij van Justdiggit denken dus, hoe meer bomen, hoe beter. Dus waarom niet nu beginnen?
Vandaag mogen jullie als jonge groen doeners jullie eerste schoolboom planten! Zo helpen jullie met het afkoelen van de aarde en is jullie school weer een stukje groener.
De boom die we voor jullie hebben is een Japanse notenboom (Zie foto) Deze boom bestaat al wel 270 miljoen jaar en is een van de oudste boom soorten op de wereld! Hij staat symbool voor hoop en een lang leven en kan wel 40 meter hoog worden.
Nu aan jullie de taak om deze boom een mooi plekje te geven op jullie schoolplein.
Graaf een gat waar het boompje precies tot aan de wortels in past.
Zet hem er voorzichtig in en bedek hem met wat aarde.
Tadaa! Daar is jullie eerst school boom. Geef hem voldoende liefde en aandacht en kijk of je het groei proces kan volgen. Bomen groeien niet heel snel dus je hebt wel een beetje geduld nodig. Maar we beloven je, het is het wachten waard ;)
You go diggit!
Dit was alweer de laatste les van Justdiggit. We hopen dat je nu wat meer te weten bent gekomen over het klimaat en hoe belangrijk het is voor ons allemaal!
Super bedankt voor jouw inzet om de aarde iets groener te maken en klimaatverandering tegen te gaan. Jullie zijn de nieuwe generatie die het klimaat kunnen helpen, dus ga ervoor, maak die eco-droom waar en Justdiggit ;)
Mocht je trouwens meer willen weten over justdiggit, kijk dan even op onze website! En heb je een leuk idee om ons te helpen? Laat het weten en wie weet kunnen we samen iets moois creëren.
Meer lessen
Deze les maakt deel uit van een groter geheel. Hieronder de links naar alle lessen en de docentenhandleiding:
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Dit materiaal is tot stand gekomen door samenwerking van Justdiggit, Gemeente Haarlemmermeer en NMCX, Centrum voor Duurzaamheid.
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Wist je dat er bijna geen plek is op aarde waar het niet regent? Zelfs in de droogste gebieden regent het wel eens. De regen spoelt alleen zo weer weg en gaat de grond niet in. Door verschillende graaftechnieken kan het regenwater de grond wel in, en bij de zaden en kiemen die aanwezig zijn onder de droge grond. Deze beginnen te groeien en breken de grond op. Ze laten het water weer los, en dat water verdampt. Dat water valt op een andere plek weer neer als regenwater, waardoor er op die plek ook bomen en planten kunnen gaan groeien. Schep mee!
Leerniveau
PO groep 8;
PO groep 7;
Leerinhoud en doelen
Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
duurzaamheid, gemeente haarlemmermeer, justdiggit, nmcx
Wist je dat er bijna geen plek is op aarde waar het niet regent? Zelfs in de droogste gebieden regent het wel eens. De regen spoelt alleen zo weer weg en gaat de grond niet in. Door verschillende graaftechnieken kan het regenwater de grond wel in, en bij de zaden en kiemen die aanwezig zijn onder de droge grond. Deze beginnen te groeien en breken de grond op. Ze laten het water weer los, en dat water verdampt. Dat water valt op een andere plek weer neer als regenwater, waardoor er op die plek ook bomen en planten kunnen gaan groeien. Schep mee!
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.