Secretaresse niveau 3 BOL

Secretaresse niveau 3 BOL

Jouw opleiding, de routekaart

Deze studiegids wijst je de weg door jouw studie. In deze gids vind je belangrijke informatie over jouw opleiding. Je kunt er bijvoorbeeld in opzoeken hoe de examinering is geregeld of wie de belangrijke contactpersonen zijn binnen jouw domein. Hieronder staan alvast 5 veelgestelde vragen. Zo weet je snel waar de antwoorden staan en merk je hoe de studiegids werkt.  

 

Snelle antwoorden

Waar vind ik mijn rooster?

Het rooster kun je vinden via de Selfservice. Je leest hier meer over bij ‘De start van de opleiding’ onder ’Rooster’.

 

Waar vind ik het toetsrooster?

Bij het onderdeel ‘toetsing per periode’ onder ‘Hoe kan ik mijn studievoortgang volgen?’ staat het toetsrooster van jouw opleiding.

 

Waar moet ik aan voldoen bij het maken van toetsen, wanneer heb ik een voldoende?

Bij het onderdeel ‘toetsing per periode’ onder ‘Hoe kan ik mijn studievoortgang volgen?’ staat voor elke toets aangegeven wanneer een toets voldoende is gemaakt. We noemen dat de cesuur.

 

Hoe werken de studiepunten?

Sommige opleidingen werken met studiepunten. Je moet dan een aantal studiepunten halen per jaar. Meer hierover lees je bij ‘Studiepunten’ onder ‘Hoe kan ik mijn studievoortgang volgen?’

 

Wat gebeurt er als ik afwezig ben?

Als MBO student ben je leerplichtig, je moet dus altijd aanwezig zijn. Bij ‘De start van de opleiding’ onder ‘Verzuimafspraken’ vind je hier meer uitleg over.

Opleidingsinformatie

Basisinformatie opleiding
Niveau 3
Studieduur 2
Startdatum 1-8-2015
Kwalificatiedossier Secretariële beroepen
Crebo code 95380
Domein Zakelijke Dienstverlening
Opleidingsteam Secretarieel LLP, LVT, MBW en PZK

 

LLP = Locatie Leerpark Dordrecht

LVT = Locatie Laurensvliet Zwijndrecht

MBW = Locatie Mollenburgseweg Gorinchem

PZK = Perzikstraat Wijk en Aalburg

De start van de opleiding

Bij het begin van je studie komen er veel vragen op je af. Deze studiegids begint met een overzicht van de belangrijkste zaken waar je bij de start van jouw opleiding mee te maken krijgt.

 

Deze studiegids is niet de enige bron van informatie. Op de website van het Da Vinci College vind je informatie over bijvoorbeeld de schoolvakanties en de locaties.

 

Jouw rechten en plichten als student zijn goed geregeld. Op de website staan een aantal belangrijke documenten. In deze documenten worden de rechten en plichten beschreven die gelden voor de school én voor jou als student van het Da Vinci College.

 

Boekenlijst

In de webshop van boekhandel Dekkers staat welke studieboeken en andere materialen noodzakelijk zijn om de opleiding te kunnen volgen. Via deze website kun je de boeken bestellen. Ook wordt verwezen naar sites en winkels waar je overige materialen kunt bestellen. Voor meer informatie kun je tercht op de site van het Da Vinci College.

De juiste boekenlijst kiezen
Om de boekenlijst in te zien selecteer je op de website eerst de onderwijsinstelling (Da Vinci College). Vervolgens kies je het opleidingsdomein en de locatie. Je krijgt nu een lijst van opleidingen te zien. Kies vervolgens jouw opleiding. Je ziet nu de boekenlijst met daaronder de opleidingskosten.

Wanneer een boek niet leverbaar is meld je dat op school. We kijken dan samen naar een oplossing.

 

 

Hulp bij het kiezen

Op de website van boekhandel Dekkers selecteer je de locatie waar jij les krijgt. Hieronder vind je extra informatie over de locaties van het Da Vinci College.

 

ICT

Het gebruik van ICT wordt binnen het Da Vinci College zo veel mogelijk gestimuleerd. Binnen jouw opleiding zijn afspraken gemaakt over:

  • Studentenmail
  • Digitale werkomgeving (MyDaVinci)
  • Elektronische leeromgeving (Its Learning)
  • EduArte selfservice
  • Bestellen software
  • Printen
  • Het gebruik van een laptop

Studentenmail
Communicatie via e-mail verloopt via je studentenmail (<ov-nummer>@mydavinci.nl). De school gaat er vanuit dat je regelmatig je studentenmail leest.

Je kunt je studentenmail eventueel door laten sturen naar jouw eigen e-mail account zoals hotmail of gmail. In de handleiding Werken met Office 365 lees je hier meer over.

Digitale werkomgeving
Het Da Vinci College heeft een eigen digitale werkomgeving voor studenten: MyDaVinci. Deze werkomgeving kun je ook benaderen via de website van het Da Vinci College. Alle webapplicaties zijn hier te vinden of via 'mijn werkplek'.

Binnen MyDaVinci is Office 365 het online platform voor e-mail, documenten en communicatie. Je start Office 365 door in te loggen op MyDaVinci. Vervolgens selecteer je de knop Office 365. Je logt in met je volledige studentenmailadres (ov-nummer@mydavinci.nl) en je netwerkwachtwoord. De handleiding Werken met Office 365 helpt je daarna verder op weg.

Elektronische leeromgeving
Binnen het Da Vinci College wordt gebruik gemaakt van Its Learning als elektronische leeromgeving. Its Learning is een afgeschermde webomgeving voor onder meer het informeren van studenten en het delen van documenten.

EduArte selfservice
Iedere student van het Da Vinci College heeft toegang tot EduArte selfservice. Daarmee kun je jouw cijfers, roosters, onderwijsovereenkomst (OOK) en praktijkovereenkomst (POK) raadplegen.

Ziekmelden kan ook via EduArte selfservice. Je logt in met je ov-nummer en netwerkwachtwoord van school. Hoe dat precies gaat lees je in de Gebruikershandleiding selfservice.

Bestellen Software
Via Slim kun je software bestellen met korting. Op de website van Slim log je in met de gegevens van je studentenmail account. Eerstejaars studenten kunnen inloggen zodra zij een brief van het Da Vinci College hebben ontvangen met hun inloggegevens.

Printen
Om te kunnen printen kun je via MyDavinci naar 'Mijn afdrukken'. Op deze manier kun je op elke printer binnen het Da Vinci College terecht. Je hebt hiervoor wel een printtegoed nodig. Meer informatie over printen en het opladen van je printtegoed vind je hier.

SES computers
Omdat voor je opleiding de laptop steeds belangrijker wordt is het belangrijk dat je laptop optimaal functioneert. Natuurlijk kunnen er altijd storingen optreden en daarom is SES Computers op het terrein gevestigd. SES Computers kan ondersteuning bieden op alle gebieden. 

 

Het gebruik van een Laptop

De opleiding heeft het onderwijs zo georganiseerd dat alle studenten een laptop nodig hebben. Dat betekent dat het lesmateriaal zo veel mogelijk digitaal beschikbaar is en de leerstof te raadplegen is via Its Learning. Omdat lesmateriaal digitaal wordt aangeboden hoef je nog maar weinig boeken aan te schaffen. Het geld dat je daarmee bespaart kun je besteden aan een laptop.

Waar moet de laptop aan voldoen?

Voor de minimale eisen aan de laptop verwijzen we naar de informatie op Mydavinci.

De juiste werkhouding achter een laptop

Werken aan een laptop brengt extra gezondheidsrisico’s mee omdat bij een laptop toetsenbord en beeldscherm niet los van elkaar instelbaar zijn. Vaak werk je daardoor in een ongunstige houding.

Volgens de Arbowet mag je daarom niet langer dan 2 uur per dag aan een “kale” laptop werken. Door de laptop ergonomisch aan te passen met los toetsenbord, muis en een laptophouder of een dockingstation worden die extra gezondheidsrisico’s weggenomen.

http://www.mindz.com/images/romanosandee/houding20100721092951.jpg

Instructie voor gebruik van een laptop

Gebruik van een laptop in een ongewone situatie
-           Werk niet te lang aaneengesloten maar neem regelmatig pauze
-           Ga zo mogelijk recht voor het beeldscherm zitten en zet de laptop op een goede hoogte

Je mag zo maximaal 2 uur per dag met een laptop werken

Gebruik van de laptop als vaste computer op gewone beeldschermwerkplek
-           Maak gebruik van een los toetsenbord en een losse muis
-           Zet het beeldscherm met de bovenkant van het scherm op ooghoogtemaak
-           Maak hierbij gebruik van een laptophouder

-           Gebruik voor een eenvoudige aansluiting aan het netwerk, printer etc. een dockingstation

Je mag niet langer dan 6 uur per dag met een computer werken!

Wie is wie

Domeinleiding
De heer A.J. Geldere stuur een email
Mevrouw Z. Ekiz stuur een email
Mevrouw A. Vogelaar stuur een email

 

 

 

 

 

 

Examencommissie
De heer H. Bellemakers Voorzitter examencommssie
Mevrouw S. van Rijswijk Secretaris examencommssie
Mevrouw. M. van Zanten Lid
De heer J. Abma Lid
De heer P. Besseling Lid
Mevrouw A. Mossel Lid
De heer F. Brock
Lid
Mevrouw M. van den Wijngaard Lid
Mevrouw J Brochard Lid
Mevrouw H. de Rooij Lid
Mevrouw. I. de Graav Lid
Mevrouw W. Gajadien Lid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contactpersoon Examenbureau
Algemeen O886572770 stuur een email
Examencommissie (verzoeken)   stuur een email

 

 

 
BPV Coördinator
De heer C. van der Zwart (LLP) (088) 657 27 91 stuur een email

 

 
Vertrouwenspersonen
Inge Meijer (V) 088 657 21 12 stuur een email
Dick Vader (M) 088 657 21 08 stuur een email
Rieme de Jager (V) 088 657 45 62 stuur een email
Riëtte de Vries (Gorinchem) (V) 0183 64 69 25 stuur een email
Muhammet Firat (m) 0643025814 stuur een email
Emine Firat (V) 0650574098 stuur een email

 

Regels en afspraken

Een beroepsopleiding vraagt om een beroepshouding. Om die reden hebben we enkele afspraken opgesteld. Deze zijn een aanvulling op de algemene gedragsregels. De algemene gedragsregels kun je vinden onder 'belangrijke documenten'.

  • Kleding: Tijdens de beroepsopleiding kleedt je jezelf zoals je dat op je werk zou doen. 
  • Eten en drinken: Om rustig te kunnen eten en drinken en niet de lessen te verstoren en lokalen te vervuilen kun je buiten de lessen in de kantine of koffiecorner terecht. 
  • Roken: Buiten de gebouwen is het toegestaan te roken. Op het schoolplein zijn hiervoor speciale rookzones ingesteld. (Locatie Perzikstraat, Wijk en Aalburg, is een rookvrije school. Dat betekent dat het hele schoolterrein, zowel binnen als buiten, een rookvrije zone is.)
  • Telefoon: Het gebruik van de smartphone is toegestaan mits de docent hiervoor toestemming geeft.
  • Muziek luisteren: Luisteren naar muziek via de telefoon of computer mag mits de docent hiervoor toestemming geeft. Je maakt dan wel gebruik van een headset.
  • Laptop en PC: De laptops en PC’s worden voor onderwijsdoeleinden gebruikt.
  • Werkplek: Je laat je werkplek schoon en opgeruimd achter voor de volgende student.
  • Materialen: Alle materialen die je gebruikt tijdens de les ruim je na de les weer op.

Verzuimafspraken

Schoolverzuim kan het behalen van jouw diploma in de weg staan. Wij vinden het belangrijk te weten waarom je niet op school bent. Daarom hebben we een aantal afspraken gemaakt.

Inloggen met je studentenkaart
Ten eerste heb je een studentenkaart gekregen waarmee je elke les moet inloggen. Hiermee ben je geregistreerd. Ben je niet ingelogd, dan registreert het systeem verzuim.

Digitaal Klassenboek
Bij sommige opleidingen wordt gewerkt met het digitaal klassenboek om je aanwezigheid te registreren. In dat geval log je alleen in bij binnenkomst van het gebouw waar je les hebt.

Verzuimbegeleider
Elk domein heeft een verzuimbegeleider die het verzuim onderzoekt en  ongeoorloofd verzuim meldt bij Leerplicht, zolang je geen 23 jaar bent of minimaal een diploma mbo 2 of havo hebt behaald.

Ben je niet aanwezig, dan zal de verzuimbegeleider binnen twee dagen contact met je opnemen.  Heb je 16  uur binnen vier weken of drie dagen achtereen verzuimd, dan word je gemeld via DUO bij Leerplicht. Dit kan consequenties hebben voor je studie of studiefinanciering. Laat daarom altijd weten waarom je er niet bent.

Ziekmelden

Ben je ziek? Meld dit op telefoonnummer 078-6574080, of digitaal. Digitaal melden kan via jouw selfservice. Nog geen 18? Je ouder of verzorger meldt jou ziek!

De verzuimbegeleider neemt contact met je op om te vragen hoe het met je is en hoe lang je denkt afwezig te zijn. Door weer op school je pasje te gebruiken om in te loggen, word je beter gemeld.

Geoorloofd verzuim
Afwezigheid door bijzondere omstandigheden zoals jubileum, huwelijk  of doktersbezoek, moet je melden bij de studieloopbaanbegeleider.

Vrijstellingen

Vrijstellingsregeling Da Vinci College schooljaar 2015-2016

Soms heb je bij een (andere) opleiding, aan het da Vinci College of daarbuiten, al examen gedaan voor een onderdeel. In dat geval kun je in sommige gevallen vrijstelling krijgen voor het examen van dat onderdeel. De voorwaarden voor zo'n vrijstelling zijn opgenomen in de vrijstellingsregeling.

De vrijstellingsregeling heeft betrekking op alle examens van de mbo-opleidingen van het Da Vinci College en is geldig in het schooljaar 2015-2016 voor studenten die in schooljaar 2015-2016 starten met een opleiding of voor studenten die op grond van een behaald resultaat bij een pilotexamen in aanmerking kunnen komen voor een vrijstelling van een centraal examen. Meer informatie vind je in de uitgebreide vrijstellingsregeling.

 

Studentenkaart

Als student ontvang je een studentenkaart. Deze kaart staat op jouw naam. De kaart mag niet worden uitgeleend aan andere personen (Bij misbruik van de kaart of uitlenen aan derden kunnen er disciplinaire maatregelen worden getroffen).

Jij bent dus te allen tijde verantwoordelijk voor de kaart. Als je je kaart bent kwijtgeraakt kun je een nieuwe kaart aanvragen bij de studentenadministratie.

Je kunt je  melden bij de balie van de studentenadministratie op het Leerpark of de Mollenburgseweg, of bij de beveiliging op de Karel Lotsyweg of Patersweg. Daar kan direct een nieuwe pas geprint worden.

Je kunt ook mailen naar studentenadministratie@davinci.nl om een nieuwe pas aan te vragen. Vermeld je naam en studentnummer in de aanvraag.

 

De kaart wordt o.a. gebruikt om:

  • Aan- en afwezigheid te registreren
  • Legitimeren
  • De lockers te openen
  • Printen

Aan- en afwezigheid registreren
De kaart dient als identificatiemiddel voor het registreren van aanwezigheid bij lessen. De studentenkaart wordt door jou gebruikt als middel om je aan- en afwezigheid te melden bij lessen. De lesruimten zijn voorzien van wandloggers. Aan het begin van elke les log je in met jouw kaart bij de wandlogger. Als een opleiding werkt met het 'digitaal klassenboek' log je alleen in bij binnenkomst van het gebouw waar je de les volgt.

 

 

Legitimeren
Een groot aantal gebouwen binnen het Da Vinci College heeft toezicht bij de ingang. Het toezicht wordt uitgevoerd door beveiligers. De beveiligers kunnen, alvorens toegang te verlenen tot het gebouw, vragen om een studentenkaart. Je bent verplicht je kaart op verzoek van de beveiliger te tonen!

 

Toegang tot lockers (kluisjes)
In alle gebouwen van het da Vinci zijn kluisjes te vinden die je kunt huren voor 10 euro per jaar.  De kluisjes kun je gebruiken om je laptop en andere waardevolle spullen in op te bergen. Om de kluisjes te openen heb je de studentenkaart nodig.

Om een kluisje te huren kun je op het Leerpark in Dordrecht terecht bij de oranje balie op de begane grond van gebouw Bianco.

 

 

Printen
De studentenkaart heb je ook nodig om in te loggen op de printers bij het Da Vinci College. Meer uitleg over het printen vind je onder de kop 'ICT'.

Introductieprogramma

Locatie LLP

Dag

Tijd Activiteit Ruimte
29-08-2016 08.30 - 10.30 uur Controle Portfolio O.3.27
30-08-2016 13.00 - 16.00 uur Herkansingen O.3.27
31-08-2016 09.00 - 10.30 uur Introductie BPV O.3.27
01-09-2016   Start BPV  

 

Locatie MBW

Dag

Tijd Activiteit Ruimte
29-08-2016      
30-08-2016      
31-08-2016 10.00 - 11.30 uur

Controle Portfolio

Introductie BPV

2B.130
01-09-2016      
02-09-2016      

 

Locatie LVT

Dag

Tijd Activiteit Ruimte
29-08-2016      
30-08-2016      
31-08-2016      
01-09-2016 13.30 uur Introductiedag  
02-09-2016      

 

Locatie PZK

Dag

Tijd Activiteit Ruimte
29-08-2016      
30-08-2016      
31-08-2016      
01-09-2016      
02-09-2016      

 

Rooster

Jouw lesrooster kun je vinden via de selfservice. Om je rooster te bekijken dien je wel eerst in te loggen.

 

Toelichting
Het lesrooster is opgebouwd uit periodes van een half uur. Zoals in de afbeelding hiernaast te zien is, kan een les bestaan uit meerdere periodes van een half uur.

In het rooster wordt per les aangegeven om welk opleidingsonderdeel (vak) het gaat, wie de docent is en in welke ruimte er les wordt gegeven.

De naam van de docent wordt afgekort met een drie-lettercode. Hieronder vind je de namen van de docenten en hun drie-lettercode.

 

 

Overzicht namen en drie-lettercodes van docenten locatie LLP

Naam docent drie-lettercode
Mevrouw J.J.L. Brochard BCJ
Mevrouw A. Bozuwa BZW
Mevrouw F. van der Heijden HDF
De heer J. Scheffer SFR
De heer T. van de Veerdonk VRD
Mevrouw D. van der Wulp WLP
De heer C. van der Zwart ZRT

 

Overzicht namen en drie-lettercodes van docenten locatie MBW

Naam docent drie-lettercode
De heer P. Bot BOT
De heer R. Nieuwelink NLK
Mevrouw E. Weeda EWE
Mevrouw D. van der Wulp WLP
   
   
   

 

Overzicht namen en drie-lettercodes van docenten locatie LVT

Naam docent drie-lettercode
Mevrouw H. de Rooy ROO
Mevrouw C. van Tiggelen TGG
   
   
   

 

Overzicht namen en drie-lettercodes van docenten locatie PZK

Naam docent drie-lettercode
   
   
   
   
   
   
   

 

Jaarplanning

Leerjaar 2 Week Datum vanaf  Lesweek  Bijzonderheden
Periode 1
2016 Wk 35 29-08-16  

Introductieweek + start BPV

  Wk 36 05-09-16 BPV Iedere week terugkomochtend
  Wk 37 12-09-16 BPV  
  Wk 38 19-09-16 BPV  
  Wk 39 26-09-16 BPV  
  Wk 40 03-10-16 BPV  
  Wk 41 10-10-16 BPV  
  Wk 42 17-10-16   Herfstvakantie
  Wk 43 24-10-16 BPV  
  Wk 44 31-10-16 BPV  
  Wk 45 07-11-16 BPV  
Periode 2
  Wk 46 14-11-16 BPV  
  Wk 47 21-11-16 BPV  
  Wk 48 28-11-16 BPV  
  Wk 49 05-12-16 BPV  
  Wk 50 12-12-16 BPV  
  Wk 51 19-12-16 BPV  
  Wk 52 26-12-16   Kerstvakantie
2017 Wk 1 02-01-17   Kerstvakantie
  Wk 2 09-01-17 BPV  
  Wk 3 16-01-17 BPV  
  Wk 4 23-01-17 BPV  
  Wk 5 30-01-17 BPV  
Periode 3
  Wk 6 06-02-17 Lesweek 1 Start lesblok 3 /Inleveren BPV-verslag
  Wk 7 13-02-17 Lesweek 2  
  Wk 8 20-02-17 Lesweek 3  
  Wk 9 27-02-17   Voorjaarsvakantie
  Wk 10 06-03-17 Lesweek 4  
  Wk 11 13-03-17 Lesweek 5  
  Wk 12 20-03-17 Lesweek 6  
  Wk 13 27-03-17 Lesweek 7  
  Wk 14 03-04-17 Lesweek 8  
  Wk 15 10-04-17 Lesweek 9 Goede Vrijdag
  Wk 16 17-04-17   Voortgangsweek Tweede Paasdag
Periode 4
  Wk 17 24-04-17   Meivakantie 
  Wk 18 01-05-17 Lesweek 1 Start lesblok 3 (5 mei Bevrijdingsdag vrije dag)
  Wk 19 08-05-17 Lesweek 2  
  Wk 20 15-05-17 Lesweek 3  
  Wk 21 22-05-17 Lesweek 4 25 mei Hemelvaart (25-26 mei vrije dagen)
  Wk 22 29-05-17 Lesweek 5  
  Wk 23 05-06-17 Lesweek 6 Tweede Pinksterdag
  Wk 24 12-06-17 Lesweek 7 Examenproject SPL 12 en 13-6-2017
  Wk 25 19-06-17 Lesweek 8 Herexamens
  Wk 26 26-06-17 Lesweek 9   
  Wk 27 03-07-17   Diplomering
  Wk 28 10-07-17   Start zomervakantie studenten

Wat wordt er van me verwacht?

Het kwalificatiedossier vormt de basis van jouw opleiding. Het beschrijft de eisen voor het diploma.

Alle mbo opleidingen kennen een drievoudige kwalificatie. Er zijn eisen voor:

  • Het beroep
  • Nederlands, rekenen en bij niveau 4 ook voor Engels
  • Loopbaan en Burgerschap

 

Om het diploma te behalen moet je voor alle drie de onderdelen aan de eisen voldoen.

 

 

Beroepsgericht

De opleiding werkt met het kwalificatiedossier Secretariële beroepen 2014. In dat kwalificatie­dossier staat welke kerntaken en werkprocessen een beginnende beroeps­beoefenaar moet beheersen. Deze kerntaken en werkprocessen kom je tegen in het onderwijs en de examens.

 

Kerntaken

Kern­taken geven de belangrijkste werkzaamheden van de beroepsoefenaar weer. Deze taken zijn kenmerkend voor het beroep waarvoor jij wordt opgeleid. Een kerntaak voor secretaresse is 'Voert taken rondom informatiemanagement uit' en 'Voert taken rondom planning en organisatie uit'.

 

Werkprocessen

Een kerntaak bestaat uit een aantal werkprocessen. Een werkproces bevat een aantal samenhangende activiteiten. Deze activiteiten hebben een begin, een eind en leiden tot een duidelijk resultaat. Een werkproces bij de kerntaak 'Voert taken rondom planning en organisatie uit' is bijvoorbeeld 'Organiseert bijeenkomsten'.

 

Voor jouw opleiding ziet het overzicht van de kerntaken en werkprocessen er als volgt uit:

 

Legenda
K1:   Secretaresse
K2:   Juridisch secretaresse
K3:   Medisch Secretaresse
K4:   Directiesecretaresse/Managementassistent

 

 

Kwalificatie

Kerntaak

Werkproces

K1

K2

K3

K4

Kerntaak 1

Voert taken rondom

informatiemanagement uit

 

 

1.1

Zorgt voor de schriftelijke informatie-uitwisseling

x

x

x

x

1.2

Zorgt voor de mondelinge (telefonische) informatie-uitwisseling

x

x

x

x

1.3

Onderhoudt en actualiseert het (digitale) archief

x

 

 

 

1.4

Verzorgt de dossiervorming en het dossierbeheer

 

x

x

x

1.5

Onderhoudt het relatienetwerk

x

x

x

x

1.6

Voert administratieve taken uit

x

 

 

x

Kerntaak 2

Voert taken rondom planning en organisatie uit

 

 

2.1

Beheert de agenda

x

x

x

x

2.2

Regel vergaderruimten en faciliteiten

 

x

x

 

2.3

Organiseert bijeenkomsten

x

 

 

x

2.4

Maakt verslag en handel zaken af

x

x

x

x

2.5

Ontvangt bezoekers

x

x

x

x

2.6

Bereidt het spreekuur voor, ontvangt patiënten, maakt vervolgafspraken en handelt zaken af

 

 

x

 

2.7

Regelt reizen en accommodaties

x

x

x

x

2.8

Beheert kleine budgetten en handelt financiële zaken af

 

 

 

x

2.9

Handelt facturen en declaraties af

x

x

x

 

 

 

Inhoud opleiding secretaresse

Waar je praktijkgericht leert in de context van het beroep Secretaresse!

Wanneer ben je een competente secretaresse? Het gaat om vaardigheden en vakkennis, maar ook om jouw houding. Als je deze onderdelen adequaat uitvoert en toepast dan ben je als secretaresse een aanwinst voor elke organisatie. Je ziet dat alles met elkaar samenhangt. Die samenhang wordt gerealiseerd in de vorm van praktijkleren. Dit praktijkleren staat centraal vanaf het begin van de opleiding tot het moment dat je gediplomeerd bent. De leeractiviteiten worden zoveel mogelijk in een realistische (echte) werksituatie uitgevoerd. In de werksituatie (context) heeft alles immers met elkaar te maken. Je moet weten waarom je iets doet of moet weten waartoe dit kan leiden.

De leer/werksituaties kunnen zowel binnen als buiten de school plaatsvinden. Door te oefenen, de aanpak te bespreken en door na te denken over jouw eigen functioneren ontwikkel je de samenhangende beroepscompetenties.

Tijdens de schoolwerkdagen krijg je in het rooster te maken met verschillende leer/werksituaties.

  1. De Taakklasse
    De werk/lessituaties noemen we taakklassen. Vanuit projectscripts werk je als secretaresse in een gesimuleerde leer/kantooromgeving. De opbouw van de taakklassen loopt van eenvoudig naar complex. Er wordt steeds meer van je gevraagd op het gebied van vakkennis en vaardigheden, maar ook moet je steeds sneller ingewikkelde leeractiviteiten kunnen afronden, waarbij je veel moet kunnen samenwerken. Je bent gemiddeld 4 tot 5 dagdelen per week werkzaam in de taakklas. Bij ieder bedrijf dat in de taakkkas centraat staat, bijvoorbeeld H&M (Hendriks en Mauwen), werk je een aantal lesweken.

     
  2. De ZEP-tijd (Zelfstandig Ervaring opdoen in de Praktijk)
    Vanaf blok 3 in leerjaar 1 bestaat het rooster van de secretaresses uit één dag/dagdeel ZEP-tijd (geldt aleen voor LLP en MBW). Soms ben je aan het werk in school, maar je kunt ook gedetacheerd worden bij een bedrijf of opdrachtgever. Tijdens de ZEP-tijd wordt je begeleid door jouw trajectbegeleider of docent.

     
  3. Lessen
    - Nederlands
    - Rekenen
    - Engels en Duits
    - Loopbaan en Burgerschap
    - Keuzetaal (Spaans, Frans, Chinees)
    - Telefoontraining
    - ICT
    - Diverse secretarïële werkzaamheden

     
  4. BPV (Beroeps Praktijk Vorming in een bedrijf buiten het Da Vinci College)
    In het tweede leerjaar de eerste twee blokken en in het 3e leerjaar de laatste twee blokken

     
  5. Het onderwijsleerbedrijf Mona Lisa (het Secretaresse Prestatiebureau)
    Mona Lisa organiseert leeractiviteten en matcht leervragen van secretariële cursisten aan opdrachten van derden. De leeractiviteiten kunnen individueel van aard zijn of uitgevoerd worden door een groep. In alle gevallen worden de taken vertaald naar individuele prestaties waar de persoonlijke taakstelling (product) en het proces beoordeeld worden. Tijdens het uitvoeren van deze opdrachten verdien je studiepunten.

Begrippen/definities

Beroepscompetentieprofiel

Een samenhangend overzicht van de competenties, waarover een beroepsbeoefenaar moet beschikken om het werk te kunnen uitvoeren.

Competentie

Competenties zijn ontwikkelbare vermogens van mensen om in voorkomende situaties op adequate, doelbewuste en gemotiveerde wijze proces- en resultaatgericht te handelen. Dat wil zeggen dat de betrokkenen passende werkwijzen kiezen en toepassen om de juiste resultaten te bereiken.

Competentiemeter

Schema waarin je bijhoudt welke competenties je hebt ontwikkeld met welk niveau van waardering.

EVC

Eerder (of Elders) Verworven Competenties. Een procedure om te worden toegelaten tot een opleiding of voor het verkrijgen van vrijstellingen.

Formatieve toetsing

Tussentijdse evaluatie/beoordeling met als doel om duidelijkheid te scheppen over je leerproces en om proces en resultaten te verbeteren.

Kerntaak

Een set van samenhangende beroepsactiviteiten die kenmerkend zijn voor dat beroep.

Kernkwaliteiten

Specifieke goede eigenschappen die van invloed zijn op iemands handelen.

Keuze/dilemma

Bij een keuze of dilemma draait het om de vraag welke keuzes, spanningsvelden en risico’s zich voordoen bij de uitvoering van een specifieke kerntaak.

Leerstijl

De manier waarop je leert. Bijvoorbeeld door concrete ervaringen of via abstracte begrippen, via actief bezig zijn of door te kijken.

Leertaak

Levensechte, beroepgerichte taak aan de hand waarvan je leert.

POP

Persoonlijk (opleidings- ontwikkelingsplan van de cursist. Bevat afspraken tussen cursist en opleidingsinstelling: welke competenties wil je verwerven en hoe?

Portfolio

Een door jou aangelegd dossier, met tastbare bewijzen van je kunnen.

EVC Bewijzen van eerder verworven competenties
Ontwikkelings- Laat zien hoe je leerproces verloopt
Presentatie- Laat zien over welke competenties je beschikt en in welke mate
Showcase Het beste werk van je portfolio

 

Proeve van bekwaamheid

Examenproject

Competentiegerichte praktijkopdracht, waarin je kunt aantonen dat je over de vereiste competenties beschikt.

Reflectie

Bewust terugblikken op het hoe en waarom van bepaald gedrag van jezelf.

Summatieve toetsing

Kwalificerende toetsing na een bepaalde fase van een opleiding.

Werkproces

Een werkproces is een serie achtereenvolgende activiteiten die leidt tot een resultaat, een product of dienst.

Nederlands

Voor elke beroepsopleiding is het belangrijk dat je de Nederlandse taal goed beheerst. Landelijk is een aantal algemene eisen voor Nederlands geformuleerd. Het gaat dan om vaardig­heden die gelden voor alle mbo studenten.

Het opleidingsniveau bepaalt welke algemene eisen er gelden voor Nederlands. Voor niveau 4 opleidingen zijn de eisen voor Nederlands zwaarder dan voor de andere opleidingsniveaus (Entree, niveau 2 en niveau 3).

Vaardigheden
Voor Nederlands gaat het om vijf vaardigheden:

  • Gesprekken voeren
  • Luisteren
  • Spreken
  • Lezen
  • Schrijven

Referentieniveaus
Voor de eisen van Nederlands wordt er gewerkt met de niveaus van Meijerink. Het gaat dan om vier niveaus: 1F, 2F, 3F en 4F. Deze niveaus geven een opklimmende graad van moeilijkheid aan.

Voor Entree, niveau 2 en niveau 3 moet je aan het eind van de opleiding het niveau 2F halen. Voor niveau 4 geldt aan het eind van de opleiding het niveau 3F.

Voor elk referentie­niveau is aangegeven:

  • wat je moet weten,
  • wat je kunt toepassen, en
  • wat je moet begrijpen (weten waarom). 

 

 

 

 

 

Rekenen

Het is belangrijk dat je goed kunt rekenen. Dat is nodig als je later gaat werken maar ook om goed te kunnen functioneren in de samenleving. Landelijk zijn er een aantal algemene eisen voor rekenen vastgesteld. Het gaat dan om vaardig­heden die gelden voor alle mbo studenten.

Het niveau van de opleiding bepaalt welke eisen er gelden voor rekenen. Voor de niveau 4 opleidingen zijn de eisen zwaarder dan voor niveau 2 en niveau 3. Voor de Entreeopleiding zijn de eisen nog iets lager.

Vaardigheden
Voor rekenen zijn er vier onderwerpen die in het onderwijs aan de orde komen. Deze onderwerpen worden ook geëxamineerd. het gaat dan om:

  • Getallen
  • Verhoudingen
  • Meten en Meetkunde
  • Verbanden

Referentieniveaus

De eisen voor rekenen worden aangegeven met de referentieniveaus. Er zijn 4 niveaus: 1F, 2A, 2F en 3F. Deze niveaus geven een opklimmende graad van moeilijkheid aan.

Voor Entree doe je aan het eind van de opleiding, indien mogelijk, examen niveau 2A.
Voor niveau 2 en niveau 3 moet je aan het eind van de opleiding niveau 2F behalen.
Voor niveau 4 moet je aan het eind van de opleiding niveau 3F behalen.

 

 

 

 

 

 

Engels

Voor alle studenten die een MBO opleiding op niveau 4 volgen, is Engels een verplicht onderdeel van het examen. Ook voor veel studenten die een MBO opleiding op niveau 2 of 3 volgen, is Engels een verplicht onderdeel van het curriculum. 

Het gaat dan om vijf vaardigheden:

  • Lezen
  • Luisteren
  • Schrijven
  • Spreken
  • Gespreken voeren

 

Eisen niveau 3 en 4
Voor de vaardigheden lezen en luisteren geldt het Europees Referentiekader (ERK)-niveau B1. Voor schrijven, spreken en gesprekken voeren geldt het ERK-niveau A2.

Eisen niveau 2
Voor de vaardigheden lezen en luisteren geldt het Europees Referentiekader (ERK)-niveau A2. Voor schrijven, spreken en gesprekken voeren geldt het ERK-niveau A1 of A2.

 

 

Beroepsspecifieke eisen voor Moderne Vreemd Talen (MVT)
Bij sommige opleidingen worden aanvullende eisen gesteld aan de beheersing van Moderne Vreemde Talen (MVT). Het gaat dan om eisen die samenhangen met het beroep. In het examenprogramma kun je zien of er voor jouw opleiding beroepsgerichte eisen worden gesteld aan de beheersing van MVT.

 

 

 

 

 

Loopbaan en Burgerschap

Loopbaan en Burgerschap is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Bij dit onderdeel gaat het om jouw persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijk functioneren.

Loopbaanoriëntatie en -ontwikkeling
Bij loopbaanoriëntatie en -ontwikkeling staat jouw loopbaan centraal. Je leert hoe je sturing kunt geven aan jouw loopbaan in de richting van werk of een vervolgstudie. Je zoekt daarbij de aansluiting met jouw interesses, kwaliteiten en mogelijkheden.

Loopbaanoriëntatie en –ontwikkeling bestaat uit de volgende elementen:

  • Capaciteitenreflectie
  • Motievenreflectie
  • Werkexploratie
  • Loopbaansturing
  • Netwerken

Deze elementen komen onder meer terug tijdens de studieloopbaanbegeleiding (SLB).

Burgerschap
Bij Burgerschap gaat het om de rol die jij kunt spelen in onze maatschappij en de politiek. De leerlijn Burgerschap is samengesteld uit vier dimensies:

  • politiek-juridische dimensie
  • economische dimensie
  • sociaal-maatschappelijke dimensie
  • vitaal burgerschap

 

 

 

 

Hoe ga ik dat leren?

Onderwijsvisie DVC

Het Da Vinci College biedt onderwijs aan vanuit een bepaalde visie. Alles wat je gaat leren zal dus op een zelfde manier worden aangeboden. Dat betekent dat het onderwijs wordt samengesteld in overleg met de bedrijven waar jij voor gaat werken. Je werkt zoveel mogelijk met praktijkopdrachten. De theorielessen zijn bedoeld als ondersteuning voor die praktijkopdrachten. We proberen alle lessen aantrekkelijk te maken door o.a. ICT-middelen als ondersteuning te gebruiken.

 

Opbouw opleiding

Het Da Vinci College heeft het schooljaar opgedeeld in 4 blokken van 10 weken. Per blok wordt er een aantal opleidingsonderdelen aangeboden. Het gaat dan om lessen op school of beroepspraktijkvorming bij een bedrijf of een instelling. Hoe het opleidingsprogramma er voor jouw opleiding uit ziet kun je hieronder lezen.

Totaaloverzicht opleiding

In de lessentabel staat hoeveel uren onderwijs de opleiding verzorgt per onderdeel en per schooljaar. In de lessentabellen wordt een onderscheid gemaakt tussen reguliere en incidentele onderwijsactiviteiten. De reguliere activiteiten komen gedurende een blok elke week terug op het rooster. Bij incidentele activiteiten gaat het om onderwijs dat naast het reguliere programma wordt gepland.

Onder aan de tabellen wordt per schooljaar aangegeven:

  • hoeveel uren les er wordt gegeven (begeleide onderwijstijd)
  • Het aantal uren beroepspraktijkvorming (stage)
  • Een indicatie van het aantal uren zelfstudie (huiswerk)

 

Onderdelen leerjaar 1

ICT-toepassingen - Word 1 = Onderdeel Taakklasse 1a
Planning Blok 1 en 2
Kerntaken/Werkprocessen 1.1 en 1.5
Omschrijving

Beeldschermwerk, Gebruik van muis en toetsenbord, De juiste werkhouding achter een beeldscherm, Inrichting van de werkplek

Teksten (rapporteringen, brieven en overzichten) bewerken en opmaken (regelafstand, marges, woordafbreking, uitlijnen, knippen, kopiëren, plakken, vet, cursief, onderstrepen, lettergrootte, lettertype)

Werken met tabellen (rijen en kolommen verwijderen, toevoegen, cellen samenvoegen, tabelstijlen)

Voorkennis Geen
Studiemateriaal Reader Beeldschermwerk + Word, deel 1, materiaal op It's Learning
Werkvorm(en) Theorieles, Praktijktraining, Project H&M
Formatieve toets(en)

Theorie-praktijktoets: Theorie: beeldschermwerk, Praktijk: uitwerken van rapporten, brieven en overzichten in toetsweek 2

Code rapport ICT1

 

ICT-toepassingen - Theorie = Onderdeel Taakklasse 1a
Planning Blok 1 en 2
Kerntaken/Werkprocessen 1.1 en 1.3
Omschrijving

Electronische communicatie (Internet, Intranet, soorten netwerken, WWW), Netetiquette, FAQ's, Virussen, Computers, Hardware, Software, Intern en extern geheugen, Randapparatuur, Opslag/dataoverdracht

Voorkennis Geen
Studiemateriaal

Reader ICT-theorie, Praktijkboek Contacten H3.1.4

Werkvorm(en) Theorieles, Project H&M
Formatieve toets(en)

Theorietoets in toetsweek 2

Code rapport ICT2

 

ICT-toepassingen - Excel = Onderdeel Taakklasse 1e
Planning Blok 1 t/m 4
Kerntaken/Werkprocessen 1.1 en 2.9
Omschrijving

Werkblad opmaken/printen/beveiligen, kopiëren/plakken, kolommen/cellen aanpassen/toevoegen/verwijderen, Pagina opmaak, AutoOpmaak, toepassen van functies zoals: Som, Autosom, Gemiddelde, Min, Max, Afronden, Aantal, Als, Verticaal en horizontaal zoeken, relatieve en absolute celverwijzingen, afdrukken formules, grafieken

Voorkennis Geen
Studiemateriaal Materiaal op It's Learning
Werkvorm(en) Theorieles, Praktijktraining, Project H&M
Formatieve toets(en)

Praktijktoets in toetsweek 3

Code rapport ICT3

 

ICT-toepassingen - Access = Onderdeel Taakklasse 1e
Planning Blok 1 t/m 4
Kerntaken/Werkprocessen 1.1
Omschrijving

Ontwerpen van een database, maken van tabellen, formulieren, rapporten en queries, invoeren van gegevens, ontwerpweergave, gegevensbladweergave, autonummering

Voorkennis Geen
Studiemateriaal Materiaal op It's Learning
Werkvorm(en) Theorieles, Praktijktraining, Project H&M
Formatieve toets(en)

Praktijktoets in toetsweek 4

Code rapport ICT4

 

ICT-toepassingen - Word 2 = Onderdeel Taakklasse 1a
Planning Blok 3 en 4
Kerntaken/Werkprocessen 1.1 en 1.5
Omschrijving

Paginanummering, Stijlen, Inhoudsopgave, Mailmerge, Tabstops, Autocorrectie, Automatische nummering en opsommingstekens, Kop- en voetteksten, Voet- en eindnoten, Zoeken en vervangen, Verticaal centreren, WordArt

Voorkennis ICT-toepassingen - Word1
Studiemateriaal Reader ICT-Word, deel 2, materiaal op It's Learning
Werkvorm(en) Theorieles, Praktijktraining, Project H&M
Formatieve toets(en)

Praktijktoets in toetsweek 4

Code rapport ICT5

Onderdelen leerjaar 1 (vervolg)

Post verwerken en Archief beheren = Onderdeel Taakklasse 1a
Planning Blok 1 t/m 4
Kerntaken/Werkprocessen 1.1 en 1.3
Omschrijving

Het verwerken van inkomende en uitgaande post en het beheren, onderhouden en actualiseren van het archief

Voorkennis Geen
Studiemateriaal

Praktijkboek Post verwerken, hoofdstuk 1 t/m 7

Praktijkboek Archief beheren, hoofdstuk 1 t/m 6

Werkvorm(en) Theorieles, Project H&M
Formatieve toets(en)

Theorietoets in toetsweek 1 - Hoofdstuk 1 t/m 3

Theorietoets in toetsweek 2 - Hoofdstuk 4 t/m 7

Theorietoets in toetsweek 3 - Hoofdstuk 1 t/m 3

Theorietoets in toetsweek 4 - Hoofdstuk 4 t/m 6

Code rapport

PA1A + PA1B = Gemiddelde (Post)

PA2A + PA2B = Gemiddelde (Archiveren)

PA1 + PA2 = Gemiddelde => 5,5

 

Bijeenkomsten - Voor- en nacalculatie = Onderdeel Taakklasse 1e
Planning Blok 1 t/m 4
Kerntaken/Werkprocessen 2.9
Omschrijving

Maken van begrotingen, offertes, voor- en nacalculaties met behulp van Excel

Voorkennis Geen
Studiemateriaal

It's Learning en Praktijkboek Bijeenkomsten, hoofdstuk 5 t/m 7

Werkvorm(en) Theorieles, Project H&M
Formatieve toets(en)

Praktijktoets in toetsweek 2 - Materiaal It's Learning en Praktijkboek Bijeenkomsten, Hoofdstuk 5 t/m 7

Praktijktoets in toetsweek 4 - Praktijkboek Bijeenkomsten, Hoofdstuk 5 t/m 7

Code rapport

BIJ1 (Toetsweek 2)

BIJ4 (Toetsweek 4)

 

Bijeenkomsten - Vergaderen = Onderdeel Taakklasse 1b
Planning Blok 1 en 2
Kerntaken/Werkprocessen 2.3 en 2.4
Omschrijving

Organiseren van vergaderingen, notuleren en verslaglegging

Voorkennis Geen
Studiemateriaal Praktijkboek Vergaderen, hoofdstuk 1, 2 en 4 t/m 8
Werkvorm(en) Theorieles, Praktijktraining, Project H&M
Formatieve toets(en)

Theorietoets in toetsweek 1 - Hoofdstuk 1 en 2, 4 en 5

Theorietoets in toetsweek 2 - Hoofdstuk 6 t/m 8

Code rapport BIJ2A + BIJ2B = Gemiddelde

 

Bijeenkomsten - Agendabeheer/Outlook = Onderdeel Taakklasse 1a
Planning Blok 1 t/m 4
Kerntaken/Werkprocessen 1.1, 1.5 en 2.1
Omschrijving

Beheren/bijhouden van de agenda en takenlijst, invoeren en wijzigen van een relatiebestand

Voorkennis Geen
Studiemateriaal Materiaal op It's Learning, Praktijkboek Contacten, hoofdstuk 5.1 t/m 5.7
Werkvorm(en) Theorieles, Project H&M
Formatieve toets(en)

Theorie/praktijktoets in toetsweek 3

Code rapport BIJ3

 

Bijeenkomsten - 1 = Onderdeel van de Telefoontraining
Planning Blok 1 en 3
Kerntaken/Werkprocessen 1.5, 2.3, 2.5 en 2.7
Omschrijving

Ontvangen van bezoekers en het voorbereiden van een bijeenkomst

Voorkennis Geen
Studiemateriaal

Praktijkboek Contacten, hoofdstuk 7 t/m 9

Pratijkboek Bijeenkomsten, hoofdstuk 1 t/m 3

Werkvorm(en) Theorieles, Praktijktraining, Project H&M
Formatieve toets(en)

Theorietoets in toetsweek 1 - Praktijkboek Contacten, Hoofdstuk 7 t/m 9

Theorietoets in toetsweek 3 - Praktijkboek Bijeenkomsten, Hoofdstuk 1 t/m 3

Code rapport BIJ5 (Toetsweek 1 + 3 = gemiddelde)

Onderdelen Leerjaar 2

ICT-toepassingen - Word 3/PowerPoint/Prezi = Onderdeel Taakklasse 1a

Planning

Blok 7

Kerntaken/Werkprocessen

1.1 en 2.3

Omschrijving

Verantwoorde lay-out, ontwerpen van folder, inhoudsopgave/index, opsomming meerdere niveau's, randen/arceringen, watermerk, papierformaat, kolommen, tabel, grafiek, mailmerge (sorteren en selecteren), etiketten, ontwerpen van presentatie

Voorkennis

ICT-toepassingen - Word1, Word2 en Word3

Studiemateriaal

Reader ICT-Word deel 1 t/m 3, Reader ICT-PowerPoint/Prezi deel 1 en 2

Werkvorm(en)

Theorieles, Praktijktraining, Project H&M

Formatieve toets(en)

Praktijktoets in toetsweek 5

Code rapport

ICT6

 

Bijeenkomsten - 2 = Onderdeel Taakklasse 1a

Planning

Blok 7

Kerntaken/Werkprocessen

1.1, 1.5, 2.3 en 2.7

Omschrijving

Module Samenwerken

Voorkennis

Geen

Studiemateriaal

Organiseer je werk, H4 t/m H7

Werkvorm(en)

Theorieles

Formatieve toets(en)

Theorietoets in toetsweek 5

Code rapport

BIJ6

 

Telefoontraining en Onderdeel van Taakklasse 1b

Planning

Blok 7

Kerntaken/Werkprocessen

1.2, 2.2, 2.3 en 2.5

Omschrijving

Regels voeren van telefoongesprekken en bezoekers ontvangen

Voorkennis

Geen

Studiemateriaal

Contacten, H1 t/m 4 en H6

Werkvorm(en)

Theorieles

Formatieve toets(en)

Theorietoets in toetsweek 5

Code rapport

BIJ7

 

Bijeenkomsten - Voor-en nacalculatie = Onderdeel Taakklasse 1e

Planning

Blok 7

Kerntaken/Werkprocessen

2.9

Omschrijving

Maken van begrotingen, offertes, voor- en nacalculaties met behulp van Excel

Voorkennis

Behandelde stof in leerjaar 1

Studiemateriaal

It's Learning

Werkvorm(en)

Theorieles

Formatieve toets(en)

Praktijktoets in toetsweek 7

Code rapport

BIJ8

 

In leerjaar 2 start je eerste BPV-periode gedurende blok 5 en blok 6. In de jaarplanning zie je hoe lang de BPV-periode is. Op It's Learning vind je de benodigde documenten.

Nederlands

 
Nederlands en Onderdeel Taakklasse 1d
Planning Blok 2
Kerntaken/Werkprocessen 1.2 en 2.4
Omschrijving

Maken van een samenvatting

Voorkennis VMBO-MBO niveau 2
Studiemateriaal Theorieboeken (zie boekenlijst) en behandeld lesmateriaal
Werkvorm(en) Theorieles, Project H&M
Formatieve toets(en)

Theorietoets in toetsweek 2

 
Code rapport NED1

 

Nederlands en Onderdeel Taakklasse 1d
Planning Blok 3
Kerntaken/Werkprocessen 1.1
Omschrijving

Schrijven van een brief

Voorkennis VMBO-MBO niveau 2
Studiemateriaal Theorieboeken en behandeld lesmateriaal
Werkvorm(en) Theorieles, Project H&M
Formatieve toets(en)

Theorietoets in toetsweek 3

 
Code rapport NED2

 

Nederlands en Onderdeel Taakklasse 1d
Planning Blok 4
Kerntaken/Werkprocessen 1.1 en 2.4
Omschrijving

Schriftelijke berichten vormgeven

Voorkennis VMBO-MBO niveau 2
Studiemateriaal Theorieboeken en behandeld lesmateriaal
Werkvorm(en) Theorieles, Project H&M
Formatieve toets(en)

Theorietoets in toetsweek 4

 
Code rappoprt NED3

Rekenen

 
Niveau 3
Planning Blok  1 t/m 4
Niveau 2F
Omschrijving Getallen, Verhoudingen, Meten & Meetkunde, Verbanden
Voorkennis Startrekenen 1F
Studiemateriaal Startrekenen 2F
Werkvorm(en) Theorieboek Startrekenen 2F + Startrekenen Deviant digitale versie
Formatieve toets(en)

Praktijktoets Getallen in toetsweek 1

Praktijktoets Verhoudingen in toetsweek 2

Praktijktoets Meten & Meetkunde in toetsweek 3

Praktijktoets Verbanden in toetsweek 4

Code rapport REK1, REK2, REK3, REK4

 

Niveau 4
Planning Blok  7 en 8
Niveau 3F
Omschrijving Getallen en Verhoudingen
Voorkennis Startrekenen 2F
Studiemateriaal Startrekenen 3F
Werkvorm(en) Theorieboek Startrekenen 3F + Startrekenen Deviant digitale versie
Formatieve toets(en)

Praktijktoets Getallen in toetsweek 5

Praktijktoets Verhoudingen in toetsweek 6

Code rapport REK5, REK6
 

 

Engels

Om het vak Engels zo goed mogelijk aan te bieden heeft het Da Vinci College een Talencentrum. Op de locaties Dordrecht en Gorinchem heeft het talencentrum eigen lesruimtes. Een aantal docenten Engels werkt niet in het Talencentrum maar decentraal in een aan hen toegewezen opleiding. Zij verzorgen lessen Engels aan voornamelijk die studenten die een niveau 2 opleiding volgen.

De docenten van het Talencentrum werken nauw samen met de onderwijsteams. Zij hebben regelmatig contact met de studieloopbaanbegeleider over jouw presentie en studievoortgang.

Op deze pagina lees je meer over het vak Engels:

  • Studiemateriaal voor Engels
  • Werkvormen
  • Opbouw van het programma
  • Formatieve toetsing
  • Extra ondersteuning 

Materiaal voor Engels

In het huidige schooljaar werk je met de volgende materialen:

  • Taalblokken van uitgeverij Malmberg (werkboek en leerwerkboek),
  • licentie Taalblokken (digitale ondersteuning Taalblokken), 

De digitale leeromgeving It’s learning is ook voor het Talencentrum belangrijk. In It’s learning vind je relevante informatie, zoals:

  • studiewijzers,
  • informatie over toetsing en examinering,
  • lesinhoud. 

Werkvormen

Je krijgt óf klassikaal uitleg óf je voert taalopdrachten uit m.b.v. de PC of laptop. Daarnaast wordt er in kleinere groepen spreekvaardigheid of gespreksvaardigheid geoefend. 

Opbouw van het programma

Het Talencentrum werkt met een modulaire opzet van het lesprogramma. De modulaire opzet houdt in dat het schooljaar is verdeeld in 4 periodes (modules) van 10 weken. 


Niveau 3 en 4
Je kunt in periode 4 al 3 vaardigheiden afronden met een summatieve toets (instellingsexamen). 

Periode 1

Periode 2

Periode 3

Periode 4

Spreken en Gesprekken Voeren

Schrijven

Spreken en Gesprekken Voeren

Schrijven

Spreken en Gesprekken Voeren

Schrijven

Summatieve Toetsen Spreken en Gesprekken Voeren

Schrijven

 

Periode 5

Periode 6

Einde periode 6

Lezen

Luisteren

 Luisteren

Lezen

Centraal Examen

Lezen/Luisteren

 

Indien je aan het eind van periode 3 de toetsen gemiddeld voldoende hebt afgerond op het voor jouw opleiding vereiste niveau, ben je klaar met het generieke gedeelte en kun je je in periode 4 richten op de summatieve toetsing voor Spreken, Gesprekken voeren en Schrijven.

 

Indien je aan het eind van periode 6 beide toetsen voldoende hebt afgerond op het voor jouw opleiding vereiste niveau, ben je klaar met het generieke gedeelte en kun je je   richten op de summatieve toetsing (Centraal Examen) voor Lezen en Luisteren.

Formatieve toetsing

Je maakt aan het einde van een periode een formatieve toets.

(een voorwaardelijke toets die toegang geeft tot een summatieve toets; examen)

In leerjaar 1 zijn er 3 schriftelijke toetsen en 1 mondelinge toets.

Is het resultaat van de formatieve toetsen hoger of gelijk aan een 5,5 dan mag je in periode 4 de summatieve toetsen (de instellingsexamens) doen. Zo niet dan heb je een herkansingsmogelijkheid.


Extra ondersteuning

Ter voorbereiding op je examen kan je gebruikmaken van de mogelijkheden van examentraining.

Doorstroom naar het HBO (niveau 4)

Indien je een hoog taalvaardigheidsniveau hebt, kun je (bij voldoende belangstelling) Anglia certificaten halen om de doorstroom naar het HBO te vergemakkelijken. Nadere informatie is bij het Talencentrum verkrijgbaar.

 
Engels - Beroepsspecifiek en Onderdeel Taakklasse 1c
Planning Blok 4
Kerntaken/Werkprocessen 1.1
Omschrijving

Grammatica/Correspondentie a

Voorkennis Startniveau A2
Studiemateriaal Reader
Werkvorm(en) Theorieles
Formatieve toets(en)

Theorietoets in toetsweek 4

Code rapport ENG1

 

Engels - Beroepsspecifiek en Onderdeel Taakklasse 1c
Planning Blok 7
Kerntaken/Werkprocessen 1.1
Omschrijving

Grammatica/Correspondentie b

Voorkennis Startniveau B1
Studiemateriaal Reader
Werkvorm(en) Theorieles
Formatieve toets(en)

Theorietoets in toetsweek 5

Code rapport ENG2

 

Tweede moderne vreemde taal

In vrijwel alle beroepen heb je tegenwoordig te maken met “vreemde talen”. Dit komt omdat ons land een belangrijke handelsnatie is in de wereld. Maar ook omdat nu eenmaal niet veel mensen Nederlands spreken buiten ons eigen land. De moderne vreemde taal (MVT) Engels is niet meer de enige gebruikte vreemde taal in en buiten de Europese Unie. Daarom kun je bij ons ook Duits, Frans en/of Spaans volgen.

Het niveau dat je per onderdeel moet bereiken voor je diploma is afhankelijk van de opleiding die je volgt. (niveau-indeling volgens European Framework)

Behalve voor de opleiding op het MBO kan het ook handig en noodzakelijk zijn een tweede moderne vreemde taal te volgen omdat je dat ook op het HBO wilt gaan volgen.

Bij deze tweede moderne vreemde taal wordt er aandacht geschonken aan de volgende onderdelen:

Leesvaardigheid, Luistervaardigheid, Spreekvaardigheid en Schrijfvaardigheid.

Met behulp van boeken en computer werk je de lesstof van de niveaus door tot het niveau dat je nodig hebt voor jouw diploma. Daarbij horen ook voorwaardelijke toetsen (formatieve toetsen) en de uiteindelijke examentoetsen (summatieve toetsen) die verdeeld zijn over de gehele opleiding.

 

 
Duits
Planning Blok 1
Kerntaken/Werkprocessen 1.2
Omschrijving Luistervaardigheid
Voorkennis Taalblokken A1 Luisteren
Studiemateriaal Malmberg Taalblokken 2
Werkvorm(en) Audiofragmenten
Formatieve toets(en) Ja in toetsweek 1
Code rapport DUI1

 

Duits
Planning Blok 2
Kerntaken/Werkprocessen 2.5
Omschrijving Baliegesprek
Voorkennis Woordenschat Baliegesprekken
Studiemateriaal Taalblokken Gesprekken voeren
Werkvorm(en) Mondeling 15 minuten per tweetal
Formatieve toets(en) Ja in toetsweek 2
Code rapport DUI3

 

Duits
Planning Blok 3
Kerntaken/Werkprocessen 1.2
Omschrijving Leesvaardigheid
Voorkennis Taalblokken A1 Lezen
Studiemateriaal Malmberg Taalblokken 2
Werkvorm(en) Teksten
Formatieve toets(en) Ja in toetsweek 3
Code rapport DUI5

 

Duits
Planning Blok 4
Kerntaken/Werkprocessen 1.2
Omschrijving Telefoongesprekken
Voorkennis Woordenschat Gesprekken voeren
Studiemateriaal Taalblokken Gesprekken voeren
Werkvorm(en) Mondeling 15 minuten per tweetal
Formatieve toets(en) Ja in toetsweek 4
Code rapport DUI7

 

Duits
Planning Blok 7
Kerntaken/Werkprocessen 1.2
Omschrijving Luistervaardigheid
Voorkennis Taalblokken A2 Luisteren
Studiemateriaal Malmberg Taalblokken 2
Werkvorm(en) Audiofragmenten
Formatieve toets(en) Ja in toetsweek 5
Code rapport DUI9

 

Duits
Planning Blok 7
Kerntaken/Werkprocessen 1.2
Omschrijving Leesvaardigheid
Voorkennis Taalblokken A2 Lezen
Studiemateriaal Malmberg Taalblokken 2
Werkvorm(en) Teksten
Formatieve toets(en) Ja in toetsweek 5
Code rapport DUI11

 

Loopbaan en Burgerschap

Tijdens je opleiding word je niet alleen opgeleid tot een beroepsbeoefenaar, maar ook tot een volwassen lid van de maatschappij. Hiervoor moet je kennis en inzicht hebben over een aantal maatschappelijke onderwerpen. In de lessen burgerschap ga je hier aan werken.

We gaan werken aan de volgende onderwerpen: Sociaal maatschappelijke dimensie (hoe gaan we met elkaar om), Politiek-juridische dimensie (politiek en de wet), Economische dimensie (arbeid en consument),  Vitaal Burgerschap (gezondheid) en loopbaan (begeleiding van je studie).

Het programma bestaat uit lessen, opdrachten waarmee je zelfstandig aan de slag gaat en verschillende projecten die je gaat doen. De lessen, opdrachten en projecten behoren tot het formatieve deel van burgerschap. Daarnaast ga je bewijsstukken verzamelen voor in je portfolio. Wanneer je het portfolio aan het einde van een blok voldoende afgetekend hebt, krijg je een certificaat als bewijs dat je het onderdeel hebt afgesloten.

Klik op kwalificatie-eisen voor meer informatie.

Loopbaan en Burgerschap (LPP-Dordrecht)

Planning

Blok 3 en 4 en Blok 7 en 8

Kerntaken/Werkprocessen

2.1

Omschrijving

De sociaal-maatschappelijke dimensie, de politiek-juridische dimensie, de economische dimensie en de dimensie vitaal burgerschap

Voorkennis

Geen

Studiemateriaal

Schokland 3.0, pagina 23 t/m 222 + gebruikte PowerPointpresentaties op It's Learning

Werkvorm(en)

Theorieles

Summatieve toets(en)

Theorietoets in toetsweek 3: Schokland 3.0, pagina 23 t/m 80

Theorietoets in toetsweek 4: Schokland 3.0, pagina 81 t/m 142 + gebruikte PowerPointpresentaties

Theorietoets in toetsweek 5: Schokland 3.0., pagina 143 t/m 184

Theorietoets tijdens de lessen vóór 1-6-2016: Schokland 3.0, pagina 185 t/m 222 + gebruikte PowerPointpresentaties

 

Loopbaan en Burgerschap (MBW-Gorinchem)

Planning

Blok 1, 2, 3 en 4

Kerntaken/Werkprocessen

2.1

Omschrijving

De sociaal-maatschappelijke dimensie, de politiek-juridische dimensie, de economische dimensie en de dimensie vitaal burgerschap

Voorkennis

Geen

Studiemateriaal

Schokland 3.0, pagina 23 t/m 80 + nieuwsactualiteiten

Werkvorm(en)

Theorieles

Summatieve toets(en)

Theorietoets in toetsweek 1: Schokland 3.0, pagina 23 t/m 80

Theorietoets in toetsweek 2: Schokland 3.0, pagina 81 t/m 142

Theorietoets in toetsweek 3: Schokland 3.0, pagina 143 t/m 184

Theorietoets in toetsweek 4: Schokland 3.0, pagina 185 t/m 222

 

BPV informatie

In leerjaar 2 vind je BPV-periode plaats in blok 5 en blok 6. In de jaarplanninng zie je hoe lang je BPV-periode is. Op It's Learning vind je de benodigde documenten. Tijdens de BPV-periode worden de werkprocessen 1.2, 1.4 en 2.5 worden geëxamineerd.

Leren in een 'Internationale' omgeving

De wereld om ons heen verandert, heel snel! Misschien ga jij straks wel werken in een beroep dat nu nog niet bestaat. Ook zijn er steeds meer beroepen die ICT gebruiken of erop gebaseerd zijn. Daarnaast wordt er steeds meer ‘over de grenzen’ samen gewerkt. Om goed voorbereid te zijn op deze toekomst heb je dus speciale vaardigheden en andere talen nodig. Deze vaardigheden noemen we de ‘21st century skills’.

Om je voor te bereiden op deze skills bieden wij verschillende mogelijkheden. Iedere student heeft de mogelijkheid stage te lopen in het buitenland. Wij helpen je bij het vinden van zo’n stage en begeleiden je tijdens die stage. Op deze manier doe jij een leerzame ervaring op.

Ook kun je speciale modules volgen die het Da Vinci College heeft ontwikkeld. Zelfs als je niet op internationale stage gaat, zijn er projecten waaraan je kan meewerken. Zo wordt er in lessen ook aandacht besteed aan het samenwerken met studenten of bedrijven in het buitenland. Op deze manieren wil het Da Vinci College jou ‘the skills of the 21st Century’ meegeven.

Kijk op Davinciworldwide voor meer informatie op buitenlandse stages en internationale projecten. Je kunt ook een email sturen naar de heer A. Schoonhoven.

Hoe kan ik mijn studievoortgang volgen?

Visie op begeleiding DVC

De begeleiding van studenten is een belangrijk handelsmerk van het Da Vinci College.

Door deze professionele begeleiding wil het Da Vinci College jouw persoonlijke ontwikkeling bevorderen. Dit doen we door ons te richten op zowel de theorie (kennis) als de praktijk (kunde).

 

Studievoortgang

De hele opleiding is er op gericht om je goed voorbereid naar het examen te leiden. We maken onderscheid tussen ontwikkelingsgerichte toetsing (formatieve toetsing) tijdens je opleiding en examinering (summatieve toetsing) als afsluiting van je opleiding.

Om door te gaan naar het volgende leerjaar moet je hebben aangetoond dat je voldoende vorderingen hebt gemaakt. Dit vaststellingsmoment heet studievoortgang. De studie­voortgangs­regeling beschrijft de norm voor een positief studieadvies.

Studiepunten

Locatie LLP en MBW

Minimaal te behalen studiepunten voor te verrichten prestaties in leerjaar 1 = 45, waarbij een aantal prestaties verplicht (v) zijn. In leerjaar 2 moet het totaal aantal studiepunten minimaal 55 zijn om deel te mogen nemen aan het examenproject.

Voor LLP geldt een verplichte weekstage (in leerjaar 1) = 5 studiepunten

Overige prestaties = 1 studiepunt per uur

Prestaties

Verplicht

 

 

Informatie verstrekken

Code rapport = PRS1

 5 uur = (v)

Bezoekers ontvangen

Code rapport = PRS2

 5 uur = (v)

Diverse secretariële taken

Code rapport = PRS3

35 uur = (v)

 

 

 

Wijzigingen voorbehouden

 

 

Voortgang per periode

Blok 1

Opleidingsonderdeel

Formatieve toets

Post verwerken en Archief beheren

Post verwerken H1 t/m H3

Bijeenkomsten - Vergaderen

Vergaderen H1, H2, H4 en H5

Bijeenkomsten 1

Contacten H7 t/m H9

Rekenen

Getallen

Engels

Taalblokken, H1 en H2

Duits

Luisteren

 

Blok 2

Opleidingsonderdeel

Formatieve toets

ICT-toepassingen

Word 1

ICT-theorie

Post verwerken en Archief beheren

Post verwerken H4 t/m H7

Bijeenkomsten - Voor en nacalculatie

Bijeenkomsten H5 t/m H7

Bijeenkomsten - Vergaderen

Vergaderen H6 t/m H8

Nederlands

Samenvatting maken

Rekenen

Verhoudingen

Engels

 

Duits

Baliegesprek voeren

 

Blok 3

Opleidingsonderdeel

Formatieve toets

ICT-toepassingen

Excel

Post verwerken en Archief beheren

Archief beheren H1 t/m H3

Bijeenkomsten - Outlook/Agendabeheer

Agenda beheren, takenlijst en relatiebestand

Bijeenkomsten 1

Bijeenkomsten H1 t/m H3

Nederlands

Schrijven van een brief

Rekenen

Meten en meetkunde

Engels

 

Duits

Leesvaardigheid

 

Blok 4

Opleidingsonderdeel

Formatieve toets

ICT-toepassingen

Access

Word2

Post verwerken en Archief beheren

Archief beheren H4 t/m H6

Bijeenkomsten - Voor- en nacalculatie

Bijeenkomsten H5 t/m H7

Nederlands

Schriftelijke berichten vormgeven

Rekenen

Verbanden

Engels

 

Grammatica en Correspondentie A (beroepsgericht)

Duits

Telefoongesprek voeren

 

Blok 7

Opleidingsonderdeel

Formatieve toets

ICT-toepassingen

Word3/PowerPoint/Prezi

Duits

Luistervaardigheid en Lezen

Bijeenkomsten 2

Organiseer je werk H4 t/m H7

Rekenen

Getallen (3F)

Telefoontraining

Contacten H1 t/m 4 en H6

Bijeenkomsten - Voor- en nacalculatie

Materiaal It's Learning

 

Blok 8

Opleidingsonderdeel

Formatieve toets

Rekenen

Verhoudingen (3F)

 

 

 

In welke blokken de summatieve toetsing van Loopbaan en Burgerschap worden afgenomen kijk je in het schema onder de kop "Hoe ga ik dat leren?" bij Loopbaan en Burgerschap.

Voortgangseisen

Gedurende jouw opleiding krijg je een aantal malen een advies over het vervolg van jouw studie. Aan dit studieadvies zijn voortgangseisen verbonden.

Voor voortgang met de opleiding voor secretaresse op niveau 3 moet de cursist aan onderstaande criteria voldoen!

  • alle behaalde resultaten van alle vakken zijn minimaal een 4,5 of hoger

  • de moderne vreemde talen, Nederlands en rekenen zijn elk gemiddeld 4,5 of hoger

  • het vak Post verwerken en Archief beheren is (eventueel na herkansing) een 5,5 of hoger

  • 4 schoolverklaringen voor het oriëntatieproject Hoe ziet jouw toekomst er uit? en de taakklasse 1 t/m 3 van H&M (Hendriks en Mauwen) vóór de toetsweken

  • de benodigde studiepunten van het leerjaar zijn behaald voor prestaties en bijzondere activiteiten

  • minimaal 1 certificaat (De Plint = alleen voor LLP)

  • de ZEP-stage met een voldoende is afgerond (voor LLP en MBW)

  • minder dan tweemaal opeenvolgend een onvoldoende voor functioneren/beroepshouding (zie reflectieverslagen Traject-/POP-/PAP-gesprekken)

  • niet meer dan 3 onvoldoendes (na herkansing) op het rapport staan

Algemene opmerkingen

  • alle aangeboden portfolio-opdrachten zijn gemaakt en met een voldoende resultaat afgerond

  • de cursist heeft na ieder blok recht op 2 herkansingen

  • extra herkansingen voor Post verwerken en Vergaderen in blok 1, voor Archief beheren in blok 3

  • een cursist heeft naast de herkansingsmomenten recht op maximaal 2 reparatiemomenten voor de duur van de gehele opleiding

  • deelname aan de geplande traject-, pop- en reflectiegesprekken heeft plaatsgevonden en hieruit zijn leervragen en is leervoortgang vastgesteld (incl. beoordeling houdingslijst op Accuratesse, Samenwerken, Beroepshouding, Zelfstandigheid en Doorzettingsvermogen. Code rapport = PC1, PC2, PC3, PC4 en PC5).

Voldoet de cursist niet aan bovenstaande criteria, dan wordt overwogen de opleiding op een lager niveau af te ronden. Ook is het mogelijke dat de cursist het advies krijgt zich op een andere opleiding buiten het administratieve beroepenveld te oriënteren. De beslissing over het afronden op een lager niveau of een advies om een andere opleiding te kiezen, wordt genomen door de domeinleider/cq. beoordelingsvergadering. De domeinleider behoudt zich het recht voor af te wijken van bovenstaande normen.


De volgende adviezen worden na het eerste leerjaar gegeven:

* Positief studieadvies:
Je voldoet aan de eisen en verwachtingen die op dit moment gelden en je verdient daardoor een positief studieadvies voor het vervolgen van de opleiding niveau 3.

* Negatief studieadvies:
Het is van belang om goed te overwegen de opleiding voort te zetten. Er is grote twijfel uitgesproken over het halen van de beroepskwalificatie op niveau 3.

* Bindend negatief studieadvies:
Je hebt de gemaakte afspraken binnen het negatieve studieadvies niet opgevolgd. Dit betekent dat je de opleiding per direct moet verlaten. Dit bindend negatief studieadvies wordt na overleg met de docenten door de leidinggevende persoonlijk in een exitgesprek gegeven. Je kunt, in overleg met het servicecentrum bekijken of er een andere opleiding binnen Da Vinci mogelijk is. Dit geldt niet bij een sanctie als verwijdering van school die alleen door het College van Bestuur gegeven kan worden. Bij verwijdering kan je niet meer ingeschreven worden bij het Da Vinci College.

 

 

Begeleiding

Studieloopbaanbegeleider

Gedurende  jouw studie op het Da Vinci College heb je begeleiding van een studieloopbaanbegeleider. De studieloopbaanbegeleider is je eerste aanspreekpunt binnen de opleiding. Je kunt bij hem of haar altijd terecht als je vragen hebt of als je ondersteuning bij je studie kunt gebruiken. Per jaar heb je een aantal gesprekken met je studieloopbaanbegeleider over je studievoortgang en je loopbaan.

Remedial teachers voor taal of rekenen

Heb je ernstige taal of rekenproblemen dan zijn er, naast de docenten van de reparatietrajecten,  ook remedial teachers  aanwezig. Zij kunnen jou via individuele begeleiding helpen zo goed mogelijk te functioneren bij dyslexie en dyscalculie.

Passend onderwijs

Heb je bij de intake aangegeven dat je passend onderwijs nodig hebt wordt er voor jou een plan gemaakt welke extra ondersteuning je krijgt om je opleiding goed te doorlopen. Hierover heb je contact met je studieloopbaanbegeleider en de ambulant begeleider. Ieder jaar wordt deze begeleiding geëvalueerd en wordt er opnieuw bekeken wat voor begeleiding je nodig hebt.

Zorgcoördinator

Loop je door persoonlijke problemen vast in je opleiding,  dan kan een zorgcoördinator specifieke hulp en begeleiding aanbieden door een aantal coaching-gesprekken of door je door te verwijzen naar het servicecentrum.

Servicecentrum

Heb je meer vragen of hulp nodig, dan is het Servicecentrum er om jou verder te helpen. Het Servicecentrum kan helpen door trainingen, coaching, praktische hulp bij financiële problemen of huisvesting.  Als het voor jou beter is wordt je, in overleg met de zorgcoördinator en het servicecentrum, doorverwezen naar gespecialiseerde hulpverlening buiten de school.

Loopbaancentrum

Het loopcentrum is er als je advies nodig hebt bij het zoeken naar een andere opleiding of het ontdekken van je capaciteiten. De doorverwijzing naar het loopcentrum verloopt altijd via je studieloopbaanbegeleider en de zorgcoördinator. 

 

Tussentijdse beëindiging van de opleiding

Als je de opleiding tussentijds wilt beëindigen bespreek je je voornemens met je trajectbegeleider, die je doorverwijst naar een medewerker van het Student Service Centrum, gebouw Bianco.

  • Deze medewerker bespreekt met jou je besluit
  • Je ontvangt een formulier dat je ingevuld en ondertekend moet inleveren bij de Front Office van jouw opleiding
  • Als je nog geen 18 jaar bent, moet dit schrijven ondertekend zijn door een van je ouders/verzorgers
  • Je ontvangt een schriftelijk bewijs van uitschrijving
  • De school meldt jouw uitschrijving bij de Informatie Beheer Groep
  • Als je nog leerplichtig bent op het moment van uitschrijving meldt de school dit bij de leerplichtambtenaar
  • Het openstaande bedrag op de betaalkaart kan na ondertekening door de domeinleider uitbetaald worden bij de financiële administratie of het servicepunt
  • Geleende boeken en/of ander materiaal. moeten voor de datum van uitschrijving ingeleverd zijn.

Wanneer mag ik examen doen?

Wat betekent een Go/No go?

Voordat je aan een examen kunt deelnemen, moet je hebben aangetoond dat je niveau voldoende hoog  is om dat examen te kunnen halen. Dit vaststellingsmoment noemen we een ‘Go / No Go’ voor examinering. Je krijgt een positief advies voor deelname aan een examenonderdeel (een GO) wanneer de voortgang voldoet aan de verwachtingen.  

 

Go/No go Beroepsgericht

Voordat je aan het examenproject kunt deelnemen moet je hebben aangetoond dat je niveau voldoende hoog is om het examenproject te kunnen halen. Het opleidingsteam adviseert wanneer je kunt examineren. De resultaten van de formatieve toetsen zijn daarbij leidend en zijn minimaal een 5,5 of hoger.

Go/No go Nederlands

Je krijgt een Go voor de examens Nederlands als je de formatieve toetsen met een voldoende hebt afgerond en de eindtoets 2F van Studiemeter met minimaal een 5,5 hebt afgerond.

Go/No go Rekenen

2F niveau 3

Leerling mag aan het instellingsexamen of pilotexamen deelnemen als:

  • De leerling alle vier de domein eindtoetsen gemaakt heeft
  • Minimaal voor drie domein eindtoetsen een voldoende heeft
  • Gemiddelde van de vier domein eindtoetsen voldoende is

Een leerling mag opgegeven worden voor een pilotexamen als deze minimaal 3 domein eindtoetsen gemaakt heeft en daarvan minimaal 2 domein eindtoetsen voldoende heeft. Voor het examen moet deze leerling het vierde domein af hebben en aan bovenstaande voorwaarde voldoen om deel te mogen nemen aan het pilotexamen.

Een leerling mag pas aan een domein eindtoets deelnemen als de leerling volgens de planner de opdrachten uit het boek 2F startrekenen gemaakt heeft en van dat domein de instaptoets, oefeningen en oefentoets gemaakt heeft in startrekenen op de computer

Go/No go Engels

Niveau 3 en 4

In elke lesperiode van 10 weken waarin een vaardigheid centraal staat, wordt bij de studenten een formatieve toets afgenomen. Het resultaat van deze toets bepaalt of de betreffende student kan deelnemen aan de summatieve toetsen. De summatieve toetsen vinden plaats in periode 4 en aan het eind van periode 6. 

Het resultaat van de formatieve toetsen moet gemiddeld een 5,5 of hoger zijn.

Dit gebeurt voor periode 1 tot en met 3; en apart voor periode 5 en 6.

Periode 1 tot en met 3 heeft ook een mondelinge formatieve toets.

Periode 5 en 6 hebben 2 formatieve toetsen. Het resultaat van deze formatieve toetsen moet ook gemiddeld een 5,5 of hoger zijn.

Vaardigheid

Go-no go voorwaarde

Gesprekken voeren

In totaal 4 toetsen (1 mondeling) waarvan het gemiddelde resultaat minimaal 5,5 is geven toegang tot summatieve toetsing van Gesprekken; Spreken en Schrijven.

Spreken

In totaal 4 toetsen (1 mondeling) waarvan het gemiddelde resultaat minimaal 5,5 is geven toegang tot summatieve toetsing van Gesprekken; Spreken en Schrijven.

Schrijven

In totaal 4 toetsen (1 mondeling) waarvan het gemiddelde resultaat minimaal 5,5 is geven toegang tot summatieve toetsing van Gesprekken; Spreken en Schrijven.

Lezen

In totaal 2 toetsen waarvan het gemiddelde resultaat minimaal 5,5 is geven toegang tot summatieve toetsing van Lezen en Luisteren.

Luisteren

In totaal 2 toetsen waarvan het gemiddelde resultaat minimaal 5,5 is geven toegang tot summatieve toetsing van Lezen en Luisteren.


 

Hoe ziet de examinering eruit?

Agenda en regels

Hier kun je meer lezen over:

  • De planning van de examens
  • Een overzicht van de exameninstrumenten
  • Aangepaste examinering
 
Planning van de examens Locatie LLP - Dordrecht, Locatie MBW - Gorinchem en Locatie LVT - Zwijndrecht
  Blok 1 Blok 2 Blok 3 Blok 4
2015-2016     LB2.3 (Sociaal Maatschappelijk) LB2.1 (Politiek)
  Blok 5 Blok 6 Blok 7 Blok 8
2016-2017   Examenproject BPV werkproces 1.2, 1.3 en 2.5 LB2.2 (Economisch)

LB2.4 (Vitaal Burgerschap)

Examenproject Kerntaak 1 en Kerntaak 2 en beroepsgerircht:
- Nederlands schrijven
- Engels schrijven
- Engels gesprekken voeren

 

In het examenreglement staan de regels van het Da Vinci College die gelden voor de examinering. Voor de centrale examens(COE) gelden aanvullende regels. Deze zijn terug te vinden in het handboek COE dat is in te zien bij de examencommissie.

 

Een overzicht van de examen instrumenten

Hieronder staat een overzicht van de exameninstrumenten die binnen het Da Vinci College worden ingezet. Niet alle instrumenten komen in het examenprogramma van jouw opleiding aan bod.

Proeve van Bekwaamheid (PvB)

Een Proeve van Bekwaamheid bestaat uit een aantal praktijkopdrachten die worden geëxamineerd in de beroepspraktijk. Als student toon je aan dat je de werkprocessen beheerst die in de Proeve van Bekwaamheid aan bod komen.

Praktijkopdracht/vaardigheidsexamen

Een praktijkopdracht heeft dezelfde kenmerken als een Proeve van Bekwaamheid maar heeft een kleiner bereik. Het gaat daarbij om een beperkt aantal werkprocessen. Net zoals bij een Proeve van Bekwaamheid voer je een praktijkopdracht uit in een werksituatie uitde praktijk.

Examenproject

Een examenproject is een alternatief voor een Proeve van Bekwaamheid. Een examenproject bestaat uit een aantal opdrachten die op school worden uitgevoerd in een gesimuleerde beroepsomgeving.

Portfoliobeoordeling

Een portfolio bestaat uit een verzameling bewijsstukken waarmee jij aantoont aan welke opdrachten je hebt gewerkt en wat daar de resultaten van zijn. De opdrachten hebben altijd te maken met de werkprocessen uit het kwalificatiedossier.

Theorie examen

Bij een theorie examen gaat het om het beoordelen van vakkennis of vaardigheden die kenmerkend zijn voor het beroep en onvoldoende aan bod komen in een Proeve van Bekwaamheid, praktijkopdracht of een examenproject. Een theorie examen kan schriftelijk, mondeling of digitaal vai de computer worden afgenomen.

Reflectiegesprek

In een reflectiegesprek staat de 'waarom' vraag centraal. Je reflecteert op jouw handelen door een toelichting te geven op de wijze waarop jij een praktijkopdracht hebt uitgevoerd. Het gaat dan om de keuzes die je gemaakt hebt.

Criteriumgericht interview (CGI)

In een criteriumgericht inteview staat de 'hoe' vraag centraal. Je bespreek dan een beroepssituatie en geef je aan hoe jij in die situatie gehandeld hebt. Bij een criteriumgericht interview krijg je vragen over jouw handelen zoals: wat deed je precies, wat was jouw aandeel of hoe reageerde je?

Centraal Ontwikkelde Examen (COE)

Centraal ontwikkelde examens zijn examens die landelijk worden afgenomen onder alle mbo studenten. Er zijn centraal ontwikkelde examens voor rekenen en Nederlands. Bij rekenen gaat het om alle vaardigheden. Bij Nederlands worden twee van de vijf vaardigheden (lezen en luisteren) centraal geëxamineerd. De andere vaardigheden worden via een instellingsexamen geëxamineerd.

Het College voor Examens is verantwoordelijk voor de Centraal Ontwikkelde Examens. De afname ligt in handen van het Cito.

Instellingsexamen

Een instellingsexamen is een examen waarvoor het Da Vinci College verantwoordelijk is. Bij instellingsexamens gaat het met name om examens voor Nederlands. De vaardigheden spreken, gespreken voeren en schrijven worden altijd afgenomen via een instellingsexamen.

 

Aangepaste examens

Aanvragen t.b.v. aanpassingen voor gehandicapten tijdens examens kunnen schriftelijk worden ingediend bij de examencommissie. Bij de aanvraag moet worden aangetoond dat de handicap door een deskundige is vastgesteld. Op basis van de diagnose van de deskundige worden de nodige aanpassingen toegekend. Het examenbureau zorgt voor de aanpassingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Examenplan Beroepsgericht

 

CREBO 95380, Secretaresse BOL3

Kerntaak 1

Voert taken rondom informatie management uit

Exameninstrument

Werkprocessen

Waar

Wie beoordelen

Score

Weging

Praktijkopdracht 1.2, 1.3 BPV Praktijkopleider en beoordelaar school O/V/G 36 %
Examenproject incl. Beroepsspecifiek Nederlands en Engels Schrijven 1.1, 1.5 en 1.6 School 2 beoordelaars school O/V/G 54 %
Beroepsspecifiek Engels
LU-B1/Le-B1/GV-B1/SP-A2/Sch-B1
1.1 t/m 1.3, 1.5 en 1.6 School Vakdocent

minimaal een 5,5 gemiddeld

10 %

 

De beoordeling voor 

kerntaak 1 is:

O

wanneer de examenonderdelen met een onvoldoende beoordeeld is

V

wanneer de examenonderdelen met voldoende beoordeeld is en het berekende resultaat van de kerntaak 5,5 of hoger is.

G

wanneer de examenonderdelen met goed beoordeeld is en het berekende resultaat van de kerntaak 7,5 of hoger is.

 

Kerntaak 2

Voert taken rondom planning en organisatie uit

Exameninstrument

Werkprocessen

Waar

Wie beoordelen

Score

Weging

Praktijkopdracht 2.5 BPV Praktijkopleider en beoordelaar school O/V/G 15 %
Examenproject incl. Beroepsspecifiek Engels Gesprekken voeren 2.1, 2.3, 2.4, 2.7 en 2.9 School 2 beoordelaars school O/V/G 75 %
Beroepsspecifiek Engels
LU-B1/Le-B1/GV-B1/SP-A2/Sch-B1
2.1, 2.3, 2.4, 2.5, 2.7 en 2.9 School Vakdocent minimaal een 5,5 gemiddeld 10 %

 

De beoordeling voor 

kerntaak 1 is:

O

wanneer de examenonderdelen met een onvoldoende beoordeeld is

V

wanneer de examenonderdelen met voldoende beoordeeld is en het berekende resultaat van de kerntaak 5,5 of hoger is.

G

wanneer de examenonderdelen met goed beoordeeld is en het berekende resultaat van de kerntaak 7,5 of hoger is.

Examenplannen Talen en Rekenen

Examineringsplannen Nederlands en rekenen voor Niveau 2 en 3

Voor de niveau 2 en 3 opleidingen telt vanaf schooljaar 2015-2016 het resultaat voor Nederlands mee voor de diplomering. Je neemt vanaf dat schooljaar voor Nederlands verplicht deel aan het centraal examen. Voor rekenen geldt dit vanaf schooljaar 2016-2017. 
De centrale examens (CE) worden landelijk gepland. Studenten die deelnemen aan een centraal examen Nederlands of rekenen worden op de dag van het examen vrijgesteld van onderwijsactiviteiten. Studenten op BPV maken hierover afspraken met hun praktijkbegeleider. 

 

Nederlands 2F diplomering vanaf 1 oktober 2015

Exameninstrument

Waar

Wie beoordelen

Score

Weging

Lezen

Centraal Examen (CE)

 

school

 

College voor Examens

cijfer

1

Luisteren

spreken

Instellingsexamens

 

twee interne examinatoren

cijfer

1

Gesprekken voeren

schrijven

Het cijfer van het centraal examen (één cijfer met één decimaal) en het cijfer van de instellingsexamens (één cijfer met één decimaal) wordt gemiddeld tot één heel eindcijfer (1-10). Dit is het eindcijfer voor Nederlands.

 

Rekenen 2F/2A (*): diplomering vóór 1 oktober 2016

Exameninstrument

Waar

Wie beoordelen

Score

Weging

Instellingsexamen (ingekocht)

school

interne examinator

cijfer

 

Er wordt gebruik gemaakt van instellingsexamens. Voor alle rekendomeinen kunnen landelijke pilotexamens worden ingezet.
(*) Op MBO niveau 2 kan het examen rekenen op zowel niveau 2F als 2A worden afgelegd. Niveau 2A is een lager niveau.

 

Rekenen 2F/2A (*)): diplomering vanaf 1 oktober 2016

Exameninstrument

Waar

Wie beoordelen

Score

Weging

Centraal Examen (CE)

school

College voor Examens

cijfer

 

Voor rekenen is het cijfer van het centraal examen het eindcijfer (eindcijfer is een heel cijfer van 1-10).

(*) Op MBO niveau 2 kan het examen rekenen op zowel niveau 2F als 2A worden afgelegd. Niveau 2A is een lager niveau.

 

Update per augustus 2016 als gevolg van nieuwe wettelijke bepalingen:

Exameneisen en diplomeringseisen voor Nederlands en rekenen Mbo-2

Diplomering 2016-2017 

Nederlandse taal

Rekenen

Diploma-eisen

Centraal examen 2F (lezen en luisteren). Instellingsexamen 2F (spreken, gesprekken, schrijven).

Examinering op een hoger niveau (3F) mag ook.

Centraal examen rekenen 2F, 2A of 2ER.*
Examinering op een hoger niveau (3F of 3ER) mag ook.

 

Cijfer voor Nederlandse taal ten minste een 5

Cijfer voor rekenen telt niet mee voor het behalen van het diploma. 

* Het niveau 2A is lager dan 2F. Het niveau 2ER is speciaal voor studenten met ernstige rekenproblemen.

 

Exameneisen en diplomeringseisen voor Nederlands en rekenen Mbo 3  

Diplomering 2016-2017

Nederlandse taal

Rekenen

Diploma-eisen

Centraal examen 2F (lezen en luisteren). Instellingsexamen 2F (spreken, gesprekken, schrijven).

Examinering op een hoger niveau (3F) mag.

Centraal examen rekenen 2F of 2ER.*

Examinering op een hoger niveau (3F of 3ER) mag.

Cijfer voor Nederlandse taal ten minste een 5

Cijfer voor rekenen telt niet mee voor behalen van het diploma.

* Het niveau 2ER is speciaal voor studenten met ernstige rekenproblemen.

NBwijzigingen voorbehouden op grond van tussentijdse aanpassing van de zak en- slaagregeling, zoals bepaald in het Examen- en Kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB.

 

Examenplan Loopbaan en Burgerschap

Bij loopbaan en burgerschap ga je aan actief aan de slag met een aantal onderwerpen. De resultaten van jouw activiteiten zoals reflectieverslagen en beoordelingen worden vastgelegd in een digitaal portfolio dat via It's Learning toegankelijk is.

 

LB

Exameninstrument

Waar

Wie beoordelen

Score

Weging

Portfoliobeoordeling

school

interne examinator

voldaan / niet voldaan

n.v.t.

Aan de eisen voor LB is voldaan wanneer de score “voldaan” is behaald

Herkansingen

Wanneer je een examen hebt afgelegd, heb je recht op één herkansing. Wannneer het resultaat na herkansing onvoldoende is, kun je een schriftelijk (goed onderbouwd) verzoek indienen bij de examencommissie voor een extra herkansing. De examencommissie besluit of je de extra herkansing wel of niet krijgt en onder welke voorwaarden.

Wanneer je bij een examen afwezig bent, ben je de betreffende mogelijkheid om examen te doen kwijt en heb je nog recht op één keer deelname aan het examen (de herkansing).          

Als je afwezig bent bij een herkansing, kun je een schriftelijk (goed onderbouwd) verzoek indienen bij de examencommissie voor een extra herkansing.

De examencommissie besluit of je de extra herkansing wel of niet krijgt en onder welke voorwaarden.

Diplomering

Om bij het Da Vinci College een diploma te behalen, moet voldaan zijn aan de volgende eisen:

  • de onderwijsovereenkomst en praktijkovereenkomst(en) zijn door alle betrokkenen getekend
  • er is voldaan aan de financiële verplichtingen
  • het examen is voldoende afgesloten
  • aan alle BPV verplichtingen is voldaan

Na je diploma

Loopbaanperspectief

Niveau 3
De secretaresse kan op basis van ervaring, sociaal-communicatieve kwaliteiten en organisatievermogen, managementopleidingen en baanwisselingen een positie verwerven met meer inhoud en meer verantwoordelijkheden. De secretaresse kan uitgroeien tot directiesecretaresse of managementassistente.

Studiefinanciering

Je kunt studiefinanciering krijgen voor een mbo-opleiding als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Voor meer informatie kijk je op de site van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Studiefinanciering en uitschrijving na het behalen van het diploma
Wanneer je jouw diploma hebt behaald (vastgesteld door het Da Vinci College), word je uitgeschreven van de opleiding. Het is belangrijk dat je zo spoedig mogelijk aan DUO meldt dat je bent uitgeschreven. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om dit te melden. Op de website van DUO kun je alle informatie omtrent het stopzetten van je studiefinanciering terugvinden. 

Je hebt tot en met de maand waarin je wordt uitgeschreven recht op studiefinanciering. De uitschrijfdatum is de datum waarop jouw diploma is vastgesteld. 


Studiefinanciering en uitschrijving zonder diploma
Doe je een opleiding op niveau 3 of 4, dan wordt de beurs pas een gift als je je diploma binnen 10 jaar haalt. Dit noemen we ook wel ‘prestatiebeurs’. Haal je geen diploma, dan moet je alles terugbetalen: je basisbeurs en je aanvullende beurs. Ook voor je studentenreisproduct moet je dan betalen.

Regelingen en overeenkomsten

Op de website van het Da Vinci College vind je onder het kopje 'belangrijke documenten' verschillende regelingen. Hieronder worden deze regelingen kort toegelicht. Meer informatie vind je door op de toegevoegde 'links' te klikken.

Algemene gedragscode
In het document Algemene gedragscode staat vermeld hoe we met elkaar omgaan om een veilige en prettige omgeving te bieden aan medewerkers en studenten. De algemene gedragscode bevat verschillende regelingen.

  • Privacy reglement
  • Regeling contacten tussen medewerkers en studenten
  • Regeling gebruik E-media
  • Klokkenluidersregeling
  • Klachtenregeling

Onderwijsovereenkomst (OOK)
De onderwijsovereenkomst is een overeenkomst tussen jou en het Da Vinci College. Je krijgt dit document op papier. De tekst is ook na te lezen op de website bij Regelingen en overeenkomsten. Daar staan ook de documenten voor wat betreft de voorwaarden onderwijsovereenkomst en de overeenkomst examendeelname inclusief bijlage.

Praktijkovereenkomst (POK)
De praktijkovereenkomst is een overeenkomst tussen jou, het Da Vinci College en de werkgever/ het BPV bedrijf . Volg je een bol-traject dan komt de praktijkovereenkomst bol pas aan de orde als de beroepspraktijkvorming gaat beginnen. De praktijkovereenkomst bbl geldt vanaf de aanvang van de opleiding. De praktijkovereenkomst en de bijlage ervan vind je op de website bij Regelingen en overeenkomsten.

Examenreglement
In het examenreglement staan de algemene regels voor de examinering.

Reglement van de commissie van beroep voor de examens
Bij de commissie voor beroep voor de examens kun je beroep aantekenen als een klacht of bezwaar niet tot een voor jou aanvaardbare oplossing heeft geleid.

Deelnemersstatuut
Het deelnemersstatuut is een verzameling van belangrijke voorschriften. Het beschrijft je rechten en plichten als onderwijs- of examenstudent binnen de school. Hierin staat ook belangrijke informatie over aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering.

Medezeggenschap
Je hebt recht op medezeggenschap als het gaat om zaken die te maken hebben met de voortgang van de studie, de inrichting van het onderwijs en de voorzieningen en hulpmiddelen die noodzakelijk zijn om het onderwijs goed te kunnen volgen. De opleiding organiseert deze inspraak bijvoorbeeld door lunchgesprekken en/of reflectiegroepen. Het Da Vinci College doet mee aan de landelijke tweejaarlijkse ODIN-enquête voor studenten van mbo-scholen.

De juiste werkhouding achter een laptop

Werken aan een laptop brengt extra gezondheidsrisico’s mee omdat bij een laptop toetsenbord en beeldscherm niet los van elkaar instelbaar zijn. Vaak werk je daardoor in een ongunstige houding.

Volgens de Arbowet mag je daarom niet langer dan 2 uur per dag aan een “kale” laptop werken. Door de laptop ergonomisch aan te passen met los toetsenbord, muis en een laptophouder of een dockingstation worden die extra gezondheidsrisico’s weggenomen.

http://www.mindz.com/images/romanosandee/houding20100721092951.jpg

Instructie voor gebruik van een laptop

Gebruik van een laptop in een ongewone situatie
-           Werk niet te lang aaneengesloten maar neem regelmatig pauze
-           Ga zo mogelijk recht voor het beeldscherm zitten en zet de laptop op een goede hoogte

Je mag zo maximaal 2 uur per dag met een laptop werken

Gebruik van de laptop als vaste computer op gewone beeldschermwerkplek
-           Maak gebruik van een los toetsenbord en een losse muis
-           Zet het beeldscherm met de bovenkant van het scherm op ooghoogtemaak
-           Maak hierbij gebruik van een laptophouder

-           Gebruik voor een eenvoudige aansluiting aan het netwerk, printer etc. een dockingstation

Je mag niet langer dan 6 uur per dag met een computer werken!

  • Het arrangement Secretaresse niveau 3 BOL is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2018-08-27 12:38:43
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    1.1 Teamversies. (z.d.).

    2015/2016 Studiegids - Office domeinversie

    https://maken.wikiwijs.nl/57785/2015_2016_Studiegids___Office_domeinversie

    2.5.3 Management. (z.d.).

    Digitale Studiegids Office - Secretarieel niveau 3 (BOL)

    https://maken.wikiwijs.nl/52061/Digitale_Studiegids_Office___Secretarieel_niveau_3__BOL_

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.