2014 Themaweek Dementie

2014 Themaweek Dementie

Inleiding

Dementie heeft een grote invloed op het leven van mensen met dementie en hun familie. Iemand met dementie wordt naarmate het ziekteproces vordert steeds afhankelijker van zijn omgeving. Ook voor de mantelzorger is het proces ingrijpend. Hij krijgt te maken met een continu proces van verlies en veranderende zorgtaken.

Voor iemand met dementie wordt het steeds onduidelijker wat 'het eigen leven' precies betekent. Hij is onzeker en vecht voor zijn eigen identiteit. Door aan te sluiten bij de belevingswereld laat je de persoon met dementie in zijn waarde en komt hij zoveel mogelijk tot zijn recht.

Dit kan door het bieden van herkenning, veiligheid, vertrouwdheid en geborgenheid. Maar hoe doe je dat als (leerling)verzorgende-IG?

Deze themaweek belicht veel kanten van het omgaan met een dementerende zorgvrager

Bron: Volkskrant
Bron: Volkskrant

Draaiboek

Dag

Tijdstip

Activiteit

Maandag

09.20-11.00

Opening themaweek

-woordweb

-test maken

-film kijken

 

11.20-12.10

-uitleg tijdschrift

-samenwerkingscontract maken

 

12.10-16.00 (13.00-13.40 pauze)

Zelfstandig werken aan tijdschrift onder begeleiding van docenten Geertje van Laatum (12.10-14.30) en Pieter vd Zee(14.30-16.00) in LIC/060

Dinsdag

09.20-10.10

-uitleg muurkrant

-film mevr. Bongers bekijken (30 minuten)

 

 

10.10-15.20

-zelfstandig werken aan tijdschrift en muurkrant onder begeleiding van docenten Dirk Woudstra (11.20-13.00) en Pieter vd Zee (13.40-15.20) in LIC/003

-volgens schema ouderenpak testen in 2 skillslokalen 106 en 108 met Tiny en Geertje

VZ14A en B 10.10-10.35

VZ14C en D 10.35-11.00

VZ14E en S 11.20- 11.50

 

15.20-16.00

Voortgang bespreken met je eigen docent

Woensdag

10.10-11.00

Opstarten met je docent

 

11.20-16.00 (13.00-13.40 pauze)

Zelfstandig werken onder begeleiding van Dirk Woudstra(11.00-13.00) en Pieter Jager (13.40-16.00)  in LIC

Donderdag

09.20-12.30

-presenteren muurkrant

-beoordelen van elkaars tijdschriften

-plaatsen in Nelo van tijdschriften

-quiz spelen

-evaluatie invullen

Wat weet je al van dementie?

Wat weet je al van dementie?

1. Maak een woordweb met de klas rondom het woord dementie.

2. Ga naar deze website en maak de test. Houd hierbij bijvoorbeeld je opa of oma, of een ander oudere persoon in gedachten

3. Gezamelijk wordt de film "Met mij is niks mis" bekeken. Dit kan voor iedere groep op een ander moment in de themaweek zijn

 

 

Introductie tijdschrift

Het maken van een nieuw vaktijdschrift voor Leerlingen Verzorgende-IG

Er is al veel vakliteratuur op de markt voor verzorgenden, toch zien jij en je groep nieuwe kansen. Er is onderzoek verricht en er is ruimte op deze markt voor een eenmalige uitgave van een tijdschrift waarin belangrijke informatie over het omgaan met een zorgvrager met dementie  beschreven wordt. Je maakt dit tijdschrift in groepjes

Onderzoek eerst:

  • Bedenk een naam voor jullie tijdschrift. Controleer of er tijdschriften of producten zijn met dezelfde naam, of een naam die er erg op lijkt.
  • Omslag: de eerste indruk is veel meer dan een daalder waard, zeker op een overvolle markt. Het omslag moet aansluiten bij de vormgeving én de inhoud van de rest van het blad!
  • De vormgeving van het binnenwerk is uiteraard minstens zo belangrijk als het omslag Wat is de eerste indruk? Tijdschriften hebben een vaste indeling - iedereen verwacht de inhoudsopgave voorin. Jullie hebben hele grote sponsoren dus advertenties zijn niet nodig.
  • Het ritme van een blad: de afwisseling tussen inhoudelijke stukken, beeld en tekst, tussen korte en lange stukken. Is jullie doelgroep geschikt voor een rustig, voorspelbaar ritme of juist voor onrust en verrassingen?
  • Welk formaat krijgt het tijdschrift, welke lettertypes, kleur of zwart-wit?. Gewoon alle artikelen standaard onder elkaar plaatsen verkoopt slecht!
  • Denk aan het auteursrecht! Artikelen overschrijven: niet toegestaan! Een tekstje zonder toestemming en/of bronvermelding lenen: niet toegestaan! Patiënteninfo zo overnemen: niet toegestaan! Schrijf vanuit de doelgroep: de verzorgende-IG
  • Spreek je de lezer aan met 'lieve lezer', met 'u', of met 'jij'? Is iets mooi of cool, aanbevelenswaardig of vet gaaf?
  • Zorg dat er in teksten een duidelijke doorgaande lijn is

Het maken van goede afspraken is een must of deze opdracht goed te kunnen afronden. Deze afspraken en individuele leerdoelen worden vastgelegd in een samenwerkingscontract. Dit contract moet op maandag af zijn en gemaild worden naar de docenten. In dit contract horen dagelijkse start- en evaluatiemomenten. Vooral het beoordelen van elkaars artikelen is belangrijk, samen ben je verantwoordelijk voor de uitgave.

 

 

Tijdschrift

Artikelen

Wat komt er in het tijdschrift (het tijdschrift bestaat uit 7 onderdelen)

Artikelen over:

1. - Bekijk onderstaande filmpjes en schrijf daarna het volgende artikel:

    - Wat is het verschil tussen dementie en Alzheimer?

    - Welke fasen zijn er in dementie?

    - Wat zijn de verschijnselen bij de verschillende fasen

    - Zoek afbeeldingen van hersenen van gezonde personen en een dementerende zorgvrager. Leg uit wat het verschil is en         waardoor dit ontstaat.

 

Bekijk ook deze film

2. Zoek een gedicht over dementie

3. Welke stappen worden er ondernomen voordat een dementerende zorgvrager wordt opgenomen in een verpleeghuis. Welke wet hoort hierbij. Wat is het doel van deze wet?

4. Welke benaderingswijzen zijn er? Beschrijf voor elke fase van dementie 1 benaderingswijze

 

 

 

 

5. 10 Quizvragen bedenken over dementie

6. Voeg het woordweb toe aan je tijdschrift

7. Verslag van verhaal van Jan Pronk 

Als weten vergeten wordt

 

1. Quizvragen : Vul deze quiz in en bespreek deze samen. Voeg het resultaat toe aan het tijdschrift

 

 

 

Jan Pronk

Lees het verhaal van Jan Pronk.

Voer in de groep een discussie over dilemma’s die mensen kunnen ervaren om openlijk te spreken over de diagnose dementie. Je kunt een debat voeren met voor en tegenstanders. Bespreek het vanuit verschillende perspectieven: de persoon met dementie, de partner van iemand met dementie, de huisarts, de verzorgende. Schrijf een conclusie en voeg deze toe aan het tijdschrift.

Afronding tijdschrift

  1. Je maakt het tijdschrift in Word. Sla dit op
  2. Sla dit wordbestand vervolgens op in PDF
  3. Ga naar www.youblisher.com. Maak een inlog (een per groepje)
  4. Upload het PDF bestand. Vul de gegevens in van jouw groepje
  5. Wachten.  Je ziet deze melding

Wassen zonder water Borstvoeding en dan

Het omzetten van een PDF naar een digitale versie kan even duren! Druk regelmatig op F5: Het proces kan bij grote bestanden wel 30 - 60 minuten duren!

Voila, jullie digitale tijdschrift is klaar!

 

Bewaar de link van het tijdschrift!

Hierbij twee voorbeelden van een pdf omgezet naar Youblisher:

.

Klassikaal

Herken vroege signalen

Oefening 

• Dvd mevrouw Bogers, deel 1.

In deze les wordt een film gebruikt. Het is een film waarin twee dagen van het leven van mevrouw Bogers, een thuiswonende Rotterdamse oudere dame, wordt getoond. Het geeft een mooi beeld van hoe deze vrouw omgaat met haar dementie en hoe de hulpverleners ermee omgaan. Voor het herkennen van de signalen van dementie wordt een signaleringskaart gebruikt. De film duurt 31 minuten.

.

 

 

Deelnemers herkennen signalen van dementie

Deelnemers begrijpen hoe iemand met dementie zijn dagelijkse leven kan ervaren

• Handzame kaarten ‘Vroege signalen dementie’  Deze uitprinten en uitdelen klik hier voor de link

 

Werkwijze:

toelichten, bijvoorbeeld wat bedoeld wordt met perceptie, wanen, hallucinaties.

• Dvd: drie keer stilzetten, bijvoorbeeld:

1 tot verpleegkundige komt om medicijnen uit te zetten

2 na Riagg-hulpverlener

3 na dagopvang

 

• Stopzetten verhoogt de interactie tussen de deelnemers en zij leren van elkaar.

 

Vragen:

- Welke signalen van dementie heb je gezien?

- Neem de signaleringskaart erbij. Hoe denk je dat mevrouw Bogers haar leven ervaart?

- En aan het einde: Hoe professioneel vind je de hulpverleners?

Muurkrant / Thematafel

Een thematafel  is een tafel waar men een bepaald thema benadrukt. Thema’s zijn belangrijk in de activiteiten begeleiding. Zij kunnen de jaargetijden benadrukken maar ook speciale gebeurtenissen. Bij speciale gebeurtenissen kun je denken aan de Olympische spelen, Valentijnsdag, koningsdag, Elfstedentocht etc.

Wanneer wij winter als voorbeeld nemen moeten er bepaalde dingen op de tafel komen te liggen die de zintuigen prikkelen. Voor de ogen moet de krant winterkleuren bezitten, denk hierbij aan een dik velours tafelkleed met een print. Op de achtergrond spelen er oude liedjes die bij dit thema horen.  Ook kun je denken aan een bandopname waarop geluiden te horen zijn die zijn opgenomen tijdens “een avond op de schaatsbaan”. Op de bandopname zijn geluiden zoals, achtergrond muziek, enthousiaste kinderstemmen en een omroeper. Voor voelen moet je prikkelende attributen op de tafel leggen die uitnodigen tot gesprek en tot aanraking. Friese doorlopers of een oude kruik kunnen hier prima voor worden gebruikt. Om het ruiken te stimuleren kan er een grote pot met warme chocolade melk worden gemaakt. Naast de geur die dit verspreid kan men ook deze chocolade melk proeven.  Voor de verdere aankleding is het noodzakelijk om zitplekken te creëren. Voor de prikkelende omgeving zoveel mogelijk platen en afbeeldingen ophangen.

Een volledige omschrijving ten slotte, 2 a 3 balen stro waar men kan zitten voor een koek en zopie kraam. In de koek en zopie kraam staat een grote tafel waar de volgende dingen op te zien zijn:

  • Oude schaatsen
  • Velours tafelkleed
  • Kruik
  • “sneeuwballen”
  • Stoof
  • Winterpeen, uien en boerenkool
  • Chocolademelk
  • Groningse koek
  • Muts en das

Opdracht: We kunnen geen thematafel maken op school. Daarom de opdracht voor jullie om een digitale muurkrant te maken waarin bovenstaande wordt uitgebeeld.  Via Google afbeeldingen zoeken etc

 

Woordzoeker

Los de volgende woordzoeker op.

.

Open bestand Woordzoeker

Ouderenpak

Hoe is het om je oud te voelen?

Doe het ouderenpak aan en ervaar het zelf

 

Het 'ouderenpak' geeft degene die het aan heeft een indruk van hoe het lijf zich gedraagt op oudere leeftijd. Het simuleert bijvoorbeeld stramme gewrichten en verminderde beweeglijkheid. Oordopjes simuleren het teruglopende hoorvermogen en speciale brillen tonen wat de gevolgen zijn van verschillende oogaandoeningen. Met behulp van dit pak ontwerpt Ford auto's met comfort en gemak voor bestuurders – oud maar ook jong – in de vorm van handige toevoegingen als achteruitkijkcamera's, meer hoofdruimte en een beter 'heupdraaipunt' om makkelijker te kunnen instappen.

 

Quiz

Iedere groep heeft 10 quizvragen bedacht voor zijn/haar tijdschrift

Nu wordt de Quiz gehouden.

Wijs een spelleider aan. Wie houdt de score bij?

 

Open bestand feedback formulier tijdschrift

Evaluatie

We willen graag weten wat jullie ervaringen zijn met deze themaweek.

 

Klik hier voor de evaluatie

Bronnen

Er is in deze opdracht voor de themaweek gebruikt gemaakt van informatie en opdrachten van:

Moderne dementie zorg

Zorg voor beter

 

 

Op dit werk rust een Creative Commons CC By licentie. Lees hier de voorwaarden.
Auteurs:  Jeannet Boudewijn, Sandra Kreuning en Rita de Vries.  Noorderpoort Groningen