Nieuwe versie Wikiwijs Maken april 2015

Nieuwe versie Wikiwijs Maken april 2015

Aanvulling metadata

Op het tabblad metadata

Op het tabblad metadata zijn twee extra mogelijkheden verschenen:

Bij de keuze voor 'Nederlands' en 'rekenen/wiskunde' wordt het mogelijk om een referentieniveau of streefniveau in te vullen. De mogelijkheid wordt alleen onder de juiste voorwaarden zichtbaar:

 

Wordt bij leerniveau VSO of SO ingevoerd, dan verschijnt het veld 'leerlingkenmerken' en kunnen deze worden ingevoerd. 

 

Op het tabblad eigenschappen

Op het tabblad 'eigenschappen' zijn extra mogelijkheden verschenen om het materiaal te metadateren:

Trefwoorden: je kunt maximaal 10 trefwoorden meegeven aan je lesmateriaal. Scheid de trefwoorden door komma's.

Taal: voer hier de hoofdtaal van je arrangement in. Standaard is dit gevuld met 'Nederlands'.

Bruikbaar als: je kunt hier kiezen of je arrangement bedoeld is als een element (bijv. een plaatje), een serie elementen (bijv. een filmpje, een interactieve oefening etc.) een les of als een serie van lessen. Standaard staat hier al 'les' ingevuld.

Delen arrangement nu heel eenvoudig

Met ingang van deze versie is het delen van je arrangementen supereenvoudig geworden. Net als voorheen kun je kiezen tussen het publiceren voor privé gebruik en het openbaar delen en vindbaar maken in Wikiwijs, maar je hebt er veel minder stappen voor nodig.

Voor iedereen

Je arrangement delen met iedereen en vindbaar maken in Wikiwijs gaat nu razendsnel:

  • Ga naar het arrangement dat je wilt delen
  • Ga naar het tabblad publiceren
  • Je ziet het volgende scherm:

 

  • Zorg dat 'delen en vindbaar maken voor iedereen' is aangeklikt
  • Kies de licentievorm die op jouw arrangement van toepassing is.
  • Klik op 'publiceren'
  • Je krijgt nu een scherm te zien met de gebruiksvoorwaarden. Lees ze desgewenst door en klik op 'ik ga akkoord met de gebruiksvoorwaarden'.

  • Je ziet nu in het scherm dat je arrangement al gedeeld is. Je krijgt de vraag om 3 vragen te beantwoorden om het materiaal beter vindbaar te maken in Wikiwijs. Opmerking: heb je je materiaal al via het tabblad metadata voorzien van beschrijvende gegevens, dan krijg je deze vragen niet te zien.

 

  • Het is niet verplicht om de vragen te beantwoorden, maar wel zeer wenselijk. Gevraagd wordt om de volgende vragen te beantwoorden:
    1. Wie gaat er met het materiaal aan de slag? (leerling of leraar)
    2. Welk leerniveau en welke leerinhoud is van toepassing? (bijv. havo 1, biologie, interactie)
    3. Wat voor soort materiaal is het arrangement (bijv. informatiebron, probleemstelling)
  • Ben je klaar, dan verschijnen de ingevoerde waardes in je scherm. Zie hieronder:

 

Wil je meer of specifiekere gegevens meegeven aan je arrangement? Dat kan via het tabblad metadata.

 

Opmerking: je arrangement  is na ongeveer 15 minuten voor iedereen vindbaar in Wikiwijs. Voorheen moest je tot de volgende dag wachten, maar dat is met ingang van deze nieuwe versie niet meer nodig.

Voor privé gebruik

Het tabblad voor het publiceren van je arrangement voor privé gebruik is duidelijker geworden. Bovendien kun je nu ook je publicatie weer intrekken.

  • Ga naar het het arrangement dat je wilt publiceren
  • Ga naar het tabblad publiceren. Je ziet het volgende scherm:

 

  • Vink 'voor privé gebruik publiceren aan.
  • Klik op 'publiceren'.
  • Je ziet nu een scherm waarin staat dat je arrangement is gepubliceerd voor privé-gebruik. Mensen aan wie jij de link geeft, kunnen je arrangement zien en gebruiken.

 

 

Publicatie intrekken

Je kunt vanaf deze versie een arrangement dat je voor privé gebruik hebt gepubliceerd, ook weer intrekken.

  • Klik op de knop 'publicatie intrekken' in het tabblad publiceren. Dat houdt in dat de link naar je arrangement niet meer zal werken. Je arrangement is dan alleen nog bereikbaar via jouw eigen omgeving in Wikiwijs Maken.
  • Je krijgt een bevestigingsvraag te zien:

  • Klik op 'bevestigen'.
  • Je arrangement is nu niet langer gepublcieerd.

 

Meer mogelijk met pdf's

Vanuit een Wikiwijsarrangement was het al langer mogelijk een pdf te downloaden.

Om het werken met oefeningen/toetsen mogelijk te maken werden deze in een vorm in de pdf opgenomen die uitwerking op papier mogelijk maakte.

Uiteraard was voor sommige onderdelen van het materiaal (links, filmpjes, geluidsbestanden etc.) nog steeds internettoegang vereist, maar omdat filmpjes en geluidsbestanden uit het arrangement als link werden opgenomen in de pdf en opgeslagen links ook in de pdf werden opgeslagen, bleeft het resultaat bruikbaar.

Op meerdere manieren bruikbaar

Met ingang van deze versie is de opbouw van een pdf behoorlijk gewijzigd. In de praktijk wordt een pdf nl. op meerdere manieren gebruikt: soms wordt deze op het eigen device opgeslagen en soms wordt de pdf uitgeprint. Bij deze beide vormen horen andere mogelijkheden. De volgende nieuwe mogelijkheden van de pdf zijn opgenomen in deze versie van Wikiwijs.

  1. Voorblad
  2. Inhoudsopgave
  3. Paginanummering
  4. Toets/oefening ook als QR-code
  5. Links/filmpjes/geluidsbetanden ook als QR-code

 

 

 

Voorblad

Een pdf begint met ingang van deze versie met een voorblad waarop de titel en een aantal algemene kenmerken worden vermeld. Een eventuele header wordt bovenaan het voorblad vermeld. De link naar het arrangement wordt als QR-code getoond.

Inhoudsopgave

Op de tweede pagina van de pdf vind je vanaf deze versie de inhoudsopgave. Hier worden de titels van 'secties' en 'subsecties' uit je arrangement getoond.

De inhoudsopgave is klikbaar: bij klikken spring je direct door naar het juiste gedeelte van je arrangement. Let op: om te kunnen klikken moet je de pdf m.b.v. de rechtermuisknop instellen op 'gereedschap selectie'

Paginanummering

Met ingang van deze versie staan er ook paginanummers onderaan de pdf.

QR-code bij toets/oefening

In een pdf wordt een toets of oefening in een niet-interactieve vorm getoond. Met ingang van deze versie wordt daarnaast ook de QR-code van de toets/oefening getoond zodat deze ook interactief bijvoorbeeld op een telefoon of tablet kan worden uitgevoerd.

QR-code bij films, links, geluid

Films, geluidsbestanden, geuploade bestanden en links werden in de pdf altijd al als link getoond. Met ingang van deze versie is echter ook een QR-code opgenomen.

Niet alleen bij filmpjes, ook bij andere elementen die internettoegang vereisen wordt een QR-code getoond:

Kleine wijzigingen presentatie

Toets/oefening als 'popup'

Met ingang van deze versie is het mogelijk een toets/oefening als 'popup' te laten verschijnen.

  • Klik bij instellingen van de toets/oefening '' aan

  • De toets/oefening wordt in het arrangement als knop getoond. Wordt op de knop geklikt, dan wordt bij de instelling als overlay geen nieuw tabblad geopend, maar verschijnt de toets als een 'popup' in het huidige tabblad.

Info licentie en metadata in colofon

Het colofon van Wikiwijsarrangementen is uitgebreid met duidelijke informatie over de licentievorm die op het materiaal van toepassing is. 

Daarnaast worden een aantal metadatawaarden die aan het arrangement zijn toegevoegd eveneens getoond in het colofon.

 

Footer onder arrangement

Onderaan een Wikiwijs arrangement wordt met ingang van deze versie een footer getoond, waarin ook de licentievorm direct wordt vermeld, zowel in tekst als icoon. Klikken op het icoon brengt je naar een pagina met meer informatie. Handig, want zo weet je altijd direct wat je met een arrangement wél en niét mag doen.

Alle downloadmogelijkheden onder één knop

Met ingang van deze versie vind je onder het menu van een arrangement nog maar één knop: downloads.

Klik je op deze knop, dan zie je de types download die mogelijk zijn:

Onder de kezue 'voor elektronische leeromgeving' vind je een verdere onderverdeling. Je kunt hier IMS-content package downloaden (je hele arrangement in een formaat dat inleesbaar is voor andere systemen), QTI's (per toets of oefening een apart pakket dat inleesbaar is voor andere systemen) en een overzicht in excel van alle metadata die bij het arrangement is ingevoerd.

Afbeelding vergroot tonen

Je kunt afbeeldingen in een tekstelement opnemen, maar je kunt ook kiezen om het afbeeldingselement te gebruiken. Deze laatste optie heeft een extra mogelijkheid gekregen.

Bij gebruik van het afbeeldingselement kun je instellen hoe groot de afbeelding in je arrangement getoond moet worden. Dit doe je door een percentage op te geven. Zo betekent 30% dat je afbeelding 30% van de beschikbare breedte in beslag zal nemen.

Veel afbeeldingen zijn 'in het echt' veel groter dan het formaat waarop je ze in het arrangement toont. Soms wil je egraag dat leerlingen het plaatje ook vergroot kunnen oproepen. Bij gebruik van het afbeeldingselement gaat dat voortaan vanzelf.

In het arrangement verschijnt een 'handje' als je met je muis over het plaatje gaat. Klik je op het plaatje, dan wordt dit als 'popup' op werkelijke grootte getoond.

Klik je in de vergroting op het kruisje linksonder, dan kom je weer op de oorspronkelijke pagina in je arrangement terecht.

Alle versies Wikiwijs

Alle versies Wikiwijs

2013

2014

Nieuwe versie Wikiwijs Maken januari 2014: look and feel - colofon - grootte afbeeldingselement aanpasbaar - header beter inrichtbaar - diagnostische toets - nieuwe mogelijkheden vraagvormen - IMSCP export mogelijk voor inlezen in ELO's

Nieuwe versie Wikiwijs Maken maart 2014: werken met formules - nieuwe vraagvorm: hotspot - naar keuze: fijnmazig metadateren - auteursnotitie zichtbaar bij mouseover - 

Nieuwe versie Wikiwijs Zoeken voorjaar 2014: zoeken - herkennen materiaal met eigen accountprocedure - bedanken auteur - beheermogelijkheden keurmerk uitgebreid

Nieuwe versie Wikiwijs Maken juli 2014: nieuwe vraagvorm: open tekstvraag - bij diverse vraagtypen negatieve en kommagetallen mogelijk - downloads documenten betekenisvolle naam - uitbreiding inleesmogelijkheden voor elo's / leerplatforms

Nieuwe versie Wikiwijs Maken september 2014: sneller laden Wikiwijsarrangement - meer opmaakmogelijkheden feedback - nakijken na bevestigingsvraag - open tekstvraag zonder antwoord mogelijk - downloaded bestand behoudt eigen naam

Nieuwe versie Wikiwijs Maken december 2014look and feel iets veranderd - snel je arrangementen in excel - fijnmazige metadata vernieuwd

2015

Nieuwe versie Wikiwijs Maken januari 2015: nieuwe icoontjes elementen - fijnmazige metadata - eigen term bij toets/oefening mogelijk - open tekstvraag: deel van de punten mogelijk

Nieuwe versie Wikiwijs Maken februari 2015: fijnmazig metadateren meerdere arrangementen - professionaliseringsmateriaal - aanpassingen IMS content package

Nieuwe versie Wikiwijs Zoeken maart 2015: layout overzichtsscherm gewijzigd - layout toolbar gewijzigd - nieuwe zoekmogelijkheden - filmpjes worden getoond in detailscherm - beoordelingen - licentievorm beter zichtbaar

Nieuwe versie Wikiwijs Maken april 2015: aanvulling metadata - delen arrangement nu heel eenvoudig - meer mogelijk met pdf's - kleine wijzigingen presentatie

Nieuwe versie Wikiwijs Maken 30 juli 2015arrangement tijdens het bekijken kopiëren

Nieuwe versie Wikiwijs maken: 12 november 2015: (re)arrangeren in teams - dashboard Wikiwijs Maken - nieuw team starten - verhuizen arrangementen - team versus co-auteur - gewijzigde look and feel - hergebruik oefeningen/toetsen - 

 

  • Het arrangement Nieuwe versie Wikiwijs Maken april 2015 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Team Wikiwijs
    Laatst gewijzigd
    2015-11-23 18:53:52
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Wikiwijs. (z.d.).

    Nieuwe versie Wikiwijs Maken maart 2015

    https://maken.wikiwijs.nl/58607/Nieuwe_versie_Wikiwijs_Maken_maart_2015_

    Team Wikiwijs. (z.d.).

    Overzicht nieuwe Wikiwijs-versies

    https://maken.wikiwijs.nl/69234/Overzicht_nieuwe_Wikiwijs_versies

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.