Reizen door de tijd van Mondriaan

Reizen door de tijd van Mondriaan

Welkom in het Gemeentemuseum!

Hoe werkt het?

Gebruik dit digitale werkboek in het Gemeentemuseum op de tentoonstelling Mondriaan & De Stijl. Wanneer een vraag gaat over een specifiek werk, staat er een steunplaatje bij. Bekijk het echte werk op zaal om de vraag te beantwoorden.

Niet vergeten

Heb je een iPad van het museum geleend? Wees er voorzichtig mee. Graag ontvangen we je iPad aan het einde van de les in werkende staat en zonder krassen terug. Mochten er problemen optreden kun je naar je docent toegaan.

Gemeentemuseum Den Haag
Gemeentemuseum Den Haag

Plattegrond tentoonstelling

I Het einde van de 19e eeuw

Zaal 1 entree

1 Aan het begin van zijn carrière schilderde Piet Mondriaan (1872 – 1944) landschappen in de stijl van de Haagse School. Tussen 1870 en 1900 gaven de kunstenaars van de Haagse School in Nederland de toon aan op het gebied van schilderkunst. Hun onderwerpen waren traditioneel: landschappen, stillevens en interieurs. Alledaagse dingen die je normaal gesproken geen blik waardig keurt.

Het licht en de atmosfeer spelen een bijzondere rol bij de weergave van het onderwerp. De schilders van de Haagse School worden ook wel de impressionisten van Nederland genoemd.

    Kies een schilderij hier in zaal 1 en maak er een foto van (zonder flits!).

II De eeuwwisseling

III De opkomst van reclame

IV Het begin van de 20e eeuw

V Een beweging genaamd De Stijl

Zaal 15

1 Samen met andere kunstenaars filosofeerde Mondriaan in 1917 over een nieuw soort schilderkunst. De kunstenaars wilden de beeldmiddelen (lijn, kleur, vorm en ritme) los maken van de zichtbare wereld. Ze richtten de beweging ‘De Stijl’ op. De belangrijkste leden waren Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Vilmos Huszár, Bart van der Leck, Gerrit Rietveld, Georges Vantongerloo en J.J.P. Oud. Hun ideeën publiceerden zij in het tijdschrift ‘De Stijl’, dat werd uitgegeven door Theo van Doesburg. De nieuwe manier van denken en schilderen noemden de kunstenaars de ‘Nieuwe Beelding’, ook bekend als Neoplasticisme.

Kies een abstract schilderij dat gemaakt is door één van deze kunstenaars. Maak er een foto van (zonder flits!).

Van Domselaer - Proeven van Stijlkunst:

Tijdschrift De Stijl, 1919
Tijdschrift De Stijl, 1919

6 Van Domselaer en Mondriaan gingen samen graag dansen. Al snel kreeg Mondriaan de bijnaam ‘dansende Madonna’ vanwege de opvallende manier waarop hij zich bewoog.

Maak een filmpje waarin je laat zien hoe Mondriaan volgens jou danste. Verwerk hierin de onderstaande informatie.

 

Ik heb Mondriaan eens lang geleden op een bal ontmoet in een groote versierde zaal vol dansende menschen en toen ik hem vroeg hoe hij zijn indruk van zulk een feest zou weergeven, zei hij, kalm, maar ernstig de zaal inziende: ‘wel, ik abstraheer haar in vertikale en horizontale lijnen. ‘

Toen heb ik den schilder aangekeken zooals men iemand aanziet, dien men verdenkt van met molentjes te loopen, want ik kende hem toen nog niet, hem, noch zijn werk.

[Nieuwe Rotterdamsche Courant, maandag 17 maart 1919]

 

Voor Mondriaan was dansen een serieuze aangelegenheid. Net als in de beeldende kunsten moesten vloeiende bewegingen worden voorkomen. Hij danste kaarsrecht, het hoofd met hemelse blik omhoog gericht. De dichter Jan Greshoff herinnerde zich: Hij verplaatste zich langzaam en zonder iets anders te bewegen dan nauwelijks zijn voeten. Hij was dol op dansen. Het meeste trof mij de overeenkomst tussen zijn levensstijl, zijn lichaamsbeweging en zijn werk.

[herinneringen van dichter Jan Greshoff]

 

VI Wooncultuur

VII Een schilderij zo vrij en vrolijk als de toekomst zelf

Piet Mondriaan, Victory Boogie Wogie, 1942 - 44
Piet Mondriaan, Victory Boogie Wogie, 1942 - 44

Boogie Woogie Blues:

  • Het arrangement Reizen door de tijd van Mondriaan is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Gemeente Museum Den Haag Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2017-10-03 14:44:17
    Licentie
    CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Reizen door de tijd van Mondriaan
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld