PREZI

PREZI

PREZI: Gebruiksaanwijzing

Inloggen op prezi.com

Inloggen op prezi.com

 

1. Ga naar prezi.com.

2. Klik op Get started.

3. Klik op Continue free.

4. Vul nu je informatie in. Of meld je aan met Facebook.

First name: voornaam / Last name: achternaam / So what do you do?: Wat doe je?  Vul hier in Student.

5. Nadat je gegevens hebt ingevuld kom je in het scherm terecht waar jouw presentaties komen te staan. Door op New prezi te klikken kun je beginnen met het maken van een nieuwe presentatie (prezi genaamd in dit programma).

 

Nieuwe prezi aanmaken

Nieuwe prezi aanmaken

 

1. Log in.

2. Klik op New prezi.

3. In het volgende scherm kun jij een template (sjabloon in het Nederlands) kiezen. Een template is een voorberwerkte presentatie die al voor het grootste gedeelte voor je ingevuld is. Je hoeft het alleen maar af te maken.

4. Hier gaan we je leren om een prezi helemaal zelf te maken, zonder een template (sjabloon) te gebruiken. Klik daarvoor op Start blank prezi (Begin een lege prezi).

5. Je komt in het volgende scherm terecht.

6. De pagina is helemaal in het Engels. Laten we eerst verkennen wat je allemaal met je prezi kunt doen.

Kijk goed in de onderstaande schermafbeelden wat alle verschillende woorden en tekens betekenen.

7. Voor het in- en uitzoomen moet je de muis naar de rechterkant bewegen en dan verschijnt er een huisje (voor het terugkeren naar de originele grootte, een plusje voor het inzoomen en een minnetje voor het uitzoomen.

8. Klik nu op de GROTE Click to add text. Vul hier de titel van je presentatie in. Je kunt hier spelen met de grootte van de letters, de kleur, vetgedrukte letters, schuingedrukte letters de achtergrond, inspringen en opsommingen.

 

9. Ik heb in het voorbeeld het onderwerp Engels genomen, omdat ik Engels docent ben. Als je eenmaal een titel hebt klik je op slaan en je zult zien dat je nu een titel hebt voor je presentatie. Nu gaan we verder met het maken van je presentatie.

 

10. Door 2x te klikken op het woordje Engels kun je de tekst aanpassen.

11. Door 1x te klikken op het woordje Engels kun je de tekst makkelijk verwijderen (delete), aanpassen (edit), verplaatsen (handje), kleiner maken (-) en groter maken (+).

12. In PREZI kun je altijd dingen aanpassen door er 1x of 2x op te klikken.

Stel je wilt de blauwe cirkel veranderen zoom dan eerst een kleine beetje uit, klik op de blauwe rand en de bewerkingsmogelijkheden verschijnen. Klik nu op het rondje. Je krijgt nu te zien uit welke vormen je kunt kiezen. Ik wil nu een rechthoek, ik klik dan op rectangle.

 

 

Achtergrond afbeelding en thema instellen

Afgrondafbeelding en thema instellen

 

1. Om een achtergrondafbeelding en een thema in te stellen moet je eerst op Customize (aanpassen naar jouw wensen) klikken. Er verschijnt een venster met mogelijkheden aan de rechterkant.

2. Voor een achtergrondafbeelding (background image) klik je op Choose file. Sla de afbeelding op de computer op in een mapje met de naam: Afbeeldingen voor PREZI, dan kun je ze gemakkelijk terug vinden. Ik heb een afbeelding van Londen opgeslagen en die ga ik als achtergrondafbeelding gebruiken.

3. Klik op de afbeelding en klik op Openen.

Zo komt het dan eruit te zien:

Ben je niet blij met de achtergrondafbeelding klik dan op Delete (verwijderen).

4. Kijk nu bij Theme (thema) voor een mooi thema (vorm, kleur, enzovoorts) voor je frames. In het onderstaande voorbeeld heb ik voor Volcano gekozen.

Je hebt nu succesvol een background image (achtergrondafbeelding) en een theme (thema) toegevoegd.

Ga door naar het volgende onderdeel, klik eerst op het kruisje om het venster weg te halen.

Nadeel van een achtergrond afbeelding is dat die niet van grootte verandert als je uitzoomt of inzoomt. Dat probleem kun gemakkelijk oplossen door de rechthoek (vierkant) te verkleinen en het woordje Engels te verkleinen.

6. Verkleinen doe je door op de tekst of de rechthoek te klikken (soms moet je even in of uitzoomen op erop te kunnen klikken) en je bewegen met de hoeken van de blauwe kader wat er om jouw rechthoek of tekst verschijnt.

Maak de rechthoek en de tekst zo klein mogelijk zodat straks al je andere frames op de achtergrond passen.

7. Vind je dit te moeilijk kun je de achtergrond ook weg halen. Klik op Delete (Zie stap 3).

Een nieuw frame toevoegen

Een nieuw frame toevoegen

 

1. Zoom uit door op het loepje met het minnetje (-) te drukken. Je kunt ook het wieltje op je muis gebruiken voor het in- en uitzoomen.

2. Klik op de blauwe plus (+) om een nieuw frame in te voegen. Je kunt ook op Rectangle frame klikken om een andere vorm te kiezen.

3. Je hebt nu een aantal mogelijkheden. Sleep met het handje de frame naar waar je het hebben. Kijk in hieronder voor meer mogelijkheden.

4. Ik wil hier een rond frame maken en die links naast de rechthoek zetten. Daarvoor klik ik op het handje, sleep ik de frame naar de juiste plek. Daarna klik ik op het rechthoekje en verander de frame in een cirkel.

5. We gaan nu verder met het bewerken van de nieuwe frame.

Tekst toevoegen (in een nieuw frame) en bewerken

Tekst toevoegen (in een nieuw frame) en bewerken

 

1. Klik op Zoom to frame. Je zoom nu helemaal in op de nieuwe frame. Zie voorbeeld.

2. Nu is het tijd om tekst toe te voegen. Klik 1x binnen de cirkel. Hieronder kun je zien wat er dan op het scherm verschijnt. Je kunt de tekst aanpassen met de mogelijkheden in het menu. Je kunt de tekst verplaatsen door op het menu te klikken in die naar de juiste plek te slepen. Ik heb hier voor Title gekozen, de kleur aanpast, vetgedrukte letters en het naar boven gesleept (zie voorbeeld). Klik daarna naast de tekst in de cirkel. Je bent klaar.

Nu is het tijd om iets anders aan de cirkel toe te voegen.

Foto aan een frame toevoegen

Een afbeelding aan een frame toevoegen

 

1. Klik op Insert.

2. Klik op Image (afbeelding). Er verschijnt een keuzemenu aan de rechterkant.

3. Eerst gaan we een afbeeldingen van het internet halen. Ik wil afbeeldingen hebben van Great-Britain (Groot-Britannië), daarvoor voer ik bij Search images on the web de woorden Great Britain in en klik op het vergrootglas in het blauw.

4. Klik nu op de afbeelding die je wilt gebruiken en sleep die naar de plek waar je het wil helpen. Slepen doe je door de linker muisknop in te houden. Door de muisknop los te laten plaats je de afbeelding in je prezi (je zult even moeten wachten en het woord processing (verwerken) zien).

5. In het voorbeeld hierboven kun je de mogelijkheden zien die je hebt om de afbeelding te bewerken.

  • Replace (vervangen door een andere afbeelding; je gaat terug naar je zoekopdracht).
  • Crop image (afbeelding bijsnijden; als je vindt dat er een stuk van de afbeelding afmoet).
  • Effect (bepaalde effecten geven aan je afbeelding).
  • Delete (verwijderen).
  • Handje = verplaatsen.
  • + = groter maken.
  • - = kleiner maken.

6. Ik vind deze afbeelding niet goed. Ik ga het vervangen. Ik klik op Replace. Geef een nieuwe zoekopdracht (zie stap 3). Sleep nu je nieuwe afbeelding naar de afbeeldingen die je wilt vervangen (zie stap 4 voor slepen). Even wachten. Je nieuwe afbeelding staat nu op de plek van de oude afbeelding. Met de min (-) maken we de afbeelding kleiner en met het handje slepen we de nieuwe afbeelding naar het midden. Klik naast de afbeelding, zie eindresultaat.

 

7. Ik heb ook nog een foto van Groot-Britannië op mijn computer staan. Herhaal stap 1 en stap 2 (klik op Insert, daarna op Image). Klik nu op Select files.

8. Klik nu op de afbeelding die je wilt hebben. Klik daarna op Openen. PREZI laadt nu de afbeelding.

9. Ik wil de afbeelding bijsnijden. Klik op Crop image.

10. Sleep nu de hoekjes net zo lang totdat je de afbeelding hebt, die je wilt hebben. Klik daarna naast de afbeelding en het wordt meteen bijgesneden.

11. Nu hoe je de afbeelding alleen nog kleiner te maken en toe te verplaatsen naar de juiste plek.

Je bent nu klaar voor het volgende onderdeel, voeg daarvoor een nieuw frame toe. Zoom daarvoor eerst uit door rechts in het scherm op het huisje te klikken.

 

Zoom in op je nieuwe frame. Ga nu naar het volgende onderdeel.

Een video toevoegen

Een video toevoegen

 

1.Klik op Insert en daarna op YouTube video...

2. Er verschijnt Insert YouTube op je scherm. Je moet hier zometeen een link van YouTube inplakken (Paste YouTube link...). Klik eerst op het vierkantje rechtsboven om een Nieuw venster te openen.

3. Zoek nu in YouTube het filmpje dat je wilt hebben. Klik op het filmpje om naar het filmpje te gaan.

4. In het rode kader hieronder staat aangewezen waar je de link kunt vinden.

5. Selecteer de link en kopieer deze. Zie voorbeeld hieronder.

6. Ga terug naar PREZI en plak de link (rechter muisknop en plakken) bij Paste YouTube link...

7. Klik daarna op Insert.

8. Maak de video kleiner met de zijkanten van het blauwe kader. Sleep daarna de video met het handje naar de juiste plek.

9. Om nu een overzicht te krijgen van je hele prezi, klik je op het huisje aan de rechterkant. Zie je het huisje niet, beweeg de cursor naar rechts.

 

Pijlen toevoegen

Pijlen toevoegen

 

Om je prezi wat levendiger te maken, kun je pijlen toevoegen.

 

1. Klik op Insert. Klik daarna op Draw arrow (teken pijl).

2. Teken de pijl op de plek waar je het wil hebben. Zie voorbeeld hieronder. Je kunt de dikte aanpassen, de kleur en je kunt het verwijderen. Door op het midden van de pijl te drukken kun het meer met een boogje maken.

3. Teken nog een pijl naar het andere frame. Als je de pijl van grootte verandert, licht de andere pijl op om aan te geven dat ze even dik zijn.

Klik op huis om weer een overzicht van je hele prezi te krijgen.

Je gaat nu de route (Edit path) bepalen.

 

Route bepalen

Route bepalen

 

Je kunt nu de route bepalen (Edit path). Dit betekent dat jij precies kunt bepalen welke frames en objecten jij op welke volgorde wilt laten zien.

 

1. Klik op Edit path.

2. Je krijgt nu het onderstaande scherm te zien. Aan de rechterkant zie de volgorde van de frames van de prezi de mensen te zien krijgen. Op dit moment heb ik maar 3 frames. Hier gaan we verandering inbrengen.

3. In het onderstaande voorbeeld zie je twee rode kaders om rondjes met een plusje er. Door deze te verslepen naar onderdelen (objects) binnen je presentatie kun je presentatieonderdelen toevoegen. Deze verschijnen aan de rechterkant.

4. In het bovenstaande voorbeeld is dat mijn prezi nu van frame 1 (Engels), daarna naar frame 2 (Great Britain) en als laatste naar frame 3 (American) Accent gaat. Ik wil nu dat de prezi straks van frame 1, daarna naar frame 2 gaat en daarna inzoomt op het woord Great Britain. Daarvoor sleep het kruisje naast 2 naar Great Britain. Er wegschijnt een kader om het woord Great Britain. Laat de muisknop los.

5. Zie nu wat er gebeurd is. Er is aan de rechtkant een nieuw "frame" bijgekomen.

6. Nu wil ik ook dat de prezi inzoomt op de Engelse vlag, de foto van de das, American Accent, de video. Herhaal hiervoor stap 3/4. Zie ook dat de nieuwe "frames" netjes toegevoegd worden.

7. Ik ben alleen niet tevreden over de volgorde van 5 naar 9. Ik kan nu aan de rechterkant de volgorde veranderen door de frames naar boven of beneden te slepen.

8. Nu wil ik dat mijn presentatie begint met een foto van de gehele presentatie. Klik op het huisje, klik daarna op Add current view. De frame komt nu op de 10e plaats te staan. Sleep het helemaal naarboven de 1e plek.

9. Ik wil de laatse stap weghalen. Beweeg met je cursor aan de rechterkant over frame 10. Er verschijnt een rood rondje met een wit kruis. Hiermee kun je de frame verwijderen. Klik op het kruisje.

10. Je bent nu klaar met het bepalen van je route. Klik rechts bovenin op Done (klaar).

Je bent nu klaar om te presenteren.

Prezi presenteren

Prezi presenteren

Er zijn twee manieren om een prezi (presentatie) te starten.

Manier 1

Je bent al in prezi en je hebt net je presentatie af.

1. Klik op Present. Je komt meteen in volledig scherm terecht.

2. Klik in het volledig scherm op Toestaan. Dit is makkelijk, want dan kun je eventueel de presentatie bedienen met de spatiebalk en andere toetsen op je toetsenbord.

3. Als je met de cursor naar beneden beweegt kun je de prezi-presentatie bedienen. Pijltjes zijn voor het afspelen. Het rondje kun je slepen naar een plek in je presentatie. Het klokje kun je gebruiken voor het automatisch afspelen van de presentatie met 4, 10 of 20 seconden tussen de verschillende "frames" (klik op Off om het automatisch afspelen (Autoplay). Met het tekentje helemaal rechts verlaat je de presentatie (kan ook met Escape). Met de pijltjes toetsen kun naar de volgende "frame".

 

 

Manier 2

Als je net inlogt bij Prezi om je presentatie te geven.

1. Log in bij Prezi.

2. Klik op de prezi die je wilt laten zien.

3. Klik nu rechts onderin bij je prezi op full screen.

4. Je kunt nu beginnen met je presentatie. Vergeet niet om op Toestaan te drukken.

 

PREZI: Instructievideo's

iTeacher - Prezi maken - deel 1

iTeacher - Prezi maken - deel 2

Prezi 2015 NEW Full Tutorial

Prezi Tutorial: Simple steps to a great prezi

Cursus Prezi presentatie maken in 5 minuten

Prezi Tutorial: My first prezi

PREZI: Voorbeeld

Voorbeeld PREZI

PREZI: Opdrachten

Basis

Open bestand PREZI Opdracht 1 Aanmelden, inloggen en een nieuw prezi maken

Open bestand PREZI Opdracht 2 Achtergrondafbeelding en thema instellen

Open bestand PREZI Opdracht 3 Een nieuw frame toevoegen en tekst eraan toevoegen

Open bestand PREZI Opdracht 4 Foto aan een frame toevoegen.

Open bestand PREZI Opdracht 5 Video toevoegen

Open bestand PREZI Opdracht 6 Pijlen tekenen en route bepalen

Open bestand PREZI Opdracht 7 Presenteren

Gevorderde

Open bestand PREZI Opdracht 1 Het opzetten van een PREZI

Open bestand PREZI Opdracht 2 Nieuwe frames, foto's en video's toevoegen

Open bestand PREZI Opdracht 3 Route bepalen en presenteren

Expert

Open bestand PREZI Opdracht De eerste stappen met PREZI

Open bestand PREZI Opdracht Verzin je eigen presentatie met PREZI