Integrale opdracht beplantingsplan
> De Integrale Opdracht Beplantingsplan is een vervolg op de IO ontwerpen. Ga hiervoor naar http://maken.wikiwijs.nl/56676
Je maakt beplantingsplannen voor tuin, park en landschap.
Na het maken van een ontwerp voor een tuin volgt het opstellen van een beplantingsplan. 'Welke plant zet ik op welke plaats?'. Die keuze is afhankelijk van een groot aantal factoren. Bijvoorbeeld: de bodem, de vochtigheid, het klimaat, het licht, de omgeving, het kleurenschema, de wensen van de opdrachtgever, de arbeidsintensiteit.
Ontwerp en beplantingsplan liggen dicht bij elkaar; ze zijn eigenlijk niet los van elkaar te zien. We maken het beplantingsplan op basis van een eenvoudige weergave van de ontwerptekening.
Bij het maken van een beplantingsplan houd je steeds rekening met een aantal basisbegrippen. Deze komen in de eerste cursus aan bod.
Hieronder vind je verschillende bestanden met opdrachten en presentaties over beplantingsplannen.
Doelen
Als je dit arrangement hebt doorgewerkt, kun je:
Hoofddoel:
Je kunt een beplantingsplan voor een tuin/groenproject maken,
dat gefundeerd is, duidelijk en uitvoerbaar is en dat aansluit bij de wensen van de klant.
Subdoelen:
- Met behulp van een zelf ontwikkelde checklist mondeling de wensen van de klant inventariseren en deze schriftelijk weergeven.
- De meest voorkomende tuinstijlen, tuinonderdelen en materiaalgroepen herkennen benoemen en weergeven.
- Op een aanwezige plattegrond op schaal met relevante situatiegegevens handmatig een tuinontwerp op schaal tekenen waarop zichtbaar is hoe de tuin is ingedeeld. De verschillende inrichtingsonderdelen met bijbehorende materialen en toepassingswijze zijn daarbij benoemd en sluiten aan bij de wensen van de klant.
- Een zelfgemaakt ontwerp mondeling en schriftelijk toelichten en gemaakte keuzes verantwoorden.
- Handmatig tekentechnieken toepassen op je ontwerptekening zoals kleur, symbolen en arceringen om de tekening te verduidelijken en aantrekkelijk te maken.
- Tenminste 1 bewuste keuze maken voor een duurzame oplossing of materiaalgebruik in je ontwerp en deze mondeling en schriftelijk beargumenteren.
- Op basis van een zelfgemaakt groenontwerp een beplantingsplan opstellen waarin je aangeeft welke plantensoort (Latijnse + Nederlandse naam) in welke hoeveelheden op welke plaats komt en de totale aantallen per soort. Tenminste de plaatsaanduiding en vakverdeling worden daarbij op een tekening aangegeven.
- Tekening en overige projectdocumenten voorzien van relevante projectgegevens zoals naam en onderwerp project, opdrachtgever, tekenaar, schaal en datum.
Oriëntatie
Een beplanting kan allerlei vormen en kleuren hebben en bestaat uit verschillende soorten planten.
Hoe ziet jouw ideale beplanting er uit? Beschrijf dit in 3 regels.
Voorkennis
Als benodigde voorkennis geldt:
- Materialenkennis
- Plantenkennis
Bij de start van de Integrale Opdracht wordt er vanuit gegaan dat je:
- De integrale opdracht Ontwerpen met een voldoende hebt afgerond
Cursussen
Trainingen
Wat ga je doen?
Integrale opdracht
In deze periode van 8 weken ga je zelf een ontwerp voor een tuin of groenproject maken, met een beplantingsplan erbij.
Je hebt regelmatig contact met de klant voor wie je het ontwerp maakt. Daarnaast volg je op school een cursus/training over ontwerp en beplantingsplan en voer je een aantal deelopdrachten uit. Hierdoor doe je kennis en vaardigheden op om de integrale opdracht goed te kunnen uitvoeren.
Bedenk ruim van te voren wie je gaat benaderen voor het maken van het ontwerp van de tuin/groenvoorziening. Als het goed is, dan ben je hier al een paar maanden voor deze integrale opdracht mee begonnen.
De opdracht kun je gedeeltelijk thuis uitvoeren, op het stagebedrijf, of op school. Overleg hierover met je docent. In week 8 van deze periode is je ontwerp met beplantingsplan klaar.
Bronnen
In dit arrangement hebben we een selectie gemaakt uit de volgende materialen:
- Leereenheden uit het ECC
- Internet
- Films op internet
- Divers
Leereenheden en films uit de ECC van Groen Kennisnet
Internet
Films
Diversen
Toetsen
Beoordeling
De integrale opdracht wordt beoordeeld met een cijfer: zie de beoordelingsformulieren. Je hebt de opdracht behaald als het eindcijfer voldoende is.
De deelopdrachten worden afzonderlijk beoordeeld met voldoende/onvoldoende. Alle deelopdrachten moeten voldoende zijn voordat de beoordeling van de integrale opdracht geldig kan zijn.
Docentinformatie
Dit arrangement is samengesteld door J. Bom en D. van der Neut van AOC Oost in Almelo.
Opmerkingen:
De titel "Tuinontwerp en beplantingsplan" is niet correct. We zullen er mee werken tot april 2015. Daarna zal het gaan om twee arrangementen en zal de naam geweizigd worden:
1. Integrale opdracht ontwerpen
2. Integrale opdracht beplantingsplannen