Prezi ontwerpen

Prezi ontwerpen

Inleiding

Prezi is een gratis programma om op een heel eenvoudige manier goed uitziende presentaties te maken. Door sommigen wordt het een echte PowerPoint-killer genoemd.

Tekst, plaatjes, YouTubefilmpjes, pdf'jes en Flashanimaties: het kan allemaal toegevoegd worden. Maar je kunt ook zélf tekenen en tekst, achtergronden, kleuren of pijltjes invoegen.

 

 

 

 

 

Op dit werk rust een Creative Commons CC By licentie. Lees hier de voorwaarden.

Auteurs: ambassadeurs digitale didactiek Noorderpoort

Wat kan ik er mee

Prezi is een presenteerprogramma waarbij je werkt op één groot scherm (canvas) in plaats van op losse slides. Voordeel is dat je steeds overzicht hebt over de gehele presentatie, maar je kunt ook inzoomen op specifieke details die je wilt uitlichten.

Het is visueel aantrekkelijk en voor het grootste deel zelf te ontwerpen. Je kiest een bepaald ontwerp (een blanco pagina of een sjabloon) en geeft de presentatie eerst een titel als je begint.

Daarna kun je zelf invullen wat je wilt vertellen en in welke volgorde je dingen wilt laten zien. Ook kun je muziek en foto’s bewerken en toevoegen.

Omdat beelden meer zeggen dan woorden: een mooi voorbeeldje van een Prezi staat hier.

Daar kun je direct ook zien wat je allemaal kunt met Prezi. Nadat je een Prezi hebt gemaakt kun je deze opslaan en vertonen. Er is ook een Prezi Viewer voor de iPad.

Uitvoering

Maak eerst een gratis account aan, daarna kun je online direct beginnen. Je krijgt als je inlogt een korte handleiding (tutorial) waarbij je zelf aan de slag moet om de principes van Prezi te doorgronden.

Binnen tien minuten kun je je eerste 'Prezi' maken.

Een uitgebreide handleiding vind je hieronder.

 

 

Open bestand Handleiding Prezi

Tips en trucs

1. Sjablonen om je verhaal te ondersteunen

Prezi bevat meer dan 50 sjablonen (templates) die het heel simpel maken om complex ogende presentaties in elkaar te draaien.

Volgens Prezi zijn visuele elementen een integraal onderdeel van het verhaal dat je wilt vertellen, niet slechts een onderdeel dat je toevoegt als er tijd over is.

2. 3D voor een robuuste presentatie

3D-achtergronden zijn een nieuw onderdeel van de sjablonen. Als je objecten, frames en teksten toevoegt aan deze sjablonen, geeft Prezi deze weer door steeds in en uit te zoomen waardoor de presentatie diepte krijgt.

Het 3D-effect wordt automatisch gebruikt, dus het is gewoon een kwestie van dia’s plaatsen in het sjabloon. Je kunt er ook voor kiezen om een eigen 3D achtergrond te gebruiken in het sjabloon. Door de achtergrond te wijzigen en voor ‘Edit’ te kiezen zijn 3D-afbeeldingen om te bouwen tot drie verschillende plaatjes.

3. Achtergronden met de Theme Wizard

Sjablonen kun je bewerken

  • klik met de rechtermuis in de presentatie
  • kies voor ‘Change background’. Daarmee open je een wizard waarmee het sjabloon kan worden bewerkt.

Vanuit dit menu kun je de kleuren van vormen, randen en teksten veranderen. Voor wie meer wil wijzigen  is er de Prezi CSS Editor (onderin dit menu) waarin je de code van de presentatie handmatig kunt aanpassen.

4. Lange tekst eenvoudig opdelen

Dubbelklik in het Prezi-sjabloon om tekst toe te voegen. Als je een lange tekst hebt, hoef je deze niet allemaal in aparte blokken aan te maken.

  • Kopieer de tekst in één tekstvak
  • Selecteer het deel dat een aparte dia moet worden
  • Sleep deze selectie naar een andere plek op het sjabloon
  • Herhaal dit voor alle stukken die je apart wilt behandelen.

Door stukken tekst naar de zijkant te slepen, verlegt Prezi automatisch het pad naar de richting die je zo aangeeft.

5. Video’s toevoegen

Video’s maken de presentatie aantrekkelijker. Filmpjes die op de harde schijf staan of op YouTube kun je toevoegen met de knop ‘Media’ in de menubalk bovenin.

  • Staan ze op een lokale schijfop je pc/laptop, kies dan ‘From File’.
  • Hyperlinks naar YouTube plak je in het menu dat verschijnt bij het selecteren van ‘From YouTube’.

Als een video eenmaal is toegevoegd, kan die zowel los als met pad en al worden verschoven, net als de rest van de presentatie.

 

Deel 2

6. Maak het overzichtelijk met Fade-in

De Fade-in-functie zorgt ervoor dat het Prezi-pad er niet meteen druk en rommelig uitziet. Dia’s beginnen doorzichtig en worden langzaam zichtbaar naarmate je door het pad vordert.

  • Druk op ‘Add Frames’ nadat delen zijn toegevoegd aan het sjabloon om een nieuw kader aan te maken. Schuif het kader over de dia’s die een Fade-in moeten krijgen.
  • Klik op ‘Edit Path’ in de linkerbalk die de thumbnails (kleine weergaves) van alle dia’s laat zien
  • Klik daarna op het sterpictogram naast het nieuwe kader.
  • In het venster ‘Animation’ bepaal je in welke volgorde de kaders zichtbaar worden.
7. Sneltoetsen werken vlotter

Prezi bevat een hoop sneltoetsen om vlugge acties uit te voeren. Zo schakel je van de traditionele beeldverhouding (4:3) naar breedbeeld (16:9) met CTRL SHIFTt +M. Hierdoor weet je zeker dat de Prezi er net zo goed uitziet vanaf een standaard-pc/laptop als van een iPad. Hou de X vast, zo kun je door het Prezi-pad bewegen door de richting aan te geven met de muis. Om de snelkoppelingen aan te zetten, klik je op het instellingenpictogram van Prezi en schuif je de knop ‘Enable shortcuts’ naar ‘On’. Een lijst van alle sneltoetsen staat op prezi.com.

8. Verplaats objecten tegelijkertijd

Als presentaties langer worden raak je snel de kluts kwijt over het te volgen pad. Koppel verschillende objecten aan elkaar door op het object te klikken dat je wilt groeperen met andere. Houd tegelijkertijf CTRL ingedrukt terwijl je andere kaders selecteert. Hierdoor maak je een selectiegroep. Klik op het slotje te drukken daarboven en de selectie blijft gekoppeld. Zo verdwijnt de selectie niet per ongeluk als je erbuiten klikt.

9. Gebruik zoom spaarzaam

De 3D-zoom is visueel erg vernuftig. Voor je het weet maak je de wildste bochten tussen een paar gebouwen. Dat is meteen ook het nadeel: gebruik het te veel en je publiek wordt er bijna zeeziek van. Zoom daarom maar een paar keer in tijdens de presentatie om het helder te houden voor je publiek.

10. Samen aan Prezi’s werken

Je hoeft een Prezi niet helemaal zelf te maken. Als je hulp nodig hebt of feedback van iemand anders wilt, druk je op het pictogram met de twee poppetjes rechts boven in het menu. Druk op ‘Share’ om je Prezi via Facebook, Twitter of privélink te laten zien. Zij kunnen niets wijzigen, tenzij je kiest voor ‘Invite to Edit’. Daarmee krijgen collega’s de Prezi-link zodat zij wijzigingen kunnen doorvoeren. Er kunnen maximaal 10 mensen wijzigingen aanbrengen in één Prezi.

Voorbeeld 1 (social media in het mbo)

Voorbeeld 2

Bronnen

De volgende sites en documenten zijn geraadpleegd en in meerdere gevallen is hiervan materiaal opgenomen in dit arrangement of 1 van de onderdelen daarvan.

- Computerworld

- Meester Erik

Contact

Heb je aanvullingen op de beschreven werkvormen?

Neem contact op met de I-coaches van Noorderpoort via dit e-mailadres

 

Op dit werk rust een Creative Commons CC By licentie. Lees hier de voorwaarden.

Auteurs: I-coaches Noorderpoort

  • Het arrangement Prezi ontwerpen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2020-11-26 14:16:24
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; HBO - Master; HBO - Bachelor;
    Leerinhoud en doelen
    Onderwijskunde; Pedagogiek;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    competent, digitale didactiek, docent, ict bekwaam, professionalisering

    Bronnen

    Bron Type
    https://youtu.be/-hVaJuTYKss
    https://youtu.be/-hVaJuTYKss
    Video
    Voorbeeld 1 (social media in het mbo)
    https://prezi.com/i2wjfsleemjg/social-media-in-het-mbo/
    Link
    Voorbeeld 2
    http://prezi.com/syqfbcsv55sb/?utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0share
    Link

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    I-coaches Noorderpoort. (z.d.).

    Standaardsjabloon

    https://maken.wikiwijs.nl/48719/Standaardsjabloon