Aard- en bodemwarmte

Aard- en bodemwarmte

Uitleg techniek

Bij aardwarmte wordt vanuit grote diepte warm water opgepompt. De overheid stimuleert het gebruik van aardwarmte (ook wel geothermie). Onder andere door de geologische risico's voor ondernemers die een aardwarmteproject willen starten, te beperken. 

Bij aardwarmte (geothermie) wordt vanuit grote diepte, minimaal 500 meter, warm water opgepompt. Er worden 2 putten geboord: 1 om warm water omhoog te pompen en 1 om het afgekoelde water weer terug in de grond te pompen. Op die manier kan warm water uit de diepe ondergrond worden gebruikt voor het verwarmen van bijvoorbeeld kassen en huizen.

Behalve uit de diepere aardkorst kan warmte worden onttrokken uit de bovenste aardlagen (maximaal 500 meter). Deze zogeheten bodemwarmte ontstaat door zonlicht.

In Nederland wordt bodemwarmte op 2 manieren gebruikt:

  • Een gesloten buizensysteem waarin water wordt rondgepompt. Het water in de buizen warmt op in de grond en geeft de warmte af als het weer aan de oppervlakte komt. Met een warmtewisselaar worden gebouwen verwarmd of gekoeld (in de zomer). Dit systeem wordt meestal gebruikt in woningen of kleine kantoren.
  • Warmte Koude Opslag. Hierin wordt water opgepompt waarmee de winterkou gebruikt wordt om in de zomer ruimtes te koelen. De zonnewarmte wordt opgeslagen in de bodem. In de winter kan de opgeslagen zonnewarmte weer worden gebruikt voor verwarming. Warmte-koudeopslag wordt vooral toegepast in kantoren, industrie en glastuinbouw. Gebruik in woningen is nog niet rendabel.

 

Colofon

Het arrangement Aard- en bodemwarmte is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Energy College Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2016-08-04 13:01:24
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Bronnen

Bron Type
https://youtu.be/oFiGOHB-130
https://youtu.be/oFiGOHB-130
Video
https://youtu.be/qWCHm8lzlFo
https://youtu.be/qWCHm8lzlFo
Video
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open