Inleiding
De huidige generatie studenten, generatie Z, is een generatie die leeft in een digitale maatschapij. Van generatie Z is bekend dat zij veelvuldig communiceert via de sociale media, telefoon, whats app etc. E-mail is voor veel jongeren al een gepasseerd station, terwijl docenten hier nog massaal mee werken.
Ook is bekend dat jongeren van generatie Z graag zelf willen bepalen wannéér zij communiceren met school, werkstukken maken, opdrachten uitvoeren. Informatie en communicatie moeten 24/7 beschikbaar zijn. Als het goed is, herkent iedere docent dit beeld. En het is een voorproefje van de maatschappij van straks.
Dit alles strookt niet met een school, gebaseerd op een vast rooster en openingstijden.
De docent zal hulpmiddelen in moeten zetten om met de studenten in verbinding te blijven.
Gelukkig hebben alle scholen tegenwoordig een parallelle school op internet: de Electronische Leer Omgeving (ELO). Altijd open. Studenten kunnen ten allen tijde bij het lesmateriaal.
Op dit werk rust een Creative Commons CC By licentie. Lees hier de voorwaarden.
Auteurs: ambassadeurs digitale didactiek Noorderpoort
Wat kan ik er mee?
In iedere Electronische Leer Omgeving is het mogelijk om informatie en lessen voor studenten te plaatsen. Ook kunnen studenten opdrachten inleveren in een inlevermap. Verder bevat een ELO altijd een communicatiemiddel tussen docenten en studenten. In dit arrangement wordt de ELO van Magister behandeld.
De ELO is de ruggengraat van het moderne onderwijs. Je kunt een fantastische combinatie maken tussen lesmateriaal en lesarrangementen gemaakt in Wikiwijs die voor de student op systematische en geordende wijze worden ontsloten via de ELO. In combinatie met een inlevermap en digitale correctie kun je dan geheel papierloos werken.
Een van de grote voordelen hiervan is dat alle informatie en alle werk van de student altijd beschikbaar blijft zonder moeilijke archiveringstoestanden in kasten en bergruimtes.
Een ander groot voordeel is dat je op elke plaats waar ook ter wereld en op welk tijdstip dan ook bij het materiaal kunt. Zo lang je over internet beschikt, heb je toegang.
Het derde grote voordeel is dat leermateriaal in Wikiwijs en in de ELO eenvoudig is te combineren met multimedia bestanden. Het krijgt meer zeggingskracht en de leerbeleving van de student wordt positief beïnvloed.
In de Magister ELO is het rooster gekoppeld. Dat betekent dat de docent het huiswerk voor de student in de eerstvolgende les kan zetten. Een student kan dus nooit meer zeggen dat het huiswerk niet bekend was.
Ook blijven opdrachten die nog niet zijn ingeleverd maar die al wel zijn 'uitgedeeld' op de startpagina van de student zichtbaar, zodat deze er steeds aan herinnerd wordt.
De docent die een opdracht heeft geplaatst voor de studenten kan bovendien zien welke studenten er al wel en welke er nog niet aan zijn begonnen. En welk werk al is nagekeken.
Uitvoering
Tips en trucs
De belangrijkste tip: volg een gedegen scholing van de afdeling Functioneel Beheer in het maken van studiewijzers in de ELO.
Begin in de Magister ELO altijd met het bouwen van de studiewijzer. Met een studiewijzer wordt in deze ELO bedoeld een serie van (school)vakken, met informatie en opdrachten.
Maak als onderwijsteam eerst offline een ontwerp, om te zorgen dat er een heldere toegankelijke structuur ontstaat. Ga daarna pas bouwen in de ELO.
Bronnen
De volgende sites en documenten zijn geraadpleegd en in meerdere gevallen is hiervan materiaal opgenomen in dit arrangement of 1 van de onderdelen daarvan.
De handleiding bij Uitvoering is hoofdstuk 8 van de docentenhandleiding LBS van Noorderpoort.
Contact
Heb je aanvullingen op de beschreven werkvormen?
Neem contact op met de I-coaches van Noorderpoort via dit e-mailadres
Op dit werk rust een Creative Commons CC By licentie. Lees hier de voorwaarden.
Auteurs: I-coaches Noorderpoort