Windenergie

Windenergie

Windenergie

Nederland is vlak en het waait er vaak. Dit maakt ons land zeer geschikt om windenergie op te wekken. In 2020 moet 14% van de Nederlandse energieproductie duurzaam zijn. Windenergie op land en windenergie op zee leveren beide een belangrijke bijdrage om dat doel te bereiken.

Meer windenergie op land en zee

Om tot 14% duurzame energie in 2020, is meer windenergie op land en zee nodig. Dit staat in het Energieakkoord: een akkoord van de overheid met onder andere milieuorganisaties en bedrijven. 

Windenergie op land

In 2020 moeten alle windmolens op land gezamenlijk een vermogen hebben van ten minste 6000 megawatt. Dat is genoeg om 3,6 miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien.

In maart 2014 stonden er 1783 windturbines op land in Nederland. Zij hebben een totaal vermogen van ongeveer 2500 megawatt . In 2020 moet dat 6000 megawatt zijn. De komende jaren moet er nog ongeveer 4000 megawatt worden bijgebouwd. Hierbij is rekening gehouden met het afbreken van oude windmolens. 

Afspraken om doel windenergie op land te halen

Rijk en provincies hebben afspraken gemaakt over hoe zij deze doelstelling gaan halen. Dit hebben ze gedaan door plaatsen aan te wijzen in Nederland waar windmolenparken kunnen worden aangelegd. Deze plaatsen zijn geschikt omdat het er relatief vaak en hard waait en omdat ze dunbevolkt zijn. Hier worden  windmolenparken aangelegd met een minimaal 100 megawatt. Daarnaast wijst de provincie nog plaatsen aan voor kleinere windmolenparken. 

Windenergie op zee

Het Nederlands deel van de Noordzee moet na 2020 plaats bieden aan windmolenparken met een gezamenlijk vermogen van 4450 megawatt. Dat is ruim 20 keer zoveel als de 220 megawatt die in 2013 stond opgesteld. 

Windenergie is in Nederland 1 van de goedkoopste vormen van duurzame energie, zoals zonne-energie of waterkracht. Ook draagt het bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Windenergie op land is wel duurder dan elektriciteit opgewekt door gas en steenkool.

Kosten windenergie op zee

De kosten voor windenergie op zee zijn nu nog te hoog. De Rijksoverheid en de Nederlandse Wind Energie Associatie willen daar verandering in brengen. Ze hebben daarom afgesproken (in een zogeheten Green Deal) dat windenergie op zee in 2020 40% goedkoper moet zijn dan in 2011. Om windenergie op zee goedkoper te maken, zullen bedrijven investeren in nieuwe technieken. 

  • Het arrangement Windenergie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Energy College Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2015-01-09 13:28:11
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    https://youtu.be/Nxja4NOdzdc
    https://youtu.be/Nxja4NOdzdc
    Video