Bio-energie

Bio-energie

Bio-energie

Driekwart van alle duurzame energie in Nederland wordt gemaakt van biomassa. Dit plantaardige en dierlijke materiaal kan als bron dienen voor de productie van elektriciteit, warmte en gas.

Bio-energie is elektriciteit, warmte of gas die gewonnen wordt uit organisch materiaal (biomassa). Dit is bijvoorbeeld hout, groente-, fruit- en tuinafval, rioolslib en mest. Biomassa kan op verschillende manieren duurzame energie leveren:

Elektriciteitscentrales en afvalverbrandingsinstallaties wekken elektriciteit en warmte op door biomassa te verbranden. Dit is 1 van de goedkoopste manieren om duurzame energie te produceren. Kolencentrales mogen in de toekomst niet meer dan 25 petajoules biomassa (bijvoorbeeld bomen) bijstoken. Dit staat in het Energieakkoord. Ook is afgesproken dat de biomassa aan duurzaamheidscriteria moet voldoen. Het kabinet onderzoekt de mogelijkheden om meestook van biomassa te stimuleren.

  • Groen gas

Uit biomassa kun je ook groen gas winnen. Door plantenresten (samen met mest en rioolslib) te vergisten of te vergassen, ontstaat ruw biogas. Dit biogas kan worden omgezet in ‘gewoon’ aardgas. Het kan ook dienen om warmte of elektriciteit mee op te wekken. Biobrandstoffen in benzine en diesel

Biomassa kan ook als basis dienen voor de productie van biodiesel en bio-ethanol. Deze biobrandstoffen kunnen (voor een deel) de gewone benzine en diesel aan de pomp vervangen. Benzine- en dieselleveranciers zijn verplicht om in hun product een klein percentage biobrandstoffen bij te mengen. In 2013 bevat brandstof aan de pomp enkele procenten biobrandstof. In 2020 moet dat 10% zijn.

Behalve om energie te produceren, kun je biomassa ook op andere manieren als grondstof gebruiken. In de chemie bijvoorbeeld bij de productie van plastics. Volgens het kabinet kan Nederland zich de komende jaren ontwikkelen tot een belangrijk centrum voor de biobased economy. Dat is een economie waarin biomassa centraal staat.

Om je een goed beeld te geven te geven van biogas, bekijk het volgende fimpje:

  • Het arrangement Bio-energie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Energy College Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2015-01-09 13:13:12
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    https://youtu.be/-M3OuBWahTY
    https://youtu.be/-M3OuBWahTY
    Video