Stagescholen

Stagescholen

Orientatie op de stageschool

Oriëntatie op je stageschool.

In deze wiki vind je verschillende opdrachten om goed zicht te krijgen op je stageschool. Het komt een stuk professioneler over wanneer je jezelf hebt verdiept in de school en hier ook al aardig over mee kunt praten.

Deze opdrachten resulteren uiteindelijk in de paragraaf 'orientatie op de stageschool' die je kunt toevoegen in je leerwerkplan.

onderwijsniveau

Opdracht 1:

In jullie stage krijgen jullie te maken met de verschillende niveaus van het Nederlandse onderwijssysteem. Je zult in de stage jouw onderwijs moeten gaan aanpassen aan het niveau van de groep. Maar wat houdt dit niveau in? In onderstaand schema kun je een aantal verschillen bekijken.

http://www.vanlodenstein.nl/media/96903/b8%20-%20leerlingkenmerken%20webversie.pdf

 

Opdracht 2:

Weet je al aan welk niveau je les gaat geven? Wat schrijft de school hierover op de website?

 

Opdracht 3:

Verdiep jezelf in de kenmerken van het onderwijsniveau. In onderstaande tabs wordt je verwezen naar relevante websites. Noteer voor jezelf wat de kenmerken van het niveau betekenen voor jouw lessen.

VWO

Lezen:

Op deze pagina vind je een document waarin je de verschillen kunt lezen tussen de havo en de vwo leerling. http://www.slo.nl/downloads/archief/verschil_20moet_20er_20wezen.pdf/

Op deze pagina kun je informatie lezen over typische kenmerken van de vwo leerling. http://www.havo-hbo.nl/site/typisch-vwo/

 

HAVO

Lezen:

Op deze pagina vind je een document waarin je de verschillen kunt lezen tussen de havo en de vwo leerling. http://www.slo.nl/downloads/archief/verschil_20moet_20er_20wezen.pdf/

Op deze pagina kun je informatie lezen over typische kenmerken van de havo leerling. http://www.havo-hbo.nl/site/typisch-vwo/

VMBO

Lezen:

 

schoolorganisatie

Opdracht 1:

Ga eens opzoek naar het organogram van de school. Wat valt je op? Weet je al waar jij gaat functioneren?

 

Opdracht 2:

Wat kun je vinden over de schoolgrootte? Leerlingpopulatie?  Karakteristieken van de leerling populatie.

 

Opdracht 3:

Wat is de visie van de school? Hoe kun jij in jouw lessen rekening houden met deze visie? Wat betekent dit voor jouw onderwijs?

 

Opdracht 4:

Hoe is de zorgstructuur georganiseerd op school?

 

Opdracht 5:

Is er beleid m.b.t. het opleiden in de school voor studenten?

onderwijs

Leerpleinen

Steeds meer scholen in het voortgezet onderwijs kiezen ervoor een onderwijsleerplein in te voeren: een grote ruimte, waar tegelijkertijd meer dan één groep leerlingen werkt onder het toeziend oog van meer dan één begeleider.

‘Een leerplein is een grote ruimte waarin tegelijkertijd meer dan één klas/groep leerlingen zit te werken onder begeleiding van meer dan één begeleider’ (Botta en Burg, 2009). 

 

Bekijk:

Op de Christelijke Scholengemeenschap Walcheren in Middelburg moest een groep docenten er aan geloven; uit het lokaal en op dat leerplein. Hoe bevalt het ze? En hoe beïnvloedt het leerplein hun manier van lesgeven? En wat zijn de resultaten? https://www.leraar24.nl/video/3605/de-uitdagingen-van-het-leerplein

Montessori

Er zijn 20 scholen voor Voortgezet Montessori Onderwijs (VMO) in Nederland. Op VMO scholen leer je van en met elkaar in een activerende leeromgeving, die aansluit bij je leeftijd. Je hebt een bepaalde keuzevrijheid. Je wordt uitgedaagd om na te denken over waar je staat en wat je moet doen; over je stijl van werken en die zo nodig te verbeteren. Vertrouwen, respect en ruimte om verantwoordelijkheid te dragen staan voorop. Het onderwijs in vakken en leergebieden is - meer dan in het montessori basisonderwijs - gericht op werk en maatschappelijk functioneren. We houden rekening met de landelijke eisen voor de vakken en de examens. 

Op deze website kun je informatie lezen over het montessori college in het voortgezet onderwijs. http://www.montessori.nl/35/voortgezet-onderwijs.html 

Wat betekent dit voor jouw lessen? Hoe wil je gaan differentieren? Heb je specifieke leerdoelen?

 

Jenaplan onderwijs

Jenaplanonderwijs gaat uit van de nieuwsgierigheid  van leerlingen. Een mens wil van nature leren, maar niet ieder mens wil op hetzelfde moment hetzelfde leren. De bouwstenen van Jenaplan worden gevormd door het zelf informatie verzamelen en verwerken, het samenwerken met anderen en de talenten van jezelf en je groep verder ontwikkelen, daarbij rekening houden met elkaar en het presenteren.
 

Op deze website kun je informatie lezen over het jenaplan overwijs in het voortgezet onderwijs.  http://www.jenaplan.nl/nl/voortgezet_onderwijs.html

Wat betekent dit voor jouw lessen? Hoe wil je gaan differentieren? Heb je specifieke leerdoelen?

Actueel onderwijs

In deze tab staan videofragmenten van 6 scholen die hun onderwijs op een andere manier hebben vormgegeven.

Beantwoord per school de volgende vragen:

  • Welke aspecten van het onderwijs op deze school spreken je aan?
  • Waarom spreken deze aspecten jou aan?
  • Wat zegt dit over jouw visie op onderwijs?

Voor meer informatie over deze scholen kijk op: http://maken.wikiwijs.nl/56004/actueel_onderwijs__beelden_van_actueel_onderwijs_in_de_praktijk#page-1030842

 

  • Het arrangement Stagescholen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Anne de Jager Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2015-03-17 15:43:14
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    opdracht ter voorbereiding wpl2a
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.