E-klas Energieneutraal wonen

E-klas Energieneutraal wonen

Home

Energieneutraal wonen: wonen zonder energie te hoeven kopen

Heb je enig idee hoeveel alle energie kost die je thuis gebruikt? En denk je dat de energierekening in de toekomst hoger wordt, of juist lager?
En behalve het geld, moeten we ook rekening houden met het milieu. Het grootste deel van de energie die je gebruikt, wordt opgewekt door de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals aardgas en olie. Dat geeft dan weer extra CO
2-uitstoot, en die CO2 (koolstofdioxide) in de atmosfeer zorgt voor opwarming van de aarde. Het is eigenlijk de plicht van ieder mens om minder CO2 te produceren. Ook als je veel geld hebt, zijn er dus goede redenen om zuinig om te gaan met energie.

De bedenkers en bouwers van de ECO-iglo (De Volkskrant, april 2009) hebben ook heel erg goed over energieverbruik nagedacht. Ze hebben een energieneutrale woning gebouwd. Het woord neutraal geeft aan dat er netto geen energie nodig is. Er wordt evenveel energie uit duurzame bronnen gehaald als er gebruikt wordt. Je kunt ook zeggen: door te wonen in dit huis produceer je geen CO2.

De Nederlandse overheid heeft woningbouwers verplicht om vanaf 2020 alleen energieneutrale gebouwen neer te zetten. In zo’n huis is je energierekening jaarlijks 0 euro. Natuurlijk kost het bouwen van zo’n huis wel wat meer. Een de vraag is of dat overal gaat lukken.

In deze module leer je welke maatregelen je kunt nemen om energie te besparen, wat beter werkt en wat minder, wat het kost en wat het opbrengt. Als eindopdracht werk je in een team aan het ontwerp van een energieneutraal huis. Het ontwerp moet voldoen aan de specificaties van een opdrachtgever. In het uiteindelijke plan moeten jullie aan de opdrachtgever laten zien welke maatregelen en toepassingen jullie hebben gebruikt om het huis energie-neutraal te maken.

Colofon

Het arrangement E-klas Energieneutraal wonen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Bètapartners Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2015-05-06 11:38:21
Licentie
CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
(NLT Havo 4,5) In deze module leer je welke maatregelen je kunt nemen om energie te besparen, wat beter werkt en wat minder, wat het kost en wat het opbrengt. Als eindopdracht werk je in een team aan het ontwerp van een energieneutraal huis. Het ontwerp moet voldoen aan de specificaties van een opdrachtgever. In het uiteindelijke plan moeten jullie aan de opdrachtgever laten zien welke maatregelen en toepassingen jullie hebben gebruikt om het huis energie-neutraal te maken.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Natuur, leven en technologie; Energie; Wisselwerking tussen natuurwetenschap en technologie; Scheikunde; Systeemdenken (scheikunde); Duurzaamheid;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
40 uur en 0 minuten
Trefwoorden
e-klassen rearrangeerbaar

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

, Bètapartners. (z.d.).

Energieneutraal wonen

https://maken.wikiwijs.nl/56241/Energieneutraal_wonen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open