Aardolie

Aardolie

Aardolie

Aardolie is een fossiele brandstof. Dat wil zeggen dat het een brandstof is die is ontstaan uit miljoenen jaren oude resten van planten en dieren. Gedurende miljoenen jaren zijn deze resten naar zee- of meerbodems gezonken. Normaliter verteren de resten dan, maar onder bepaalde omstandigheden gebeurt dat niet. De voornaamste voorwaarde is dat er geen zuurstof aanwezig is. Dat gebeurt vooral als er meer organisch materiaal afzinkt dan er verteerd kan worden. Voorwaarde voor het ontstaan van aardolie is dus dat er een bijzonder grote rijkdom aan planten en dieren is.

Aardolie is een vloeibare brandstof die wordt gevormd uit afzettingen van dode marine micro-organismen op de zeebodem. Na miljoenen jaren komen deze resten in steen en sediment terecht, waar aardolie zich in kleine scheuren bevindt. Het kan vervolgens worden onttrokken uit de zeebodem met behulp van grote boorplatformen. Aardolie is de meest gebruikte fossiele brandstof.

Ruwe olie bestaat uit veel verschillende organische stoffen, die in raffinaderijen worden omgezet in bruikbare producten. De producten worden toegepast als auto- en vliegtuigbrandstof, in wegen en daken, etc. Aardolie is niet overal ter wereld aanwezig, daarom zijn in de geschiedenis al veel oorlogen gevoerd om de olievoorraden.

 

Fossiele brandstoffen: olie

Colofon

Het arrangement Aardolie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Energy College Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2014-12-28 17:52:23
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Bronnen

Bron Type
Fossiele brandstoffen: olie
https://youtu.be/oawKTans-2M
Video
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open