Wikipedia

Wikipedia

Inleiding

Wat is Wikipedia

Wikipedia is een vrije meertalige internetencyclopedie die door meerdere auteurs op vrijwillige basis wordt geschreven. Iedereen kan zich als auteur aanmelden. Wikipedia is een gemakkelijk te benaderen project op het internet. Het doel van Wikipedia is zo veel mogelijk bestaande kennis zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven.

Geschiedenis:

De geschiedenis van Wikipedia begon met de oprichting van Wikipedia als onafhankelijk project op 15 januari 2001. Het project begon met een conversatie tussen twee oude internetvrienden, Larry Sanger, hoofdredacteur van Nupedia en Ben Kovitz, een computerprogrammeur en bètawetenschapper, op de avond van 3 januari 2001 in San Diego, Californië. Kovitz had al eerder te maken gehad met een ander soort wikiproject, en toen hij het basisconcept aan Sanger uitlegde, zag deze onmiddellijk dat het wikiformat uitstekend geschikt zou zijn voor het opzetten van een opener, minder formeel project dan Nupedia. Vier maanden daarvoor hadden Sanger en zijn baas Jimmy Wales, president-directeur van Bomis, Inc., al eens verschillende mogelijkheden besproken om naast Nupedia een opener, aanvullend project te beginnen. Het kostte Sanger dus niet veel moeite om Wales over te halen een wiki voor Nupedia op te zetten. Nupedia's eerste wiki ging online op 10 januari 2001. Van de kant van de auteurs en redacteuren van Nupedia kwam echter het nodige protest tegen het plan om Nupedia zo nauw te associëren met een webpagina, gebaseerd op het wikiconcept. Daarom kreeg het nieuwe project per 15 januari de naam 'Wikipedia' en een eigen, onafhankelijk adres op het web. Deze datum werd later uitgeroepen tot Wikipediadag.

 

Op dit werk rust een Creative Commons CC By licentie. Lees hier de voorwaarden.

Auteurs: ambassadeurs digitale didactiek Noorderpoort

Wat kan ik er mee

Je kunt het gebruiken als bron van informatie bij het maken/geven van lessen.

Daarnaast kun je het als fact checker gebruiken voor informatie die op internet wordt gegeven.

 

Uitvoering

Informatie zoeken

Bij het zoeken in Wikipedia dien je naar de website te gaan en vervolgens in de zoekbalk gerichte zoektermen te plaatsen.

Gewoon zoeken

  • Via het venster met de titel zoeken, aan de rechterbovenkant van elke pagina (zie hieronder voor zoektips en -mogelijkheden).

Zoektips en zoekmogelijkheden bij gewoon zoeken

  • Als je een aantal woorden invoert, zul je alle pagina's krijgen die al die woorden bevatten.
  • De zoekfunctie houdt geen rekening met hoofdletters/kleine letters. Of je nu zoekt met bijvoorbeeld "Eerste Kamer", "eerste kamer", of zelfs "EERSTE KAMER", het maakt niet uit.
  • Je krijgt in de resultaten twee lijsten met pagina's te zien: de eerste bevat de artikelen die de gezochte woorden in de titel hebben, de tweede de artikelen die de gezochte woorden in de tekst hebben. Bij een zoekopdracht met verschillende woorden (bijv. "Eerste Kamer") worden dus niet alleen items gevonden met de letterlijke tekenreeks, maar ook die met niet naast elkaar staande zoekwoorden: de zoekopdracht "Eerste Kamer" levert dus ook het artikel Camera op wegens zijn tekstfragment "het eerstewoord van de oorspronkelijke uitdrukking camera obscura ('donkere kamer')".
  • Het is (helaas) niet mogelijk op een deel van een woord te zoeken.
  • Het is niet mogelijk woorden van minder dan twee lettertekens te zoeken.
  • Het zoeken is ongevoelig voor diakritische tekens: zoeken op financien levert ook de artikelen met financiën.
  • Onderaan de zoekpagina staat een iets uitgebreidere zoekfunctie. Normaal gesproken wordt er alleen in de artikel-naamruimte gezocht, en niet naar pagina's waarvan de naam met "Overleg:", "Gebruiker:", "Wikipedia:" enzovoort begint. In deze zoekfunctie kun je zelf aangeven welke naamruimtes wel en niet doorzocht moeten worden. Ook kun je ervoor kiezen om geen pagina's in je lijst te krijgen die redirects zijn naar een andere pagina.
  • Als je een geregistreerde gebruiker bent, kun je de vorm van de zoekresultaten in je voorkeuren (link rechtsboven op de pagina) bijstellen. De keuzes zijn:
    • Het aantal 'hits' dat maximaal wordt getoond
    • Het aantal regels waarin wordt gezocht naar de gevraagde woorden (behalve de titel van de pagina krijg je ook een lijst van fragmenten van de pagina waarin de zoekterm(en) te vinden is (zijn)). Als je dit aantal laag kiest, zul je bij sommige pagina's in sommige zoekresultaten helemaal geen tekst vinden; als je het hoog kiest, zal het bij sommige artikels in sommige zoekresultaten een erg lange lijst worden.
    • De maximale lengte van de getoonde fragmenten.

Informatie toevoegen

Voor het plaatsen van teksten dien je een account aan te maken. Met dit account kun je teksten plaatsen. Dit lukt niet via een schoolintranet. De handleiding om teksten te plaatsen vind je hieronder:

 

 

Handleiding teksten plaatsen

Tips en trucs

Tip 1:

Als je teksten overneemt dien je de bron te vermelden.

Tip 2:

Als je tekst schrijft voor Wikipedia, dan plaats je deze daarmee zowel onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen-licentie (tekst van de licentie) als onder de GNU-licentie voor vrije documentatie (GFDL of GNU/FDL). Dit houdt kortweg gezegd in dat iedereen vrij is om de tekst op elke willekeurige wijze te gebruiken en verder te verspreiden, op voorwaarde dat dat ook weer onder de CC-BY-SA en/of GNU/FDL plaatsvindt, en met (eventueel gedeeltelijke) bronvermelding. Mocht je hiermee problemen hebben, dan adviseren we je niet aan Wikipedia mee te werken.

Bronnen

De volgende sites en documenten zijn geraadpleegd en in meerdere gevallen is hiervan materiaal opgenomen in dit arrangement of 1 van de onderdelen daarvan.

 

www.wikipedia.nl

 

Contact

Heb je aanvullingen op de beschreven werkvormen?

Neem contact op met de I-coaches van Noorderpoort via dit e-mailadres

 

Op dit werk rust een Creative Commons CC By licentie. Lees hier de voorwaarden.

Auteurs: I-coaches Noorderpoort

 

  • Het arrangement Wikipedia is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2020-11-26 14:18:31
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; HBO - Master; HBO - Bachelor;
    Leerinhoud en doelen
    Onderwijskunde; Pedagogiek;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    competent, digitale didactiek, docent, ict bekwaam, professionalisering

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    I-coaches Noorderpoort. (z.d.).

    Standaardsjabloon

    https://maken.wikiwijs.nl/48719/Standaardsjabloon

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.