Quizlet is een gereedschap om feitenkennis mee te oefenen. In het Engels wordt dit type gereedschap een flashcard genoemd.Je kunt op zeven verschillende manieren met Quizlet! leren Met vijf studiemethoden en twee spellen is het leren van elk onderwerp leuk en effectief.
Op dit werk rust een Creative Commons CC By licentie. Lees hierde voorwaarden.
Auteurs: I-coaches Noorderpoort
Wat kan ik er mee
Je voert als docent feitenkennis in in de vorm van combinaties. Bijvoorbeeld combinaties bestaande uit plaatsen in Nederland en bezienswaardigheden aldaar. Je voert dan in: Appingedam - hangende keukens, Zwolle - Peperbus enzovoort.
Quizlet heeft ook de mogelijkheid om ingevoerde woorden te laten uitspreken, met een verrassend goede uitspraak, naast Nederlands ook in Engels en Spaans en vele andere talen waar je nog nooit van hebt gedroomd. Verder is het mogelijk je eigen stem op te nemen. Bijvoorbeeld om de uitspraak van een woord in een vreemde taal voor te doen aan je studenten.
Behalve leren zit er ook een zelftoetsvorm in, met open vragen, meerkeuzevragen en waar/niet waar vragen. Leren is ook spelen met Quizlet, want het bevat twee speelleer-vormen, namelijk Scatter (waarbij je zo snel mogelijk combinaties van de gevraagde feiten moet laten verdwijnen van het scherm) en Race (idem, maar dan tegen de klok). Je kunt dus ook een competitie-element inbouwen.
Quizlet heeft ook de mogelijkheid " Diagrams". Hierbij kun markeringspunten op een kaart aanbrengen en deze benoemen. Als voorbeeld kun je denken aan plaatsnamen op een landkaart, lichaamsdelen benoemen door er op te klikken, of onderdelen van en koe. In de gratis versie van Quizlet is het mogelijk 8 markeringspunten aan te brengen. Bij de oefeningen met Diagrams gaat de student direct aan de slag met de oefening, via " Match".
Quizlet is zowel geschikt om in de klas te doen (vooral de twee spelvormen) en uiteraard individueel (thuis) om de feitencombinaties te leren. Een goede manier zou zijn om als huiswerk het leren op te geven en in de klas de studenten in groepjes de race te laten doen.
Ga naar www.quizlet.com en klik op "sign up". Je kunt ook met je googleaccount aanmelden als je die hebt of met je Facebookaccount. Kies een gebruikersnaam en een wachtwoord en vul verder de gevraagde gegevens in.
Je kunt ook een afbeelding kiezen voor je profiel (via settings). Onthoud wel je gebruikersnaam!
Een studieset aanmaken
Een studieset is een lijst met termen gekoppeld aan de overeenkomstige definitie of een set met vragen met de corresponderende antwoorden. Je dit soort content leren met de studiemethoden en spellen op Quizlet. Studiesets kunnen bestaan uit woorden, afbeeldingen, diagrammen en audio.
klik hier om te leren hoe je een studieset aanmaakt
of bekijk dit filmpje
Een oefening laten doen
1. Je kunt de studenten toegang geven tot de oefening door de link (url) in de ELO te plakken. Ze hoeven er alleen maar op te klikken.
2. De mogelijkheid Cards geeft de term die je links hebt ingevoerd, de student kan dan bedenken wat daar bij hoort en zichzelf controleren door op Flip te klikken. De kaart draait dan om en de term die je rechts hebt ingevoerd wordt zichtbaar.
3. De mogelijkheid Learn geeft een van de twee termen en de student moet de bijbehorende term intypen. Er is hier de mogelijkheid om het te laten voorlezen (zet een vinkje bij SpeaK Text).
4. Bij de mogelijkheid Speller moet de student intypen wat hij/zij hoort. Dit is bij talen dus een heel geschikte tool. Bovendien erg handig voor studenten met dyslexie.
5. Test geeft een zelftoetsmogelijkheid, de student krijgt altijd 3 toetsvormen: open vragen, meerkeuzevragen en waar/nietwaar vragen.
6. Scatter geeft alle termen op het scherm en de student moet zo snel mogelijk de combinaties bij elkaar slepen. Juiste combinaties verdwijnen, tot alles op is.
7. Bij Race komt er een term over het scherm voorbij vliegen van links naar rechts. De student moet het bijbehorende feit intypen en op enter klikken. Een soort kleiduiven schieten. Als je een competitie-element in de les wilt inbouwen laat je de studenten in de klas de race spelen, met een beloning voor de snelste tijd. Het ligt aan jou of je een tweede manche toestaat en de twee tijden bij elkaar optelt om de eindwinnaar te kunnen aanwijzen.
8. Bij Diagrams wordt de tijd bijgehouden. Als je studenten een account laat aanmaken op Quizlet kunnen ze proberen de snelste tijd te behalen en is zichtbaar wie de snelste tijd heeft en wat je eigen tijd is.
Je kunt als docent een klas aanmaken en daar studenten alvast aan toe voegen. Daarna kun je oefeningen toevoegen aan deze klas, zodat deze altijd voor je studentengroep beschikbaar zijn.
Je hebt binnenkort een toets of tentamen. Weet je hoe je het best kunt leren?
Nu wel — maak kennis met het nieuwe Quizlet Leren. Maak een studieset aan of materiaal dat je nodig hebt om de stof te oefenen en beheersen. Vertel ons vervolgens wanneer je het geleerd moet hebben en wij zorgen ervoor dat je met een aangepast leerschema snel begint met leren en berichten ontvangt die je eraan herinneren dat het tijd is om aan de slag te gaan.
De voordelen van Quizlet Leren
Het maakt het leren gestructureerder met behulp van een studieplan dat je vervolgens begeleidt door je te vertellen wat en wanneer geoefend moet worden.
Zie hoe je vooruit gaat, krijg vriendelijke herinneringen om te gaan leren en ga vooruit met korte, actieve studiesessies.
Quizlet Leren wordt aangedreven door het nieuwe assistentleerplatform van Quizlet dat gegevens van miljoenen anonieme studiesessies gebruikt en deze vervolgens combineert met bewezen ideeën uit de cognitieve wetenschap.
Tips en Trucs
Een alternatieve verwerkingsvorm van feitenkennis is dat je niet als docent de oefening maakt, maar dat je de oefeningen door de studenten laat maken. En ze vervolgens tegen elkaar laat spelen.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.